Vrijheid van meningsontvangst wordt afgeschaft

Goed lezen, luisteren en nadenken voortaan verplicht

Het kabinet wil de vrijheid van meningsontvangst gaan afschaffen. Mensen zijn dan verplicht goed te luisteren naar de mening van een ander en er vervolgens over na te denken. Nu heeft eenieder nog het recht om de mening van een ander volledig naar eigen inzicht te ontvangen.

Premier Rutte geeft toe dat het ontnemen van een grondrecht een ingrijpende stap is, maar hij ziet vanwege de tijdsgeest geen andere oplossing: “Er wordt veel gezegd en geschreven over de vrijheid van meningsuiting, maar daar zit het echte probleem niet. Het gaat mis bij de manier waarop al die meningen binnenkomen bij anderen. Veel mensen blijken niet in staat of bereid te zijn om goed te lezen of te luisteren.”

De afschaffing van de vrijheid van meningsontvangst levert vooral boze reacties op. Een anonieme jihadist schrijft op een forum: “We mogen de Koran al niet vrij interpreteren van onze geestelijk leiders. Er blijft weinig meer over als we ook satirische teksten en cartoons niet meer naar eigen inzicht mogen opvatten. Bizar.”

Op Facebook reageren veel mensen vol ongeloof op de verplichting om nauwkeurig te lezen. Marianne de Groot schrijft bijvoorbeeld: “Vrije mening afschaffen?? Zijn ze helemaal gek geworden daar in Den Haag? Respectloos en ongepast! Ik mag me mening gewoon geven als ik dat wil!!!! Ja toch niet dan?!”

Publicist Flemmo te Gader is eveneens fel tegen de plannen van het kabinet. In zijn column in het gezaghebbende natuurblad Roots stelt hij: “De vrijheid van meningsontvangst is een groot goed. Ik zeg daarom altijd: ieder vogeltje moet kunnen interpreteren zoals het gebekt is.”

Lezers van dit artikel zijn het unaniem eens met de strekking


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] Vrijheid van meningsontvangst wordt afgeschaft. Binnenland Vrijheid van meningsontvangst wordt afgeschaft Goed lezen, luisteren en nadenken voortaan verplicht Door Jochem van den Berg en Rudolf Julius • Friday 9 January 2015 Het kabinet wil de vrijheid van meningsontvangst gaan afschaffen. Premier Rutte geeft toe dat het ontnemen van een grondrecht een ingrijpende stap is, maar hij ziet vanwege de tijdsgeest geen andere oplossing: “Er wordt veel gezegd en geschreven over de vrijheid…

Reageer
gravatar

Ik vind dat de vrijheid van meningsuiting een vast onderdeel vormt van ons Democratisch bestel.Ik denk als het kabinet met dit voorstel komt,ik denk niet dat het de meerderheid in de kamer zal halen maar dan nog:tornen aan onze normen en waarden is de doodsteek voor onze democratie iets waarop de Tweede Wereldoorlog is afgelopen.Wij moeten met z’n allen zorgen voor het behoud van onze vrijheid van meningsuiting.Verkwansel dit niet ,want vrijheid is het grootste goed door worden offers gebracht.

Reageer
gravatar

is hier een meldpunt voor en iets om meneer rutte aan te klagen wegens discrimminatie van het hollandse volk voor moslims is dat wel dus wie word hier gediscriminiseerd

Reageer
gravatar

Nu mag het nog.!! Rutte ik vind je een echte nsb-er. Jij kan beter maken dat je weg komt. Jij maakt Nederland tot een nederig land. Wij moeten als Nederlanders alles accepteren en mogen dan ook geen eigen mening meer uiten ? Ga je schamen man. Alles wat kapot en fout is gegaan is in de tijd geweest dat jij iets over ONS land te zeggen had. Flikker op en laat ons met rust. Onrustzaaier.!!

Reageer
gravatar

Meningsuiting,die hadden we allang niet meer,we mochten al niet demonstreren voor onze zorg en ook onze mening over de armoede wordt de kop ingedrukt.Dit is al jaren geen democratie meer maar een dictatuur

Reageer
gravatar

Omdat de luisteraar of lezer de boodschap niet begrijpt, dient de auteur te worden gemuilkorfd!
Lijkt me beter het onderwijssysteem eens grondig op de schop te nemen! Zodat “men” beter gaat luisteren en lezen en gaat begrijpen voordat er gereageerd wordt!

