Controversiële Van Ojik liet niemand onberoerd

Rücksichtslose machtspoliticus geadoreerd door fans

Je hield van hem of je haatte hem, een tussenweg was niet mogelijk: Bram van Ojik. Gevreesd door zijn tegenstanders, geadoreerd door zijn volgelingen. Gisteren maakte de controversiële GroenLinks-voorman zijn vertrek bekend. De ‘Groene Schrik van Veenendaal’ groeide in de afgelopen jaren uit tot een van de sleutelfiguren van de naoorlogse politiek.

De opkomst van Van Ojik was stormachtig. In 2012 kwam hij als glorieuze overwinnaar tevoorschijn uit een machtsstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. Volgens ingewijden regeerde Van Ojik vanaf de eerste dag met ijzeren hand. Hij zou zijn eerste fractievergadering geopend hebben met de harde woorden: “Welkom allemaal”.

Als iets hem niet zinde, liet hij dat duidelijk merken, zonder aanzien des persoons. Tegen een van zijn medewerkers zou hij hebben gezegd: “Anders kijken we er morgen nog even naar.” Het typeert de rücksichtslose machtspoliticus Van Ojik, opgegroeid in de meedogenloze straatcultuur van Veenendaal. Zijn daadkracht leverde hem bijnamen op als ‘Haagse Hannibal’ en ‘de Tank van Links’.

Zelfs in zijn afscheidsbrief sloeg Van Ojik verbaal flink om zich heen. “Ik ben er trots op dat ik aan al deze positieve ontwikkelingen een bijdrage heb mogen leveren.” De sneer kan niet anders worden gelezen dan als een frontale aanval op de volledige GroenLinks-fractie.

GroenLinks-collega Linda Voortman over van Ojik: “Ik vroeg hem wel eens om zich wat genuanceerder uit te drukken. Maar dan moest je niet bij Bram zijn.”

Ook visueel kon je niet om Van Ojik heen, met zijn flamboyante kledingstijl en wilde haardos. Hij reed op een fiets, droeg pakken en soms een stropdas. Toch bleef Van Ojik een man van een deel van het volk. “Hij zegt wat wij, na enige contemplatie, vinden”, aldus een deel van het volk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik herinner me Bram met name als taalvirtuoos. Zijn reacties waren altijd scherp, zijn boodschappen hadden altijd een dubbele lading. Je dacht dat je hem begreep, maar de werkelijke betekenis door altijd pas later tot je door.

Neem zijn tweet van 31 december j.l: “Laten we er met zijn allen een heel mooi jaar van maken: Veel geluk in 2015”.

Samenbindend of haat zaaiend? U mag het zeggen.

Reageer
gravatar

Bram van Ojik (is dat geen pseudoniem?) is het zoveelste “Bram” slachtoffer van stille paleisrevoluties in de Tweede Kamer. Bram Peper (PvdA) ging hem voor in een grijs verleden, Bram Moszkowicz is het recentste slachtoffer en tussentijds zijn er meer Brammen gesneuveld op het politieke slagveld. Zij hebben (of hen werd) het hoofd in de schoot gelegd, zonder tussenkomst van I.S. Als je Bram heet, ga dan NIET in de politiek, En Jesse? Ach, die komt net van het Klaverveld en hij weet van niets.

Reageer
gravatar

Iedere integere politicus stapt op. Met de natuur zijn vreemde dingen aan de hand. Als ik een groentetuin of boerenland natuur noem, voelt men zich al beledigd. Toen ik op Bevrijdingsdag uit een natuurpark werd gezet, was er gelijk een politieke machtsstrijd. Aan het woord groen hangt misschien nog het etiket preuts ofzo. Maar we hebben niet zoveel tijd meer om uniek te zijn, ook niet in de natuur, anders gaan we er allemaal aan. En ik doelde met ons gezamenlijk lot niet op gezamenlijk dood.

Reageer
gravatar

Nogal wat politikussen stappen op. De natuur herstelt zich. Dat wil nog niet zeggen dat je zomaar NAAKT moet of mag gaan rondlopen. Dat is ons gezamenlijke lot. Je mag wél naakt liggen. Maar niet rondlopen op de straat bvb. En ik doelde met ons gezamenlijk lot niet op een gezamenlijke dood.

gravatar

“De natuur herstelt zich.”

