CDA: vang zieke mantelzorgers op in de familie

Patiënten moeten iets terugdoen voor hun verzorgers

Mantelzorgers zijn vaker en langer ziek dan leeftijdgenoten. De oplopende kosten van hun verzorging kunnen volgens het CDA niet langer door de samenleving worden opgebracht. Daarom moeten mantelzorgconsumenten worden verplicht om deze taak over te nemen.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer ziet dat momenteel nog te weinig gebeuren: “Het wrange is dat vooral mensen die zelf jaren hebben geprofiteerd van de mantelzorg van hun naasten het in de praktijk laten afweten. Als zij zelf dat fatsoen niet kunnen opbrengen, moet de overheid misschien maar een zetje geven.”

Egbert Glastra uit Uden zorgde twintig jaar lang voor zijn demente moeder: “Dat was nauwelijks te combineren met de zorg voor drie minderjarige kinderen en een fulltime baan aan de andere kant van Nederland. Maar toen ik zelf een burn-out kreeg, gaf zij niet thuis.” Egbert zocht professionele hulp, die de samenleving duizenden euro’s per maand kost.

Het CDA vindt dat dat niet langer kan. Onder het motto ‘voor wat, hoort wat’, moeten mantelzorgpatiënten worden verplicht iets terug te doen voor hun verzorgers. Keijzer: “Zorg moet tweerichtingsverkeer worden. In feite zijn egoïstische mantelzorgpatiënten de loszittende hoeksteen van de samenleving.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zoals vanouds zijn wij sterk voor het familieverband als hoeksteen van de samenleving en aangezien ons nieuwe zorgstelsel zoals wij hebben ontwikkeld onbetaalbaar is of onbegrijpelijk en ziekenhuizen worden gesloopt enz., gaan we ook steeds meer de richting op van een model waar mensen in de, ook geestelijke, gezondheidszorg, hun patiënten in huis opnemen.

Reageer
gravatar

De herleving van de ani-psychiatrie uit de jaren ’70. Alle geestelijke gezondheidszorg decentraliseren, van dat beleid plukken we nu nog de wrange vruchten gezien het hoge percentage VVD’ers in kapitaals- en beleidskringen, met een lage moraal en een hoog inkomen. Dank u wel.

gravatar

Correctie: in de eerste regel, lees: anti-psychiatrie in plaats van ani- etc. Jammer dat de mogelijkheid tot zelf- correctie ons werd ontnomen. Maar ja, de innige samenwerking met AIVD en NSA vraagt enige offers op het vlak van vrije meningsuiting. Honni soit qui mal y pense.

gravatar

Mona dus niet verzorgen als ze in Volendam over een paling uitglijdt, want anders moet ze later de verzorgers verzorgen en dat wens je niemand toe.

Reageer
gravatar

De enige zorg die Meppel kent is de zorg om weer een nieuw toevluchtsoord te zoeken. Meppel weet immers dat verbanning immer dichtbij is.

gravatar

Grunberg adviseerde de VVD deze week – in analogie met het briljante plan om het verzuipen van vluchtelingen te voorkomen – om ziekenhuizen en bejaardenopvang te sluiten en zo te voorkomen dat mensen die ziek of oud zijn er dood gaan. Uitstekend idee natuurlijk, maar nu blijkt dat die zieken en ouderen in plaats van gewoon gezond en vitaal te blijven, mantelzorgers lastig gaan vallen. Dat kan niet de bedoeling zijn.
De paradox is dat de oplossing bij de noodruftigen ligt: invechten.

Reageer
gravatar

Dat krijg je er nu van: wie zorgt er dan ook voor mantels? Die redden zich echt wel hoor, en eventuele misstanden worden met de mantel der liefde bedekt. Ik zou zeggen: ontmantelen die zorg!

Reageer
gravatar

Egbert Glastra kletst maar wat, hij is twee weken geleden zelf dement verklaard, zijn minderjarige kinderen hebben de meerderjarigheid nooit gehaald.

Lieke werd per ongeluk door hem overreden toen hij de garage inreed, de kleine Samantha toen hij hevig geschrokken de auto in de achteruit zette en over haar de garage uitreed en peutertje Leo toen hij de autodeur tegen hem openzwaaide om Lieke te gaan helpen.

Egbert was niet van het type dat zich makkelijk liet kisten maar verder een lul.

Reageer
gravatar

Heel goed! Bij sommige mensen (en dat geldt dan meestal nog sterker voor hun nageslacht) zie je al vroeg dat het maar beter is als zij niet oud zullen worden. Als zij dan geen zelfmoord plegen moet de overheid ze misschien een zetje geven!

gravatar

Doorredenerend als Grunberg doorredenerend als de VVD: sluit het land af voor mantelzorg. Als de ziekenhuizen en opvangcentra gesloten zijn dan moeten die zieken en noodruftenden netjes verdwijnen en niet in plaats daarvan een mantelzorger lastigvallen. Dat zou het verplaatsen van het probleem zijn.
Het is goed dat het CDA dit signaleert, maar de oplossing is niet meer van deze tijd. De VVD vindt dat de oplossing bij de zieken en noodruftigen ligt: Je moet je invechten’.

Reageer
gravatar

Sorry Doemdenker, maar die loszittende hoekstenen van de samenleving zijn helemaal de schuld van Henk Kamp, die ‘t vertikt de gaskraan in Groningen lager te draaien. Al sodemietert straks heel Groningen in elkaar; die aardbevingen zijn nodig om onze energie- en betalingsbalans in evenwicht te houden. Rutte heeft intern al gedreigd Kamp te benoemen tot Commissaris der Koning in Groningen maar Henkie houdt de poot stijf. Zo zijn ze, die Tukkers, ‘t zijn nét Friezen, zo poot- en stijfkoppig.

gravatar

Ik kan het nog sterker vertellen. Groningen is de losgetrilde hoeksteen van ons land.

gravatar

Daar zeg je nogal wat! Als dat wáár is , moet ook Hans Wiegel binnenkort verhuizen uit Diever, van waaruit hij eeuwenlang zo bekwaam Orakelde. Diever ligt namelijk op dezelfde continentale breuklijn als Loppersum. Maar zonder twijfel krijgt Hans dezelfde subsidie als die jongen van Van der Steur (VVD) die nu als Minister van Veiligheid een Warmonds kasteeltje op ‘s Rijks kosten mag laten restaureren. In het VVD-veen kijkt men niet op een turfje of een overheidsmiljoentje.

gravatar

Weet je dat wel zeker Wammes? De VVD zou actief euthanatiseren? Tot dusver is de VVD -empirisch bewezen- een testlab waar openlijk alle soorten misdrijven worden uitgetest, zonder schadelijke financiële of electorale gevolgen voor persoon en partij. De lijst namen van VVDelinquenten is intussen te lang om in 500 tekens te vatten, echter: input van zieke CDA-mantelzorgers in het ledenbestand der Rotarische VVD zou tot Proletarische contaminatie kunnen leiden. Quid nunc?