Ophef over moord op de charismatische gans Barry

Vogel was bijna uniek

Hij was de trots van het natuurgebied De Grote Peel in Limburg: gans Barry. Toeristen kwamen van ver om gans Barry te zien waggelen. Gisteren is de charismatische gans vermoord door een Roemeense plezierjager.

De dood van de beroemde gans heeft een golf van verontwaardiging, woede en verdriet teweeggebracht. Gans Barry stond bekend als de koning van de waterplas. Hij was het symbool van het natuurpark, geliefd door dagjesmensen, vader van zestien jongen. De prachtige huisgans was nooit schuw en paradeerde graag met zijn kenmerkende kuif dichtbij de mensen. “Barry was bijna uniek,” zegt opzichter Esther Veerhout.

De Roemeense jager lokte gans Barry met een vers geplukte rietstengel weg uit De Grote Peel, waar jacht op ganzen verboden is. Buiten het natuurgebied werd gans Barry op brute wijze vermoord met een katapult van elastieken en ijsstokjes. Van de Roemeen ontbreekt ieder spoor, maar hij heeft op social media een foto geplaatst waarop hij trots poseert met een donskussen.

Voorstanders van de jacht zeggen dat het nodig is om de overbevolking van ganzen tegen te gaan. Er zijn tussen 500.000 en 600.000 ganzen in Nederland terwijl dat aantal volgens experts rond de 100.000 zou moeten liggen. Jaarlijks worden tienduizenden ganzen vergast. Jager Bert Verbeek: “Ook Barry was een gevaar voor de luchtvaart en at te veel gras, daar woog zijn charisma niet tegenop. Bij lange na niet zelfs.”

Tegenstanders zijn ook voor de massale vergassing van de ganzen, maar vinden de moord van Barry ‘te ver gaan’. Zij pleiten voor een onafhankelijke commissie die met een heldere richtlijn moet bepalen welke dieren charismatisch genoeg zijn voor een jachtverbod. Veerhout: “Barry zou waarschijnlijk niet door de keuring zijn gekomen, maar het is wel goed om nog een commissie te hebben in Nederland.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat voor gans hebben we het eigenlijk?
De gans op de foto is een boerengans, onder ornithologen ook wel schertsmatig als soepgans, Anas unox aangeduid.

Verwilderde soepganzen ziet men veel eer in de velden rond Woerden, rond de Grote Peel – en waar eigenlijk niet – komen vooral grauwe ganzen voor. In het gebied van de Grote Peel zelf is niets te vreten voor die beesten, zodat je ze – overdag – vooral op velden aantreft.
Er zijn ook Canadezen geland.

Reageer
gravatar

Nee hoor, gewoon een problematische website
De oplossing staat onder het korte nieuws over de orthodoxe homo.

En de groetjes aan u terug (ook namens Sorrie voor ‘hiernaast’)

gravatar

En voor iedereen die zijn tellende mening in rook op ziet gaan nog even de samenvatting, uitgedokterd door de onvolprezen FAMILIENERD van destijds:
de ‘verboden’ woorden zijn SL*ECHTS en W*ET (en ook w*etenswaardig en dat soort afleidingen).
De oplossing is een teken (hier de asteriks) in het woord aanbrengen. Dan telt u weer mee!

gravatar

Goed, was even puzzelen outsider, maar eindelijk een alias gevonden waaronder mijn reactie niet geblokkeerd wordt.
Wiki-voetjes:
“Bij vliegende dieren zoals vogels en insecten spreekt men van een zwerm en bij vogels, indien het een geordende groep betreft, ook van een vlucht (een vlucht regenwulpen, een vlucht wilde ganzen)”

Reageer
gravatar

Zeg Beth,
“Andere benoeming van dieren in een groep
Bij vliegende dieren zoals vogels en insecten spreekt men van een zwerm en bij vogels, indien het een geordende groep betreft, ook van een vlucht (een vlucht regenwulpen, een vlucht wilde ganzen)”
Aldus Wikipedia

