Voor hongerstakers is kerst vaak een moeilijke tijd

‘Ik wil gewoon een avondje gezellig praten boven een leeg bord’

Niet voor iedereen is kerstmis een gezellige tijd met familie en veel eten. Mensen die in hongerstaking zijn, kijken vaak huizenhoog op tegen de feestdagen. Voor hen staat het gezamenlijke kerstdiner garant voor honger en onbegrip.

“Het is het moeilijkst als ik met mijn familie aan tafel zit”, vertelt Richard Grovers (36). “De hele avond zit iedereen met volle mond confronterende vragen en suggestieve grapjes op me af te vuren. Terwijl ik gewoon een avondje gezellig wil praten boven een leeg bord. Waarom is enkel het samenzijn niet meer voldoende? Het lijkt wel alsof kerst alleen nog maar om eten draait.”

Sinds hij in 2011 in hongerstaking ging, is elke kerst een kopie van de voorgaande editie. “Elk jaar probeert mijn moeder me stiekem een amuse te voeren door die te vermengen met het luchtledige op mijn bord. En dan die teleurgestelde blikken als ik het laat staan. Een amuse, hoe klein ook, is toch óók eten. Je gaat een vegetariër toch ook geen vis serveren? Voor mij is de avond dan meteen voorbij. Het enige dat ik vraag is een beetje respect.”

Grovers is dan ook blij als de kerstdagen er weer op zitten. “Hongerstaken is van zichzelf al zwaar, maar juist op dit soort dagen krijg je alleen maar meer honger. Daar zouden mensen die wél eten best wat meer bij stil mogen staan. Als je zo iemand kent in je omgeving, waarom nodig je die dan niet gewoon eens uit om gezellig niet te komen eten?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Professor Tinbergen beweerde zoiets dat als je het voordeel niet deelt met mensen in ontwikkelingslanden, ze het komen halen. Sinds het einde van de Koude Oorlog is er minder concurrentie om ontwikkelingslanden te helpen, nu minder kans, en is het buitenlandervraagstuk ontstaan. Over eigen identiteit werd nooit gedacht voordat die weg was. Integendeel buitenlanders waren een chantagemiddel om de werkdruk op te voeren, en zo zijn de autochtonen in hun eigen val getrapt. Simpel oorzaak en gevolg. Economie.

Reageer
gravatar

Zie ook de economische crisis. En natuurlijk de euro, en de identiteitskaart, om aan te tonen dat je een identiteit hebt, die er anders niet is. De cirkel is rond.

gravatar

Ehh, momentje Moesje,

Koude Oorlog moet natuurlijk Koude Schotel zijn, buitenlander(s)vraagstuk een buitenlander(s)biefstuk, en chantagemiddel is eigenlijk een fles champagnemiddel.

En daarom staakt men de honger tijdens de kerst, en wordt ook Tinbergen geen onderwerp van gesprek.

gravatar

Ik snap het wel. Kerst nou eenmaal een feest dat draait om eten. Ik heb dezer dagen altijd een grotere maat broek aan. Ha ha, lekker bunkeren. Voor mij geen hongerstaking hoor!
Brachten die drie koningen niet ook een gebraden haas en kippenragout met pasteitjes mee naar de stal? Yummie, het water loopt me in de mond als ik er aan denk. Heeft trouwens iemand nog een recept hoe je een hertenbiefstukje kunt bereiden?

Reageer
gravatar

Als Richard Grovers nou eens gewoon na de maaltijd van zijn familie binnen komt, want eten doe ie toch niet en dat scheelt ook weer nutteloze plek aan tafel tenzij hij van zelfkwelling houd natuurlijk.
En hij zal toch wel wat eten want anders houd ie het geen 3 jaar vol alleen op water, dus eigenlijk is hij gewoon een leugenaar en aandachtstrekker.
Hij zou een goeie zijn voor de huidige regering dan zit ie in ieder geval bij zijn soortgenoten.

Reageer
gravatar

Respect voor Richard, hij gaat door op karakter, al drie jaar.
Mind over matter, zoals ze in Amerika zeggen en in het verre oosten doen.
Komt Richard misschien uit het oosten van het land? Zou wel het één en ander verklaren.

gravatar

Wat vreemd dat iemand met de naam Richard Grovers een hongerstaker is. Een hongerstaker associeer je normaal gesproken met een illegale. Brutaal tuig dat denkt recht te hebben om in ons Nederland te mogen wonen.

Zo’n crimineel met de lange naam: “Zonder vaste woon of verblijfplaats”. Wiens naam veelal in de lokale krant te lezen is wanneer een dief, inbreker, of een roofovervaller op oudjes is opgepakt.

Prettige feestdagen,
Corrie.

Reageer
gravatar

Hoi Corrie!

Gut meid, zet jij alvast dat chocoladefontijntje eens aan wil je? Neem ik straks wat mee om onder jouw bruine straaltje te houden.
(nootjes)

Benny 😉

gravatar

Corrie,

Mag ik jou erop wijze dat men op de Speld reacties met wat spot of andere humor placht te plaatsen. Jij bent echter een vreemde eend in de bijt. Jouw xenofobische reacties passen beter in de rioolput van jouw grote liefde, Geert W.

gravatar

Tut tut tut Moesje,

Wat is er mis met een chocoladefontijntje, waar op de late avond een paar pindarotsjes in versmolten worden?

