Historisch lage verkiezingsopkomst 3FM Awards

Slechts 0,23% van de stemgerechtigden naar de stembus

De opkomst bij de verkiezingen voor de 3FM Awards vandaag is historisch laag uitgevallen. Slechts 0,23% van de stemgerechtigden vond zijn weg naar de stembus. De tegenvallende opkomst is volgens kenners te wijten aan het feit dat Nederland verkiezingsmoe is en dat popmuziek niet leeft bij de kiezer. Bij de vorige verkiezingen, kwam nog 49% van de kiezers opdagen.

3FM-dj Domien Verschuren noemt de publieke desinteresse een kwalijke zaak: “Het is een democratisch recht om te stemmen. Als je niet stemt, moet je ook je bek houden als jouw favoriete muziek niet meer op de radio wordt gedraaid.”

Politicoloog André Krouwel plaatst kanttekeningen bij de onrust over de opkomst. Hij noemt deze ‘een historische regelmatigheid’: “Bij de verkiezing van een nieuwe Doritossmaak in 2007 kwam maar 0,03% van de kiesgerechtigden opdraven. Toen hoorde ik ook al allemaal mensen klagen over het einde van de democratie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is toch te triest voor woorden! Wanneer het politiek betreft staan we in de rij om te stemmen, want welke koppen we op tv zien, dát vinden we belangrijk. Wat maakt het nou uit welke partijen ons land proberen te regeren, ze worden het toch nooit met elkaar eens. En bekvechten kan iedereen, toch?
Maar wanneer het gaat om onze waardering te laten blijken voor mensen die écht wat kunnen, talent hebben (cultuur jongens!) zal het ons aan de reet roesten. Dan de Doritossmaak verkiezing…

Reageer
gravatar

…hallo zeg! Voedsel! Een primaire levensbehoefte! Maar nee, in plaats van kritisch te zijn over wat we eten, vreten we liever dat wat ons voorgekauwd aangerijkt wordt, terwijl we voor de tv hangen en vol trots kijken naar de door ons verkozen nietsnutten die we politici noemen. Liever laten wij hén eindeloos debatteren over welke chipsmaak wíj moeten eten, of welke muziek wij moeten aanhoren. Maar wat krijg je dan? Juist, smakeloze compromiën! …

gravatar

… Mensen, neem het heft in eigen handen. Bepaal zelf wat jíj wilt eten, wat jíj wilt horen, dát is democratie.

gravatar

Het moest natuurlijk zijn “smakeloze compromissen”. Ik ging even iets te veel op in mijn vurige hartenkreet.

gravatar

Iedereen is eigenlijk tegen die Awards. Daar moesten toen toch in Limburg een hele hoop bomen voor gekapt worden zodat die Awards dan bij de duitsers konden landen?

Reageer
gravatar

Ach, dat stemmen heeft toch geen zin. Die artiesten spelen toch wat ze leuk vinden en houden zich helemaal niet aan hun beloften.

Reageer