Helft asielzoekers gaat niet op vakantie

Cijfers tonen schrijnende situatie aan

Bijna de helft van de asielzoekers in Nederland gaat dit jaar niet op vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Vorig jaar lag dat percentage nog op dertig procent.

De onderzoekers denken dat de vluchtelingen thuis blijven vanwege hun financiële positie. Daarnaast zijn veel asielzoekers bang dat een tijdelijk vertrek uit Nederland negatieve gevolgen heeft voor hun kans op een verblijfsvergunning. “Het tekent de schrijnende situatie waarin deze mensen zich bevinden”, schrijft het Nibud.

Als alternatief voor een lange zomervakantie kiezen sommige asielzoekers voor uitstapjes van een dag. De Afghaan Oshraf Ghilani (40) vindt dat wel prima: “Wij zijn altijd meer dagjesmensen geweest. We gaan in de tweede week van juli een dagje naar Ter Apel. Schiphol lijkt me ook mooi. Misschien dat we last minute nog het vliegtuig pakken, maar dat hangt ervan af of staatssecretaris Dijkhoff gebruikmaakt van zijn discretionaire bevoegdheid.”

Ghilani is niet bang zich de rest van de zomer te vervelen: “Ik ga lekker doe-het-zelven. Ik wil al heel lang een serre bouwen in mijn asielzoekerscentrum. Door die toestand met die asielprocedure is dat er de laatste maanden een beetje bij ingeschoten. Zo gaat dat vaak. In Oostenrijk heb ik dat ding uiteindelijk ook nooit meer afgemaakt nadat ik definitief was afgewezen.”

Voor de Congolese vluchteling Kwame Mpufu (25) is geld niet de reden om thuis te blijven: “Het voordeel van vakantie is dat je even helemaal ondergedompeld wordt in een vreemde cultuur, een onbekende omgeving waar je de taal niet spreekt. Om dat te bereiken, hoef ik Nederland niet per se te verlaten.”

Bij de asielzoekers die wel hun koffers pakken, zijn Somalië, Toscane en Zuid-Soedan de populairste bestemmingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Niet op vakantie een gemeente in het gooi omdat ze land van herkomst heimwee heeft mag 4 weken naar haar land en ik ken iemand komt uit oorlogs gebied krijgen uitkering en haar maan gaat terug om in Afghanistan bij familie te werken en vakantie zij blijft hier omdat het niet mag wij krijgen dat niet wij moeten keihard werken voor onze ouwe dag wij mogen alleen belasting betalen ik ben ook al 12 jaar niet op vakantie geweest wie betaald er voor mij Rutte niet maakt het land liever kapot wat al is

Reageer
gravatar

Spijtig dat ik er gisteren niet bij was in de file naar de Efteling. Zes Belgen zouden vier NL eens goed bjgemot hebben.. Op de parking van de Efteling..

Het is erg triest maar ook wel heel grappig.

Het kan zijn dat er Belgen noch Hollanders in betrokken waren. De kinderen zijn opnieuw het kind van de rekening. De Efteling redt het wel?

Reageer
gravatar

Dus meer dan de helft heeft zoveel middelen dat ze wel op vakantie kunnen gaan. De thuisblijvers gaan dagjes uit ….
Er zijn meerdere minima met/zonder kinderen die geen mogelijkheden hebben om enkele dagjes uit te gaan, laat staan op vakantie te gaan.
Deze mensen moeten gebruik maken van voedsel- en kledinghanger om de maand door te kunnen komen.
Ben ik nou gek? Er zit toch ergens iets goed fout!

Reageer
gravatar

Vind zo dapper trouwens van die mensen die gevlucht zijn uit land van herkomst en dan als ze eenmaal een eigen woning hebben met gevaar voor eigen leven er weer op vakantie gaan.

Reageer
gravatar

Natuurlijk gaan ze niet op vakantie.. ze zijn hier toch al voor een langere tijd op vakantie? Ze zijn ondertussen druk bezig hier hun 2e huis te kopen

Reageer
gravatar

Na de recente aanslagen van I.S. lustmoordenaars in o.a. Tunesië is het begrijpelijk dat de animo onder asielzoekers om aan Tunesische stranden te relaxen, ernstig is teruggelopen. Bovendien is hun budget door gecoördineerde acties van JeroenDeysselbloem.eur., Erik.wiebes.nl, MartinvanRijn.com. en JetKleinsma.org nauwelijks meer toereikend voor meer dan de verplichte retraîtes in uitzendcentra als Rotterdam-16hoven, Schiphol of Ter Apel.

Reageer
gravatar

Dat snap ik niet. Bij ons op de Veluwe komen in de zomer alleen mensen uit Zeeland, Staphorst en/of de stichting Bartiméus. Er kunnen hier best wel een paar asielzoekers bij.

Reageer
gravatar

Last minute Port El Kantaoui wel ERG voordelig nu !

En………je kan nog bijverdienen door helpen bij opruimingswerkzaamheden……!!

Reageer
gravatar

Zo’n labbekakkende Boer kan mij persoonlijk de bout hachelen. Een goede oefening trouwens voor deze schobbejak om de bakkes weer eens te voeden met wat realiteit in plaats van dat gedwaasbek met in de kop geschoten asperges. Ik wil maar zeggen… nu ja.

Reageer
gravatar

Die arme mensen hebben thuis al hun koffer gepakt en naar nederland gesjouwd ! Hier weer uitgepakt en zouden opnieuw moeten inpakken uitpakken inpakken en hier voorlopig weer uitpakken dat is geen ontspannen vakantie! Vroeger had je nog een vakantieman die hielp dat is nu een vakantiebank! Ook daarvoor zijn koffers nodig! Laat hun lekker thuis dan kunnen ze familie ontvangen!

