‘Plebs’, ‘paupers’ en ‘proleten’ uit troonrede gehaald

Koning matigt toon na klachten van armoedig tuig

Termen als ‘plebs’, ‘paupers’ en ‘proleten’ die traditioneel een prominente plek hebben in de troonrede zijn dit jaar geschrapt. Volgens royaltywatcher Dorine Hermans is er sprake van een trendbreuk ten opzichte van de troonredes van koningin Beatrix: “Door begrippen als ‘tokkies’, ‘josti’s’ en ‘randdebielen’ voortaan achterwege te laten, probeert Willem-Alexander een jonger publiek aan te spreken.”

De zinnen van Beatrix werden in sommige kringen als licht hautain opgevat: “Zij kon nog teksten uitspreken als: ‘De financieel-economische ontwikkelingen in de wereld hebben in de voorbije jaren veel gevergd van onze deerniswekkende uitkeringslijers. De regering wil actief blijven zorgdragen voor het welbevinden van dit armetierig tuig.’ Haar zoon zegt nu feitelijk hetzelfde, maar de toon is anders, vriendelijker, toegankelijker.”

Het is voor het eerst dat een zittend staatshoofd een troonrede zonder ‘paupers’, ‘prutsers’ en ‘betreurenswaardig Trospubliek’ uitspreekt, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal het niet de laatste keer zijn. Ouderwetse termen worden de komende jaren stapsgewijs vervangen door nieuwe begrippen als ‘minima’, ‘mensen’ en ‘kwetsbare groepen’.

FNV-voorman Ton Heerts stuurde na de troonrede van vorig jaar namens zijn vakbond een brief om de koning te attenderen op zijn volgens sommigen hooghartige woordkeuze: “Dat de majesteit de moeite neemt om naar ons pathetische gelul te luisteren, daar krijg ik echt tranen van in mijn ogen.”

Ook de SP is blij met de aanpassingen. Emile Roemer: “Wij maken ons er al jarenlang hard voor dat dit miezerige clubje profiteurs met wat meer respect wordt bejegend. Voor ons is dit een Prinsjesdag met een gouden randje.”

Prinses Beatrix vindt deze plotselinge ommezwaai een zwaktebod van haar zoon: “De troonrede is een effectief middel om de untermenschen duidelijk te maken dat ze ondergeschikt zijn aan de elite. Prinsjesdag is bij uitstek een dag dat je boven het gepeupel hoort te staan. Ik vind het zeer kwalijk dat Alexander dat onbeduidende rapaille een hand boven het hoofd houdt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lees er dan nog maar een keer Nietzsche op na. En daarna “Mein Kampf” van de door hem geïnspireerde Adolf Schicklgruber, maar slechts als referentiekader. De ideologie van Untermensch wordt nu nog slechts toegepast door het IS-leger van Kalief al-Baghdadi (Daddy throatcutter voor intimi) bij de verdelging van álle andersdenkenden, zelfs als dat geloofsgenoten zijn.

gravatar

Als satirische variant op FUN INTENDED? Waarom ook niet voor hem YOLO? Hij mag niet meer in de hofhouding van het IOC, hij mag al niet meer internationaal “wateren”, hij is te jong voor de WAO, wat moet zo’n jonge vent van 47 nou nog voor werk doen? Linten knippen kan Maxi net zo goed in haar eentje. CEO van Bronbeek worden?

gravatar

Plebs, pauper en proleten worden nu vervangen door:

Graaiers, Bonustrekkers, VVD-ers, Managers en verder iedereen die boven modaal verdient en recht heeft op extra inkomsten.

Want de Rijken moeten rijker en de Armen moeten armer, dat is het credo van dit kabinet.

Geen geld voor de zorg en ouderen, maar wel Paleis Huis ten Bosch verbouwen voor € 35.000.000,00.

Komt er zeker zo’n hek omheen als in Griekenland.

Reageer
gravatar

Beste Johan: dat proces van verarmen en verrijken gaat toch wel door, ook zonder Troonrede. Dat zijn de grondslagen van onze ‘democratie’. L’histoire se répète: na de Franse en Russische revoluties is toch wel duidelijk wie er voor een Euro en wie er voor een Eurocent geboren worden. Wat alleen pijn doet is dat een groeiend deel van de bevolking nu uitgesloten wordt van erkenning in de Troonrede. Alsof ze niet bestaan: ik stel “daarom voor om Troonrede om te dopen in de “TRAANREDE”

gravatar

Ik denk van niet, er waren grotere wagenwielen te zien: Tante Jet van Onderwijs, dat niet angstaanjagende meisje van Defensie en 4 van de 5 D66 dames vervulden dit jaar de rol van vliegende schotels.

gravatar

Het maakt toch geen enkele reet uit welke woorden er in de troonrede staan.

