Oma maalt niet om uitblijven kerstuitnodiging familie

‘Ik wilde het toch al wat rustiger aan doen dit jaar’

Johanna Geldersum-de Bruin (67) vindt het helemaal niet erg dat ze ook dit jaar geen uitnodiging ontving voor de kerstviering van haar enige zoon Gerard. De Zwolse grootmoeder van Derek Geldersum wilde het dit jaar toch al iets kalmer aandoen en is eigenlijk wel blij met een beetje rust. Bovendien heeft ze nu alle tijd om kerstcadeaus te breien.

Volgens Gerard en Judith, respectievelijk zoon en schoondochter van Jo, was een bezoek van Johanna net als afgelopen jaren niet te combineren met het kerstshoppen bij Woonboulevard Eijerkamp in Zutphen, een familietraditie. “Als we haar ook nog terug hadden moeten brengen naar haar aanleunwoning in Zwolle zou het echt te laat zijn geworden. En ze zou het waarschijnlijk toch niet zo leuk vinden tussen de kastjes. We hebben dit in 1998 al eens geprobeerd, maar daar werd niemand beter van”, aldus Gerard.

Op een kerstkaart aan haar zoon liet Johanna vorige week al doorschemeren dat ze zich niet wil opdringen: “Ik wil best een kopje warme chocolademelk voor jullie maken, maar het hoeft echt niet per se, ik zal jullie niets kwalijk nemen, ik weet ook wel dat jullie razend druk zijn, echt alleen als jullie willen, ik vermaak me prima.”

Kleinzoon Derek (12) heeft genoeg van de passief-agressieve houding van zijn grootmoeder: “Ik ben er klaar mee. Het is graag of niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oma is tijdens de Kerstdagen al helemaal ingewijd in de grote voordelen van de nieuwe Zorgwet. Er kijkt geen hond naar haar om, maar het Zorgmanagement krijgt achtereenvolgens jaarlijks 25 % loonsverhoging, een 14e maand, cumulatieve eindejaarsbonussen op basis van het aantal effectief overleden (niet-kapitaalkrachtige) ouderen in week 52. Oma krijgt via Postbus 51 een (gratis) interactieve DVD-cursus “Zelfstandig Sterven voor niet-actieven” met één (1) Drion-pil. .

Reageer
gravatar

Iemand kan niet tellen. De oma op de foto is egt nie 67. Minstens 85 zou ik zeggen. Ziet er overigens wel beter uit dan mijn wijffie van nog geen 80.

Reageer
gravatar

Wat een drukte om niets, je kunt kerst ook gewoon negeren als je het een rotfeest vind. Doe ik ook altjd, als ik tenminste geen uitnodiging krijg.

gravatar

Pascal, maak je geen zorgen geen hond nodigt je uit. Alweer niet.
Negeren maar, zoals jij ook genegeerd word.
Wees blij met dit beetje aandacht, meer krijg je echt niet zonder ervoor te betalen.

Wat een drukte om niets, probeer het een rotfeest te vinden. Succes met negeren, is niet moeilijk vraag maar aan je ‘vrienden’ ex, kinderen en andere familie die je virtuoos negeren.
Nog meer drank helpt, en wrijven natuurlijk.

gravatar

Wij vieren derde kerstdag! Mijn kinderen gaan bij de andere opa’s en oma’s op bezoek! Zij nemen daar de resten mee en derde kerstdag eten wij ons vol en gratis! Dan. Op nieuwjaarsdag komen zij weer met salades en oliebollen! Dat. Gaat daan grotendeels in de vriezer tot derde paasdag! Zo komen wij goedkpop door de winter!

Reageer
gravatar

Ingrid. Wouterson! Wat! Moet ik toch altktpotijd lachen!omjouwrea. ties! werk.jesoms. Als schrijffer!Hepje! Facebook!danwi lk! je bevvriendenn!!
Zo kom ik! aan vrienden!gratisenvoorniks!Geeftoeo je benvan! de spelt! ziekheues.wel hor!gluk feestdgen!

gravatar

Ik? Ik zit hier heel alleen het te verstieren.
Ma had dr chocomel allang weer op.
Ze zei nog tegen mij: bewaar nog wat voor mij, toen sloegen alle stoppen door, de liefde was echt over hoor.
Bijna kerst, maar Fietje heet geen Beukers meer, meneer.
Ik wens mevrouw Geldersum het beste. Goed dat mevrouw niet boos wordt. Dat is maar het beste.

