Kinderen moeten vroeger leren zuipen

‘Tanken op jonge leeftijd voorkomt ziekenhuisopnames’

Kinderen moeten eerder beginnen met alcohol drinken. Dat is het dringende advies van de Gezondheidsraad. Steeds meer jongeren eindigen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging omdat ze niks kunnen hebben. Door vroeger te beginnen met drinken, kan volgens medisch specialisten zeker de helft van deze opnames voorkomen worden.

Internist Ferdinand de Jager van het Radboud UMC in Nijmegen ziet bijna elk weekend kinderen op de intensive care belanden na een avondje stappen: “Kinderen van dertien, veertien jaar van wie de maag moet worden leeggepompt omdat ze anderhalve fles wodka naar binnen hebben geklokt. In mijn tijd heette dat nog gewoon een aperitiefje.”

Het kabinet reageert bezorgd op de oproep van de Gezondheidsraad. Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers is het al langer bekend dat kinderen als een stel wijven drinken, maar wist ze niet dat het zo erg was. Ze pleit ervoor dat kinderen beter worden voorbereid, door al op jonge leeftijd te beginnen met doorzakken: “Het draait allemaal om gewenning. Als je op de basisschool een halve fles port bij de lunch drinkt dan heb je daar je hele leven nog profijt van.”

Schippers werkt aan een curriculum van drankspelletjes vanaf groep 3, maar wijst ook op de verantwoordelijkheid van de ouders: “Ouders nemen niet meer de moeite om een avondje te tanken met hun kroost. Ze laten hun kinderen vaak al van tafel gaan terwijl er nog zeker drie flessen bier in het krat zitten. Ja, zo leren ze het nooit natuurlijk.”

Volgens De Jager kunnen kinderen niet vroeg genoeg beginnen: “Mijn moeder zei altijd: ‘leren zuipen begint in de buik’. Vaak zie je zwangere vrouwen met een smoothie of een sapje. Met dergelijk onverantwoordelijk gedrag breng je zo’n kind onherstelbare schade toe.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik mis de combinaties, de zogeheten mixdrankjes. Lekkere vodka-jus of een barcardi-cola is goed aan te raden en om de eerste drempel over te gaan. Geef je kind gewoon een scheutje apfelkorn in zijn of haar appelsap, dan gaat het geleidelijk aan. De alcohol-generatie is in ieder geval een stuk beter dan de energiedrank-generatie van een paar jaar terug. Volgens mij zitten die nu allemaal bij de diabetesverpleegkundige en aan de burn-out.

Reageer
gravatar

Helemaal gelijk, ik mocht eerder drinken terwijl mijn vrienden het niet mochten. Ik heb zelf mee gemaakt dat iemand die niet mocht drinken tot hun 16e eerder dronken was na 3 glaasjes sterke drank terwijl ik aardig nuchter was.

Reageer
gravatar

Mark Verheijen geeft het goede voorbeeld. Flessen wijn van € 129,00 achter de kiezen gooien, dat kan jij later ook als je als kind maar goed traint. Doe je best en proost.

Reageer
gravatar

Ja, als een bok op de haverkist. Maar de speen komt alleen op niet/statiegeld flessen. Om hygiënische redenen natuurlijk: want wie wil er nu aan de speen van een ander lurken? Hooguit overspeligen.

gravatar

Door kinderen vroeg te leren drinken, kunnen we ook beter zien wie er wel en wie er niet een echte Nederlander is. De anti-alcohol lobby wordt betaald door radicale sjeiks om ons volk kapot te maken. Straks zitten we allemaal met een glaasje ranja naar het EK Voetbal te kijken. Wat blijft er dan nog over van je cultuur?

