Utrecht opnieuw dichtstbijzijnde universiteit ter wereld

Top 10 bestaat volledig uit Nederlandse onderwijsinstellingen

De Universiteit Utrecht is ook dit jaar met afstand de dichtstbijzijnde universiteit ter wereld. Dat blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door de Universiteit Utrecht. Nyenrode Business Universiteit staat opnieuw op plaats twee; de UvA daalde twee plekken en bezet de zesde plaats.

Ook de rest van de top 10 bestaat uit Nederlandse universiteiten. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is verheugd over de goede prestaties: “Internationaal behoren we tot de koplopers. Het is mooi om te zien dat ook de Theologische Universiteit in Apeldoorn gewoon boven Harvard en Skopje staat. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.”

De ranglijst is een compliment voor het niveau van de infrastructuur in Nederland, vindt Bussemaker: “Studenten noemen bereikbaarheid als een belangrijke factor bij de keuze voor een universiteit. Dat begint natuurlijk bij de afstand die je moet overbruggen. In dat opzicht kunnen gerenommeerde universiteiten in het buitenland nog iets van ons leren.”

Ondanks de goede cijfers ziet de minister geen reden om achterover te leunen: “De concurrentie is groot: landen als Duitsland, Rusland en Denemarken komen steeds dichterbij en ook België is een inhaalslag aan het maken. Als we de andere landen op afstand willen houden, moeten we er alles aan doen om te blijven waar we nu zijn. Daarnaast kunnen we in het buitenland nog veel meer reclame maken voor het feit dat we verreweg de dichtstbijzijnde universiteiten hebben, want nu is dat nog te weinig bekend.”

De Victoria University of Wellington (Nieuw-Zeeland) scoort net als de afgelopen vijf jaar het slechtst op het gebied van nabijheid. Rector magnificus Ian McKinnon is inmiddels opgestapt omdat zijn positie onhoudbaar was geworden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit typisch weer zo’n flutonderzoek van de Amsterdamse grachtengordelwijsneuzen Diederik Smit en Rudolf Julius.

Bij ons in Maastricht staan toch echt de universiteiten van Luik en Aken op de eerste en tweede plaats.

Reageer
gravatar

Best Juf,

U bent per abuis, of door de haast om eerste reageerder te zijn, de alma mater van uw eigen stad vergeten.

Volgens mijn berekeningen staan ook de universiteiten van Leuven, Brussel, Düsseldorf, Münchenglabach en Duisburg vanuit uw woonplaats gezien ook hoger op de ranglijst dan de dichtstbijzijnde universiteiten in Nederland, die van Eindhoven en Tilburg.

gravatar

Kijk, dat hoog opgeleide mensen uit Groningen komen en laag opgeleide mensen uit Maastricht, dat snap ik. Maar hoe noem je iemand van de UU?

gravatar

Nee, dat ligt eraan van uit welke hoek je dat bekijkt. Je kunt wel nagaan dat alleen mensen die scheel kijken precies de juiste afstand kunnen schatten maar meet maar eens de afstand tussen het ene punt als je met je beide ogen helemaal naar links kijkt en daarna naar rechts. Op zee zit je dan zoal op tientallen kilometers. Als je op de Vaalserberg staat dan kun je nog veel verder kijken als je links- of rechtsdraaiend bent met je ogen.

gravatar

Dan kunnen we mooi de OV-studentenkaart afschaffen, dat kost alleen maar geld. Met dat geld kunnen we leuke dingetjes doen voor de mensen die de Nederlandse Scootmobiel-industrie draaiende houden.

Reageer
gravatar

Je kunt je eigen dichtbije RUG nooit zien, of je moet iemand wel heel snel onthoofden en het hoofd dan weer nog sneller oprapen en met de ogen open voor de RUG houden.

gravatar

@heer kernboom:
U kent de Open DEUR Universiteit niet? Een waar gemis! Een kleine greep uit hun bevindingen: “Minder eten enige oplossing bij obesitas”, “bij bevolkingsveroudering meer dementie”, “jonge moeders hebben chronisch slaapgebrek” en andere briljante onderzoeksresultaten.

gravatar

Utrecht is het centrum van Nederland en daarmee van de wereld!! Leve Utrecht en de universiteit van Utrecht, met name het prachtige academiegebouw daar!! Hoezee en driewerf hoera!!!

Reageer
gravatar

Iedereen weet toch dat de wur het meest kortbij is voor iedereen… Jullie weten wel, dat kleine pittoreske dorpje met alleen maar studenten. Gemiddeld 2minuten per fiets per uitzondering van de vrijdagochtend

Reageer
gravatar

Wetenschappers van Harvard hebben het onderzoek van de universiteit van Utrecht herhaald, maar zij konden de resultaten niet reproduceren.
De wetenschappers kwamen tot een compleet andere ranglijst. Hieruit blijkt dat Harvard de dichtstbijzijnde universiteit ter wereld is. Utrecht staat niet eens in de top 100.

Reageer
gravatar

Het gaat niet om het ‘reproduceren’ maar om het te evenaren. De logica is simpel. Als je aan een hardloopwedstrijd doet en je komt lager dan de winnaar uit dan kun je nog zo hard rennen, maar je zult nooit hoger uitkomen op de ranglijst. Let wel, ondanks het feit dat je keer op keer de proef, het rennen dus, herhaalt. Dat zijn dus de proefjes die je op de UU kunt nemen, maar nog beter via de RUG.

gravatar

Nogmaals de wereld draait niet om Amsterdam en om Utrecht al helemaal niet! En swatvheeft ditnnuttelozeonderzoek moeten kosten? Wat voor een bewijs heeft dit geleverd! Op een nieuwe yoghurt van mona na

Reageer
gravatar

Die UUtrechtertjes snappen er weinig van. Dit onderzoek slaat alleen op unidichtbijsiteiten.

Reageer
gravatar

Het schuiven van tectonische platen zal ervoor zorgen dat we ooit een stuk dichterbij komen te liggen.
Ik vind het jammer dat men niet het geduld meer heeft tegenwoordig.

ian

Reageer
gravatar

Als de RU aansluiting en inbedding zoekt bij de landelijke ROC´s kan er terecht gesproken worden van de aller-aller-aller bereikbaarste universiteit ter wereld. Jet Bussemaker moet dit idee toch orgastische ogenblikken bezorgen: in één (1) klap het fraudegevoelige HBO-niveau uitgeschakeld en dependances van de universiteit in ROC-vastgoed gehuisvest. Onderwijs van de wieg tot het graf; van hobbelpaard tot aan rollator, éducation permanente en altijd dicht in de buurt. Jet, geef ´m van Jetje.

Reageer
gravatar

Dank je de Koekoek. Nederland is zoo mogelijk het dichtst bevolkte land ter wereld en voor praktisch ieder buitenlander reis je kippeneindjes in het kikkerland.

De Universiteit Utrecht is toch veel te gerennomeerd om zich met zulke quasi-statistieken te laten gelden.

Balt Verhagen
Johannesburg

Reageer