Decentralisatie defensie goed verlopen

Veel enthousiasme over manteldefensie

Op 1 januari is het defensiestelsel gedecentraliseerd. Gemeenten hebben defensietaken overgenomen van de overheid. Elke gemeente heeft een ambtenaar die buurten en particulieren kan ondersteunen bij het opstellen van een eigen defensiebegroting. De eerste reacties zijn gematigd positief.

Volgens minister Hennis van Defensie zorgt decentralisatie voor een betere afstemming van defensievraag en aanbod, wat veel geld kan besparen. Hennis: “Neem de gemeente Heerlen. Daarin is geen enkele vijandige mogendheid geïnteresseerd. Wat moeten zij met een JSF?” Daartegenover staan volgens Hennis gemeenten en buurten die volop gebruik maken van de vrijheid die de overheid hen nu geeft: “Zo is in de Utrechtse wijk Oog in Al de dienstplicht heringevoerd.”

Niet alleen gemeenten, ook particulieren krijgen meer verantwoordelijkheid. Ze kunnen één dag in de maand met behoud van salaris vrij nemen om familieleden te beschermen. Patricia Kranenburg (37) uit Katwijk is enthousiast over deze manteldefensie: “Mijn bejaarde ouders hebben heel specifieke defensiebehoeften. De tijd en aandacht die ik daar in stop zou de staat nooit op kunnen brengen.”

Ook de meeste gemeenten zijn voorlopig tevreden over het functioneren van het nieuwe defensiestelsel. Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss: “Wij hebben eindelijk geen toestemming van bovenaf meer nodig om eigen vredesmissies uit te voeren. Gisteren heb ik onze F16 naar een zustergemeente in Irak gestuurd.”

Niet iedereen ziet de decentralisatie als een vooruitgang. Tegenstanders vrezen dat gemeenten te weinig specialistische kennis van defensie hebben en te druk zijn met het inlezen in de materie. Defensiespecialist Coco Lijn: “Wijkraden staan erom bekend dat ze vaak strategische fouten maken in conflictsituaties. Als er toevallig net een buurtbarbecue voor de deur staat, wordt al snel gekozen voor de makkelijke weg: bombarderen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

volgens de MIVD (militaire inlichtingen en veiligheidsdienst) had dit bericht nooit gepubliceerd mogen worden omdat nu iedereen het weet. Ook de vijand…

Op zijn beurt reageerde de vijand verrast en verklaarde zich na een eventueel bombardement nooit verantwoordelijk te zullen voelen voor het buurt opbouwwerk. “dat zoeken ze daarna zelf maar uit”.

Minister Hennis bekijkt nog of er binnen de gedecentraliseerde begroting nog ruimte is voor dit hiaat in de regeling.

Reageer
gravatar

Zelfs in Delft heeft de koepel van verzorgings- en verpleegtehuizen een bataljon van bejaarde vrijwilligers opgericht en 500 scootmobielen met een licht snelvuurkanon aangeschaft. Voor de bejaarden van dit bataljon die tijdens hun dienstplicht een scherpschuttersbrevet hebben behaald is het mogelijk via de WMO een gratis rollator met scherpschuttersgeweer en warmtebeeldkijker aan te schaffen.

Reageer
gravatar

@redactie
Het is mij onbegrijpelijk, dat u de naam van het defensiemantelbataljon niet publiceert.

Wat is de achtergrond? Bent u bang voor de moslimterreur? Is er angst dat het defensiemantelbatajon zich niet zal handhaven? Wat is de achterliggende gedachte van deze geheimhouding?

Gelukkig is er Google en heb ik het kunnen opzoeken: “Je suis Mark”
Een sterke spreuk die de vijand zeker angst zal aanjagen.
Alleen jammer dat het niet: “Je suis Job “,geworden is. Zou nog meer impact…

Reageer
gravatar

De buren hebben net een kernonderzeeër aangeschaft.

Als u naar het raam loopt, zie je hem aan de andere kant van de straat liggen (de onderzeeër, niet de buurman, want die ligt nog op bed).

