Wiebes en Van Rijn starten eigen kabinet

Staatssecretarissen nemen ministeries mee

Het kabinet-Rutte II verliest twee van zijn leden. De staatssecretarissen Eric Wiebes (Financiën) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) scheiden zich af en beginnen een eigen kabinet.

Na een urenlange vergadering waarin het functioneren van de twee staatssecretarissen besproken werd, stond het duo de pers te woord. Volgens premier Wiebes konden de twee binnen het kabinet hun eigen achterban, de belastingbetalers en zorgbehoevenden, niet goed vertegenwoordigen. Beide staatssecretarissen nemen hun volledige ministerie mee naar het nieuwe kabinet.

Het kabinet-Wiebes-Van Rijn I heeft daardoor voorlopig twee ministeries: Financiën en Volksgezondheid. Critici spreken al schertsend over een ‘two-issues-kabinet’, maar vicepremier Van Rijn vindt dat niet terecht: “Als klein kabinet moeten wij ons focussen op een beperkt aantal thema’s. Je kunt met z’n tweeën wel alles tegelijk willen doen, maar dat wordt nooit een succes. Dan liever iets minder, maar wel goed.”

Voor andere zaken wil het nieuwe kabinet de samenwerking zoeken met andere kabinetten. Wiebes: “Wij sluiten niemand op voorhand uit. Eventueel zijn wij ook best bereid om op onderdelen samen te werken met Rutte II. Over veel onderwerpen heeft ons kabinet een vergelijkbaar standpunt. Ik kan mij voorstellen dat wij elkaar bijvoorbeeld kunnen vinden op het gebied van financiën en volksgezondheid.”

Minister Dijsselbloem baalt ervan dat hij zonder ministerie verder moet: “Je krijgt op een dag toch veel minder gedaan zonder ambtenaren. Bovendien is het lastig regeren als je geen controle hebt over de Belastingdienst.”

Het is de derde keer dat het kabinet-Rutte II met een afscheiding te maken krijgt. Eerder stapten de staatssecretarissen Co Verdaas en Frans Weekers op. Verdaas gaf zijn zetel op, maar Weekers ging verder als het kabinet-Weekers I. Hij vergat echter zijn ministerie mee te nemen en regeert nu vanuit huis.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch zie ik dit kop-hals-romp-kabinet geen lang leven beschoren. Hij komt erg geforceerd en ongelijkwaardig over; deze constructie met de moeizaam liegende, soms zelfs blozende en stotterende Van Rijn, naast de DNA-gemanipuleerde, volbloed debater/leugenaar Wiebes. Het lijkt teveel op de machtsverhoudingen binnen de huidige coalitie: 13 % PvdA-inbreng en 87 % VVD-dominantie. Wiebes is veel slimmer en heeft een echte ‘neus voor geld’; in no-time wordt Van Rijn, mét z’n zorgelijke ouwelui wegbezuinigd. Mark my words

Reageer
gravatar

P.S. Ik begrijp nu pas waarom Wiebes alleen nog frontaal op de foto mag van Mark Rutte en de RVD; en profile neemt hij teveel bladruimte in beslag. In zijn plaats had ik allang via Godfather Wiegel een door de overheid betaalde ‘nose-job’ laten uitvoeren. Of in ieder geval fiscaal aftrekbaar opvoeren als “beroepskosten”. Frans Timmermans valt nu weliswaar onder´Europa´, maar een liposuctie bij hem is tóch aan te raden, je zult maar met zijn corpulentie steeds moeten bukken om de kont van Juncker te`likken zonder maagzuur te krijgen.

gravatar

Breaking news: Alexander Pechtold heeft zijn steun aan het kabinet Wiebes toegezegd als aan een aantal kleine voorwaarden wordt voldaan:
1.Het kabinet wordt omgedoopt in “Pechtold I”
2.Wouter Koolmees vervangt Eric Wiebes
3.Martin van Rijn dient zich met nuttiger zaken te gaan bezighouden.