Dit schijtkabinet is er enkel en alleen op uit om de oorspronkelijke Nederlandse bevolking een oor aan te naaien, terwijl die lui die hier niet thuis horen als kakkerlakken onze sociale zekerheden bevuilen en onbetaalbaar maken.

Wanneer in de toekomst het kabinet van meneer Wilders van de PVV zijn troonrede mag schrijven dan is er pas weer hoop voor de autochtone bevolking.

Corrie.

Reageer
gravatar

Wie zijn dat trouwens, die oorspronkelijle Nederlanders van u? Limburgers en Friezen zullen u in het gelaat spuwen, terwijl de Brabanders u graag met pek en veren overladen.

Enne, vergeet u niet dat het ondernemend deel van “uw oorspronkelijke Nederlanders” die goedkope buitenlanders graag ziet komen?

Gaarne repliek!

gravatar

Inderdaad;. the shit hits the fan. Maar zeg eens, beste Van Swalmen B.C., u bent hier bezig met een semantisch- of neuro-linguïstisch spelletje; want of we nu de term ‘schijtkabinet”, of het begrip “poepkabinet” hanteren; er zit in beide gevallen hetzelfde luchtje aan dit rechtse gewrocht dat de laatste resten van de verzorgingsstaat met de grond gelijk maakt. Deze Particiraptor nu draagt de namen van zijn scheppers Rutte, Blok en Pechtold op het voorhoofd en zijn profeet is Samson (van Delila)

gravatar

Alleen schrijft Rutte de toespraak in samenwerking met de ministers, niet Willem-Lex. Die mag alleen maar voorlezen wat hem in zijn handen wordt gemoffeld.

Kennelijk heeft Beatrix al die tijd gedacht dat het haar eigen woorden waren.

Reageer
gravatar

Ach, het is toch maar folklore. Tijdens inhoudsloze rituelen wordt de zaal tot stilte gemaand door een lakei, daarna leest W.A. voor uit de werken van schrijversduo Rutte-Pechtold. Na inleidende schermutselingen wordt bepaald dat het klootjesvolk op de nullijn blijft, dat onvermogende ouderen worden afgeschoten en dat de categorie > € 100.000,- in de participatie-maatschappij er niet meer dan 30 % op vooruit gaat. Gespeelde onrust in de PvdA-fractie, applaus van de oligarchen.

Reageer
gravatar

Eh bien! het grauw roert zich.
Het is stuitend om te zien hoe het rappaille zich meent te kunnen afficheren! Het is affreus.
Ik trek mij terug op mijn buiten. Zoals ik reeds eerder zeide: “De aarde wordt steeds platter. Een schijf, bewoond door rapalje en botteriken.”

Reageer
gravatar

Ik heb nooit geweten dat de koning ook een verhaaltje verteld. Eigenlijk ga ik alleen maar op de derde dinsdag in september naar Den Haag om de gouden koets en de hoedjes te zien.

Daar gaat het toch om?

Reageer
gravatar

De troonrede zal dit jaar door een robot in het vestje van onze domme koning worden voorgelezen. Máxima zal de robot via een gaspedaaltje bedienen.

Woorden als proleet, teringlijder, haatimam, kutmarokanen , politicus, cultuur, subsidie enz. zullen automatisch door een piep vervangen worden.

In geval van nood kan een scheidsrechter nog bepalen dat de koning buitenspel spreekt en de paragraaf opnieuw moet beginnen.

Reageer
gravatar

Goed werk van Koning Pils!

Nu hopen dat hij ook wat oude tradities in ere hersteld, zoals ‘Waxine-slingeren’ en ‘Speld/Naald botsen’

Reageer
gravatar

ikzelf word als vermaledijde hippie liever duidelijk weggezet als uitkeringstrekkende klaploper zodat ik me daar op vredelievende wijze tegen kan verweren dus ik krijg er een beetje een unheimisch gevoel bij

Reageer
gravatar

Belachelijk! Plebs en proleten zijn traditie in Nederland. Dat sommige mensen die paupers vervelend vinden maakt me niks uit, die verhuizen maar lekker naar een ander land. Van tradities blijf je af: Plebs moeten blijven!!! #BOYCOTTROONREDE

Reageer
gravatar

Is niemand opgevallen dat die goudgerande lakei direct naast Maxima rechtop zit te slapen? Zeker oververmoeid van het marcheren naast het Gouden Kalf, beladen met al dat buitgemaakte belastinggoud.