Kamerleden kunnen ‘motie van niet chill’ indienen

Naamsverandering moet politiek dichter bij de burger brengen

De motie van treurnis verdwijnt uit de Nederlandse politiek. Met ingang van oktober gaat het instrument ‘motie van niet chill’ heten. De Tweede Kamer wil op die manier met haar tijd meegaan en de politiek dichter bij de burger brengen.

De naamswijziging is een initiatief van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij denkt dat het oubollige taalgebruik in het parlement een van de oorzaken van de kloof tussen burger en politiek is: “Politici moeten veel meer de taal van het volk gaan spreken. Als je een motie van niet chill indient, begrijpt iedere burger dat je teleurgesteld bent in het beleid van de minister.”

Van Miltenburg wil dat de motie van afkeuring op termijn verandert in een motie van vet arelaxed. De motie van wantrouwen zou dan een motie van WTF gaan heten. De Kamervoorzitter denkt er daarnaast over na om positieve moties introduceren: “Met een ‘motie van koning’, een ‘motie van kapot lauw’ of een ‘motie van tik ‘m aan, ouwe’ zou je ook eens een compliment aan een minister kunnen geven.”

De Kamer is enthousiast over de plannen van de voorzitter. SP-leider Emile Roemer pleit al langer voor eenvoudiger taalgebruik in het parlement: “Wat mij betreft houden we meteen ook op met ingewikkelde debatten over cijfers, want er is geen burger die dat kan volgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op dit ogenblik is 46% van de mensen tevreden over het kabinet. Dat betekend dat 54% het kabinet en de daarbijbehorende tweede kamer wil afschaffen. Als ze daar nou eens mee beginnen, zien we daarna wel verder.

Reageer
gravatar

Wat een onzin vooral omdat er dan direct allerlei Engelse woorden worden gebruikt.
Zeg als politicus nu eens wat je werkelijk bedoeld en wilt in goed Nederlands zonder al dat politieke gedraai.
Mvg JP

Reageer
gravatar

Als addendum aan de voorgestelde verandering in het parlementaire debat;

“Dat is niet Chill!”
Heeft een dwingende factor om zaken nu juist wel Chill te maken.

Santiago heeft hier alleen mee te maken in de voorstelling van :’where in the world is Carmen’.

Om een-ieder-een toe te schijnen, danwel blijken;

Chill is alsin Toeven.
Toeven is een import woord in Adam.

In het amstelredams klinkt dat as:

toeffuh is import hie-hoe-ro
(vrij vertaald van :”daar moet een piemul in”

Reageer
gravatar

Tsja ondanks dat men populair wil gaan doen, moet ik hier toch zeggen dat de gebruikelijke beleefdheidsnormen, toch gewoon in stand worden gehouden. Het zal ongetwijfeld nog wel ff duren voordat de politiek komt met een motie van opzouten. Wie kan daar wat aan doen ? Wie maakt het bespreekbaar ?

Reageer
gravatar

Langzaam aan komt de politiek wel heel dichtbij de burger. Normaler taalgebruik en beter te begrijpen. Straks komen ze zo dichtbij dat ze ineens naast je wonen en je buren zijn. Willen ze samen de vuilnisbakken buiten zetten. Wat te denken als je ze tegenkomt bij de buurtsuper. En in de tussentijd maar lekker minder oubollig wezen

Reageer
gravatar

Nee, je moet dan zijn/haar vuilnis buiten zetten. Dat is dan uiteraard voor je eigen veiligheid en voor de toekomst van je kinderen. Participatiemaatschappij, hell yeah!

gravatar

De meeste kamerleden of ministers snappen de cijfers ook maar heel beperkt. Dat is ook niet nodig, ze krijgen de cijfers zo aangeleverd zodat deze precies het gekozen beleid onderbouwen. Misschien dat de maatschappij niet zo maakbaar is als het kabinet zou willen, de uitkomst van de berekeningen is dat zeker wel.

Reageer
gravatar

Twee leuke motienamen van meneer Wilders van de PVV kunnen de motie “Doe effe normaal man” en de motie “Minder minder” zijn.

Eigenlijk heeft hij ze niet nodig want de goede man is nu al terecht razend populair.

Corrie.

Reageer
gravatar

Dat politici niet te vertrouwen zijn dat weet de burger wel, dus om daar nou nog eens een motie voor in te moeten dienen is een beetje overdreven in mijn ogen. Een motie van vertrouwen zou ik veel logischer vinden.

Reageer
gravatar

Typisch geval van achter de feiten aanlopen dit, de Tweede Kamer-leden komen ook weer eens ergens achter. Elke kleuter weet nog dat ‘kapot lauw’ alleen nog maar gebruikt wordt door hopeloos achtergestelde kantoortijgers, om nog maar niet te spreken van het feit dat kloof tussen politiek en burger vooral wordt veroorzaakt door het ouderwetse (Tweede) Kamerplant-beleid.

Wat nou echt zou helpen, zijn moties als de motie van #fail en de motie van #durftevragen. Kort en bondig. Dat zal ze…

Reageer
gravatar

Nee, hashtags zijn voor paupers. Het zou me zwaar teleurstellen als de politiek zich tot dat niveau verlaagt.

Dan gebruiken ze maar wat achtergestelde kantoortijgers-taal, verschil met het volk mag er best wezen. Het gaat er uiteindelijk om dat ze dichterbij ons komen, niet dat ze precies het gedrag van alle aandachtsverslaafde kutpubertjes kopiëren.