Vat vol wijsheden aangespoeld

‘Twijfel is het begin van alle wijsheid’

Op het Oosterstrand op Schiermonnikoog is zaterdagavond een vat vol wijsheden aangespoeld. De lokale strandjutter Oeke Nelis vond het vreemde object tijdens zijn dagelijkse ronde: “Alles wat ik weet is dat ik niets weet.”

Toen Nelis het vat zag liggen, wist hij niet direct dat hij een bijzondere vondst had gedaan: “Vaak vind je op zo’n ronde niet meer dan wrakhout en wat rotte vis, maar toen ik zag dat het vat nog nagenoeg intact was, begon ik wel te twijfelen. En twijfel is het begin van alle wijsheid.”

Over het feit dat Nelis het object vervolgens heeft meegenomen naar zijn strandhut is nog een conflict gaande. Alles wat men op het strand vindt, moet men namelijk naar de plaatselijke strandvonder brengen. Dat Oeke Nelis het vat nu in eigen beheer neemt is dus illegaal, maar daar zit de jutter niet mee: “Een wijs man zoekt het in zichzelf, een dwaas zoekt het in anderen.”

Het deert hem ook niet dat de gemeente Schiermonnikoog nu dreigt met arrestatie en strafrechtelijke vervolging: “De hel, dat zijn de anderen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als fervent wijshedenverzamelaar, heb ik veel interesse voor de zeldzame wijsheden. Wil deze eventueel ruilen tegen de dubbele exemplaren in mijn collectie.

Reageer
gravatar

Bij ons op de zaak, in het management, stikt het ook van de holle vaten. Weinig wijsheid in te bekennen, daar zou ik wel eens van af willen. Iemand nog interesse?

gravatar

Dit voorval doet mij terugdenken aan een voorval uit 1987 waarbij aan de kusten van Rio de Janeiro een groot aantal blikken vol marihuana van zeer goede kwaliteit aanspoelde die gedropt waren door het uit Australië vertrokken schip Solana Star.

Sindsdien betekent de uitdrukking “da lata” (uit het blik) in het Braziliaans dat iets van prima kwaliteit is.

Reageer
gravatar

Jawel, die zat er aan te komen Wammes, een inkoppertje. Vraag me trouwens wel af van welke nationaliteit het schip was waarvan dat vat afkomstig is; kan me geen land voorstellen waar men zoveel wijsheid in één vat bewaart. Het kán dus niet uit continentaal Europa of de VS zijn. Tibet heeft geen scheepvaart, misschien iets uit IJsland, uit Schotland, dat zelfstandig wordt?

Reageer
gravatar

Filosoof en Snorri Sturluson; jullie kunnen allebei gelijk hebben, maar het kan ook nog een Vat 69 zijn, uit Schotland (Speyside).

gravatar

@ Outsider:
Vat69 uit Speyside? Geen wijsheid veinzen als u slecht geïnformeerd bent.
Vat69 is een blend, gemaakt van whisky’s uit verschillende streken. Eigenaar Diageo bezit 6 malt distilleerderijen in Speyside, de overige 20 die Diageo bevat liggen elders in Schotland (o.a. 1 in de Lowlands, 2 op Isle of Islay) en niet te vergeten 3 grain whisky distilleerderijen (die een groot aandeel van Vat69 vormen, die NIET in Speyside liggen. De bottelarijen “maken” Vat69, niet in Speyside. 😉

gravatar

nu u het toch weinig boeiend overigens over destillaten heeft indien ik het goed bevat is een vat vol wijsheden een destillaat van een hele grote lading vaten vol geleerdheid aangezien een vat vol geleerdheid nog geen druppel aan wijsheid oplevert kan iemand mij vertellen wat er met al die vaten met restproduct is gedaan

gravatar

Misschien kunt u de volgende keer uw bericht beginnen met de zelfpromotie, ik had de link bijna gemist. Bij voorbaat dank.

Om zot te zijn met fatsoen is er wijsheid van doen.

gravatar

Een vat vol geleerdheid. Een vat vol geleerdheid is nog geen druppel wijsheid waard, zo gaat het gezegde. Maar dat had waarschijnlijk een stomvervelend artikel opgeleverd.

gravatar

Ik denk toch echt dat een vat bier het allermooiste verhaal op had geleverd. Had in ieder geval de potentie gehad.