Niet-eenzame oudere raakt in isolement

‘Je hoort er niet bij als je een sociaal leven hebt’

Het is een onderbelicht, maar droevig probleem: ouderen die in een isolement raken omdat ze niet eenzaam zijn. In verzorgingstehuizen en buurtcentra worden bejaarden met een sociaal leven volledig buitengesloten door de eenzame meerderheid.

Christine Douma (87) verblijft sinds zes jaar in verzorgingstehuis Rozenrust in Capelle aan den IJssel. Twee keer per week komen haar kinderen langs en ook haar kleinkinderen ziet zij regelmatig. Haar medebewoners krijgen nooit bezoek en Christine merkt dat zij buiten de groep valt: “Behalve mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden vraagt niemand hier ooit hoe het met mij gaat. De eenzamen zijn hier een hechte club waar je gewoon niet tussenkomt.”

Voorschotenaar Maurice van Dam (77) kan erover meepraten: “Zelf sta ik nog midden in het leven. Het doet mij dus heel veel pijn om mijn leeftijdsgenoten te zien vereenzamen. Daarom probeer ik in het buurthuis een praatje met ze aan te knopen en wat menselijk contact te maken. Maar daar staan ze totaal niet voor open. Eenzame ouderen vormen kliekjes en keren me de rug toe.”

Bezorgde zorgprofessionals wijzen naar de politiek, maar staatssecretaris Van Rijn denkt dat de oplossing uit de samenleving moet komen: “Als je het gevoel krijgt dat een oudere een rijk sociaal leven heeft, stap dan gewoon eens op hem of haar af. Laat je niet afschrikken door de vele andere mensen die dat al doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn oma (95) heeft helemaal geen tijd voor ons. “Leuk dat jullie er zijn! Zie maar wat je doet, ik moet naar de bridgeclub” en weg is ze. Je zou toch verdorie een beetje dankbaarheid verwachten?
Ze woont nog op zichzelf, maar wanneer ze in het bejaardehuis komt zal ze daar zeker het pispaaltje worden, met haar 20+ stuks nageslacht die dan de ‘ver-bridgete’ tijd komen inhalen. Tegen die tijd is ze 120, krijgt ze ook nog alle media over zich heen. Dat is vragen om problemen. Heb geen…

Reageer
gravatar

Dit is al veel langer aan de hand. Iedere keer als ik mijn oude moeder bezoek wordt ik voor de voeten gereden door eenzame oudjes met rollators en rolstoelen. Om aan mij duidelijk te maken dat mijn gedrag niet gewenst is! Ik trek tegenwoordig een garage-overall aan met olievlekken, met een thermo voering er onder, omdat er al ontelbare keren hete koffie ‘gemorst’ wordt als via de recreatiezaal op bezoek ga. Het personeel zegt geen tijd te hebben om op te treden.

Reageer
gravatar

Er rust een taboe op eenzaamheid. Eenzaamheid heeft twee kanten. Het kan een kwelling maar ook een weelde zijn. Ze zeggen op het platteland dat de jeugd naar de stad trekt om de economie: dat is in feite niet anders dan het ontvluchten van de eenzaamheid. Daar draait nu eenmaal de economie om. Waarom geven we dat niet toe? Voor mij is alleen al een.

Reageer
gravatar

Dom, dom; je moet als oudje je sociaal leven geheim houden en gezellig meeklagen met vereenzaamde lotgenoten.
Verder gewoon stiekeme afspraakjes maken met kinderen, kleinkinderen etc. in een café ver van het bejaardenhuis of bij hen op bezoek gaan, als ze maar niet te dichtbij wonen. Zo doe je dat.

Reageer
gravatar

Tranen van ontroering en herkenning schoten mij in de ogen toe ik de begeleidende foto bij dit artikel zag; ten derde male verscheen dit bejaarde (echt)paar in De Speld. Dus of het foto-archief van De Speld heeft een beperkte hoeveelheid ‘ouderen’in de kaartenbak, of beide oudjes recidiveren net zoals De Speld in (goedbedoelde doch volledig mislukte) optredens.
Hoogstwaarschijnlijk zal ook deze reactie weer zoekraken in het labyrinth van De Speld, zo niet; dan kent mijn verbazing geen…

Reageer
gravatar

Oud en toch nog contacten… dat is zoiets als scheefwonen maar dan anders. Lijkt me dat hier mogelijkheden liggen voor wat heffingen.
Ik ga vanavond met innen beginnen zodra bij die oudjes het bezoek vertrokken is. Kan ik eindelijk mijn Don Fanucci-pak weer eens aantrekken.

Reageer
gravatar

´Zo´n hekel aan: actieve ouderen. Ga lekker achter de geraniums zitten in plaats van met je winkelwagentje de weg te versperren in de Albert Heijn. En die verdomde reisjes langs de Rijn, Rijn, Rijn ..,.. gesponsord door onze belastingcenten! Schandalig!

