Dag van de Overbodige Managementlaag in teken van valorisatiemanagement 3.0

Innovatiefacilitators in het zonnetje gezet

Nederland viert vandaag weer de Dag van de Overbodige Managementlaag. De tiende editie heeft als thema ‘valorisatiemanagement 3.0’. Volgens een klankbordgroep van de FNV is het terecht dat met deze speciale dag ook managers die nergens goed voor zijn de erkenning krijgen die ze niet verdienen.

Bas van Kouwenhoven (48) werkt als efficiency intermediate voor een koepelorganisatie van onderwijsinstellingen in het oosten van het land. Hij vindt de dag overbodig: “Ik haal als integration supervisor al zoveel voldoening uit mijn werk. De gezichten van onze werknemers als ik ze bijvoorbeeld nieuwe formulieren voor de zeven nieuwe modulen voor Blok 2 geef, ja dat is toch waar je het allemaal voor doet.”

De FNV heeft inmiddels een research mapping affiliate professional ingeschakeld om de Dag van de Overbodige Managementlaag te evalueren. “Hij zal de komende zes maanden middels een SWOT-analyse in kaart brengen of het een leuke dag was of niet.”

De bond hoopt op een positief vervolg, maar senior consultant jetpack-analyst spokesman ad interim Ron Boskoop ziet de toekomst niet met onverdeeld vertrouwen tegemoet. “In de praktijk zien we dat weinig leraren waardering hebben voor ons vak, daarom is deze dag zo belangrijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Corlinda waar ga je toch al die liefde, licht en kracht voor inzetten?
Motiveren van anderen in een overbodige managementlaag?

Heerlijk om te merken dat je zo tegen mijn haren instrijkt!
Ik word echt een beetje ontoepasselijk van je.
Dank daarvoor, dat meen ik oprecht.

gravatar

Wat zeg je nou Colera? Met liefde licht verkracht? Ga Sjonnie Mol verder vervelen met je onnozele pietpraatjes, anders managen wij jou weg uit kUtopia hoor!

gravatar

En je belangrijker voelen dan je echt bent niemand weet echt wat je doet. Je kost bakken met geld en als je weg bent merkt niemand dat en veranderd er niks

gravatar

Colinda,
ontkennen van negativiteit = ontkennen van de helft van de werkelijkheid.
En het hoeft niet te worden verandert 🙂
Kom je mee in het hier en nu?

gravatar

Ja natuurlijk liefde management, lichtmanagment, en krachtmanagment, die moeten we natuurlijk ook niet vergeten 😀

gravatar

Tsa, satire en de Speld. Het wordt wel erg betrouwbaar de laatste tijd. Dit bericht, wifi in de trein, robotisering van Opstelten, etc.. Gelukkig hebben we voor de broodnodige satire de reacties van een hele nieuwe groep reageerders nog. Dank Colinda.

gravatar

Zo’n overbodige managementlaag is natuurlijk een vereiste in elk bedrijf, echter heb ik er in geen enkele toko kunnen achterhalen wie nou eigenlijk aansprakelijk en verantwoordelijk is voor die groep ….. Iedereen wijst naar elkaar en zo loop je eigenlijk de hele dag in rondjes

Reageer
gravatar

De overheid houdt de traditie van de overbodige managementlagen sinds 1530 hardnekkig vast. ‘Wij staan niet open voor nieuwe grilletjes’ verklaarde de ongekozen burgemeester van Almelo onlangs nog tijdens een interview aan omroep OostNoordOost Overijssel.

Reageer
gravatar

Papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai, papegaai!

gravatar

Ik heb zelf “overbodig management” vakken gevolgd aan de RUG. Best nog wel pittig. Soms zaten we echt uren te vergaderen, waarin totaal niks gezegd werd maar wel veel gepraat. Ook leerden we er methoden waarbij het personeel nog beter gecontroleerd konden worden. Dat ging dan van pop gesprekken tot in vier systemen je gewerkte uren invullen.

Reageer
gravatar

Oh mooi zulke opleidingen! Ik ken dat van de (a)sociale akademie waar ik nooit op gezeten heb, maar waar ik wel heb gestudeerd in gedachten, toen ik nog stoned in ons kraakpand voor pampus lag de gehele dag…. Daar leerde ik ook hoe ik de overheid zag als een bedreiging voor mijn niets doende aanwezigheid in het algemeen…..en kon ik mezelf en andere medebewoners daarin goed managen…en vaak ook vrije dagen managen enzo…..

gravatar

Nou, het was geen opleiding. Ik zeg dat ik vakken volgde. Lezen was geen onderdeel van je nooit gevolgde akademie?
Overigens, als er nog mensen zijn die tussen 1992 en 1993 ook dezelfde vakken volgde. Ik zou wel graag contact willen. Dus stuur ff een mail.

gravatar

Ja, daar heb ik in mijn latere carriere heel veel aan gehad. Ik zal je nog een tip meegeven, waar ik zelf vee; aan heb: Ga eens een dag wachten. Soms lossen problemen vanzelf op.

gravatar

Managers zijn nergens voor nodig. Zeker niet als ze een softe studie aan een of andere universiteit in den lande genoten hebben. Wat dit land nodig heeft zijn Ir’s die met hun poten in de modder gestaan hebben en weten hoe een bedrijf op de werkvloer in elkaar zit.

