Waarom er gewonden vallen bij het stierenrennen in Pamplona

‘Omdat er stieren rennen in Pamplona’

Elk jaar vallen er veel gewonden bij het stierenrennen in Pamplona. Hoe kan dit toch gebeuren? Beveiligingsdeskundigen proberen hun vinger te leggen op dit grote mysterie. 

Risicomanager Rob Hermelijn ontkent dat de hitte de belangrijkste veroorzaker zou zijn van de vele slachtoffers: “Zelf denk ik dat de temperatuur niet echt een rol speelt. Ik denk dat je eerder moet kijken naar bijvoorbeeld de feiten. Je moet niet vergeten dat er tientallen levensgrote beesten in doodsangst door veel te smalle straatjes rennen. Dat speelt zeker mee. Maar dat is natuurlijk ook niet het hele verhaal, er zijn andere factoren die meewegen, zoals die joelende idioten die de stieren provoceren.”

Hermelijn: “Ook is er een beroemd Brits onderzoek uit 2008, waaruit bleek dat er relatief minder gewonden vielen door doodsbange stieren die door veel te smalle straatjes rennen in landen waar ze geen doodsbange stieren door veel te smalle straatjes laten rennen. Daar lijkt dus een deel van de oplossing te liggen.”

Beveiligingsdeskundige Peter Hasselt denkt dat ze in Pamplona veel meer naar het buitenland moeten kijken. “Als je kijkt naar een stad als Göteborg, daar doen ze dit niet. Neem iemand als Sven Eriksson (41), die nog nooit naar Pamplona is geweest om als een randdebiel voor wilde stieren te gaan rennen, nou ja met hem gaat het prima. Dat verhaal heb je ook.”

Volgens Rob Hermelijn zou het stierenrennen al een stuk veiliger kunnen worden als er gestopt wordt met stierenrennen: “Ik denk dat afschaffing een elegant compromis is. Alleen door tot het verleden te gaan behoren, kan het stierenrennen behouden blijven voor de toekomst.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kunnen we die stieren niet vervangen door zwarte pieten? Die mogen straks toch niet meer mee naar nederland en dan vervelen ze zich niet zo. Met zak en roe achter blNke jongens aanrennen. Altijd leuk!

Reageer
gravatar

That was great. Oh my, I loved that. Especially the umbrella reaevl. Instead of sigh title, you could have a freeze frame of yourself as your voice over fades out. 400 Blows. (I was going to look up how to spell the title in the original french, but that’s kinda douche-y.)((Am amazed I’m getting no spellcheck warning on douche-y. Must be correct.)) Again, loved the movie. Thumb up.K A B L O O E Y posted

Reageer
gravatar

Toch, als ik dit ritueel in Pamplona bekijk, verschillen wij niet zo veel van Spanje, qua inhoudsloze rituelen. Wij hebben bijv. het ritueel van “Vragen aan de minister-president”; alle onzin die daar op tv wordt uitgekraamd door Caudillo Mark Rutte en contliquer Frits Wester moeten we als wáár aannemen. Terwijl iederen weet dat hier gelogen wordt tegen de klippen op. Waarom doen we dat dan nog steeds? Dezelfde culturele identiteit die Pamplonezen tot hun irrationeel gedrag drijft! Voilà.

Reageer
gravatar

Het lijkt mij veel te ver gaan die stierenrennen maar meteen helemaal af te schaffen ‘vanwege een paar slachtoffertjes’. Het minste wat we kunnen doen is de stad bij haar eigen naam noemen ipv die idiote, Spaanse naam.
Daarnaast zouden we bij de stierenrennen in Iruña toch best met regenboogstieren of stroopwafelstieren de traditie nieuw leven kunnen inblazen?

Reageer
gravatar

Wat echt grappig zou zijn is een Speld artikel waaruit oprechte en onbevooroordeelde interesse in de cultuur van andere volken blijkt.

