Analyse: Wijsheden Trump lijken weinig op die van Confucius

‘Ik ben heel erg rijk’ vs. ‘Nederigheid is de grondslag van alle deugden’

Veel waarnemers hebben de visie van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump al vergeleken met die van de Chinese wijsgeer Confucius. Wij namen de proef op de som en komen tot een verrassende conclusie: de wijsheden van Trump en Confucius verschillen meer van elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken.

Rijkdom

‘Ik ben heel erg rijk’ vs. ‘Nederigheid is de grondslag van alle deugden’

Het ligt voor de hand om te denken dat Trump het hier heeft over spirituele rijkdom. Nadere analyse leert dat dit berust op een misvatting: het gaat hier over zijn vermogen. Naar schatting bijna 10 miljard dollar. Gek genoeg is dit dus in tegenspraak met de leer van Confucius, die het opscheppen over materiële zaken niet deugdelijk acht.

Moed

‘McCain is alleen een oorlogsheld omdat hij gevangen heeft gezeten’ vs. ‘Een wijs man zoekt het in zichzelf, de dwaas zoekt het in anderen’

Moed is een thema dat een grote rol speelt in het werk van zowel Trump als Confucius. Trump tracht de intrinsieke waarde van moed echter te doorgronden met een concreet voorbeeld. Dat strookt niet met de opvatting van Confucius dat een wijs man het in zichzelf zoekt. Confucius zou dus niet gesproken hebben over McCain, maar over zichzelf. Trump praat weliswaar veel over zichzelf, maar plaatst in verhouding weinig vraagtekens bij zijn eigen moed.

Hoop

‘Mexicanen zijn verkrachters en drugssmokkelaars’ vs. ‘Bij een goed einde hoort een goed begin’

Trumps filosofische opvattingen over Mexicanen raken aan het thema van hoop zoals beschreven door Confucius. Maar een close-reading van de uitspraken van Trump leert dat hoop in zijn visie een relatief begrip is, en dat Mexicanen niets van doen hebben met een goed begin, noch met een goed einde.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Trump is een typische exponent van het kapitalisme; steengoed in het belazeren en manipuleren van anderen, maar volledig bevrijd van ethiek (wijsheid, geweten en inzicht); met zulke handicaps wordt men immers geen miljardair. Toch wéét Dagobert Trump dat filosofie en filosofen bestaan; hij heeft daarvoor 2 speciale adviseurs cadeau gekregen van het Pentagon: Wolfson en G.W. Bush hebben het credo: “Oorlog is slechts het logische en inherente verlengstuk van Amerikaanse vredespolitiek”

Reageer
gravatar

Valt het jullie niet op dat -per definitie- alleen de Republikeinen steevast hoogvermogende idioten als president(skandidaten) kiezen? De erfelijke presidenten van de familie Bush als pregnant voorbeeld daarvan. Straks wordt Jeb Bush, die ooit zijn broer (Sjors) via stemfraude tot president verhief, de nieuwe president van de U.S.A. Om vervolgens ergens op de wereld (waar Amerikaanse belangen in de knel raken) een nieuwe oorlog te starten. Keuzemenu: Irak, Syrië, Mali, Eritrea of Somalië.

gravatar

Ik denk dat ze wel dezelfde wijsjes neuriën, evenveel wijsvingers en wijsheidstanden hebben en allebei even vaak van de wijs zijn.

Om nou dat hele pakket van wijsheden af te doen met wat zinnetjes spoort volgens mij niet helemaal. Onwijs buitensporig onderwijs hier, op een wijze waar wijzelf niet veel wijzer van worden. Misschien kan het gewijzigd worden?

Reageer
gravatar

Die Trump, dat is mooning met de kont door de kop, het lijkt op taal maar het zijn opgeschoten scheten. De ietwat ongelukkige vergelijking met Confucius komt waarschijnlijk voort uit de klankovereenkomst tussen wijsgeer en schijtheer.

Reageer
gravatar

Wat betreft het verschil tussen reputatie en mensenkennis, ik dacht altijd dat reputatie alleen goed is voor (een publiek van) dwazen die moeten gissen hoe iets of iemand is. Voor mij telt dat niet mee. Zodra iemand een reputatie heeft, is hij in feite al corrupt. Dat geldt ook voor technologie.

gravatar

Botte Tukker vandaag in dit stukkie ben ik het geheel met je eens. Drie vliegen in een klap, wis en waarachtig prachtig. Je verdiend een lintje.

gravatar

@ Botte Tukker:

Dat vind mijn Paulusje, je weet wel met die traan niet goed. Hij is mijn enige en echte vriendje. Dus op jullie voorstel kan ik niet ingaan.

gravatar

Jammer dat er in het artikel niets wordt gezegd over de uiterlijke verschillen tussen de heren in de getoonde afbeeldingen. Ik zou zo een tiental verschillen kunnen opnoemen. Misschien zijn de verschillen in uiterlijk nog wel groter dan de verschillen in uitspraken! Een gemiste kans.

Reageer
gravatar

Donald Tromp is zo tegen de Spanjaarden gekant en alles wat daarmee te maken heeft door de Tachtigjarige Oorlog. Admiraal Tromp kwam uit Den Briel.

Reageer
gravatar

“..Hij had geen geld en hij was geen held, maar trompetten kon hij wel! ”

het ziet er dus naar uit dat de familie wel is opgeklommen over de generaties. Hoewel ik betwijfel of deze oude man nog ‘trompettert’ eerlijk gezegd.

gravatar

Trump kan nog wel een voorbeeld nemen aan Confucius in zijn haardracht. Door zijn haar voortaan strak naar achter te trekken en vast te zetten met een elastiekje, maakt het niet meer uit uit welke hoek de wind waait. Bovendien trekt deze oplossing bij voldoende spankracht de rimpels strak waardoor er als het ware een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen voor- en achterzijde van het hoofd. Hetgeen helaas niet per definitie resulteert in een evenwichtig gedachtegoed.

Reageer
gravatar

Net even op het internet gezocht wie Confucius is. Blijkt dat die vent al eeuwenlang dood is, wat moet je ermee?

Voor hedendaagse wijsheden kun je beter een medium van Astro TV bellen. Mijn favoriete medium is Danielle Nijhuis.

Het is ongelooflijk hoe accuraat zij is.

Corrie.

Reageer
gravatar

Zo’n medium kan wel contact met hem leggen en es vragen wat hij zou doen aan de toestand in de wereld.

gravatar

Hoezo jaloers ? Ik kan en wil geen president van de USA worden, om de volgende redenen:
1. ik leef niet meer op aarde,
2. ik ben geen amerikaans staatsburger,
3. ik heb veel te weinig geld voor een verkiezingscampagne,
4. de kans om als amerikaans president vermoord te worden, is veel groter dan voor chinese wijsgeren.

gravatar

“The negative thing about the internet is that you have many quotes that are contributed to a celebrity that the celebrity never said.”
– Abraham Lincoln

gravatar

In Apelfoort gaan we in onze rijke fantasie juist graag naar Mexico op vakantie. Dus zou de conclusie van dit artikel (ook volgens prof. dr. ir. B. Bokhoven) dienen te zijn: ‘Que viva Mexico en ook Apelfoort!’