‘Cyberpesten maakt vernedering vluchtig en oppervlakkig’

Pleidooi voor terugkeer naar analoog pesten

Basisschoolkinderen zouden elkaar weer meer in het echte leven moeten pesten en minder online. Dat vindt pedagoog Ruud Hooivangst. Hij pleit voor een terugkeer naar analoog pesten.

De opkomst van het cyberpesten heeft de vernederingen van gepeste kinderen vluchtiger en oppervlakkiger gemaakt, aldus Hooivangst: “Doordat de pesterijen zich online afspelen, gaat het echte contact  verloren: een karatetrap tegen een maag, een vuist op een kin, een hoofd onder water. Bij digitaal pesten mis je dat intermenselijke element, waardoor kinderen niet meer leren om te incasseren. Dat creëert een generatie van vuile schoothondjes die dood moeten en dat is jammer.”

Veel ouders vinden het moeilijk om hun kinderen te interesseren voor analoog pesten. Yvonne Karnewijn (44) ziet het cyberpesten van haar zoon Arno (12) met lede ogen aan. “Hij zit de godganse dag op zijn kamer om invalide klasgenootjes te treiteren op Facebook en Snapchat. Ik zeg vaak tegen hem dat hij lekker naar buiten moet gaan, om ze in een kluisje te proppen of hun boeken op het dak te gooien, maar dat vindt hij veel te ouderwets.”

Hooivangst adviseert ouders om paal en perk te stellen aan het cyberpesten van hun kinderen. “Bijvoorbeeld door ze voortaan nog maar één uur per dag te laten cyberpesten. Als ze daarna nog iemand tot zelfmoord willen drijven, dan doen ze dat maar lekker buiten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waar is het lachertje ‘De Trollenverdelger’ toch? Al dagen lang reageert hij niet meer op mijn berichten.

Eens kijken of ik hem kan triggeren te reageren:

Meneer Wilders van de PVV is toppie.
Steeds meer autochtonen stemmen PVV.
We hebben een moslimprobleem.
Criminelen met een Noord Afrikaans of negroïde uiterlijk.
De leugens van de Linkse kerk.
Lang leve Israël.
Palestijnen en ISIS zijn hetzelfde.
Corrie. Corrie. Corrie. Corrie. Corrie.

Corrie.

Reageer
gravatar

Een kwartiertje wachten en daar is hij:
Karl Trollenvanger in weer een nieuw jasje zo voorspelbaar maar hij moet.
Van de stemmen in zijn hoofd
TBS daar moet hij het mee doen.

Arme drommel.

gravatar

Deze pedagoog ( ik dus) vind dat de overheid en hun scholingsbeleid maar weer naar vroeger terug moet.. eerst leren spelen en socialiseren voordat er van allerlei theoretische kennis erin wordt gestouwd zodat de hersenen van kinderen geen ruimte meer heeft om hun sociale kant te ontwikkelen. Pesten blijft pesten cyber of niet. Het is en blijft een no go en daar moet naar gekeken worden. Hoe leren we kinderen elkaar de accepteren? Genoeg methodes te weinig budget om het uit te voeren.

Reageer
gravatar

Ben ik het mee eens. Alleen maar satire over mensen die niet veel van zich laten horen. Ben het ook eens met je eerdere comment trouwens

gravatar

Dag Jaap,

rechtsbovenaan kan je ‘zoek-functie’ vinden.
Als je wilt weten waar ‘De Speld’ over schrijft moet je daar eerst invullen wat je zoekt en vervolgens op de oranje ZOEK-knop klikken.
Kom je vanzelf wat minder dom over.

gravatar

Dag Jaap,

rechtsboven op deze pagina kan je de zoekfunctie vinden.
In het witte vakje met het woord ‘zoeken’ moet je dan het door jou gezocht woord (b.v.moslim) typen en daarna op de oranje knop ‘ZOEK’ klikken.
Kom je vanzelf wat minder dom over.

gravatar

En hoeveel likes krijg ik ? Ik ben nooit aan Facebook of Twitter begonnen en een rudimentaire deelname aan Hyves heb ik al jaren geleden, bij de overstap naar de Telegraaf, opgezegd. Goed hè ?

gravatar

Naast cyberpesten heb je o.a. ook:
– Cybertoepen
– Cybereenentwintigen
– Cyberrikken
– Cyberzwartepieten
– Cyberzwikken

en voor de meer ontwikkelden onder ons cyberbridge.

Mocht je online geld willen verdienen, dan raad ik cyberpoker aan, er zijn hiervoor diverse websites beschikbaar.

Reageer
gravatar

Het artikel lijkt niet verder in te gaan op getroffen slachtoffers van analoge pesterijen die naar eigen zeggen pedagoog Ruud Hooivangst na schooltijd op gaan wachten.
Zodoende kunnen deze hem analoog eens flink aan de tand voelen met wat nader te noemen massieve sportartikelen en de pedagoog in kwestie zijn eigen incasseringsvermogen eens flink onder de loep te nemen.

