Hiddink: ‘Elke speler mag in zijn eigen favoriete systeem spelen’

Bondscoach vindt één systeem voor hele ploeg achterhaald

Het Nederlands elftal speelt voortaan niet meer in één systeem. Bondscoach Guus Hiddink wil in de komende interlands iedere individuele speler zijn eigen favoriete systeem laten kiezen.

Hiddink vindt het ‘niet meer van deze tijd’ om één systeem aan de hele ploeg op te leggen: “Een jongen als Memphis speelt graag 4-3-3. Dan moet je hem die kans geven. Joël Veltman komt echter het best tot zijn recht in een systeem met zo veel mogelijk verdedigers die hem rugdekking kunnen geven. Ik laat hem dus lekker 6-3-1 spelen.”

Volgens de bondscoach wordt de kans op persoonlijke fouten kleiner als iedere speler zijn eigen spel kan spelen: “Speelt Daryl Janmaat in zijn favoriete 5-3-2, dan kopt hij die bal natuurlijk nooit zo terug.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een bondscoach, ook al ist-ie interim in afwachting van Danny Blind (nomen est omen), moet ondanks gedoogde persoonlijke voorkeuren van spelers, toch de zaak tactisch en strategisch globaal in de hand zien te houden, zeg maar op de wijze als bij tafelvoetbal. Daar wordt ook niet om de haverklap het systeem omgegooid. Maar ook weer geen ijzeren discipline met louter houten klazen mechanisch op een rij; spelers moeten vrijelijk kunnen scoren om hun individuele transferwaarde op te schroeven.

Reageer
gravatar

Ik vindt niet alleen dat spelers hun eigen systeem moeten kunnen spelen, andere zaken zijn veel belangrijker.
Zelf bepalen of je ook het veld in gaat als je geselecteerd bent, vindt ik veel belangrijker. Het wordt tijd dat spelers laten weten voor welke wedstrijden zij te goed zijn om mee te doen en dit is de beste methode.
Bovendien heeft de vakbond voor voetballers nog steeds niet bedongen dat ze ook het recht hebben om te bepalen met welk been er wel en niet geschoten mag worden,…

Reageer
gravatar

Ik vind het zo jammer dat ook deze bondscoach het licht niet ziet.

Het beste werkt een 5-5-5-5 systeem omdat je dan overal op het veld in de meerderheid bent: 5 man in de spits, 5 op het middenveld, 5 in de verdediging en 5 op doel. Als je dan spelers opstelt van het niveau van Kuijt, dan zijn ze ook nog eens overal inzetbaar en kun je spelen met de linies.

En voor de slimmerikken: een 6-6-6-6 systeem kan eenvoudig niet omdat er niet meer dan 20 shirtjes beschikbaar zijn.

Reageer
gravatar

Nu bestaat voetbal al best lang en er zijn al kilometers aan boeken over geschreven. Duizenden boeken vol strategiën, opstellingen en inzichten.
Maar zou het nou niet zo kunnen zijn dat de winkansen beduidend hoger worden als niet de opstelling of het systeem wordt aangepast, maar de grootte van het doel van de tegenstander?
Gewoon, een ideetje.

Reageer
gravatar

dit is uitermate visionair mag ik u vragen hoe u over buitenspel denkt de reden dat ik dat vraag is omdat ik bezig ben met de spelregels voor gemengd voetbal en buitenspel is met al die vrouwen nogal problematisch

gravatar

Naast het exponentiële verband tussen de grootte van het doel en het aantal doelpunten, zie ik ook een sterk verband met het beoefenen van voetbal door vrouwen en het aantal keren buitenspel.
Mijn idee hier over is virtueel, via laser, computergestuurd te allen tijde nog een speler van de tegenpartij te projecteren tussen keeper en speelster, zodat buitenspel nooit meer mogelijk zal zijn.

gravatar

Dit systeem is toch al langer bekend? Het staat ook bekend als het één-en-de-rest-systeem, ook wel het 1-9 systeem genoemd (naar veel voorkomende uitslagen bij wedstrijden tussen teams die dit systeem hanteren en teams die dat niet doen)

Reageer
gravatar

Het schijnt zelfs dat er spelers zijn met een mening over het systeem van de tegenstander. Zo spelen van Persie , Huntelaar en Depay het liefst tegen een tegenstander met zo min mogelijk verdedigers en geen keeper …

Reageer