Reageer
gravatar

Ik zou zeggen meld je aan bij één van die vakantie-centra. Er is vast nog wel een stageplek voor een pingpongbal

gravatar

In 2008 was hij 7 jaar oud en kwam hij uit Sudan. Nu is hij plotseling 25 jaar en komt hij uit Congo. De IND heeft de administratie kennelijk niet helemaal op orde!

gravatar

wij in het westen hanteren nu eenmaal de klok maar in afrika hebben ze de tijd dus het zal kwame waarschijnlijk niet uitmaken hoe oud wij vinden dat hij moet zijn

gravatar

Opmerkelijk inderdaad. Als ik zo vrij mag zijn… Het lijkt me niet dat het om dezelfde persoon gaat. Het is vrij gebruikelijk dat de journalist van dienst moeite heeft een naam goed te onthouden – en zeker de spelling daarvan – dus thuisgekomen maar een meer of minder goed gelukte slag hiernaar slaat.

Een hypothese.

gravatar

Gelukkig kunnen ze nog altijd een dagje naar het bos gaan. Sommig asielzoekers blijven zelfs een nachtje over slapen, maar dat is dus niet de bedoeling.

Reageer
gravatar

Welke chirurg wil Hans de Boer (CDA) halveren en één van de helften op vakantie sturen ? Het geeft niet waarheen.

gravatar

Misschien mag bij binnenkort zelf asperges gaan steken. Jammer voor hem, want het seizoen loopt op z’n einde. Het beste wat ik kan doen is de labbekak tot doorlopen manen.

gravatar

Maar wat vindt het CDA, zijn partij, van de uitspraken van Hans de Boer ? Moet het CDA hem niet royeren of is het CDA het eens met zijn uitspraken ? Benieuwd wat partijleider Buma van het CDA erop te zeggen heeft.

gravatar

Ja, hoor, keigrappig. Wordt het CDA er weer bij gesleept. Het CDA is er echt niet alleen voor de ondernemers.
Ook werknemers, gepensioneerden, studenten, mensen met een uitkering en huisvrouwen mogen op het CDA stemmen.
En als het CDA dan weer groot is geworden zullen zelfs kei-eenvoudige mensen krijgen wat het CDA en de VVD ze gunnen.

gravatar

Wat u zegt. Maar volgens het beleid moet ik de labbekak verwijzen naar arbeid die er niet is. U ziet dat er heel wat meer bij komt kijken dan alleen manen tot doorlopen.

gravatar

Is het overwegend de linker- of rechterhelft dan wel de boven- of onderhelft van een asielzoeker die op vakantie gaat en waar blijft de andere helft dan ?

Reageer
gravatar

Ik hoop van ganser harte dat ze dagelijks massaal naar de Haagse duinen trekken. Dat zal die misselijkmakende PVV-ertjes, Corrie incluis, eens goed mores leren!

Alle knappe allochtone vrouwen onder de 30 zijn bij deze overigens uitgenodigd in ons mooie, bijzonder gastvrije Twentse land!

Salaam alaikum!

Reageer
gravatar

Jeetje Spuit,

Wat doe je weer hatelijk tegen mij en dat enkel en alleen omdat ik je heb afgewezen als vervanger van mijn vriend F.F.Dimmen.

Sorry je bent mijn type niet. Jullie linkse labbekakken wassen zich niet en jullie kleren stinken naar oud zweet.

Hygiëne is nu eenmaal belangrijk voor mij.

Corrie.

gravatar

Corrie rochelde:

“Hygiëne is nou eenmaal belangrijk voor mij”.

Dan moet je dat duikpak van je hoognodig eens uitspoelen, lullo. Of in ieder geval eens een poosje binnenstebuiten dragen…

gravatar

Zo is het: Hygiëne is nou eenmaal belangrijk.

Zet de brandkraan open, en spuit dat kantoortje eens goed uit. Weg met dat ellendige en zelfingenomen type.

De achterbakse lamzak wordt door eenieder uitgekotst, dus de hoogste tijd om ‘m met z’n allen uit te zwaaien.

gravatar

Hoi Spuit,

Volgens mij ben je best wel in staat je eigen zegje te kunnen doen.

Wat vreemd is het daarom dat gasten als Jo Esther en dr. Oswald Kolle zich ermee bemoeien. De haat, smerigheid en vrouwonvriendelijkheid druipt van hun schrijven af.

Eigenlijk heb ik wel medelijden met ze. Je zou toch op zo’n manier in het leven moeten staan.

Erg triest.

Corrie.

gravatar

En dat terwijl deze mensen juist erg goedkoop op vakantie kunnen. In hun geboorteland is vast nog wel familie en/of vrienden die nog een matje op de grond over hebben. Eten doen ze daar niet, dus daar hoeft ook geen geld aan gespendeerd te worden.

Dan blijft alleen de reis nog over, als ze het goed spelen wordt de heenvlucht zelfs vergoed door de Nederlandse staat, en dan krijgen ze nog zakgeld mee ook!

Reageer
gravatar

De mensensmokkelaars hadden ook wel in een terugreis voorzien, maar helaas werden alle middelen van de diverse gecontracteerde tour-operators, en dan met name bootjes en vlotten, direct in beslag genomen en/of tot zinken gebracht! Zo aak je de business ook wel kapot, hè!

gravatar

Niet om het 1 of ander, maar een asielzoeker kan niet terug naar zijn land, daar hij daarvoor juist asiel aan heeft gevraagd. Een economische vluchteling krijgt geen status hier.