Reageer
gravatar

Hoe ver wilt u gaan in uw onbevooroordeelde interesse, Ome Piet? Grappig, maar geheel vrij van ironie? Okay, uiteindelijk komen stieren -als niet-melk leverende runderen- vroeg op laat toch haute cuisine bij welgestelden op tafel als ossenhaas en entrecote, maar hoe ver moeten wij gaan met het tonen van oprechte en onbevooroordeelde interesse in de cultuur en modus operandi van IS, Taliban, Al Qaeda, Al Nusra en vergelijkbare groeperingen ?

gravatar

Waarom zoveel aandacht besteden aan hitsige Pamplonezen die één keer per jaar hun oerdrift en anale fixaties therapeutisch botvieren op stierenkonten en fallische hoorns? Láát die jongens toch. En voor stieren is het de enige mogelijkheid om die wekelijkse vernederingen in de arena te compenseren. Stel je voor: een psychopaat met cloack and dagger snijdt aan ‘t eind van de voorstelling je ballen eraf en maakt daar goede sier mee bij de señoritas. Les testicles vont bien une Pamplona.

Reageer
gravatar

‘t is helaas niemand opgevallen dus ik meld het nog maar even: precies midden op de foto is een spaanse hombre zichtbaar, in spreidstand terechtgekomen onder de grootste (lichtbruine) stier. Hij ervaart (aldus gepositioneerd) de keerzijde van het stierenvechtersritueel. De testikelen geplet voor het plaatselijk specialiteitenrestauarent en bovendien ook nog de stierenzwans en de ossenstaart om de oren gekregen. HIER had de reactie van Marianne Thieme’s PvdD of Dierenbescherming moeten staan

gravatar

Zo kan je ‘t natuurlijk ook bekijken. Maar zelf dacht ik eerder aan een genetisch experiment: een stier met de kont en achterpoten van een man. Ongeveer zoals vroeger -toen nog man én paard genoemd mochten worden- combinaties bestonden van mannen (voor) en paarden (achter). Vrouwelijke versies waren niet bekend. Logisch dus dat deze variant is uitgestorven.

gravatar

Ongefundeerde onzin, wat die “deskundigen” verkondigen. Aan de hand van één observatie kun je geen conclusies trekken, en al helemaal geen causale verbanden leggen.

Reageer
gravatar

Inderdaad, inderdaad
Op schotse velden ook met schapen
en honden in plaats van mensen

en op de prairies in Amerika runderen in zijn algemeenheid en beruiterde paarden

en in het stadion van Ajax ook, maar dan zijn de mensen door hekken afgeschermd van de runderen op de tribune.

Dat levert in potentie een enorme dataset alles bij elkaar

gravatar

In Sittardse ‘coffeeshops’ komt elke minuut 200€ binnen. Mensen staan in de rij voor die zwendel. Wie dat allemaal organiseert? De overheid.

Griekenland ligt er dan zo bij. In Limburg werd er altijd al vette vis gegeten. Nederlands Limburg telt soms 3 Griekse restaurants op een km. De casino’s zijn haast niet te tellen. Griekenland ligt te ver naast de kwestie.

Als mijn bank straks dicht is ga ik BEDELEN in Breda. En ik zeg dat ik al een week niet gewassen ben.

gravatar

Eerst even nuchter analyseren hoe al die verwondingen ontstaan. Belangrijk zijn hierbij de horens van de stieren en hun omvang en zwaarte.
Daarom stel ik voor dat de mannen gaan rennen met dieren die a. geen horens hebben en b. wat kleiner en lichter zijn.
Mijn keuze is gevallen op poema’s, panters en leeuwinnen. Dat moet toch helpen.

Reageer
gravatar

Toch is de oplossing heel eenvoudig. Laat eerst de stieren door de straten rennen en pas een uur later de opgehitste jonge mannen.
De ernstigste verwonding bestaat dan uit schaafplekken door het uitglijden over de bullshit (dan wel even een tetanusprikje gaan halen, hoor).

Reageer
gravatar

Helaas zie ik het somber in om de opgehitste jonge mannen bij de stieren weg te houden, zodat ik een alternatief voorstel heb, dat hieronder is geformuleerd.

gravatar

Wat een geniale cynische verklaring! Ik was er bijna ingestonken. Ik dacht in eerste instantie: waarom? Is dat niet duidelijk dan?

Reageer
gravatar

Goed gezien Trollenverdelger! Volgens mij is Carrotte en Ikkemina dezelfde gast die ook als alias Corrie van Hiernaast gebruikt.

gravatar

Stieren boeken elk jaar massaal in Pamplona een vakantie, om deel te nemen aan het evenement ‘wie duwt de meeste idioten om’. Dit evenement is zeer beroemd in de stieren wereld

Soms vallen er wel eens slachtoffers.

