Jaar backpacken tussen crèche en basisschool steeds populairder

Eerst naar Thailand, dan naar groep 1

Jongeren die net van de crèche komen, kiezen steeds vaker voor een gap year in het buitenland. Veel drie- tot vijfjarigen willen eerst backpacken om iets van de wereld zien, voordat ze beginnen aan de basisschool. Vooral Australië en Thailand zijn populaire locaties.

Teun Hogekamp (4) vertrekt volgende week voor tien maanden naar Maleisië. Hij moet er niet aan denken om nu al naar de basisschool te moeten: “Ik zie mezelf echt nog niet in de schoolbankjes zitten. Eerst wil ik weten wie ik ben en wat ik wil met m’n leven. Dat kan alleen door meer van de wereld te zien en unieke ervaringen op te doen. Uiteindelijk neem je die bagage ook weer mee naar groep 1.”

De vijfjarige Lizzy de Waal sluit zich daarbij aan. Ze trok na haar kinderdagverblijftijd een jaar door de bossen van Thailand: “Ik zit nu in groep 1 en merk echt een verschil in levenservaring met klasgenoten die geen tussenjaar hebben gehad. Dan kun je wel trots zeggen dat je bijna in groep 2 zit, maar feitelijk weet je dan nog niks van de wereld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

haha… alsof dat mogelijk is (zelfs in een Speld-context) bij de overbeschermende ouders van tegenwoordig. Kinderen zijn tegenwoordig geen minuut zonder toezicht, dus het is al een wereldervaring als ze vijf minuten zonder toezicht op de dichtstbijzijnde speelplaats in de zandbak kunnen zitten….

Reageer
gravatar

Liefst zonder inentingen de wereld in… de nieuwe levenswijsheid. Daarbij: 30% van Adammers heeft schulden. En ja, je kan niet vroeg genoeg niet conformeren? Zucht: doe mij een kantoorbaan…

Reageer
gravatar

Helemaal goed, We moeten al zover. De prestatiedruk begint al vroeg. Toetsen in de kleuterklas, 2e taal etc. kinderen leren veel meer tijdens zo’n sabbatical dan ze op school zouden doen. Ik zeg doe het als je de kans hebt.

Reageer
gravatar

Ja! Ja! Mijn ouders reden naar Belgie, op hun fietsen en brachten mij zo’n ‘berretje’ ? En DAN emigreerden we naar Australie, een jaar later, in 1956. Waar ik TOCH onderwijzer werd. Mijn ouders hadden een “bromfiets”! Voor we naar Australie emigreerden was de langste tocht een ritje van Gouda naar Rotterdam of Den Haag!

Reageer
gravatar

Ik zou liever zien dat ze een paar jaar eerder gaan, de periode dat ze elke 3 tot 4 uur willen drinken, vieze luiers maken en de ouders slapeloze nachten bezorgen.
Dan kunnen ze als ze terug komen wereldwijs naar groep 1 en dan zijn ze zelfstandig.

Reageer
gravatar

Ik ken er eentje die volgens jaar vier word en van zijn moeder een poolexpeditie mag organiseren van met de hele kleuterklas. De route loopt over de noordpool, van alaska tot spitsbergen. Er zullen vaker dergelijke expedities georganiseerd worden doordat peuters minder snel door het dunnere pakijs zakken. Gelukkig worden de peuters wel gevolgd door oppas drones door eem paar overbezorgde moeders.

Reageer
gravatar

Ik heb zo m’n reserves tegen het onbelemmerd laten vertrekken van deze Spes Patriae. Nog los van de kinderbijslag die wordt ingehouden als zo’n jeugdige “Ausreisser” ‘m backpackend smeert, is er ook de plotseling wegvallende aftrek voor één-ouder-gezinnen én deprivatie van ouderlijke zorg en liefde voor de opgroeiende jongere. Het risico bestaat dat jongeren kiezen voor pleegouders uit Syrië, Irak of Afghanistan en met Kalashnikoff’s, bermbommen en boerka’s terugkomen. Wat dan AIVD?

Reageer
gravatar

Waren er maar meer mensen op aarde met dit gevoel voor Humor. Hoe kom je erop??!!! Op aarde kom je door naar de onderste uitgang te gaan, niet naar de bovenste.

gravatar

Ja, doordat we steeds ouder worden duurt de gevoelsjeugd korter. En hoe korter de jeugd, hoe vroeger de ouderdom toeslaat. Dus blijft er weinig anders over dan je asap te storten in exotische en transjuveniele proactiviiteit, en dan gaat het er echt niet om daar in Thailand de Boedha te mogen spreken. U weet wel..

Reageer
gravatar

Hoi Stacky V.

