‘Normale’ flexplek voor anti-hipstercolumnisten

Het Gebouw: niet hip, toch happening

Columnisten die hipsters afzeiken, kunnen voortaan terecht op één plek. De nieuwe eetgelegenheid Het Gebouw in Amsterdam-Noord is niet hip maar wel happening.

Het interieur van Het Gebouw is authentiek hipstervrij: er zijn tafels van hout en stoelen die niet van gerecycled karton gemaakt zijn. De ingang van het gebouw wordt gekenmerkt door een deur. Wie een broodje wil, kan kiezen tussen bruin en wit. Ook is er koffie. Naast toiletten voor mannen zijn er toiletten voor vrouwen. Het concept is niet overgewaaid uit Berlijn.

Veel columnisten trekken naar de flexplek als ze geen idee hebben waar ze over moeten schrijven. Een vrijblijvende tirade tegen hipsterfenomenen vormt dan een aantrekkelijk alternatief voor originaliteit. De 37-jarige Liedeke moet elke week een column vullen in een landelijke krant. Voor haar is Het Gebouw een uitkomst: “Zelf ben ik normaal. Dan is het heerlijk als er een plek is waar je onder het genot van brood tekeer kunt gaan tegen de hipstercultuur.”

Het Gebouw biedt ook ruimte voor workshops. De cursus ‘Hoe geef ik risicoloos kritiek op een ongevaarlijke subcultuur?’ zat binnen no time vol. Ook kunnen columnisten fictieve gesprekken tussen hipsters uitwisselen die ze zogenaamd hebben opgevangen.

Een columniste, die uit valse bescheidenheid anoniem wilde blijven, want zo is ze, vatte het treffend samen: “Columns schrijven over hippe pop-up fenomenen: iemand moet het doen. Als ik het niet doe, doet niemand het. Althans, niet met mijn naam eronder.”

Het project werd een maand geleden gestart door de geschoren Amsterdammer Wim Hooiveld. Hij was niet bereikbaar voor zweverig commentaar.

Er is ook kritiek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er zijn ook toiletten aanwezig en bruine en witte broodjes.
Wat een koude kak dat artikel!
Een beetje columnist eet vette hap en doet aan wildplassen.

Reageer
gravatar

Wildplassen MAG NIET van mevrouw Thieme. Zij vindt het vreselijk zielig, al die fazanten, hertjes en wilde zwijnen waar al die hipsters maar massaal overheen staan te zeiken.

gravatar

Ik heb geen idee wat al die plekken te betekenen hebben. Iemand vertelde me dat de cafés in Amsterdam leegliepen na 2000 of nietszeggende sekten werden van buurtbewoners of toeristencentra voor buitenlanders die een weekendje Wallen doen. Plekken met een neutrale inhoud, speciaal economisch, bestaan niet meer, wel studiehuizen. Ook is met Herman Brood het Leger des Heils tot popstatus verheven, om mensen met zelfmoordneigingen vooruit te helpen. in meerdere van die centra is de Bijbel leidraad.

Reageer
gravatar

Ja, ik wil ook naar deze flexplek :). Kunnen journalisten misschien eindelijk eens gericht onderzoek doen naar de oorzaken en gevolgen van gentrification in Oud-West, zoals het wegpesten van lokale bewoners dmv huurbeleid, de toenemende eentonigheid van het winkelaanbod (koffiebarretjes en hamburgertenten), de vernieling van openbaar groen (Westerpark) en het stoppen van subsidies voor lokale buurtprojecten ten behoeve van hippe eentonige deephouse festivals. Props voor de Speld voor dit idee!

Reageer
gravatar

Heb je ook op Wikipedia gekeken wat “gentrificatie” in hemelsnaam betekent ? Misschien ook iets voor Meppel, al vrees ik dat die plaats niet meer te redden is.

gravatar

Ja dat heb ik gedaan. Het is typisch voor een Amsterdamse hipster om woorden te gebruiken die je moet opzoeken. Het woordgebruik in Den Haag is veel duidelijker.

Volgens mij is die Erik zelf ook een hipster.

Corrie.

gravatar

Dromen ze in Amsterdam-Noord misschien van een soort Silicon Valley? Die metro zullen ze toch niet voor niets aanleggen?

gravatar

Misschien iets om die lapstops een beetje uit te stallen, en mensen het gevoel te geven dat zij de stad ontwerpen.

Normaal als Nederlanders moeten gaan delen, gaan ze de mindere zielen aanvoeren, van slavernij tot allochtonenvraagstuk.

gravatar

Het kan een tof idee zijn om Het Gebouw ook open te stellen voor columnisten die over meneer Wilders van de PVV schrijven.

Altijd maar weer hetzelfde achterhaalde riedeltje tegen meneer Wilders van de PVV kennen we nu onderhand wel.

Dat het riedeltje nergens meer op slaat weet iedere autochtone Nederlander wiens wereldbeeld niet meer uit het vorig millennium stamt onderhand wel.

Eventueel kun je er een cursus ‘Allochtonen knuffelen’ geven.

Corrie.

Reageer
gravatar

Het kan ook een tof idee zijn om de toiletten van Het Gebouw open te stellen voor Corrie. Kan ze d’r PVV-diarree zo laten lopen, en haar Tena-Lady’s ongezien wisselen…

gravatar

Nee, Corrie is kennelijk bekeerd, want ze wil nu dat columnisten beter worden gefaciliteerd om op een nieuwe frisse manier Geert W. te bekritiseren.
Ook de suggestie om allochtonen te knuffelen wijst op een ommekeer van 180 graden. Bravo, Corrie, zo kom je er wel. Nog even en je aanbidt meneer Pechtold van D’66.

gravatar

Spuit elf geeft modder, ik ben het altijd maar katten op me en je smaadverhaaltjes zat.

Bij de redactie van De Speld heb ik je e-mailadres en IP-nummer opgevraagd om je op grond van Online belediging (art. 265 Sr.) aan te klagen bij de politie.

Dat zal je leren om je gore praatjes voor jezelf te houden.

Don’t fuck with Corrie!

gravatar

It could be a tough idea to open the building for beggars who want’t to write about mr. Wild from PVV.

Always those behind riddle against mr. Wild from PVV know we underhand.

That the riddle hits nothing knows every legal alien whose world image is not from the previous Millennium Falcon stam underhand.

Eventually can you a give course ‘Hug Ali B.’.

Corrie.