EU eist nieuwe verkiezingsuitslag Griekenland

‘Syriza moet 73 zetels inleveren’

De Europese Unie wil met Griekenland om de tafel om te heronderhandelen over de verkiezingsuitslag in het Zuid-Europese land. De EU eist dat Nieuwe Democratie, de partij van oud-premier Samaras, weer aan de macht komt.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zegt niet uit te zijn op een breuk met Griekenland, maar wil dat er een ‘rechtvaardige oplossing’ komt waar beide partijen mee kunnen leven: “De overwinning van Syriza is een klap in het gezicht van de Europese bevolking. Voor ons is dat onaanvaardbaar. Maar het is ook in het belang van de Grieken dat Samaras weer aan het roer komt.”

Juncker is niet vatbaar voor het argument dat er in het verleden afspraken zijn gemaakt over de democratie als bestuursvorm in de EU-lidstaten: “De Grieken hebben ons de democratie destijds opgelegd, maar laten we niet vergeten dat vrouwen en slaven toen niet mochten stemmen. Nu ze wel mogen meedoen, zien we hoe achterhaald dit systeem is. Het brengt meteen de communisten aan de macht.”

Waarnemers vrezen een keiharde confrontatie tussen Brussel en Athene. Correspondent Nikos Lanser: “De meeste Europeanen vinden de eis van Juncker natuurlijk billijk, maar premier Tsipras kan het inleveren van 73 zetels bij Samaras nauwelijks verkopen aan zijn achterban. Heel misschien is er nog een compromis mogelijk. Als Syriza 36 en een halve zetel afstaat aan Nieuwe Democratie, zijn beide partijen precies even groot.”

Premier Tsipras laat echter weten ‘nog geen fractie van een zetel’ op te geven: “De kiezer heeft altijd gelijk: de EU moet gewoon blijven betalen en wij betalen niks terug. Zo werkt de democratie nu eenmaal.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

hoop dat premier tsipras voet bij stuk houd en geen zetel op geeft ze moeten geen cent terug betalen aan de eu hoop echt dat griekenland uit de eu stapt dan zullen er meerdere landen volgen want die smerige praktijken in brussel moet een halt worden toe geroepen ook ons kabinet dat liegt en bedriegt en het hele land naar de afgrond hebben geholpen moeten hun biezen pakken

Reageer
gravatar

Ik snap de redenering Joke, maar bedenk wel dat geld dat niet terugkomt uit Griekenland, dan volledig binnenslands via (in)directe belastingen en accijnzen moet worden opgehoest. De benzine prijs kan dan moeiteloos naar € 2,50 (incl. de € van Rutte), Uitwaterende Sluizen naar € 699,- voor werkende alleenstaanden en € 999,- voor uitkeringsafhankelijken en onvermogende bejaarden. Reinigingsrechten naar € 450,- p.p., Eigen risico naar € 575,-; Haagse Bluf en Brusselse Kermis houden hun vingers verkrampt op jouw knip. Uiteindelijk is het de bedoeling van heel West Europa een ontwikkelings- c.q. lage lonenland te maken. Ons VOC-bedrijfsleven vertrekt dan naar ’emerging markets”, in het kielzog van onze banken.

gravatar

Een oplossing zou kunnen zijn om hun in kleren zonder zakken laten rond te lopen. Gelijk de Marokkaanse douaniers. Of gewoon in de mensen hun brievenbus elke maand een factuur deponeren.

Bijvoorbeeld voor de Belgen ook. Waarom niet?

Reageer
gravatar

Belgen zijn al zo geplaagd met een uit de pas lopend Koninklijk Huis en een dwarse burgemeester van Antwerpen. Nu ook nog eens zakloze uniformen? Ze zijn toch geen Marokkaanse douaniers? En wat voor een factuur elke maand in de mensen hun brievenbus? Een inkomensafhankelijke bijdrage voor hongerende bankiers in Frankfort, Europarlementariërs in Brussel en Projectontwikkelaars in Zuid-Italië?

gravatar

Juncker lult maar wat. “De Grieken hebben ons de democratie destijds opgelegd, maar laten we niet vergeten dat vrouwen en slaven toen niet mochten stemmen. Nu ze wel mogen meedoen, zien we hoe achterhaald dit systeem is. Het brengt meteen de communisten aan de macht.” zegt hij. Hoezo mogen slaven nu wel stemmen? Vroeger mochten ze niet stemmen. Nu mogen ze niet eens meer bestaan, laat staan dat ze mogen stemmen!

