Cruijff: ‘West-Duitsland wordt nooit meer wereldkampioen’

Vergelijkbaar doemscenario dreigt voor Nederlands voetbal

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf gewaarschuwd voor het afglijden van het Nederlandse voetbal. Volgens Cruijff dreigt ons land hetzelfde lot te ondergaan als voormalig voetbalgrootmacht West-Duitsland.

“Gedurende tientallen jaren was West-Duitsland toonaangevend”, stelt Cruijff. “Ze werden drie keer wereldkampioen, in drie verschillende decennia. Maar het is vergane glorie. Het West-Duitse voetbal ligt al twintig jaar op z’n gat. Ze plaatsen zich niet eens meer voor EK’s en WK’s. West-Duitsland zal nooit meer wereldkampioen worden.”

Cruijff noemt die conclusie ‘logisch’. Hij vindt dat Nederland moet leren van de West-Duitse fouten: “Zorg dat je de jeugdopleidingen goed op orde hebt, dat is je basis. En wees trouw aan je eigen systeem. Voor West-Duitsland hield het succes op toen ze ineens een compleet andere filosofie probeerden te integreren.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We geven nu allemaal wel Johan Cruyff de schuld, ik denk dat de Stasi achter het falen van helt elftal zit, ik heb daar bewijzen voor, zodra ik hier uit mag.

Reageer
gravatar

Ik ben vooral erg benieuwd naar hoe Catalonië het straks gaat doen.

gravatar

Technisch gezien doen ze nog steeds mee. Ook al stond het in het buitenland tijdelijk bekend onder een andere naam is het al 114 jaar lang dezelfde Deutscher Fußball-Bund uit Bundesrepublik Deutschland. Dat dit in het buitenland eerst bekend stond als Duitsland, dan als West-Duitsland en daarna weer als Duitsland verandert daar niets aan. Het zijn de Deutscher Fußball Verband der DDR en de Saarländische Fußballnationalmannschaft die niet meer mee doen.

Reageer
gravatar

Ondanks onevenredige vertegenwoordiging van de voormalige Ostländer,blijft het toch wel “Die Mannschaft”, historische Angstgegner van het zeer ongelijkmatig presterende opportunistische Nederlandse huurlingenleger.

gravatar

Onveranderd blijft wel het adagium van Cruyffiaanse proporties: hun doel is jouw doel en jouw doel is hun doel.

(Johan: zoals telefonisch afgesproken, je mag me citeren)

Reageer
gravatar

Van dementie is hier nog geen sprake. Door de herdenking van de val van de muur is Johan waarschijnlijk teruggevallen in het wereldbeeld van 25 jaar terug.

De beste remedie is wachten tot hij die tijd weer heeft bijgehaald. Externe prikkels kunnen hierbij wel van pas komen. Bijvoorbeeld het laten zien van beelden van ’95, toen Ajax onder leiding van Van Gaal de Champions League won. Hoewel, dit zou averechts kunnen werken, aangezien Johan niet zo een hoge pet op heeft van Louis’tje, of niet?

Reageer
gravatar

Was er ooit niet een primetime forum, een door Wilfried Gênant geleide tv-discussie rond “Verdomde Lowietje”? Gesponsord door KNVB, de Lotto/Toto-conspiratie en de JC-multinational “Un momento donnato”? Als ik me niet vergis zijn daarbij experts als W.Kieft, Gijp en J. Boskamp lange tijd misbruikt als volksverlakkers. Het programma was een format van voornoemde Wilfred Gênant en zijn complice en vakbroeder J. (Johan) Derksen die merkbaar tobt met het verteren van Hard Gras.

gravatar

Heel begrijpelijk, vallen is altijd pijnlijk en zal in sommige gevallen zelfs blijvende schade veroorzaken – juist als het om grote dikke muren zijn deze gevolgen gemakkelijk te voorspellen!

gravatar

Ach ergens begrijp de beslissing wel om die muur om te halen. Het was wel handig dat door die muur de tegenstander niet kon scoren maar het spel wordt er ook wel saai door.
Verder was het voor de arbitrage ook niet ideaal. De scheidsrechter had geen goed overzicht en er waren twee keer zoveel grensrechters nodig om beide kanten van de muur in de gaten te houden.

gravatar

Denk ook dat het slecht is voor de jeugd. De ouwe garde kon urenlang balletje trappen tegen de muur en heeft zodoende geleid tot veel bal bezit. De huidige jeugd heeft dit nooit kunnen trainen. Ik verwacht straks veel van de Chinezen. Die hebben dat systeem helemaal bestudeerd en nagebouwd.

gravatar

Bij het voetballen spreek je niet van een muur maar een muurtje. Die staat er om een vrije schop te keren. Misschien moet zo’n muurtje ook maar verboden worden. Dan is men weer vrij om te schoppen.

gravatar

Tja, ik zal de volgende keer wel duidelijker OVER de muur heen schieten. Maar ik blijf van mening dat het een schwalbe was, ik had de muur niet eens geraakt!

gravatar

Wat Muur betreft kunnen we dan ook nog veel verwachten van de toekomstige voetbalgrootmachten Israel en Palestina. Hoewel daar voor een deel over geklaagd wordt.

gravatar

West-Duitsland is niet de enige. Ook onze mede-finalist van het EK 1988, de Sovjet Unie, doet volgens mij nooit meer mee. Andere grootmachten zoals Joegoslavië en Tsjechoslowakije doen eigenlijk ook nooit meer mee… Doodzonde, waren altijd spannende duels.

Reageer
gravatar

Onderschat Neutraal Moresnet nooit. Een land dat Nederland een vierlandenpunt kan geven, kan alles. Dat Zwart-Wit-Blauw wappert binnenkort olijk aan de voetbaltop!

gravatar

God, wat waren dat mooie tijden. Het voetbal dat West-Duitsland jaren lang speelde zal nooit meer worden geëvenaard.
Toch blijf ik het vreemd vinden dat West-Duitsland zich al jaren niet meer weet te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Naar mijn idee hebben ze toch een best sterke selectie. Al zal ik zo een twee drie geen grote namen op kunnen noemen. Ik verwacht ze binnen enkele jaren wel weer in de top van het wereldwijde voetbal.

Reageer