Reageer
gravatar

Heren, maakt u het niet te moeilijk? Voor het identiteitsbewijs geldt een toonplicht en geen draagplicht. Maar om uw identiteitsbewijs te tonen, moet u het natuurlijk wel bij u dragen.
U ziet het, het is heel eenvoudig.

gravatar

Ik zag van de week de dierenambulance ook weer. Een aangereden hond nemen ze zo mee, zonder legitimatie; dat voorrecht hebben wij niet. Behalve dan als je gelegitimeerd dood bent misschien.

gravatar

Met registratie als donor. Anders heeft het ook niet zoveel zin. Toonplicht betekent dus draagplicht. Ze bedoelen altijd wat meer dan ze zeggen. Hoe doe je dat?

gravatar

Whahah xD Die haatreacties hier beneden zijn echt geniaal ;’D Daar wordt je kerstvakantie nog beter van. Ruziemakende mensen is voor mij een soort van vage soap of zoiets. Beter dan TV. DANKJEWEL, leden van De Speld met hun vage reacties C:

Reageer
gravatar

Volksgezondheid.

Liberalisering van de orgaanmarkt is natuurlijk een pre. Liefde.

(‘Medische beoordeling door zorgverzekeraar is voldoende.’ Discussie over nut en noodzaak artsen laait weer op)

gravatar

Dokter A. de Wet,
Samendelen is een kwestie van intentie, dat kan niet zonder verticaal principe naar onze bron. Daar proberen altijd allerlei mensen tussen te komen.

Met het almaar blijven democratiseren redden we het denk ik ook niet.

gravatar

Posten in de brievenbus bij Albert Heijn.
Postzegel hoeft niet.

Bonusaanbiedingen, boodschappen en nog veel meer. Kerstaanbieding. Gewoon bij Albert Heijn.

gravatar

Zalig kerstfeest, oma. Heeft u al een nieuw paspoort? Halleluja. Heeft u dat bijbehorende donorformulier al ingevuld? Want op zo’n leeftijd kan er ‘van alles’ gebeuren, u bent niet meer de jongste, en dan kunnen wij misschien nog het een of ander schikken. Als er dan wat opdoet, zeg maar dat het afgelopen is, kunnen we u gelijk meenemen. Een paar organen kunnen we altijd goed gebruiken. Al moet je je hele leven zware medicijnen slikken om ze te laten ‘pakken’, dat gaat niet altijd even simpel.

Reageer
gravatar

NB
U moet uw identificatie altijd bij u dragen. Anders zijn we misschien niet op tijd om alles eruit te halen. U weet al dat er een identificatieplicht is? We herinneren u er nogmaals aan dat uw identificatiebewijs niet bij u te dragen strafbaar is. Denk daar vooral aan als u de weg oversteekt.
Regeren is vooruitzien. Meedoen.

‘binnen’landse zaken

gravatar

Ach wat! Oma Geldersum heeft gewoon (net als iedere oudere), last van generatiekloofjes die ontstaan zodra de kinderen een samenwonende partner vinden. Het enige werkzame middel tegen deze kloofjes is (nitro) glycerine: één behandeling volstaat. Het “kom-met-Kerst-maar-lekker-bij-ons-eten” ritueel is zó 20e-eeuws! Het begint met het eten van ‘Genadebrood’ en het eindigt steevast met het afwassen van de kerstdis en stofzuigen. Als hoofgerecht de menukeuze van ‘t schoonkind met RTL4, SBS6 en 24Kitchen met Rudolph, the rednosed patissier.

Reageer
gravatar

ik snap dit niet kan ze niet liftend naar die woonboulevard toe, dan kan ze daar wel een kopje chocolademelk voor ze inschenken. desnoods neemt ze die mee. dan kan ze daarna altijd weer terug gaan. Het duurt maar een paar uur voordat er een auto stopt voor je.

Reageer
gravatar

Iemand van 67 woont niet in een aanleunwoning. De vrouw op de foto is volgens mijn inschatting zeker 15-20 jaar ouder.

De Speld is leuk, als het ‘ net echt’ is.

Reageer
gravatar

Wie geeft ontvangt, deze mensen nemen alleen maar en zullen niet echt blij zijn. Als ze hun moeder een deel van de Kerstdagen zouden verrassen gaf hun dat pas fijne dagen. En haar ook, want onder haar sterke verhaal schuilt pijn.