Reageer
gravatar

ik stel hier rechterlijke omkoping voor, op het moment dat we de leden van de overwinnende partij c.q. fractie gewoon vrijheid van meningsuiting geeft, kunnen ze zo overlopen naar een andere fractie of een eigen fractie oprichten zodat ze kunnen zeggen wat ze willen. dan valt de verkiezingsbelofte automatisch weg want die was nu eenmaal noodzakelijk om stemmen te winnen. dat was voor iedereen duidelijk.

Reageer
gravatar

En maar blijven zwaaien met dat geheven Europese vingertje. Niet eens in de gaten hebben dat het van binnenuit zo verrot is dat het op het punt staat eraf te vallen. Wat was dat ook alweer over die hoogmoed?

Reageer
gravatar

Die lui deugen niet, van de eerste tot de laatste. Het grootste probleem is dat ze niet weten wat een kubieke meter water of een kip kost. Héélder banken verdwenen. Met geld en al. Wie heeft het dan gedaan?

DE SUPERVISERENDE OVERHEID.

gravatar

In geval van nood kunnen we altijd dreigen Meppel te verplaatsen naar Griekenland. Moet je eens opletten wat dan gaat gebeuren. Hebben ze vast niet van terug.

Reageer
gravatar

Juncker doet flauw, als er iemand verloren heeft met monopoly moet je gewoon ophouden en opnieuw beginnen. Steeds maar door blijven gaan omdat Juncker denkt dat Griekenland misschien op vrij parkeren komt is niet leuk en bovendien zit er toch veel te weinig in de pot. Verder mag Juncker volgens de monopoly-spelregels ook niet aan Tsipras vragen om zijn stoel in te leveren tot hij op vrij parkeren komt.

Reageer
gravatar

De EU eist dus eigenlijk dat men in Griekenland hetzelfde doet als met ons referendum in 2005!

Er is derhalve weer plaats voor Nederland als Gidsland!

Mijn gore stinkende vingertje staat weer paraat!

Reageer
gravatar

Moesten we niet beter eerst Blatter met wat scheidsrechters nog eens de uitslag laten controleren? Dan is al die eiserei misschien helemaal niet nodig en blijkt de uitslag verrassend overeen te komen met wat we gewild hadden.

(2) ^

Reageer
gravatar

Griekenland zal zich gedwongen zien uit de euro te stappen. Duitsland kan het niet meer opbrengen. Daarna volgt de rest. Het was toch vanaf het begin duidelijk dat de euro enkel neoliberale politiek was om van de socialisten af te komen, dat gaat niet samen met de euro.

Reageer
gravatar

Da’s nog tot daar aan toe. Moeten we dat in Nederland over gaan doen, dan kunnen we allen kabinetten van na de 1e Wereld-Oorlog wel over doen. Daar was hoegenaamd geen zak aan en altijd wel een kink in de kabel.

gravatar

Jammer voor Griekenland dat ze net niet achter die balk zaten waarover de EU onlangs iets van 1100 miljard euro’s heeft gegooid. Daar hadden niet alleen andere griekse zangers het een tijd van kunnen uitzingen.

Reageer
gravatar

Gelukkig zijn die 1100 miljard euro niet over de balk gesmeten, want de eerste effecten zijn al merkbaar en wel een verder dalende spaarrente en daarmee waarschijnlijk ook dalende pensioenen.
Een meesterlijke methode om vooral de ouderen tot meer uitgaven te stimuleren, of eh juist het tegenovergestelde ? Heel slim van de EU.

gravatar

En producten van buiten de EU worden nu duurder, dus weer een prima reden om meer eh de hand op de knip te (moeten) houden. Hoezo stimuleren van de economie ? En wie hebben nu precies die 1100 miljard gekregen ? In ieder geval niet de inwoners van de EU.