Reageer
gravatar

Also sprach der An-auf-über-unter-überscharführer. Ein offensichtlicher Kontrol-freak mit einem Deutsch angehauchten Zwangsneurose und/oder ein ernstes Atavismus. Richtig Scheisse, so was!
Gute Besserung, Kollege.

gravatar

In het kader van de vrijheid van meningsuiting trachten wij zoveel mogelijk door de vingers te zien. Het imiteren van ‘s Spelds trol kan echter niet door de beugel, en daarom zijn wij begonnen met het bannen van IP-adressen van enkele reageerders.

Vrijheid van meningsuiting is mooi, maar wij dienen hier wel de leukste te blijven, waarvan akte.

gravatar

De overeenkomst tussen charisma en ‘dat van hiernaast’ ontgaat mij ten enemale beste Bertus.
Dat er een zootje laffe meelopertjes achteraan hobbelt is begrijpelijk, die hebben tenslotte geen inhoud, maar ‘dat van hiernaast’ heeft hooguit het charisma van een regenachtige zondagmiddag.

gravatar

Hallo Gans het Land, et tu in Ganzenland? Je hebt dus (gans) het land aan het “zootje laffe meelopertjes”: d.w.z. andere deelnemers die niet de politiek correcte mening aanhangen zoals ganzen als jij: dé maat aller dingen op politiek en sociaal/maatschappelijk terrein. Jammer voor hen, zij zijn nog niet zover. Bedenk wel: ganzen vliegen in een kudde, adelaars alleen. Ik kijk intussen al uit naar een herfstige. doch kalme charismatische zondagmiddag met de juiste muziek en goed gezelschap

gravatar

Nou outsider, mij gaat het meer om het gebrek aan inhoud/niveau van de reacties, niet om de al-dan-niet politieke correctheid daarvan.
En ik zit al helemaal niet te wachten op navolgers, voor je het weet belemmeren ze het zicht op mijn uitmuntendheid en proberen ze mijn troon in te pikken.
Et puis, mais non, je ne suis pas un habitant du pays des oies.
Ik kom uit de lage landen, daar waar zelfs hoogvliegers laag blijven.

gravatar

Nog wel een vraagje aan u, o outsider, is u dezelfde outsider die ik mij herinner uit vroeger dagen van dit periodiek? Of is u afkomstig uit de dependance ‘hiernaast’?
In mijn herinnering waren uw commentaren in die dagen vaak briljant, terwijl uw bovenstaande reactie mij voornamelijk doet denken aan de pavlov-reacties van den rechtsmensch al hij/zij geconfronteerd wordt met een anders denkende.

gravatar

Mensen, mensen, rustig nou toch.

Wat heb je nou aan ganzen?
Sinds het GAK is omgedoopt in UWV is het enige nut dat ze nog hebben culinair.

Foie gras met truffel, ganzenpaté met whisky, gebraden gevulde gans of in de ragout…
Ach, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wel even barderen of larderen voordat hij in de oven gaat, vooral de borst wordt snel droog.

Enjoy!

Reageer
gravatar

Hamish, ik nam tot voor kort aan dat Schotten, gehuld in kilt en sporran, alleen Haggis -dat ondefinïeerbare gerecht van bonen en darmen- tot zich namen en het rundvlees (uit Sellafield) naar Europa exporteerden, mét de bijbehorende stralingswaarden. Ik heb me laten vertellen dat buitenlandse toeristen tijdens en na het nuttigen van dit gerecht met grote hoeveelheden whisky nodig hebben om de smaak weg te spoelen.

gravatar

Zag er weleens een paar bij de bushalte staat ja. Vroeg ik waar ze heengingen, zeiden ze: Gak! Maar nu het UWV heet, zeggen ze nog steeds Gak.

gravatar

A lot of bullshit is told.

Mate, de Schotse keuken laat die van de infame zuiderburen beschaamd staan.

