Doorgaan Zomergasten onzeker door politiestaking

Gesprek met landschapsarchitect risicoaflevering

Vanwege de stakingen van de politie is het is nog onzeker of de vierde aflevering van Zomergasten aanstaande zondag kan doorgaan. Horeca-ondernemers in de grote steden lijken de dupe te worden.

Normaal gesproken is het de politie die de openbare orde handhaaft in en rond de Hilversumse studio waar het VPRO-programma wordt opgenomen. In het verleden kwam het al eens tot confrontaties tussen aanhangers van Adriaan van Dis en Mensje van Keulen. Nu de politie wegblijft, is het de vraag of het verantwoord is om het gesprek tussen Wilfried de Jong en landschapsarchitect Adriaan Geuze door te laten gaan.

Volgens politiewoordvoerder Teun Hoevema gaat het om een risicoaflevering: “Architectuur ligt in Nederland altijd gevoelig en landschapsarchitectuur in het bijzonder. Wij denken dat een volledige aflevering zonder politie-inzet niet verstandig is. Ook bij de keuzefilm heb je goede beveiliging nodig, anders loopt het in de binnensteden echt uit de hand. Dat zagen we in 2006 nog bij Land des Schweigens und der Dunkelheit, de keuzefilm van kunstenaar Joep van Lieshout.

Na de aflevering van vorig weekend kwam het tot ongeregeldheden rondom de studio van Zomergasten. Een groep ‘fans’ van Simone van Saarloos keerde zich na afloop van de keuzefilm tegen de politie. Er werd onder meer met stenen, vuurwerk, en verwijzingen naar het werk van Hannah Arendt gegooid. De groep scandeerde leuzen als ‘de manier van kijken naar de wereld veronderstelt een vooringenomen gevoel over die wereld en juist dat moet je doorbreken ofzo’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als we de geweldige prestaties van Nederlandse architecten bekijken, springen ons toch de tranen in de ogen. Welk een bovenaards project was niet de concentratie drugspanden in de Bijlmermeer? En hun latere explosieve leegloop. Uiteindelijk liet El Al er -uit puur mededogen- maar een 747 met verarmd uranium op vallen. Wie kent niet die schitterend eenvormige Vinex-wijken, waar hypothecaire midlife-depressies gratis worden bijgeleverd? Wie juicht niet over de Kop van Zuid? Ik bedoel maar.

Reageer
gravatar

Ja, beste Outsider, inderdaad, en dan ben je nog niet begonnen over landschapsarchitectuur, waar het gesprek tussen Wilfried de Jong en landschapsarchitect Adriaan Geuze toch op zijn minst gedeeltelijk over zal gaan.
Kun je nagaan.

gravatar

Er zijn nog een paar Nederlandse architecten die wel (smaak) mooi werk leveren, met name in het buitenland

gravatar

Ja, Nederlandse architecten doen het geweldig in het buitenland zoals de fantastische Rem Koolhaas die onder meer het CCTV hoofdgebouw in Beijing heeft gebouwd: geweldig.

In Nederland zelf kennen we alleen maar prutsarchitectuur, zoals het multi-purpose gebouw De Rotterdam op Zuid. De architect is een beginner met de naam Rem Koolhaas, verschrikkelijk.

gravatar

Who cares? Er is toch niemand meer die naar de publieke omroep kijkt. Ze vertellen alleen maar leugens.

Wanneer je echt geïnteresseerd bent in Bekende Nederlanders kun je beter naar de commerciëlen kijken. Daar kun je shows met leuke BN’ers zien.

Robert ten Brink is een schatje.

Corrie.

Reageer
gravatar

ik vind dat je in deze context dan ook zijn vrouw Roos moet noemen, zonder haar was hij nooit zover gekomen. Hij vraag altijd, hoe vindt je het….zei roept dan oohhh wat goed Robert en begint te applaudiseren …precies een klaproos als het ware….ach ik weet dingen

gravatar

Dat is nog maar de vraag. Als mensen dingen gaan roepen als ‘de manier van kijken naar de wereld veronderstelt een vooringenomen gevoel over die wereld en juist dat moet je doorbreken ofzo’ dan komt het allemaal wel erg dicht bij. Ofzo.

gravatar

Tja, daargelaten de vraag hoe de schepper van voornoemde Bommel stond tegenover het verschijnsel “Kultuur kamer”, hij zou het in ieder geval zonder de overbodige spatie hebben gespeld.

Hij zou dus om meerdere redenen niet in de vreugde hebben gedeeld.

gravatar

Dan heb je pas echt politiebewaking nodig! Zeker na vertoning van de keuzefilms “Submission” van Theo van Gogh en “Fitna” van Blonde Geert. Uit nationalistische motieven heeft Corrie zelfs er voor gekozen om het lied “waar de blanke top der duinen” uit de laten voeren door Guus Meeuwis. Nou, dan weten we het wel. Dat wordt een broeierige avond!