gravatar

Rekenmeester, jouw berekeningen kloppen; de daaruit voortvloeiende financiële consequenties voor minder “fortuinlijke” burgers ook, maar je vergeet dat de centrale banken hun vermogensreserves oppotten totdat het hele MKB en alle modale en submodale burgers zijn uitgestorven. Super Mario Draghi maakt zijn eigen scenario, film en dialogen i.s.m. de Europese bankenmaffia en Amerika’s Federal Reserve. Europolitici weten heel goed aan welke kant hun boterhammen worden gesmeerd, vandaar dat van deze zijde geen protesten klinken.

gravatar

Ja maar, door de lagere euro komt er meer export naar buiten de EU en dan gaat de economie groeien en wordt iedereen er beter van (en andere sprookjes).

gravatar

Ik ben door het winterse weer dit keer met mijn reactie wat later dan gewoonlijk en toch zei een Engelse postmedewerker van de Speld dat ik mijn reacties te snel op de post doe.

Reageer
gravatar

Tja Polleke, er zijn nu eenmaal ook blanke mannen die qua temperament sterk in de “pre”-sfeer leven; vanaf pre-historisch, via pre-medidated tot pre-matuur en pre-cox (of praecox). Echte mannen dus, maar wel met een kort lontje en (dus) een korte ontbrandingstijd. Koudwater- of sneeuwbaden willen nog wel eens helpen, maar denken aan schoonmoeders werkt nog beter.

gravatar

Premier Tsipras heeft ook laten weten dat hij vindt dat Griekenland vanuit Brussel dag in dag uit ‘gedemoniseerd’ wordt. Over zijn eigen persoon vertelde hij dat ‘ heel Brussel z’n rug op kan. Die is er breed genoeg voor’.

Reageer
gravatar

Dit is dus helemaal geen sterk bericht hè, het zou veel veel duidelijker kunnen zijn door bijvoorbeeld te zeggen: ”anders laten we 8 zware explosieven met radioactief materiaal afgaan”

Reageer
gravatar

Zouden ze bij gouden dageraad ook een Corrie-achtige hebben, met zo’n schijtlijster als avatar?

gravatar

@iaagapap :

Kijk jij nou maar uit dat je niet achteruit tegen een hoogspanningskabel of een intercity aanvliegt. #wiezijnstaartverenbrandtmoetopdeblarenzitten!!

gravatar

Dwaze berichten produceren de jongens van de buitenlandredactie van de Speld, als ze het eens een keer niet over voetbal hebben.

Reageer
gravatar

Inderdaad lieve oma,

Het tekort aan vrouwelijke redactieleden begint onderhand nijpende vormen aan te nemen.

gravatar

Lieve Truus,

Dat is toch logisch. Welke gezonde redacteur van de Speld gaat een vrouw in de leeftijd van zijn overgrootmoeder interviewen? Verspilling van tijd, daar is immers geen lol meer aan te beleven.

gravatar

Ik heb het altijd al geweten, Mohammed Rabbae en de EU zijn niet te vertrouwen.
Nu ze het overlijdensbericht van mijn vader – Demis Roussos – hebben gelezen, komen ze in actie.

Ik zal echter vechten voor het behoud van een zuiver Griekenland.

En de Euro kan ook de pleuris krijgen.

Reageer
gravatar

Hi Demis,

Gaat alles goed. Is je begrafenis naar wens verlopen?

Maak je niet druk in je urn, straks knapt tie nog.

Groetjes van Mohammed Rabbae

gravatar

Yep. Tsipras heeft gelijk, jarenlang gebruiken we de Grieken om onze eigen banken staatssteun te geven en nu werken ze daar niet aan langer aan mee. Wij kiezen onze leiders die ons voor de gek houden en de Grieken hun leiders die dat niet doen. Zo werkt democratie nou eenmaal.

gravatar

Opgeruimd staat netjes.

Dat die joep en Corrie maar snel oppleuren.

Neem ook die stomme eikel van een Mohammed Rabbae mee.

gravatar

Waarom krijg ik de schuld?

Val maar lekker af nu je de kans krijgt.