Reageer
gravatar

Pak diegene die volgens de wet een delict plegen aan en stop met mensen beoordelen en vooroordelen omdat ze een bepaald geloof hebben. Een gereformeerde vrouw mag geen broek dragen.. Is hier ooit een debat over geweest dat zij een broek moet dragen?? Denk nou allemaal eens na met een beetje gezond verstand!!!

Reageer
gravatar

Geweldig.. Ik lees hier onder een hele discussie over de vrijheid van meningsuiting en ontvangst terwijl het gros van de reageerders elkaar niet eens hun mening laten uiten omdat de ontvanger van de reactie weer een totaal andere mening heeft.. Soms vraag ik me af of mensen wel beseffen waar het hier om gaat.. Laat elkaar in ieders waarde en pak de plegers van misdaad aan.. Ieder mens mag van mij denken wat hij of zij wil maar ga niet moorden omdat een ander niet met jou op 1 lijn zit.

Reageer
gravatar

De Somaliërs zijn heel mooie mensen, ze zijn heel erg trouw aan Allah. Ik hou zelf meer van blonde meisjes, ik heb er wel tien gehad. Maar nu dan misschien een van een modellenbureau, die is wel donkerblond.

Reageer
gravatar

Dit is duidelijk een aanval op de spontane dialoog in onze samenleving. Dit nieuwe beleid tracht te voorkomen dat mensen later kunnen lachen om de domme dingen die ze geroepen hebben. Als afgetrainde Naïviteitsimpulsificus weet ik gewoon dat dit nieuwe beleid zal falen omdat het de spontaniteit in de samenleving zal ondermijnen. Het is daarom wel zo verstandig om deze politiek eerst ter goedkeuring voor te dragen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voordat men van start gaat

Reageer
gravatar

Zoals dictators vaak “buitenlands nieuws” genereren om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen, zo overleeft het kapitalisme alle interne crises en past zijn klassenmaatschappij aan door externe vijanden te creëren. Bankiers en beursbengels die miljoenen miljarden hebben gestolen van onze westerse samenlevingen, danken A. en M. op hun blote knieën voor deze eruptie van religieus (?) geweld. Dat leidt de aandacht af van hun misdaden en bonussen. En verdomd, het werkt óók nog.

Reageer
gravatar

Na het Midden-Oosten en China met een half miljard gebruikers online voor wie Google de enige hoop biedt op een vrije mening, heeft de hele wereld een vrije mening ingewisseld voor Google. Ook Google heeft een vrije mening gelijkgesteld aan ‘marketing’ China.

gravatar

Studenten hebben hier nu evenveel vrijheid als in China, zo niet minder. Ik maak geen grapje. Dat die politici hun gezicht in de plooi houden komt doordat ze gewoon decennia lang achter de coulissen wachten op hun kans, vaak genetisch bepaald, het is een bepaalde instelling waar ze al het andere aan opofferen. Een groot probleem is verder de controverse religie/niet-religie overgebleven uit de tegenstelling van het kapitalisme/communisme die geëxploiteerd wordt, met ergere taboes dan AIDS.

gravatar

Youp van ’t Hek brengt vrijheid van meningsuiting terug op Fidel Castro. De simpele analogieën van NRC, collaborateur in de Tweede Wereldoorlog, ‘om in de lucht te blijven’. Zo’n humorist die nog nooit een grapje heeft gemaakt in het gladstrijken van alles wat er maar kan gebeuren rond zijn eigen ik, en dus het doel van satire heeft gekidnapt met eigen hese egogezwam. Er beginnen al leidraden te verschijnen in die geest. Hij lijkt nogal een hekel te hebben aan de lange teksten van Fidel. Niet iedereen heeft zijn retorische vaardigheden ontwikkeld op Scrabble. Charlie Hebdo schreef ook tegen het kapitalisme trouwens.

