Thema troonrede 2014: ‘Nederland Relevant’

Regering wil relatief snel in beperkte zin enigszins relevant zijn

Het thema van de troonrede is dit jaar ‘Nederland Relevant’. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn gekomen van RTL Nieuws. De rode draad in de toespraak is de intentie van het kabinet om binnen dertig jaar het gat te dichten tussen jezelf belangrijk vinden en daadwerkelijk belangrijk zijn.

De tekst voor koning Willem-Alexander leest: “Leden van de Staten-Generaal, Nederland is een schitterend land, maar niet relevant. De regering wil binnen afzienbare tijd de stap maken van volledig irrelevant naar enigszins relevant in beperkte zin in sommige situaties. Hiermee plaatsen wij een stip aan de horizon die weliswaar ambitieus is, maar niet onrealistisch. Het is immers nog geen drie eeuwen geleden dat Nederland een rol van betekenis speelde op het wereldtoneel.”

De regering laat er geen twijfel over bestaan: “Gevoelsmatig horen wij nu al bij de absolute wereldleiders. Het sturen van duizend tweedehands helmen en vesten onderstreept onze vastberaden betrokkenheid. De grote opgave waar wij nu met zijn allen voor staan is om, met dat misplaatste gevoel van relevantie als kompas, er met elkaar aan te werken dat wij halverwege deze eeuw echt iets voorstellen. De regering zet die koers uit, maar het is de bevolking zelf die de weg zal moeten afleggen. Dat is de participatiemaatschappij.”

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma prijst de visie van het kabinet: “Het CDA steunt de keuze om van belang te worden. Het mag nooit meer gebeuren dat ons land niet voorkomt op een willekeurig lijstje van de Amerikaanse president. Het feit dat Nederland niet werd genoemd was in alle uithoeken van de wereld niet het gesprek van de dag.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik Rutte die snotneus met zijn losse aanhang denkt van welwil weten hoe de normale burger gepakt word en een jongertje die omdat een voorvader nederland 200 jaar gelen bezet heeft zichzelf nog meer gaat verrijken dat zal ienand moeten stoppen ze moorden of hongeren de ouderen uit die groep is terug in de tijd van de tweede oorlog wat eten betreft wat b ezitten de ouderen een huis waar ze het leven voor betaald hebben maar stenen kun je niet eten

Reageer
gravatar

Nederland een belangrijk land en weer bij de wereldleiders ben ik voor, zeker indien dit gebeurd als 300 jaar geleden. Stuur een vloot naar een willekeurig gebied en lijf het in bij het koninkrijk der Nederlanden. Daar praat men de komende 30 jaar over! Kijk naar Poetin en IS die in deze moderne tijd deze stap durven te maken.

Dat is pas relevant, ehh irrelevant?

Reageer
gravatar

Misschien is het verstandig om dingen te doen waar sowieso niemand aan denkt. Dat is weliswaar niet relevant of belangrijk maar vanwege het feit dat journaals en kranten nu eenmaal toch een bepaalde of onbepaalde inhoud moeten hebben omdat er anders niets te lezen of te vertellen valt, kan dat toch nieuws opleveren. Duis ook al is het niks, zo denkt de bevolking toch dat we erbij horen. Dat gevoel is nu eenmaal erg belangrijk, vooral voor politici.

Reageer
gravatar

Ach ja, Nederland… het land wat denkt dat je met de slogan “Europa, best belangrijk” de oorlog wint. Ik stel voor: “Nederland best onbelangrijk”. Vanuit dat startpunt kan het alleen nog maar beter gaan met de relevantie.

Reageer
gravatar

(12.000.000)

Wat zou het toch mooi zijn als Nederland de intentie uitspreekt het eerste land te zijn dat uit de Europese Unie stapt.

Vele Europese landen zullen dan volgen omdat iedere weldenkende EU-burger weet dat het hen alleen maar geld kost.

De EU is alleen maar bedoeld om het multinationals gemakkelijk te maken hun producten te slijten.

Met meneer Wilders van de PVV is de kans erg groot dat het gaat lukken om Nederland weer aan de Nederlanders te geven.

Corrie.

Reageer
gravatar

Dat is ook weer waar. Wanneer je helemaal alleen met je eigen contente clubje bent is het veel makkelijker om snel een gevoel van relevantie te ontwikkelen. Want je kan zeggen van leiders als Assad wat je wil maar relevant voelt hij zich wel. Misschien kan Wilders ons leiden naar aansluiting bij de Arabische Liga.

gravatar

Het is belangrijk om vooral in draagwijdte het aanzien van onze importantie relevant te maken. Dat we van significante waarde zijn voor andere relevante landen. En dat inderdaad relatief snel en in beperkte zin om de realiteit niet uit het oog te verliezen en voor de troepen uit te lopen.

Reageer
gravatar

We moeten inderdaad vooral voorkomen dat we in een situatie terecht te komen waarin we voor de troepen uit lopen aangezien we onze helmen en scherfvesten hebben weggegeven.

gravatar

Dat is lang niet ambitieus genoeg Mark. Als plaatsvervanger van Juncker zou Timmermans stiekem Duitsland, Belgie en Frankrijk kunnen annexeren zodra Juncker een paar dagen thuis zit met de griep(of met een kater). Dat zou pas een mooi begin zijn van het vergroten van de relevantie van Nederland.

gravatar

Nou. onderschat de functie van Timmermans niet, hoor. Weinigen mogen de tas van Juncker dragen en diens potloden slijpen.

gravatar

Uit betrouwbare bron heb ik anders wel vernomen dat Frans al op zijn eerste werkdag na Junckers toiletbezoek diens bilnaad mocht schoonlikken.

Dan ben je dus wel een grote jongen hè.

gravatar

Als dit kabinet nu al volledig irrelevant is, is het niet echt relevant om hier te gaan melden dat het over 30 jaar ook irrelevant is. En dat maakt mijn reactie op een niet-relevante melding niet veel relevanter …….

gravatar

De troonrede is niet relevant en Willem A. is al helemaal niet relevant, ook nooit geweest. Zij zijn daarom niet de geschikte instrumenten om Nederland ergens relevant te maken, maar ook dat is niet relevant.

Reageer