Reageer
gravatar

Ik zou graag de afloop van deze ministeriële brainsessie en gewetenscrisis schilderen, met een subplot gesitueerd in de Schilderswijk. Maar De Speld coupeert alle bijdragen na 500 lettertekens en Leon de Winter maakt bezwaar op basis van schending van zijn I.E. (Intellectueel Eigendom). Jammer. I.i.g. blijkt hier weer dat het -na Nelly Kroes- alleen maar een VVD’ster kán zijn die de voetsporen van Wilhelmina drukt; de enige vent in het oorlogskabinet ’40-’45. Onno Hoes is nu nog demissionair, maar binnenkort ministeriabel, Mark my words.

gravatar

De begrotingsaanvraag voor materieel in Kerkrade is afgewezen ter preventie van internationaal wapenverkeer.

De isolatie van Kerkrade en Heerlen is hiermee een feit, waardoor deze binnenkort als satellietstaten worden uitgeroepen.

Vliegverkeer is vrij mogelijk over deze gebieden, waardoor nu een veilige route beschikbaar is gekomen voor burgervliegtuigen.

Reageer
gravatar

Ja ja, “veilig vliegverkeer” dat riepen ze ook in Oost-Oekraïne vanachter een BUK-raket vandaan. En je weet hoe dat is afgelopen. Ik mijd de bronsgroene eikenhout strook rond Kirchroa, zeker in mijn ultralight; de marihuana-dampen liggen tot op 4.500 meter hoogte. Niet doorheen te komen, zelfs niet op de automatische piloot.

gravatar

per ordonnans:
Vanaf heden ben ik de gemeentelijk territoriaal commandant van Wormerland. Het plaatselijk rondhangend tuig laat ik schuttersputjes graven in de ringdijk. De dienstweigeraars ga ik hoogstpersoonlijk afranselen en met zwaar arrest in de kerker van het raadhuis van Jisp bonjouren

Reageer
gravatar

Alles goed en wel Tjeertes, maar de dijken in Wormerland zijn al geperforeerd en ondermijnd door muskusratten. En dan nou óók nog schuttersputjes laten graven door uitkeringsafhankelijken? Voel je je wel helemaal lekker? En denk er ff aan: het Raadhuis van kroongemeente Jisp staat en/of valt onder Monumentenzorg! Dus smijt niet te hard met dienstweigeraars, die historische panden zijn daar niet op gebouwd.

gravatar

Gemiste kans. Hoe gaat decentralisatie gecombineerd worden met de vrije marktwerking? Kan ik als ik in Meppel woon mijn dienstplichtverzekering in Heerlen afsluiten, omdat het eigen risico daar een stuk lager is?

Reageer
gravatar

Ach, was er maar een manier om de Speld te bewegen nu eens geen satirisch artikel te schrijven over de aanslag op Charlie Hebdo, hét satirisch tijdschrift in Frankrijk. 12 doden op de redactie in Parijs en hier zullen we het op de Speld wel weer dienen te doen met gemiste kansen als: ‘redactie Speld beschermt zich met defensiemantels tegen aanslag’. En haha met reacties als: ‘hopelijk gaat die aanslag er met prodent af’ (hihi). Voor 1 (één) keer een vlammend artikel over de persvrijheid?…

Reageer
gravatar

Ach, beste och, het valt me nog heel erg mee wat voor een artikel de Speld er dit maal van heeft gebrouwen. Met name omdat ze ook de overleden makers van Charlie Hebdo citeren en daarmee ook eren. Ze beginnen het te leren! 😉

gravatar

░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. / \

Dit is mijn buurt-mantel-verdedigingsplan.

Reageer
gravatar

In mijn gemeente is er ook een Defensie plan in werking gesteld.
Specifiek voor mijn buurt zelfs.
Maar ik mag er niet verder over praten… “Black Ops”

gravatar

Generaal Polleke, ik heb altijd al een vijver in mijn tuin willen hebben, maar ik zag op tegen het graven. Kan ik het met u op een akkoordje gooien?

gravatar

Dat zeiden we dertig jaar geleden ook al, daarom hebben we de defensie geoutsourced. Wij hebben nu een Rus in de keuken (voor 35 euro per maand plus een slaapplaats in het gootsteenkastje)

gravatar

Generaal, u kunt nog naar Kunduz om de politieagenten daar te leren bekeuringen uit te delen.