Reageer
gravatar

Die Rutte toch. Luisterde het hele kabinet maar naar wat de bevolking al jaren probeert binnen te laten dringen. Is hij toch wel de eerste die terug naar school moet en een cursus luistervaardigheid te volgen

Reageer
gravatar

Sommige van de gegijzelden in de supermarkt in Parijs schijnen overleefd te hebben in een koelkast. Zijn wij ook niet gegijzeld in een supermarkt? En ligt de enige overleving voor ons ook niet in de koelkast?

gravatar

Dat er beter naar elkaar geluisterd moet worden dat is zeker, er word te weinig echt naar elkaar geluisterd. Maar de mensen rechte heeft Mark Rutte allang door de wc gespoeld, in veel opzichten.Respect hebben voor je meden men hoort bij de mensen rechten, dit heeft Mark Rutte niet voor het goorste deel van de Nederlandse bevolking.
Kijk maar met de bezuinigingen hoe hij dit aanpakt??

Reageer
gravatar

Vrijheid van meningsvórming is misschien wel een bruikbaar concept.
Dan hoeven we niet meer elke keer te googelen naar een geschikte mening.

Reageer
gravatar

Ik zie wel iets in dit voornemen. Vroeger had ik overal een mening over, tot het besef kwam dat het best vermoeiend is om overal een mening over te hebben.
Het maakt het leven wel een stukje eenvoudiger door geen mening meer te hebben

Reageer
gravatar

Inderdaad. Juist het feit dat iedereen zomaar zijn eigen mening mag vormen, is de oorzaak van het ontstaan van verschillende en tegenstrijdige meningen, waar weer veel (alle?) onderlinge onenigheid en ellende uit voortvloeit in deze wereld.

Dit is de beste maatregel van het beste kabinet sinds de beste 2e wereldoorlog

gravatar

Bulshit die Rutte.Juist hier in Nederland mag je, je Mening niet uiten in het openbaar zie de Demonstratie van de VCP een paar weken geleden. Spandoeken oprollen en weg wezen liet de Politie weten. Waar is het Demonstratie Recht ?

Reageer
gravatar

Natuurlijk mag je een mening uiten, maar hoe die ontvangen moet worden, daar wordt eindelijk paal en perk aan gesteld.

gravatar

Ja ja, in dit land mag je zeker je mening uiten. Echter als deze bepaalde lobbyclubs, u weet wel, degenen die onze ‘Westerse Waarden’ dicteren en de mond vol hebben van vrijheid en tolerantie, onwelgevallig is wordt je wel gemonitord. Of niet soms, jongens.

Ga je kapotschamen.

gravatar

Nieuwe wetgeving. U voelt zich erg stoer met uw grappen. Dacht u dat wij op ons achterhoofd zijn gevallen? Als het over iets ernstigs gaat, mógen er voortaan alleen nog maar grappen gemaakt worden. Naast de avondklok.

Reageer
gravatar

hehe, komt meneer Rutte voor het eerst met een zinnige maatregel, lijkt ‘t me satirisch door de Speld in zijn mond te zijn gelegd.

Weer pech. De enige hoop die ik nu nog heb, is dat de Speld meestal gewoon rond de 666 dagen te vroeg is met het nieuws.

Reageer
gravatar

Als je het niet gezien hebt, mag je het altijd oneens zijn hoor. Dat kan ook nog in de toekomst. (Die heb je toch niet.)

gravatar

In Zeeland zijn er een eindeloze reeks dagelijkse sites met de weersvoorspelling te vinden op internet. Ik gebruik die omdat ik geen auto gebruik, altijd de meest simpele, en zelfs in de cognitie verandert het weer. Dat is bet magische. Ik heb daar een gevoel voor gekregen. Nu is de enige normale site die met NASA concurreert ook vervangen voor een ‘professionelere’ met berichten voor ieder dorp en iedere buurt afzonderlijk. Pure commercie, technisch het weer beheren. Sinds ik hier woon worden zaken als de ‘meeste’ zonuren alleen nog gezien als een reden tot kassen bouwen in de laatste stukjes natuur of landbouwgrond die het westen heeft. Daar is alles mee gezegd over vrijheid van ‘meningen’. Een nieuw Westland.