Reageer
gravatar

Op de foto wordt getoond hoe zelfs de primaire zuigreflex van zuigelingen (vooral in alcoholistenkringen) van de moederborst wordt afgeleid naar de bierfles (moderne moeders behoeden hun borsten voor zwartekrachtwerking en tonen ze liever in pronte decolletés), Geen wonder dat (vooral) mannen nooit de orale fase overstijgen en hun seksueel-actieve leven lang bezig zijn met het verkrampt zoeken naar substituten van tepels (bierflessen). O.a. Heineken, Amstel en Grolsch spelen daar handig op in.

Reageer
gravatar

Goed idee, sterftecijfer gaat omhoog. Maximum leeftijd 70 jaar en we kunnen weer met 60 jaar met pensioen. Zorgkosten gaan omlaag, maag leegpompen voor eigen rekening. Yes, van alle problemen af.

Reageer
gravatar

Precies, als je alle hersencellen al snel afbreekt, merken ze er later niets meer van. Lost ook gelijk de kloof tussen laag- en hogeropgeleiden op!

Reageer
gravatar

Voordat er stemmen opgaan om het educatieve zuipen in Grønn op kosten van de NAM te laten doen, wil ik er op wijzen dat met name dáár het zuipen op jeugdige leeftijd al stevig ter hand genomen wordt. Onderzoek leert dat dat vluchtgedrag is, ingegeven door de nood weg te komen bij Meppel uit de buurt. De vele aardbevingen blijken daar ook door veroorzaakt te worden.
Verwijdering van Meppel uit de regio is een eerste voorwaarde om de grond tot rust te brengen.

Reageer
gravatar

In Nederland draait alle politiek erom wat je mag, niet wat je kan.
Je kunt je de deformatie wel voorstellen als iemand nog wil leven.

Reageer
gravatar

Het regelmatig drinken van alcohol houdende drank heeft vele voordelen:
– Mensen van het andere geslacht zien er na elk glas aantrekkelijker uit, bij sommige moet je nu eenmaal ruim voldoende moed indrinken.
– Gesprekken lopen vloeibaar en krijgen diepgang.
– Ziektes en kwalen verdwijnen, je weet het niet meer.
– Het sociale leven krijgt meer inhoud, je komt in contact met anderen.
Nadelen niet meer mogen rijden en de prijzen
Ik stel voor de accijns om te zetten in biersubsidie voor…

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. Elke ouder doet zijn of haar best om de kinderen goed op te voeden. Dat daar wel eens een vergissing bij wordt gemaakt, is onvermijdelijk. De grote vraag die door de pers en de politici in de doofpot wordt gestopt is inderdaad: Hoe Plaats Je Een Avatar. Die kwestie houdt mij vaak uit de slaap.

gravatar

Ik ben het niet mee eens, beste Van Gisteren. Vijf over twaalf zit er een stuk dichterbij.

(nu zou ik een flauw grapje kunnen maken dat 5 over twaalf dus duidelijk niet van gisteren is… haha… haha… ha. )

gravatar

Eens, een zeer misleidend bericht. Met anderhalve fles wodka op raak je echt niet in het ziekenhuis. Het is een campagne van de zorgverzekeringen die draagvlak proberen te creëren voor premieverhogingen.

gravatar

Als voorzitter van diverse moslim-verenigingen, kan ik mij vinden in de strekking van het artikel.

Ik zal dit artikel aanbevelen bij mijn achterban. Voor moslims stel ik voor de leeftijden iets aan te passen:

A. Bij jongens vanaf datum besnijdenis.
B. Bij meisje vanaf datum verwijdering clitoris.

Ik verwacht met dit voorstel, tot een snellere integratie van de moslims in Nederland te komen.

We zijn op de goede weg! Alaaf

Reageer
gravatar

Met zelfgenoegzaamheid is er het zaad van corruptie en uiteindelijk zelfvernietiging. Het leidt ertoe dat mensen en instituten vervreemd raken van de realiteit, afgesneden van hun eigenlijke ‘ziel’ raken ze verstrikt in routine. Vanwege innerlijke stilstand zoekt de geest naar een piek van ervaring, een hele samenleving kan erdoor verwoest worden. Het is zielloosheid.