Reageer
gravatar

Ik vrees toch echt dat de rente omhoog gaat. Nu heeft niemand het nog niet door maar gezien het feit dat de belastingdienst onder controle staat van de heer Wiebes, krijgt het kabinet Rutte 2 geen geld meer binnen, als ie handig is sluist ie gewoon al het geld weg, via de beruchte eilanden en Luxemburg, zodat hij zich over zijn pensioen geen zorgen meer hoeft te maken. Er komt dan sowieso staats obligatie van een kleine 200 miljard aan. Dat is toch wel een aardig bedrag op de kapitaalmarkt,

Reageer
gravatar

Exact en door nu een Ministerie met Lijsttrekkers van niet gekozen partijen te starten creëer je nog veel meer competitie. met een beetje mazzel halen we bij volgende verkiezingen misschien de 50 partijen in 1 tweede kamer wel, als dat geen gekakel en spektakel geeft, dan weet ik het ook niet meer. Je hebt dan veel meer woordvoerders die het kort en krachtig moeten houden en zo kunnen we achter de one liners aan blijven lopen. Zo blijven ze scherp.

gravatar

Ik stel nu ook plan B voor namelijk dat het kabinet, speciaal voor de heer Dijsselbloem een Ministerie Alternatieve Zaken opzet.
Vooral met vrijwilligers van partijen die bij de vorige verkiezingen 0 zetels gehaald hebben en als lijsttrekker gefunctioneerd hebben. Zo kunnen ze aan hun naamsbekendheid werken en investeren in hun toekomst.. Op Alternatieve Zaken kun je je eigen werkzaamheden verzinnen en als vrijwilligers niets kosten is dat zeer professioneel. We hebben overigens ook plan A…

Reageer
gravatar

Mooi, die twee bezuinigen op van alles en jagen op alles wat maar mogelijk is. Dat maakt het makkelijker voor de bevolking, want die hoeven er nu nog maar op twee te jagen.

Reageer
gravatar

Krijgen Wiebes en Van Rijn wel hun geld terug?
Zij hebben zich voor veel geld moeten inkopen in het kabinet, het is niet meer dan redelijk dat zij hun inleg terugkrijgen.

Reageer
gravatar

Nu ze toch afgeplitst zijn kan Wiebes de cashflow mooi gebruiken om buitenlandse belastingdiensten op te kopen. Als hij dat een paar jaar volhoudt kan hij vervolgens met gemak de rest van het kabinet erbij kopen, en Zal Kabinet Wiebes I het meest succesvolle Nederlandse kabinet ooit blijken. Het strekt tot aanbeveling geen belastingdiensten van EU landen op te kopen. Als die een tekort op de balans hebben, verworden wij automatisch tot een soort veredelde pinautomaat, zo lijkt het.

Reageer
gravatar

Het is niet de derde maar de vierde keer dat dit kabinet met afscheiding te maken heeft. Alhoewel ik de verwarring wel snap. De vorige keer had kamervoorzitter Van Milfenburg namelijk last van enige afscheiding. Ze heeft een zalfje van haar huisarts gekregen, gebruikt geen geïmporteerde intiemspray meer en heeft dan nu ook geen last meer van afscheiding.

Reageer
gravatar

Leve de vrije republiek Amsterdam!! De mooiste stadstaat die er is. Enne: kunnen we die prachtige Bataafse republiek van weleer ook niet weer terug krijgen??

Reageer
gravatar

Ik heb thuis een antiek kabinet staan. Als dit het land helpt wil ik misschien overwegen het tegen een goede prijs te verkopen op voorwaarde dat het niet/nooit naar de EU gaat.

Reageer
gravatar

Zo heb ik de keukenkabinetten gescheiden in rechts en links, al is dat laatste wel afhankelijk van de route die je neemt.

gravatar

De versplintering van de Nederlandse maatschappij zet dus door. Als zelfs de ministeries niet meer onder 1 organisatie vallen is de ontzuiling volledig gecompleteerd. Het laatste heilige torentje is gevallen. Het Binnenhof wordt hiermee binnenstebuiten gekeerd! Hoe kan een mens zich in dit land nog veilig voelen? Alles gaat kapot!

En wie is de schuldige? Dat blijft de hamvraag…

Reageer
gravatar

“Als zelfs de ministeries niet meer onder 1 organisatie vallen dan is de ontluizing niet veraf meer”.

Als je ze laat doen moet je straks met je hand je achterste afkuisen. Dat is een stuk goedkoper.