Wist u dat bijna de helft van alle soorten de afgelopen halve eeuw voorgoed is vernietigd?

gravatar

Je moet wel begrijpen dat sommige Hollanders een hondsbrutale kant hebben. Belgen zijn van nature appeasers, met een zekere dubbelzinnigheid, dus die staan automatisch aan de verkeerde kant. Als ze aan de goede kant staan is het altijd op het verkeerde moment. Dus ook fout.

gravatar

Inderdaad een brave man waar niemand last van had, ook het kabinet niet.
Nee, dan Jolande Sap; die liet zich door Rutte helemaal inpakken en voerde dat met ijzeren hand door in de fractie.
Kennelijk heeft dit Rutte geïnspireerd om op ongeveer gelijke wijze de PvdA van veel kiezers te ontdoen. Geniaal van Mark !

Reageer
gravatar

Jammer dat van Ojik opstapt. Ik heb hem altijd een typisch voorbeeld gevonden van waar GroenLinks voor staat. Ze hangen nog steeds wereldbeeld aan dat stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Een wereldvreemd wereldbeeld waarmee je in de 21st eeuw niets mee kunt.

Van Ojik is het lachertje van de politiek. Een echte GroenLinkser!

Corrie.

Reageer
gravatar

Jammer dat Corrie reageert. Ik heb haar altijd een typisch voorbeeld gevonden waar DomRechts voor staat. Ze hangt nog steeds een wereldbeeld aan dat stamt uit de donkere middeleeuwen.

Een wereldvreemd wereldbeeld waarmee nog nooit iets constructiefs of sociaals is bereikt.

Corrie is het lachertje van De Speld. Een echte PVV-er!

Bram.

gravatar

De vraag is wel hoe je wereldbeelden scherp waar kan nemen als je bij het minste geringste al prikogen krijgt, weet je wel?

gravatar

Och Agent, mij bereikte laatst het bericht van het Politbureau Speld dat deze mevrouw een zwoel berichtje had gestuurd naar Toyboy Dibi, met de vraag of hij niet een keertje met haar een coalitie wilde smeden.

Toy reageerde daarop nogal vinnig dat hij vond dat mevrouw Hiernaast niet radicaal genoeg was, en vroeg zich hardop op af of zij dit wel kon handelen.

Voorts is Toy ook niet zo gecharmeerd van prikogen, maar heeft ons Jolande Sap aanbevolen, want die trekt zo lekker aan de stekker.

gravatar

Als je last van prikogen hebt, moet je een thee koken van aardappels, fluitekruid en nootmuskaat, en dit moet je dan ‘s nachts drie keer in je oren en tussen je tenen gieten (vergeet niet: wekker zetten). Draai dan ‘s ochtends drie keer om je lengte-as, knijp in je linker wang en linker bil, roep “Eureka”, en je prikogen zijn helemaal genezen!

gravatar

Ach, wat jammer dat Corry op leeftijd van hiernaast nog gaat meemaken dat Jesse Klaver meer stemmen gaat halen dan de door haar geliefde hoog geblondeerde quasi grote leider. Jesse F Klaver (JFK jr) for president!

gravatar

Nadat de “Ruttevanger van Hamelen” eerst GroenLinks en recent de PvdA heeft meegelokt en ze zo heeft afgeholpen van veel kiezers, hoop ik dat hij ooit de PVV weet mee te lokken om ze minstens de helft van de aanhang te laten verliezen. Sneu voor Corrie, maar ach ….

gravatar

Priklimonade dient men vooral NIET in de ogen te gieten. Doet men dat desondanks tóch…. tja, dan krijgt men prikogen. (Hoogst onverstandig, maar ja…..)

gravatar

Wat doet Diederik Smit trouwens op TV in de Grote Geschiedenisquiz? De Speld is toch nog geen geschiedenis? De politie ziet alles en heeft geen prikogen.

gravatar

Dankuwel voor de kijktip agent Bertus, ik geloof ook niet dat voornoemde Diederik nou echt uitblinkt in geschiedenis.

Wellicht een vooruitziende blik, dat geloof ik dan weer wel zodat hij zich eigenlijk in het heden voorbereidt op wat binnenkort geschieden is is.

Hij loopt op de zaken vooruit/weet zeker dat De Speld binnenkort geschiedenis is en kan het presentiegeld goed gebruiken.

Diederik komt er wel! Uitgenaste gozert, maar dat neefje van Jochem; moet t eerst zien. Nerd.. jaja.

gravatar

Ja, nee, ho, wacht eens even: DE FAMIELJE PAULUSSEN!!!

Die hebben het zinkende schip – met voorkennis – als eerste verlaten, magdat agent?

Dat gaat toch zomaar niet? Arresteer dat rapalje, geteisem, tuig van de richel, oplichters, ratten (letterlijk icm het zinkende schip) of moet er eerst iemand aangifte doen?
Ik krijg nog een paar duizend van ze en in ’19 is dat een paar honderdduizend of meer geworden.

En ik krijg ze, ha!