Een mening bestaat er alleen nog in het weerbericht.

Reageer
gravatar

Ja, maar dat zat er al een tijdje aan te komen. NSA, Monsanto & Co. N.V.zijn nu net het project “Stormy weather”aan het opstarten. Juist vandaag is men aan het testen op de kust van de Lage Landen, met 8 Beaufort. Als de proef slaagt begint men met “Desertstorm 2” om in het Midden-Oosten selectief I.S., de Taliban en Al Qaeda weg te vagen; gewoon zand erover. Voor Boko Haram is een andere aanpak nodig, daar broedt men op de variant “Oilstorm”, in de Ogoni delta.

gravatar

“Veel mensen blijken niet in staat of bereid te zijn om goed te lezen of te luisteren.”

aldus Rutte

en dat is nu juist het probleem van deze regering, niet goed luisteren naar het volk.

Derhalve weg met dit kabinet, maar vreedzaam en niet met Kalashnikovs

Reageer
gravatar

1. Joep, welk speciaal basisonderwijs heb jij gehad?
2. Was het toen nog gewoon de BLO?
3. Worden verstandelijk gehandicapten nu wellicht minder gediscrimineerd?

gravatar

Uit de klas satire.

Satura betekent vol. Maar satire komt van ‘lanx’ satura, wat letterlijk betekent een volle schaal met verschillende soorten fruit. Dus niet alleen zuurpruimen.

gravatar

Johan hier heb jij gelijk in, de regering luistert zelf niet naar naar het Nederlandse volk.

Maar beter naar elkaar luisteren dat kan geen kwaad.

Ik zou willen zeggen Mark luister nu eens zelf naar het Nederlandse volk.

Het word respect hebben voor je meden mens, ook dit mist jij ook.

Ieder mens heeft recht op een mening uiting.

gravatar

Eindelijk wordt er een eind gemaakt aan dat vrijblijvende gedoe in dit land. Nu alleen nog iedereen een cursus ‘begrijpend lezen’ laten volgen. Het aantal ‘Telegraaf’-lezers zal dan nog sneller dalen.
Maar dit terzijde.

Reageer
gravatar

De helpster bij de bakker deze morgen was Rutte al lang voor en stoort zich helemaal niet aan de mening van de klanten.
– ” Ik had graag een brood met veel zemelen .”
– “Heeft u ze nog wel allemaal, WTF had u graag ?
– “Een brood met zemelen”
– “Zeem-ellen ?U bedoelt meer granen. Wat zijn zeem-ellen ?
– ” Zemelen zitten rond het graan.”
-” Rond het graan zit toch U staat me hier uit te lachen.”
– “Helaas niet. Heeft u brood met spelt ?”
– “Ja, dat wel, maar dat kan ik wel niet snijden met al die spelden”
-” Ook goed, geef dan maar een wit grijs rond bruin gesneden lang vierkant “

Reageer
gravatar

Ik zei helemaal niet
-” Rond het graan zit toch U staat me hier uit te lachen.”
Ik zei wel degelijk
–” Rond het graan zit toch mosterd volgens de pot granenmosterd thuis op het schap. U staat me hier uit te lachen .”

gravatar

Aangezien ik de satire niet inzie van bovenstaand artikel en het dus als 100% realistisch ervaar, zal ik hierop maar even realistisch reageren:

JE SUIS CHARLIE

gravatar

Blind napraten, daar ben ik ook goed in!!

Je suis
CHARLIE,

gravatar

Ik heb een hele leuke meisje ontmoet, ze is niet dom, ze werkt bij een modellenbureau hoor.

Ik heb gewoon gezegd dat ik haar wel zie zitten. Ze doet dus niet aan discriminatie.

Reageer
gravatar

Agent Bertus,

Er werd net wat gezegd en daar vond ik wat van. Wou dat ook graag bij de gevonden voorwerpen achter laten.