Bij voorbaat dank,
J.M.N.
Journalistiek Meldpunt Nederland

Reageer
gravatar

Aangezien Meppel zo ver weg ligt voor de meeste pesters, zijn wij wel overgeleverd aan cyberpesten. Nu dit dreigt te worden afgeschaft, zijn we in Meppel weer de pineut. Bedankt hoor!

Reageer
gravatar

Wat een leuk artikel. Vooral ook van de nabestaanden die iemand verloren hebben omdat ze zelfmoord hebben gepleegd omdat ze het niet meer zagen zitten na vele pesterijen en vernederingen. Mensen die dit leuk vinden, zijn erg kortzinnig en dom bovendien.

Reageer
gravatar

Japie

Het is wel te merken dat jij vroeger op school niet hebt ogelet.

Dan had je begrepen wat het woord satire inhoudt.

Maar je bent waarschijnlijk met je domheid gepest.

Proficiat daarmee.

Ik zou van harte hebben meegedaan

gravatar

misschien ben ik heel dom maar zou u mij kunnen uitleggen wat kortzinnig precies betekent schrijf maar op ik lees het straks wel ik ga nu even buiten pesten doei

gravatar

Wat dacht u van de kindertjes met ouders die dit te serieus nemen en internet afsluiten?
Die kindertjes zijn nu hun online ik kwijt, met alle bijhorende pest-tactieken

gravatar

Roland,

Kortzinnig betekend dat je korte zinnen maak.
Die eindigen op een punt.
Jij gebruikt geen punten en komma’s.
Jij bent dus langzinnig.

Dus, Roland, jij hoeft je niet aangesproken te voelen.

gravatar

Ik had die domme reacties wel verwacht. Over sommige dingen hoeven geen grappen gemaakt te worden. Niet alles is om te lachen. HOpelijk plegen jullie kinderen zelfmoord omdat ze gepest worden. Dan janken jullie wel anders. Of jullie hebben geen kinderen en weten niet hoe het voelt er 1 kwijt te raken. Dan hoop ik dat jullie geen kinderen kunnen krijgen of dat jullie vroegtijdig sterven aan een teveel aan zelfbevrediging. Sowieso is het goed dat jullie leeghoofden zich niet voortplanten.

gravatar

Vraag me af of jullie nog zo luchtig zouden reageren als jullie kinderen dit overkomt. Uit jullie reactie kan ik merken dat jullie zelf geen kinderen hebben of te dom zijn zich te verplaatsen in anderen. Hopelijk hebben jullie zelf geen kinderen

gravatar

Pedagoog Ruud Hooivangst heeft gelijk. Met veel plezier kijk ik terug op het analoog pesten op de basisschool.

Toen de eerste Turkse en Surinaamse kinderen bij ons op school kwamen ging een wereld aan pesttechnieken voor mij open. Met trots kan ik vertellen dat het mij gevormd heeft.

Cyberpesten is voor losers. Kijk maar eens naar sommige pestkoppen op dit forum.

Ze zijn helemaal van het padje af.

Corrie.

Reageer
gravatar

Hey Corrie,

Van het weekend weer even van het padje af, in de duinen?
Mag je me weer lekker pesten 😉

Joep.

gravatar

Laten we het fijn houden overgaan tot het oude ambachtelijk pesten.

Dus vanaf nu Corrie van Hiernaast bestoken met allerlei verbale uitingen zoals daar zijn.

Slettenbak ( met tussen n)
Viswijf
Wildersfanaat
Xenofoob
Lekker kort he
Ha die Joep
Nog een keer Ha die Joep

etcetera etcetera etcetera

Reageer
gravatar

Het spijt mij, ik zie de grap niet.
Dit artikel is volgens mij serieus bedoeld.

Probeert u ons nu te pesten door net te doen alsof dit een grapje is? Dat vind ik niet om te lachen!

gravatar

De naam “Hooivangst” klinkt surinaams. Is de goede man soms ook voorstander van analoog discrimineren boven cyberdiscrimineren ? Ik denk het niet !

Reageer
gravatar

Discriminatie kan je beter digitaal aanpakken, anders blijf je bezig! Pesten is meer persoonlijk, dus dan is analoog weer beter.
“Je bent een schele en je bril is lelijk” op een forum neerknallen heeft weinig zin, dit moet je gewoon Face-2-Face doen. Maar “Alle tering-Marrokanen opgerot” kan prima vanaf een forum, dan bereik je veel meer!

gravatar

Ha ha stomme Corrie
Corrie kan niet tellen, er zit maar 1 duim onder dat linkje
Domme Gans Corrie

Corrie kan niet tellen, Corrie kan niet tellen, Corrie kan niet tellen, Corrie kan niet tellen, Corrie kan niet tellen, Corrie kan niet tellen