Ook bij ISIS isis nog wel plaats voor u.

Kortom, werk zat voor een werkschuwe wajong generaal!

gravatar

Hier in nieuw-vennep is de dienstplicht voor ouderen van 65+ geheractiveerd. Nieuwe wapen hier is de ‘rolstoelgun’ of wat dacht je gewoon van een ouderwetse karabijn van uit de WO II nog? Binnenkort op missie naar Meppel!

Reageer
gravatar

Prima initiatief dat het defensiestelsel gedecentraliseerd is.

Misschien overweeg ik wel om me voor de lokale politiek in mijn stad verkiesbaar te stellen. Ik weet namelijk wel een aantal plekken in de stad dat met een precisie bombardement aangepakt moet worden. 😉

Als voorbeeld kunnen we de strategie van onze vrienden in Israël overnemen. Zij hebben, dankzij de lokale mensen, een zeer effectieve methode ontwikkeld om ongewenste elementen in de stad/dorp uit te schakelen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Corrie wil vanuit Den Haag kolonies stichten in de rest van Nederland. Wie het daarmee niet eens is, riskeert het bulldozeren of bombarderen van huis en haard benevens de huizen en haarden van de gehele familie.
Linkse en exotische mensen worden zonder proces jarenlang vastgezet in opdracht van onze burgemeesteres in oorlogstijd..

Zo ken ik mijn Corrie van de buren.

gravatar

Corrie, lieve zus van me, denk toch eens na voor je opschrijft wat je denkt als je iets leest in de krant.
Je bent geen vrienden aan het maken nu bij de redactie, gezien de tijd van plaatsing..!?!

Het is echt nog te vroeg om grapjes te maken over het uitschakelen van ongewenste elementen, hoe satirisch bedoeld ook.

Blijf nou maar lekker klaverjassen lieverd!
Kusje, je zus.

gravatar

En zo is het cirkeltje weer rond.

Hadden we vroeger burchtheren die hun land verdedigden en het gepeupel konden oproepen te vechten, nu zijn het wijkraden die het gepeupel oproepen te vechten.
Nu nog terug naar het feodaal systeem, incl. uitbuiting van het gepeupel, en dan zijn we in .nl klaar voor de 19e eeuw!

Reageer
gravatar

De gemeente Meerssen, parel van Zuid-Limburg, gaat proefbomardementen en raketbeschietingen op Meppel verrichten om de Meerssense luchtmacht en de schutterij op en top getraind en paraat te houden.

Friesland heeft deze buitenlandse hulp van harte verwelkomd mits de bombardementen nog deze week beginnen.

Reageer
gravatar

Natuurlijk mag de luchtmacht van Meerssen gebruik maken van Leeuwarden! Het schijnt een bekende vliegbasis te zijn.

gravatar

“Neem de gemeente Heerlen. Daarin is geen enkele vijandige mogendheid geïnteresseerd. Wat moeten zij met een JSF?”

Wat een rookgordijnen werpt deze, in Heerlen geboren, minister op. Zij wil deze parel van een stad vrij houden van militaire zodat ze deze zelf kan overnemen en eigen staat wil vorm.

Hennis de eerste ALAAF

Reageer
gravatar

Verwar de vijand. Met een versplinterde defensie strategie, kan de vijand 17 miljoen verschillende tactieken en defensie specialisaties niet bijhouden.

Leve de mantel-defensie. En ik voor postcode 1012 organiseer ik morgen op het Beursplein een buurtbijeenkomst om onze mobiele inzetbaarheid in stads-guerillas te coordineren met mede geinteresseerden.

Reageer
gravatar

Heb direct subsidie aangevraagd om die enge hond van de buren aan te pakken, misschien is het wel een mooie stageplek voor een aspirant extremist die moet oefenen met zijn mes?