Wat staat u trouwens weer met uw knuppel te zwaaien, is het alweer tijd om door te lopen?

gravatar

Hier blijkt weer hoe blij we moeten zijn met deze MP, denker pur sang! Deze demagogische magiër is al druk bezig met wat ooit het R.R.R. zal gaan heten: Rutte’s Retorisch Referentiekader, verplichte lesstof vanaf groep 1. Zo wordt het probleem van onderlinge misinterpretaties opgelost; ja zelfs armen van geest en/of geld, inburgeraars én jihadi’s, ambtenaren en politici kunnen dan risicoloos van mening verschillen, R.R.R. brengt altijd uitkomst. Vlad Poetin is al aangemeld als licentiehouder

Reageer
gravatar

Ik maak me zorgen over Mark Rutte. Bloedlink. Niet linkser maar linker dan Geert Wilders. Natuurlijk gaat het weer de richting op van een of andere censuur. Je merkt het al aan de internetverbinding. Je zou eens moeten weten wat voor figuren door de AIVD in de gaten gehouden worden. Een meisje die benaderd wordt door de AIVD omdat ze in een lokaal schaakblaadje een stukje schrijft over communisme ofzo, dat niveau. Die dingen zijn al begonnen vóór en niet ná het terrorisme dat nu weer in de mode is.

Reageer
gravatar

De schurken maken alleen gebruik van terreur (weliswaar door anderen) voor eigen commerciële doelen. Voor hen bestaan er geen landen, maar corporaties.

gravatar

Zelf volg ik altijd de mening die het NOS-Journaal, Nieuwsuur, de Volkskrant en de grachtengordel voorschrijven. Zo heb je de grootste kans op een correcte mening want die mensen hebben allemaal gestudeerd dus die kunnen het weten.

Reageer
gravatar

Uiteraard, dit is een vrij land met onafhankelijke journalistiek. Dat zie je omdat journalisten mediabreed, van links tot rechts, ons hier dagelijks vertellen over de propagandistische journalistiek in het Rusland van die gemene Poetin.

gravatar

Weet Mark wel dat voor een grondwetswijziging een tweederde meederheid in zowel de eerste als de tweede kamer benodigd is, en dat er voorafgaand aan deze stemming nieuwe verkiezingen dienen te worden gehouden? Delft hij hiermee niet zijn eigen graf? Ojee, als dat maar goed gaat!

Reageer
gravatar

Dat gaat heus wel goed. Even een AMvB en het is geregeld. U kunt gerust doorlopen. Mark waakt.

gravatar

Bertus, wanneer schiet je die Papagaai dood ??
Doe es wat nuttigs met het gereedschap dat je baas jou ter beschikking heeft gesteld !!

gravatar

Op dit soort acties reageren mensen vaak zonder rustig na te denken. Ze worden geconfronteerd op het taboe angst te hebben, en ze nemen de paniek over van de tegenstander, zo was ook George Bush en zijn oorlog. Ik heb nagedacht over de terroristen, en of ze onder andere omstandigheden even zwaar hadden gereageerd. Ze waren vakkundig en koel alsof ze chirurgijn zijn, je kunt het als satire zien.

Reageer
gravatar

Speld, dit is geen satire maar de realiteit. De onderbuikmedia – veelal sociale media genoemd- getuigen hier dagelijks van. Waarom ineens – tussen alle satire in- een serieus stuk?

Reageer
gravatar

Aha, een echt Rutteriaans staaltje powerpolitiek!

Natuurlijk is het wel te laat, een gevoel voor timing heeft de beste man nooit bezeten.

Dus gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag.

Wie mag ik het woord geven?

Reageer
gravatar

Geachte meneer/mevrouw V. Hamer,

Inderdaad getuigt dit besluit van grote kordaatheid mijnerzijds, al zeg ik het zelf. hahahahaha

Ik vind de Speld te gek. Echt veel te gek. Daarom heb ik zojuist doortastend en zonder enige aarzeling besloten de lezers van de Speld uit te sluiten van de plicht tot meningsontvangst.

gravatar

Excellentie M. Rutte,

Dat is een onverstandig besluit van u.

Zoals meermaals is gebleken, reageren nogal eens mensen nadat ze zelfs de kop maar half hebben gelezen. Dat zagen wij bijvoorbeeld heel sterk bij het spraakmakende artikel “Geen doden bij satirische aanval”.