Reageer
gravatar

Goed gezien Trollenverdelger! Volgens mij is Eppootje dezelfde gast die ook als alias Corrie van Hiernaast gebruikt.

gravatar

Dat hangt er vanaf weke schuld u zoekt. De Nederlandse staatsschuld van bijna 470 miljard euro ga je bij de Grieken niet vinden hoor. Mijn hypotheekschuld van ca. 200.000 euro ook niet overigens…

gravatar

Een steenbok maakt het verschil. Een stier en een steenbok zijn een gelukkig koppel: een sprookje dat realiteit wordt. Alle problemen met rennende stieren zullen eenvoudig verdwijnen met een paar mooie bokkesprongen.

Reageer
gravatar

Vind het ook wel zielig voor die beestjes. Elk jaar weer hetzelfde dat wordt toch saai. Daarom heb ik een nieuw voorstel.

Het spektakel met de tomaten blijft hetzelfde, maar we dwingen om de politici van alle landen en alle EU bobo’s om door die straatjes te rennen. Ik denk dat dat een veel leuker spektakel is.

Reageer
gravatar

Margootje, wat vreemd dat je nog steeds stukjes op het forum schrijft. Volgens mij heeft de Trollenverdelger je van het forum weggejaagd.

gravatar

Wat een onzin onderzoek dit, zeg. Het is in Göteborg toch veel minder warm dan in Pamplona. De oorzaak is dus al meteen helemaal duidelijk.

Reageer
gravatar

Inderdaad, RIVM waarschuwt niet voor niets.
Ik stel voor om ook de bijdragen van roken en alcoholgebruik te betrekken in het onderzoek. En rauwmelkse kaas, ook heel belangrijk.

gravatar

Helemaal mee een Haes, Pamplona en Göteborg zijn qua klimatologische omstandigheden volstrekt onvergelijkbaar. Het is wel hoogst opmerkelijk dat er ook in steden als Rome of Miami nooit ongelukken met stieren gebeuren. Er moet iets speciaals zijn in Pamplona waardoor het juist daar steeds mis gaat met die beesten.

gravatar

Werd er maar eens onderzoek gedaan naar ongelukken met idioot lichte fietsjes, met veel te dunne banden en nauwelijks remmen die dan ook nog eens veel te hard gaan.

Reageer
gravatar

Vreemd, ik dacht dat de reden waarom zoveel gewonden vallen bij het stierenrennen in Pamplona juist was dat de stierenrennen in Pamplona worden gehouden, en niet elders.

Reageer
gravatar

Voortaan dit evenement in de straten van Almere centrum houden, die zijn een paar kilometer breed omdat de ontwerpers van het centrum ten tijde van het ontwerpen een hersenschudding hadden.

Reageer
gravatar

Dat is om schade te voorkomen door zwalkende taurosapiens, beter bekend als stomme runden. Die zie je daar met enig regelmaat aan het verkeer deelnemen.

gravatar

het blijft natuurlijk wél toeristisch volksvermaak, hè! Ik denk dat er een wereld te winnen is als men als stieren verklede muizen door de straten laat rennen, terwijl er vanaf vrachtwagens hele ladingen overrijpe tomaten over de joelende menigte worden uitgestort.
De muizen die dit overleven zullen dan op zondagmiddag tijdens een zinderende “Corrida” door heldhaftige “Toreros” met ware doodsverachting aan hun eind worden geholpen.

Reageer
gravatar

Laat die stieren toch lekker rennen, maar verbied die mallotige exemplaren van de homo sapiens imbecilus om mee te rennen, dan schrikken die arme stieren niet zo van het gegil van de gewonden.

Reageer
gravatar

Eén regel tekst van Corrie is teveel voor mij, vooral als ik die al 27 keer eerder heb moeten lezen. Daar krijg ik een druiper van.

gravatar

Tip: hals het lepeltje uit het theekopje tijdens het drinken.

Houdt bovendien eens op met zoveel thee te zuipen tijdens het lezen van stukjes in De Speld.

gravatar

Corrie, neem eens twee cactussen en druk die stevig tegen je ogen. Als het goed is, voel je nu veel beter wat ‘prikogen’ betekent. Als je moet kiezen tussen dagelijks cactussen in je ogen drukken en een pagina of wat lezen (ook dagelijks) en je kiest voor de cactussen, kom dan nog maar eens terug. Dan heb ik een feilloze behandeling voor je.