Reageer
gravatar

MAITREYA, wat betekent dat? Ik ben maar een domme De Speld-lezer. Uit Meppel. En ik snap ook niet dat mensen altijd grappig willen zijn.

gravatar

Het enige wat ik hier leest is hersenloze onzin . Het is puur de opvoeding.
Men oom vindt het fantastisch dat men neefje zich zo lam dronk dat hij hem op moest halen.

Als we de drank leeftijd om laag halen laten we gelijk hard drugs legaliseren.

Anderhalve fles vodka dat is niet normaal.
Als ik dit verhaal leest ik ook wel waarom de helft van de Nederlanders zo dom zijn randdebiel Nederland.

Komt alleen van overmatig drankgebruik .

Reageer
gravatar

De Speld is misschien voor domme mensen maar dat begrijp ik tenminste.

Lees jij maar dat intellectuele De Telegraaf of zo. Wijsneus.

gravatar

Je hebt gelijk. Anderhalve fles wodka is ook niet normaal. Het is een leuk begin, maar meer dan een voorzichtig indrinkertje mag het niet genoemd worden. Waar zijn onze Schiedamse vrienden als je hen nodig hebt? Komt er nog wat lekkers uit De Gorzen? Of hebben jullie die Ketel 1 allemaal voor jezelf gehouden?

gravatar

Vroeger mocht een Minister nog wel eens bezopen tegen een paaltje aan rijden zonder zijn baan te verliezen. Maar nu is het denken aan alcohol al strafbaar…

Reageer
gravatar

Heel verstandig!
Krijgt de volgende generatie eindelijk een regering, waarvan zo goed als alle ministers Korsakov hebben en maakt niemand zich meer druk om die bezopen besluiten 😉

Reageer
gravatar

Draai de wereld maar om het is niet de bedoeling de markt te spekken en de verantwoordelijkheid niet op te pakken als kinderen te jong zijn voor alcohol blijven ze eraf en als ze er aan toe zijn voorlichting en praktijk kennis thuis opbouwen en laat ze dan maar eerst een flinke kater op krijgen liefs nog met een half uurtje boven de wcpot dan weten ze wel dat teveel niet goed is

Reageer
gravatar

Fantastisch in- & vooruitzicht: “Juf, ik ben ouwe klare met mijn jenervertoets!”
– “Ah, Henk es even kijken. Je mag hem eerst controleren, dan borrelt er misschien nog wat goeds op. Anders begin jij vast bij Ketel 1 aan een dubbele, jonge.”

gravatar

In Meppel is al een proef van start gegaan. De resultaten zijn zeer positief. Als de minister de fles daar eens wat meer ter hand zou nemen … Vivat!

Reageer
gravatar

Proef? Dat is dan een proef van eeuwen. Nee joh, gewoon Meppelees/Meppelaars/Meppelies/Meppeleus in de kern.

Daar staat Meppel veur…

Meppel is/was zijn tijd al ver vooruit.

Misschien tijd om onze mening op de Speld te herzien over Meppel en het als nieuwe hoofdstad in te voeren. Er is daar meer hardcore shit te pakken/drinken/snuiven/spuiten/doen dan in de huidige hoofdstad.

Meppel rules!!!

gravatar

Daar hoeven we ons nu echt geen zorgen over te maken. Nederland is een van de landen met een van de grootste zuipculturen ter wereld en kinderen krijgen de alcohol al met de borstvoeding naar binnen.

Wen ze eens aan een andere harddrug zoals heroïne want daarvan nemen egoïstische jongeren nogal vaak een overdosis.

Omdat elk nadeel ze voordeel hep, werken deze idealistische egoïsten dan wel weer mee aan de zo noodzakelijke vermindering van de overbevolking.