Leesplicht van de Speld lijkt mij daarom zeer nuttig en wel voor gans het volk.

gravatar

Mijnheer Rutte,

U zou er goed aan doen om islamisten, calvinisten en extreem-rechtsen te verplichten elke dag de Speld en elke week Charlie Hebdo woord voor woord door te lezen, waarna overhoring door ervaren psychiaters volgt.

Ik ben maar wat blij, dat mijn verre voorvaderen gewoon aap zijn gebleven.

gravatar

Nou, nog snel even iemand die iets over Meppel zegt en dan zijn we wel weer klaar voor vandaag, denk ik zo. Lekker vroeg naar huis allemaal.

gravatar

Ik ben bang te snel een mening te vormen over dit artikel. Voor het gemak (en misschien te snel) ga ik er van uit dat het hier om een wetsvoorstel gaat en deze nog niet is in gegaan. In dat geval zeg ik: wat stom!

Reageer
gravatar

Beste twijfel,

Door het lezen van het artikel gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Speld, welke als voetnoot onder het artikel staan:

Lezers van dit artikel zijn het unaniem eens met de strekking

gravatar

Beste Zeker,

Omdat er in de voetnoot staat ‘Lezers van dit artikel zijn het unaniem eens met de strekking’, wil dat dan zeggen dat ik het eens ben met wat kabinet wil of wat? Want wanneer er onder aan een artikel iets geplaatst wordt en er dan voor mij gezegd word dat ik het automatisch eens ben met het artikel, heb ik mijn eigen mening.

Bovendien, hoe wil het kabinet mij weerhouden mijn eigen mening te interpreteren? De mens zal altijd op eigen manier interpreteren wat het kabinet ook…

gravatar

Nou zou ik willen zeggen:
“Goeie reactie,
Lekker kort!”

Is dat nu de juiste, algemeen geldende mening??

gravatar

Ook geheel terecht dat het kabinet met deze plannen komt. De volgende logische stap is om de leerplicht tot 18 jaar zo in te vullen dat er ook echt geleerd moet worden. Misschien dat mensen dan ook leren lezen en meningen te ontvangen.

Reageer
gravatar

Gezien het vorige artikel, en de eindeloze reeks oerstomme reacties daarop, was dit het meest hilarische artikel in tijden.

gravatar

Beste AronB,

Die reeks reacties waar je het over hebt, zijn die naar jouw eigen mening eindeloos en oerstom? Ik zag namelijk anderen die van mening waren dat de reeks erg lang was, niet eindeloos, en kortzichtig en ondoordacht in plaats van oerstom.

Welke mening moeten we nou gaan aanhouden, wie gaat ons voorschrijven wat we moeten menen?

gravatar

ARONB, gelukkig voor jou was de vrijheid van meningsontvangst ten tijde van de vorige artikelen nog niet afgeschaft.

gravatar

Polarisatie van de politiek, de politisering van het land, de tragiek van die arme mensen is dat ze er niet vanaf kunnen komen. De snuggere inschaling van links en rechts van de ‘tegenstander’. De hiaten worden opgevuld met massa, de allochtoon.

gravatar

@Plien, het komt nooit door de Eerste Kamer. Ruim tweederde van de Eerste Kamer vindt het namelijk heerlijk om dingen, zoals voorstellen van de Tweede Kamer, naar eigen inzicht te interpreteren.

gravatar

Net zoiets als de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, de grootste van Europa, waar geen boeken meer zijn, maar wel honderd man patrouillerende beveiliging uit de derde wereld.

VOC-schip om de hoek.

En de International School for Humanities.

gravatar

Ik lees graag van andere de reacties.
Vooral hoe er geïnterpreteerd wordt.
Creatieve geesten dus. Beter als halsstarrig vasthouden aan je gedachten!

gravatar

Dit is gewoon weer een achterbakse manier om de mening van Wilders niet te mogen ontvangen.

En de wijze waarop dit wetsvoorstel is aangenomen, is helemaal hemeltergend (sorry Allah)
Een Pechtold die de stemming verkocht heeft met:”eenmaal, andermaal: mening aangenomen” Het lijkt GVD wel veilinglokaal, die 2e kamer.

Ik wens van deze regering al helemaal niets meer te willen ontvangen. Dat is mijn mening!