Reageer
gravatar

Zeg F.F. Dimmen, maak svp niet de fout ALLE oudjes te meten op het inkomensniveau van jouw bejaarde ouders, ooms en tantes, die hun dag vullen met het knippen van couponnetjes en het inkopen van aandelen Koninklijke Olie en Lockheed.

gravatar

Precies, waarde Outsider. Vele oudjes moeten naar de Jumbo of de Dirk en kunnen alleen dromen van de AH.
Erger is nog dat een rijnreisje er ook niet inzit en zelfs een boottochtje van Zwolle naar Deventer v.v. voor velen al te begrotelijk is.

gravatar

Ook in de Lidl zijn ze vervelend.

En van speculeren hebben andere mensen geen last. Als al die bejaarden de centen onder hun doorgelegen matras eens bij elkaar zouden stoppen, dit in genoteerde aandelen omzetten en (samen of geisoleerd) de hele dag de koersen in de gaten houden is iedereen tevreden,

gravatar

Daar heb je die mooie linkse afschuif-opmerking weer hoor: “De oplossing moet uit de samenleving komen”
Welke mongool had ooit ookalweer die verdomde participatie-maatschapij bedacht? Die motten ze kielhalen!

Reageer
gravatar

Beste LdB, je doet tamelijk succesvol of je geen krant leest en geen nieuws volgt maar je moet je toch een beetje matigen. Onze liberale premier beschuldigen van linksigheid, terwijl hij net bezig is Wilders rechts in te halen? Gelukkig is die electorale lulkoek over “participatie-maatschappij” wél van hem; maar of dat hem nu een Mongool maakt, cunt alleen jij ons vertellen:
bottomline: it takes a thief to catch a thief.

gravatar

Kunnen deze lastige oudjes niet onder de krijgstucht worden gesteld zodat ze wel moeten gehoorzamen? Het kan toch niet zijn dat dit tuig het voor het zeggen krijgt?

Reageer
gravatar

Beste Daris m/v,

Nee hoor, onze lieve Corrie v.H. gaat hier beweren dat socialisten de schuld zijn van het isoleren van oneenzame ouderen en dat haar grote blonde liefde deze zielige mensen van de haat en de angst die socialisten hebben gezaaid, zal verlossen met zijn ruimhartige barmhartigheid.

Let maar op!

gravatar

Het is al lang duidelijk dat Darwin ongelijk had ! Als Corrie al zo lang weet te overleven kan het onmogelijk de “survival of the fittest” zijn, maar moet er zijn ingegrepen door een hogere macht, zoals Beëlzebub.

gravatar

Gefeliciteerd Corrie, je hebt een nieuw woord bedacht ! Wat is in godsnaam een “balkluiver” ? Heeft dat met voetbal te maken, pas dan maar op, want je krijgt zo Oma op je dak.
Enfin, ga maar lekker baliekluiven of aan een soortgelijk volks vermaak meedoen.

gravatar

Lieve Corrie,

Je moet met het neologisme “balkluiver” niet proberen de heer Viesman te evenaren. Dat lukt je toch niet. Zo raak jij als wel-eenzame reageerster in de Speld nog meer in isolement.

gravatar

Wanneer ik de foto van snollekop zie komt er gelijk een Viesmannetjeszin bij me op. Plien is waiting for the salami to arrive.

En wat hebben jullie linkse balkluivers toch tegen andersdenkenden? Jullie corrieonvriendelijke reacties zijn altijd zo vol met haat.

Het is een kwestie van tijd dat jullie de Linkse Staat (LS) uitroepen.

Meneer Wilders van de PVV heeft niet voor niets bescherming nodig.

Corrie.

gravatar

Tja, Corrie, ongetwijfeld zie je meer in een Slinkse Staat, maar de bijpassende afkorting is zelfs voor jou als PVV-aanhangster te onaardig, dus maken we er Slinkse Maatschappij van.

gravatar

Jij hebt zeker weer niet gelezen?
“staatssecretaris Van Rijn denkt dat de oplossing uit de samenleving moet komen”

Of te wel, in andere woorden zegt deze fijne meneer “Zoek het lekker zelf uit”

Dus, zoek het lekker zelf uit!

gravatar

Nee, nee, niet steeds naar de overheid wijzen. We hebben nu de “Participatiemaatschappij” wat inhoudt dat de overheid geen fuck meer uitvoert, maar zelfs dan nog van alles weet te verknoeien en de schuld aan de burgers geeft.

gravatar

Een noodgreep zou kunnen zijn dat de mensen met een rijk sociaal leven met elkaar in contact te brengen. We moeten gewoon realistisch blijven, en het maakt hen echt niet tot tweederangs ouderen.

Reageer
gravatar

Dit is meer een onderwerp voor de kerstdagen. Je moet je natuurlijk wel aanpassen, veel tehuizen bieden de juiste voorwaarden voor totale vereenzaming. Wat is dat? Hetzelfde als op school en in de legbatterij, routine en mechanisatie.