Je naam heb ik opgepimpt om het een meer eigentijdse klank te geven.

Dat je graag mag pochen is me onderhand wel duidelijk maar wil niet van die moeilijke woorden gebruiken zoals transjuveniele proactiviiteit en asap.

Voor de gemiddelde Speldlezer is het namelijk niet te begrijpen.

Corrie.

gravatar

Hoi, ik ben Margje Slopjes ( 4 jaar ).

Ik kan me volledig identificeren met Lizzy, ik ben zelf een jaar naar de Falkland eilanden geweest en vanaf daar rondgetrokken door Argentinië.

Ik merk ook dat ik op een ander niveau lig met mijn mede klasgenoten. Ik raad iedereen die van de crêche komt dan ook aan echt een gap year te nemen, anders mis je een hoop!

Groetjes,

Margje.

Reageer
gravatar

Met een huurauto door de Argentijnse bergen is wel meer fun, als je niet aan de pedalen kan. Wat hebben wij gelachen met alle lama’s die we van de weg reden. Stoofvlees naar believen elke avond.

gravatar

Met een huurauto door de Argentijnse bergen is wel meer fun, als je niet aan de pedalen kan. Wat hebben wij gelachen met alle lama’s die we van de weg reden. Stoofvlees naar believen elke avond.
Groetjes vanuit Salta.

gravatar

De falklandeilanden zijn echt van Engeland, het was onbewoond gebied en is origineel door de Fransen en Britten tegelijk gekoloniseerd. Vervolgens heeft Frankrijk zijn deel aan Spanje verkocht. Na de onafhankelijkheid is Argentinie rond 1820 een smerig spelletje gaan spelen door op Brits gebied te gaan koloniseren. Gelukkig hebben de britten hun rechtmatige eigendom verdedigd. In 1982 heeft Argentinie het opnieuw geprobeerd maar heeft Thatcher orde op zaken gesteld.

gravatar

Is dit een grap ofzo??
Welk kind tussen 3 – 5 jaar kan / mag zelf beslissen wat ie wil?
Laat staan uberhaupt alleen op een vliegtuig stappen?
Welke ouder laat dit toe??
Of zie ik iets over het hoofd? en is het samen met de ouder (s)?

gravatar

Sommige landen zijn niet echt driewielerminded hoewel je ze tijdens de kinderkruistochten nogal veel tegen kwam.

De inval van de Hunnen, onder Atilla, werd in tegenstelling met wat anderen beweren, op rolschaatsen gedaan en dat was ook mede de reden van hun overweldigende succes.

Daarom is het ook het beste dat de kinderen het vliegtuig nemen. De airbus A380 kan 2.896 kleuters vervoeren met als voordeel dat de backpakkertjes zich dan ook niet meteen alleen hoeven te voelen.

gravatar

sexuele uitspattingen, die leer je niet in de groep. Ik ga echt niet wachten tot ik 18 ben, fuck de creche en zijn frigide leidsters, neuken zal ik en wel nu!

Reageer
gravatar

Thailand telt een groot aantal Nederlandse kleuterleiders. Dat geeft toch wel een geruststellend en veilig gevoel als je kind zo ver weg is!

Reageer
gravatar

Het fijne is dat die kinderen dan nog niet kunnen lezen en ook geen boodschappen sturen. Het beste kun je ze ook geen telefoon meegeven, die wordt toch maar gestolen of verloren.

Reageer
gravatar

Ik maak me wel zorgen over mijn zoontje, hij heeft geen zonnebrand meegenomen.

Verder is het wel een opluchting dat hij uit huis is, ik hoop eigenlijk dat hij daar blijft.

Reageer
gravatar

Dat zeg jij, maar ik was gisteren in de duinen, en het stonk er ontzettend. Nader onderzoek leerde mij dat het er vol ligt met restjes afhaalchinees, gebruikte condooms en tissues met stront er aan. Geef mij dan toch maar het mooie Twentse land, da’s voor de gemiddelde Hagenees toch ook al buitenland, niet waar?!

gravatar

Hey bruinwerker Spuit,

Dat jouw plekje in de duinen een homoafwerkplek is wilt niet zeggen dat ik er kom.

Mijn nestje in de duinen hou ik spic-and-span schoon. Ik neem altijd een plastic zak mee om eventueel afval in de daarvoor bestemde afvalbak te deponeren.

Hou Nederland schoon.

Corrie.

gravatar

Tente? Dat is een schone provincie met alleen maar oude lullen die er blijven hangen. Al die oude lullen hebben een drankprobleem

gravatar

Had ik dat destijds ook maar gedaan dan had ik tenminste meer levenservaring gehad.
Ik neem aan dat ze in adams- of evakostuum gaan. Vrijheid blijheid

Reageer