Reageer
gravatar

Onze buurjongens van 10, 11 en 13 jaar hadden met z’n drieen 1 krat bier opgedronken, toen zei hun moeder dat ze dat eigenlijk wel genoeg vond, maar ze konden alle drie nog gewoon op hun benen staan. Ik vraag mij soms af waarom sommige mensen nog kinderen nemen als je je verantwoording niet wenst te nemen en hen te laten geloven dat het wel genoeg zou zijn. Weer een paar kinderen die later therapie nodig hebben om zich weer normaal leplazurus te kunnen zuipen. Maar daar hoor je Rutte nooit over

Reageer
gravatar

stoere piet-praat
kijk eerder uit dat je niet wordt overreden door een bus wanneer je naar huis kruipt

er is maar éen vorm van anticonceptie effectiever dan compleet-bezopenschap
dat is de bus

gravatar

Beste Bas Bêta,
Als je zó’n ongelooflijk watje bent, dat je na jouw flesjes Pisang Ambon, Pina Colada en bessenjenever niet eens meer fatsoenlijk overeind naar huis kunt slingeren, dan vraag je er ook gewoon om! Natuurlijk zullen mijn collega’s & ik er dan alles aan doen om je (liefst met het rechter achterwiel) te overrijden.
Dat zal je leren, kruipen over straat!

gravatar

Ik heb dit inderdaad ook meegemaakt toen ik nog een jaar of 8 was, dan kom je in de leeftijd dat je ook wel eens wilt weten wat papa drinkt, vaak houdt de mama dit tegen.

Reageer
gravatar

In dezen zal de eigen ervaring van mevrouw Schippers bij Quintus in Leiden meegesproken hebben. Er is een serieuze kans dat ze hiervoor in Coevorden een redelijke basis heeft gelegd in haar vrije tijd. Maar ongetwijfeld zat ze nog op achterstand door de gebrekkige rekenvaardigheden van het onderwijzend personeel. Het is dan ook goed dat het kabinet een samenhangend beleid voert en de rekentoets invoert.

Reageer
gravatar

Hoe lang moet je wachten om met roken te beginnen?
En kan je ze meteen aan de zware shag zetten of moet je de koters tot sint Juttemis aan filters laten lurken?
Half werk weer deze informatie verstrekking.

Reageer
gravatar

Vroeger was het al zo dat je als 4- jarige op de camping ‘s ochtends de restjes uit de lege bierflesjes mocht opdrinken, laat die goeie ouwe tijd maar snel terug komen.

Reageer
gravatar

Ah bah., en dat er dan een paar sigarettenpeuken in zaten. Dan keek je de volgende keer wel twee keer. Het zijn die ondoorzichtige blikjes die het voor de goedwillende meerderheid verpesten.

gravatar

En terecht, als mijn ouders mij gewoon drankspelletjes hadden laten doen in mijn jeugd was ik nu niet zo brak geweest. Al die smoothies en sapjes zijn vergif voor de jeugd

Reageer
gravatar

Hoe serieus kan je dit nemen…

Nog belangrijker is dat Moeders tijdens de zwangerschap al genoeg drinkt en in een dronken bui zwanger is geworden.
Lekker meegaand dus!

Reageer
gravatar

Kan de kleine na de geboorte via de borstvoeding vast inpilsen bij Mama. Overigens … Dit doet me denken aan “Bier en tiete! Lalalala! Bier en tiete! Laaaalalala! … Enz.

gravatar

Als voorzitter van diverse moslim-verenigingen, kan ik mij vinden in de strekking van het artikel.

Ik zal dit artikel aanbevelen bij mijn achterban. Voor moslims stel ik voor de leeftijden iets aan te passen:

A. Bij jongens vanaf datum besnijdenis.
B. Bij meisje vanaf datum verwijdering clitoris.

Ik verwacht met dit voorstel, tot een snellere integratie van de moslims in Nederland te komen.

Allah Alaaf