Maar bij deze nodig ik u van harte uit er ook eens eentje te komen proeven. Ik zal Corrie verzoeken haar deurtje voor u open te maken.

gravatar

Corrie, zou ik ook een pinda in je chocoladefonteintje mogen dopen?
Ach wat meid, ik kom gewoon; de deur staat al open voor je moeder tenslotte.
Ik spring in mijn Smart en kom er zo aan, jij verrukkelijk ondeugend speels stuk vrouw!
Dat mag ik toch wel zeggen Corrie, gekke stoeipoes? 😉

Kusje, R.

gravatar

Hm, een overvloed aan stofwisselingsklachten. Hier gaat de politie niet over. Een wandeling op de nuchtere maag zal jullie goed doen.
Doorlopen, mensen.

gravatar

De mensen protesteren dat ze geen slaaf mogen zijn.
Kritiek en compliment onderscheiden kunnen ze niet.

Goed opgevoed.

Meer speelgoed.

gravatar

Nou nou, de linkse gekkies zijn er afgelopen nacht behoorlijk op los gegaan. Het zal wel met alcohol te maken hebben, een fatsoenlijk mens zou op dat tijdstip allang slapen.

Laat me duidelijk zijn; de enige waar ik op dit forum warme gevoelens bij krijg is Benny Doof. (Lekker ding! 🙂 )
Bij hem heb ik het gevoel dat ik lange gesprekken kan hebben en niet steeds door betweterige stompzinnige opmerkingen gehinderd wordt in mijn verhaal.

Prettige feestdagen,

Corrie.

gravatar

In hun geslijm en gebrek aan communicatie, typeren ze wat ze kritiseren als hun meest minzame vrienden, zoiets als vriendschap in de incest. Zou dat daarom zo’n mediahype zijn? Het probleem is minder de uitwijding van hun ingangen op jeugdige leeftijd dan de psychische kant eraan die ze uitdragen.

Zodra ze eraan komen, gaat het richting de perversiteit.
Ik doe mijn leren outfit aan, hoor oma.
Triootje, of met Benny erbij?

Kusje.

gravatar

Nou moet ik zeggen dat ik er niet reactiever op word met een paar kilo eten in m’n mik.
Dus voor het geval ik dat geval van Hiernaast nog moet aandouwen rond de Kerst, kan ik maar beter even een potje hongerstaken. Het is sowieso al een hele klus om de vlag te hijsen voor een ontplofte mol met een geur waarvan de meeuwen dood uit de lucht vallen.
Tel daarbij op dat ik niet echt horny word van zeikwijffies…
Sorrie Corrie, dat wordt weer helemaal nix deze kerst

gravatar

Anorexia en orthorexiajunks, glutentenhaters vegetariers! Kijk uit de geestelijke gezondheidszorg heeft generatielange wachtlijsten probeer ze een speklap met uitgebakken zwoerd te voeren onder een smeuige satesaus. Laat zedooreten. Zodra ze een tafelgesprek starten lullen zo over gras brandnetels en pilletjes van 65 euro een potje! Smoor hun gebazel in de macrobiotische kiem!

Reageer
gravatar

Huh? Hongerstaking sinds 2011??? Dan doe je toch iets verkeerd want dat kun je nooit overleven… Enne, als dat je principe is ga dan niet zeuren of niet aan tafel zitten en kies een ander moment om “lekker te kletsen”… Kan ook op een andere dag.

Reageer
gravatar

Ed nu je het zegt.. daar heb je gelijk in. Er klopt niks van dit artikel.
Al zou je 3 jaar hongerstaking wel kunnen overleven.
Als je maar dik genoeg bent bij aanvang en genoeg drinkt.
Zo min mogelijk beweging; dan kan het een goede vervanging voor een maagverkleining zijn. Dat doen sommigen ook, hun maag en darmen drastisch weg laten snijden voor veel geld. Daarna hoef je jarenlang geen boodschappen te doen, het verdiend zichzelf terug a.h.w.
Laat Richard toch lekker kletsen met zijn mond vol tanden, gezellig!

gravatar

Na een aantal jaren bedrijfsleven, ben ik op de alternatieve wijze flink aan mijn carriere aan het timmeren. Na jaren van beroepswerkloos, ging ik een stapje hogerop naar beroepsrelschopper, om door te groeien naar beroepshongerstaker.
Moet helaas toegeven dat dit geen vetpot is.

Reageer
gravatar

Niet iedereen die te eten krijgt is een zuigeling. Volledige onafhankelijkheid is een mythe die zich daaraan afspiegelt, daar krijg je problemen mee. Zo hadden we nog maar pas wel een miljard hongerstakers met de kerst. Het hele jaar door kerstmis, zou je kunnen zeggen.

Reageer
gravatar

Thuis roken we met kerstmis geen wiet meer dan hebben we ook geen honger. Het is wel afzien en daarom drink ik me altijd een coma zodat ik het niet merk. Mijn broer doet het met coke en wordt dan heel snel en flarderig.

(Wij doen dit voor de Heere die woonde vroeger in Almere).

Reageer
gravatar

Sinds ik van de moedermelk af ben, doe ik het alleen met bier. Ik zeg maar zo: “Met bier meer mans!”

gravatar

Heineken serving the planet.
Alleen dat wildplassen is zo’n probleem.
En om daarom altijd een ID-kaart bij je te hebben als je te diep in het glaasje hebt gekeken.

gravatar

Waarde Trechter,
Eer zult Gij 7 maal 7 aan het kruis genageld worden en drenkend druipen in brandende braambossen, dan dat de haan 3 keer kraait aan de met bloed bevlekte horizon, doorkliefd door duizend samurai zwaarden en een aardappelschilmesje.
Aldus sprak de Heere en trok zich daarna terug op het gerief, want hij had nog meer groote boodschappen te doen, waar de honden geen brood van lustten.