Haggis wi’ tatties and neeps, cock-a-leekie, en niet te vergeten de Cranachan als toetje.

En daarnaast alles wat geschoten of gehengeld kan worden. Met a wee dram.

Cheers

gravatar

Belachelijk dat een jager zomaar gans Barry vermoorden, voor eigen lust en plezier.

Ik pleit voor invoering van de doodstraf, op sommige misdaden staat geen maat.

Reageer
gravatar

Als ik de foto’s van Barry en zijn Roemeense jager bekijk, valt mij enerzijds de gezichtsmimiek van Barry op, exact de attitude die van Lodewijk Asscher ten beste geeft bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. . Anderzijds vertoont de Roemeen een meer dan treffende gelijkenis met onze meest doorwrochte jurist Prof. Mr. Knoop. Ik vermoed hier een vuig complot; een groot gedeelte van de geïnterviewden bleek Barry -in eigen woorden- liever kwijt dan rijk te zijn.

Reageer
gravatar

Weikanbieding: Haumauseweíle rotgans met dikke nek in duípend vet, samen met trol van Hieâhnaas met wok steívag angetik.

Reísâhveíre nie naudag; auk op vrèdag aupe.

De Belsjineis, wát un záák!

Reageer
gravatar

Ook ik ben blij dat deze gansch het veld heeft geruimd. Dit dier had het vooral voorzien op mijn derde oksel, het was een hele nare vogel

Reageer
gravatar

Ook ik ben blij dat deze gansch het veld heeft geruimd. Hij had het vooral voorzien op mijn derde oksel, Het was een nare vogel

gravatar

tja…. nu je het zegt, wel een beetje verwarrend al die Barry’s, het vervelende is dat ze allemaal zo op elkaar lijken en het dus moeilijk is ze uit elkaar te houden en dat je dus ook niet meer weet wie wie is zal ik maar zeggen..

gravatar

Aha, de Luistergoeroe is dezelfde gast die Benny onder de indruk als alias gebruikt.
Keurig meteen een andere avatar plaatsen waar anderen weekend aan het vieren waren.
Daar hou ik van, de avatar van de Luistergoeroe met een Benny bezorgde me prikogen.

gravatar

Nou zo leuk was die gans niet hoor. Ben ook een dagje wezen kijken naar dat rot beest. Mocht er niet door van dat kreng en blazen dat ie deed en pikken. Verder deed die gans alles zwart zoals het gras opeten en de vissen uit de vijver. Ben blij dat ie dood is. Gelukkig heeft de Roemeen nu een lekker kussen.

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens, Margootje. Barry was ook nog eens een erg verwende vogel. Ik heb hem laatst een heerlijke spaghetti-magnetronmaaltijd gebracht, met een zakje Parmezaanse kaas. Hij hoefde het alleen nog maar uit te pakken en te verwarmen, maar het was hem te min. Hij heeft het gewoon laten liggen, de stomme vogel.

gravatar

Indien u deze heerlijke vogel gewoon Sluys Ochtendvoer had gevoerd zou u zien hoe vreugdevol deze gelaarsde kip dat opgesmuld had!

gravatar

Ach Speld toch weer. Houdt toch eens op met uwe lasterpraatjes!

Iedereen uit de buurt weet dat gans Barry depressief was en tenslotte voor zelfmoord opteerde.

Bovendien gebeurde een en ander in het Belgische gedeelte van de Peel waar De Speld geen enkele bevoegdheid geniet.

Reageer
gravatar

De roemeen heeft nog meer bloed aan zijn handen. Barry was namelijk een zeer verdienstelijke dekgans met meer dan 150 kuikens. Die kuikens zullen nu niet kunnen overleven, omdat een nieuwe ganzen-koning hen zal verstoten.