Reageer
gravatar

Beste Speldlezers, ik zit niet in Zwolle, maar in Florida voor een maand. Doe ik de laatste 5 jaar al rond de feestdagen. Samen met mijn Amerikaanse vriend (42) gaan we na Oud en Nieuw een cruise maken in de Caribische Zee. Niet goedkoop, maar ik heb net mijn testament veranderd en de belastingvrije schenkingen gestopt. Ik denk dat Gerard en Judith dit jaar daarom niet gaan kerstshoppen in Zutphen. Vrolijke Kerstwensen uit Orlanda, Oma Jo

Reageer
gravatar

Als je 67 bent en je kindertjes hebt groot gebracht, moet je blij zijn dat ze hun eigen leven lijden. Zorg dat je zelf een eigen leven hebt door allerlei dingen te doen wat jezelf wil. Maar normen en waarden leer je, je kinderen om wel respect voor je te hebben en af en toe een bezoekje aan je te brengen. Fijne feestdagen.

gravatar

Weer een rede om niet meer langs te gaan. Vroeger deed ze de was nog wel eens voor d’r kinderen. Dat is verleden tijd nu.
D’r eigen was daar hebben we het maar niet over. Ze heeft in iedergeval geen gerimpelde handen en haar kleding ziet er schoon uit.
ik vermoed dan ook dat de foto van lang geleden is.

gravatar

Laat iedereen is in zn eigen waarde,iedereen heeft het druk druk, maar je heb nog een moeder en wees daar blij om even langs gaan bij haar zolang ze er nog is.druk druk is geen excuus.gaan is veel belangrijker.

Reageer
gravatar

Zolang ze er nog is, dat geldt ook voor jou. Daar staan de goeddoeners niet zo vaak bij stil. Daar is een automatisch systeem voor ontworpen, vooral van staatswege. Het zit simpel in elkaar, hoe ingewikkeld het ook lijkt. Het thema is de dood. De tijd is een hoer.

gravatar

Mensen worden steeds asocialer. Ik denk dat veel aan dat internet is te wijten. Ik ging ieder jaar naar mijn dochter en kleindochters. Ze hadden nog een houseparty, hoor ik. Ik denk dat ze daarmee bedoelen dat ze meer een eigen-huis-gevoel hebben. Ze is nu gescheiden. Ik ging dan maar een uurtje naar de kerk, de buren van een straat verder kwamen me altijd ophalen met de auto. Maar die komen niet meer. Ik ben daar nu meestal op dat kerkhof. Ze woont nu bij een ander.

gravatar

Ikzelf viel al na een paar maanden uit bed in het tehuis waar ik zat. Het waren van die hoge ziekenhuisbedden. Dat ruimt blijkbaar beter af. Ik voelde me er al niet zo thuis. Maar ik kon niet meer terug, toen ik een hersenschudding had. Mijn zoon liep nog weleens aan, en las wat voor me voor uit een boek, maar dat mocht niet meer van de directeur, en hij werd eruit gezet. Toen was het snel afgelopen met me. Trouwens, mijn dochter was ook net weg bij haar man.

gravatar

Mijn ene zoon komt weleens langs. Maar ook niet zoveel meer. Hij is niet getrouwd, dan tel je niet zo mee op het dorp. Mijn oudste zoon zie ik nooit. Die is wel getrouwd. Ik weet niet wat er opdoet. Hij is filosoof, die krijgen ook niet zo makkelijk werk. Wel kinderen. Hij heeft geen tijd, zegt hij. Zijn vrouw is nog eens langs geweest, op het laatst dan hoor, hij zei dat hij het zelf niet kon opbrengen. Soms ben ik wat in de war. Gek ben ik niet, maar de dokter ziet dat nu eenmaal zo. Vandaar.

gravatar

Ma,

U beklaagt zich, een beetje flauw. Er moet natuurlijk wel doorstroming zijn. We moeten allemaal hard werken voor onze centen. Ik heb net een nieuwe Audi moeten kopen. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Dat is niet zomaar een auto.

gravatar

De hele inboedel van mijn huisje was naar het grofvuil, terwijl ik nog op wat van mijn spulletjes zat te wachten. Ik kreeg nog wel de boekenkast mee naar het tehuis.

gravatar

Dat is handig, boekenkast, een beetje verdacht vind je niet? Dat heb ik ook gezien, er stond zo’n boek van Maitreya in de kast. Dacht je dat ik het niet doorhad?

gravatar

Een oma van 67? Ja, vind je het gek dat je die niet uitnodigt met de kerst? Een beetje oma is op zijn minst de 75 gepasseerd, anders heb je d’r geen reet aan met Rummikub, die zien meteen waar de vrije jokers liggen. Dan is dat gezellige familiespel zo voorbij en moet je bij de kerstboom met de familie praten, dat wil toch niemand?