Reageer
gravatar

Joop Visser heeft een liedje: Onze Jan is manager geworden.”
Regelt hele dagen, halve zaken waar hij zelf geen verstand van heeft

Reageer
gravatar

Bas van Kouwenhoven mag deze dag dan overbodig vinden maar de gemiddelde manager binnen het overbodige management wordt toch echt zwaar onderschat. Het is een hele kunst om een complete laag overbodig management goed te managen op dusdanige wijze dat zij zichzelf daadwerkelijk overbodig blijven voelen zonder dat zij toch de behoefte krijgen zich ergens alsnog nuttig te maken. Trouwens, de laag van overbodig management levert zeer veel politici op die nergens anders overbodig kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Die overbodige laag wordt zwaar onderschat. Zonder overbodige laag, zouden we niemand meer omhoog weg kunnen promoveren en zouden we veel meer disfunctionerende mensen op de werkvloer hebben 😉

Reageer
gravatar

Zo aan al het commentaar op dit forum over managementlagen te lezen heeft het merendeel niet zo veel op met al die tussenlagen in een organisatie.

Zo zie je maar dat de partij van meneer Wilders van de PVV helemaal niet zo slecht concept is. Slechts één leider met volgelingen. Daar kun je wat mee bereiken.

Laat dat ook een les voor sociobitch Sandra zijn.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik vind dat toch altijd zo slap, van die mensen die dan een leider gaan volgen. Wat moet ik me daar bij voorstellen, makkelijker dan zelf nadenken of zo? Wie wordt er nou uit vrije wil ‘volgeling’. Het woord alleen al, dan zeg je toch eigenlijk gewoon: “Ik ben nogal een karakterloos typje”? Wie zegt dat nou van zichzelf, ik begrijp daar helemaal niets van.

gravatar

Je hebt helemaal gelijk Corrie! Als we zelf moeten nadenken over onze eigen toekomst, wie doet het dan nog voor ons? De PvdAllochtonen?
Een goede leider is als samen komen in zelf zijn.

gravatar

De geïnterviewden weten blijkbaar van zichzelf dat ze deel uitmaken van de overbodige managementlaag. Ik ben in ons bedrijf wel eens op zoek geweest naar mensen in de overbodige managementlaag, maar ik werd telkens naar een ander doorverwezen. En die ander wees dan weer terug. Om moedeloos van de worden.

Reageer
gravatar

Als je ze wilt vinden, kun je ze beter proberen te lokken. Ze zijn namelijk heel goed in onderduiken. Anders zouden ze niet zo succesvol zijn als nutteloze en onzichtbare managementlaag. Wat kan helpen is om een totaal nutteloos onderwerp te nemen, dat uitgebreid rond te roeptoeteren, wel aangeven dat het heel belangrijk is en er een programma op moet worden ingezet. Zorg ervoor dat er een kamer is met een geopende powerpoint (licht trekt ze aan) en koffie met koekjes… Grote kans op succes!

gravatar

Te veel mensen zien hier over het hoofd dat het wel degelijk leuk is om voor een hoop geld op je luie reet te zitten. Het zorgt er voor dat je je zelf kunt openstellen voor ideeen, die nergens over gaan en zo hou je de bevolking toch een beetje bezig.
Het in stand houden van de overbodige managementlaag is dan ook een goed doel. De eerste stappen die genomen moeten worden, zijn dan ook de oprichting van een fonds ter verdere ondersteuning en aansluiting bij het C. B. F. om vertrouwen te winnen.

Reageer
gravatar

Ik denk nog met heimwee aan de tijden dat er elke 6 weken een nieuwe managementstijl door nieuwe stijl-iconen als Minzburg, Laing, Milgram, Reagan en Hotchkiss werd geïntroduceerd: “management by objectives”. (speciaal voor strebers), management by walking around (op het lijf geschreven van nitwits) , management by the way (voor LIFO-idealisten), management by accident (bijzonder geschikt voor zonen van CEO’s), Gut, toen was er nog beweging, nu zit alles muurvast in strakke procedures en rigide protocollen.

Reageer