Reageer
gravatar

Reeds in 1903 werd gezegd: “Gansch, het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil”.
Hieruit blijkt dat ganzen machtige armen hebben en zelfs één gans een raderwerk kan stilzetten.
Daarom lijkt het mij beter deze dieren te vriend te houden en ze niet openlijk met uitroeiing te bedreigen.

Reageer
gravatar

Voorstanders van de jacht zeggen dat het nodig is om de overbevolking van trollen tegen te gaan. Er zijn tussen 500 en 600 trollen in Nederland terwijl dat aantal volgens experts rond de 100 zou moeten liggen. Jaarlijks worden tientallen trollen verwijderd. Jager Bert Verbeek: “Ook Corrie is een gevaar voor het duingebied en lokt te veel mannen, daar weegt haar charisma niet tegenop. Bij lange na niet zelfs.”

Reageer
gravatar

HIJ lokt veel mannen wil u zeggen. Dat hij zelfs daarbij bijna geen sukses heeft is duidelijk.

gravatar

Hee, wat heb je met die trollenvanger gedaan? Je gaat me toch niet vertellen dat je hem wat hebt aangedaan? Aan trollencontroleurs heb ik schijt aan.

gravatar

Hey trollencontroleur je moet niet denken dat je zomaar de plaats van de Trollenverdelger kan innemen!

Op de forumsite is er maar voor één trollendeskundige plaats en dat is de Trollenverdelger. Ondanks de verstandelijke beperking en zijn psychische stoornis zijn de stukjes van de Trollenverdelger uitermate lachwekkend.

Opzouten jij! Voor jou is er geen plaats op het forum.

gravatar

Lieve Joep,

Ik heb een bootje gehuurd om morgen gezellig samen met jou door de grachten van Amsterdam te varen.

Dan trek is twee roze reetvetertjes aan, dan kan iedereen zien dat wij samen een stelletje zijn, leuk hè?

gravatar

Hallo Koffiepraat, mijn functie van trollencontroleur bestond al veel langer dan die van de meer recent opgedoken trollenverdelger.
Overigens gunnen we elkaar het licht in de ogen en coördineren wij zo nodig onze activiteiten. Ik dank u !

gravatar

Het lukt jullie kennelijk niet zo erg om hem op bestelling uit z’n tent te lokken.
Volgens mij is hij dus niet dezelfde gast die als alias ook Corrie van Hiernaast gebruikt.

gravatar

Ho ho, ik bepaal al jaren voor de Speld wat belachelijk genoeg is. Weliswaar is de totale controle-afdeling weggesaneerd, maar zo af en toe worden we weer als zzp-ers ingehuurd, zoals nu.

gravatar

afspiegeling van de werkvloer hier, de ene na de andere controleur wordt uit de hoge hoed getoverd, maar wie doet het werk?

gravatar

Zo simpel is controle niet, hoor. Zo controleer ik het kerkenblad van de gereformeerde art. 461 w.v.s. kerk in Staphorst op bedoelde en onbedoelde humor, welke natuurlijk uit den boze is.
En u kent het arbeidsethos van gereformeerden: met zwarte kousen aan hard werken voor weinig geld !

gravatar

Weinig geld? Dan moet u beter controleren. De gemeente Staphorst is bepaald niet armlastig. Wat op zich natuurlijk niet normaal is.

gravatar

Hoi Corrie,

Fijn dat je dit met ons deelt. Hou het de volgende keer maar voor je. Hopelijk ben je tot dit punt gekomen bij het lezen van deze reactie en heb je inmiddels geen prikogen meer.

Groet
Henk

gravatar

Hoi Lei

Wanneer het een selfie van mij was dan zou ik nu geen leuke berichtjes meer kunnen plaatsen. Slimpie.

Het beestje zag ik op het strand bij Scheveningen lopen. Omdat het een exoot was (het komt oorspronkelijk hier niet vandaan) heb ik het van de natuurbescherming tegen betaling van €10 af mogen maken .

Van z’n velletje heb ik een mooie bontkraag gemaakt.

Corrie.