Reageer
gravatar

Of Memory. Ben niet erg goed in dit spel, maar da’s het voordeel van dementerenden, ze vergeten alles en dat maakt het voor mij weer makkelijk

gravatar

Trouwens… kijk eens goed naar de foto… Die trut loopt met een microfoon op haar revers… Die heeft haar zinnen dus al helemaal gezet op dat gelul bij de kerstboom! Die wil helemaal geen Sissi kijken! Of zou ze mee willen karaoken met de Sound of Music? “Doos waarop je’n deksel doet…” Of de spreekstalmeester van het Kerstcircus proberen te overstemmen, zeker? Gatverdamme, wat een naar mens! Geen enkel sociaal gevoel. Lekker in huize Avondrood laten zitten!

gravatar

@Dimmert: Waarom zo lelijk? Man, kijk dan toch! Je ziet toch dat dat ouwe vel er helemaal klaar voor is je kerstdagen te verzieken met d’r geskyp met ome Frits en tante Leen in Australië? Tjonge, Leen hep een nieuwe kunstheup en Frits hep een heel goed zalfje voor z’n aambeien gevonden… Lekker, bij je gevulde reerug! Rot op… Inderdaad: deksel op die doos. Daarom!!!

gravatar

Wat is daar mis mee? Ik let altijd op mijn taalgebruik! Niet meer dan 500 tekens op De Speld (mag absoluut niet!), de voltooid deelwoorden voorzien van de juiste ‘d’-tjes en ‘t’-tjes op ‘t eind. Ik heb het nog eens nagelezen, maar ik kan er geen foutjes in ontdekken.

Of ben je soms zo’n dominee waarvan je geen ‘doos’ en ‘oud vel’ mag zeggen? Of die tegen Rummicub is, omdat dat het plaatjesboek van de duivel is? Is dat het? Dan kan je mijn zak opblazen. Pijpje hangt erbij.

gravatar

Heren toch, heren toch. Moet mijn sterke arm hier ingrijpen? Dan komen er alleen maar weer waterlanders van en een artikeltje in De Telegraaf. En aan het eind van het liedje heeft de politie het weer gedaan. Het is altijd hetzelfde gedoe.
Ik waarschuw maar vooraf: in de petoet zijn de mogelijkheden tot het spelen van Rummikub wat beperkt.
En nu dóórlopen mensen, er is hier niets te zien.

gravatar

Dat heb je dan goed geproefd, Dimmert! En nee, het gaat niet zo goed met mij. Ik háát die klote-kerst. En dan vooral dat ouwewijven gelul dat al in september begint: “Weet je al wat je 2de kerstdag doet? Ik mot ut eigenlijk wel weten, want dan weet ik wat ik in huis moet halen, hè?”. Nou, da’s toch niet zo moeilijk? Een fles cognac de man, een gevulde reerug en ijs. Veel ijs. Altijd handig! En een lekker toetje, natuurlijk.

Nog meer weten?

gravatar

“Je moeder zei altijd…”, Koen? Ik heb helemaal geen moeder, man! Ik ben als wees geboren. En nou weer lekker terug naar Facebook, OK?

gravatar

Benny, I.K.

Weer niet uitgenodigd voor een avondje gourmetten door je bloedeigen moeder?
De mensen die je zelf uitgenodigde allemaal al ‘andere plannen, helaas?’

Doe wat jullie de rest van het jaar ook elke avond doen, gewoon met je X-box spelen.
Moederziel alleen.
Als ik dit zo lees zou ik ook geen tijd met jullie door willen brengen.
Geen zin in suffe bordspelletjes met gefrustreerde eenzame zielen als je ook iets leuks kan gaan doen..

Oma meent het: ze wil gewoon met rust gelaten worden maar wil niet al te bot overkomen.
Laat haar toch, al die verplichtingen.. ze is er klaar mee, deal with it!!!

gravatar

Goed punt Benny!

Al die verplichtingen aan het einde van alweer zo’n klotejaar. Dat hele gedoe is ook opoe Geldersum meer dan zat.

Daarom heeft de familie besloten de jaarlijkse bijeenkomst een maand of drie á vier op te schuiven. Gewoon een bosje narcissen i.p.v. een hele boom, niks aan de hand.

En voor het donker weer thuis, da’s ook wel lekker.

gravatar

Kijk, zo kan het ook. Alle grootmoeders moeten een voorbeeld nemen aan deze sterke vrouw. Girl power!

Wij kunnen dan tenminste eens lekker uitslapen deze kerst en daarna whisky zuipen tot in het nieuwe jaar. In bed.

Reageer
gravatar

Wat heerlijk als die K*t dagen weer voorbij zijn.

Iedereen loopt elkaar maar te claimen en raakt gepikeerd als de ene familie meer aandacht krijgt dan de ander.

Afschaffen die commerciële flutsooi.

Kerst vindt zijn basis in de religie en daar is nog nooit iets goeds uitgekomen

Reageer