Tweede Kamer experimenteert met ‘Antwoordenuurtje’

‘Een antwoord voegt echt iets toe aan een vraag’

De Tweede Kamer kent vanaf deze week een nieuw fenomeen: het Antwoordenuurtje. Tijdens het wekelijkse uurtje gaan bewindspersonen daadwerkelijk antwoord geven op vragen van Kamerleden.

Het Antwoordenuurtje vindt in ieder geval tot november elke woensdagmiddag plaats. Als het een succes blijkt te zijn, wordt het een vast onderdeel van de agenda. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is enthousiast: “Ik ben ervan overtuigd dat het krijgen van antwoorden de controlerende taak van het parlement kan versterken. Het voegt echt iets toe aan het stellen van vragen.”

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is bang dat het aanhoren van de antwoorden te veel tijd gaat kosten: “Als de minister aan het woord is, moet je toch luisteren. Maar in die tijd zou ik ook een paar extra Kamervragen kunnen stellen.”

Namens het kabinet heeft minister Opstelten inmiddels gereageerd op het plan. Op de vraag wat hij van het voorstel vindt, is de minister stellig: “Ik heb er kennis van genomen. Zoals ik al eerder heb aangegeven, moeten we hier goed naar kijken om de juiste afweging te maken in het kader van eerder gemaakte afspraken. Dat is belangrijk. Dat is mijn reactie. En dat is ook zoals ik het eerder heb aangegeven in mijn reactie toen ik er in dat stadium kennis van nam en niet eerder en dat is dus ook helder.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Klinkt alsof minister Opstelten zich stiekem al goed heeft voorbereid op het plan.

Van de andere kant: wellicht schuilt in hem gewoon een natuurtalent voor het geven van antwoorden.

Ben benieuwd hoe hij gaat antwoorden op alle vragen die beginnen met: “Voorzitter, hoe haalt de Minister het in zijn hoofd …”

Reageer
gravatar

Deze combinatie zal waarschijnlijke te veel hersencapaciteit vragen, die op dit moment helaas niet aanwezig is in de tweede kamer. Misschien dat dit bij een nieuw kabinet wel mogelijk is om dat te combineren.

gravatar

@Fred: Onzin, je gaat toch ook niet eten tijdens het poepen.

gravatar

@ Ximaar.
Onzin?
Een vraag vanuit een antwoord gaat sneller als het spijsverteringskanaal.
Praat geen poep.
En diarree gaat misschien snel maar vaak wel met kramp.

gravatar

Vragen moeten eerst goed verteerd worden, voordat je er een antwoord uit kunt persen.

gravatar

Het is gebleken dat een aantal ministers niet eerlijk met dit antwoordenuurtje om wil gaan en zichzelf vragen wil stellen om die dan vervolgens ook zelf te beantwoorden.

Bijvoorbeeld: ‘Hoe laat ben ik vanochtend opgestaan?’, ‘Wie was de vader van Repelsteeltje?’ ‘Op welke datum valt Kerstmis dit jaar?’ enz.

Reageer
gravatar

Wat een verfrissend idee zou dat zijn, antwoorden krijgen op vragen.

Meneer Wilders van de PVV stelt al jarenlang vragen over bijvoorbeeld het islamprobleem.

Het enige wat de hoge heren uit Den Haag kunnen doen, wanneer de vraag wordt gesteld, is wegkijken. Terwijl het antwoord zo eenvoudig is.

Opzouten met die lui. Jullie horen hier niet.

Corrie.

Reageer
gravatar

Juist voor de PVV zou zo’n antwoordenuurtje inderdaad bijzonder positief kunnen zijn. Op die manier kunnen ze wat meer inzicht krijgen in manier waarop de Nederlandse politiek werkt.
Zo zou bijvoorbeeld het antwoord op vragen als “Moeten beslissingen van gemeentebesturen door de Tweede Kamer besproken worden?” en “Hoe werkt democratie binnen een politieke partij?” heel waardevol kunnen zijn voor de PVV

gravatar

Ach ach Sandra wat voor een gezwets schrijf je nu op? inzicht krijgen in manier waarop de Nederlandse politiek werkt.

Dat weet meneer Wilders van de PVV allang. De andere partijen zijn er met hun andere kant opkijken strategie de oorzaak van dat we nu met een groot allochtonenprobleem zijn opgezadeld.

En wat moet je nu met democratie binnen een politieke partij? Nederland heeft nu een sterke leider (meneer Wilders) nodig en niet dat democratische partij geneuzel.

Corrie.

gravatar

Misschien dat de PVV inderdaad liever antwoord heeft op andere vragen. Het is zeker handig om te weten wat je nu moet met democratie binnen een politieke partij voordat je het antwoord zoekt op de vraag: Hoe werkt democratie binnen een politieke partij?
In ieder geval lijken er antwoorden te zijn die waardevol kunnen zijn voor de PVV en daarom blijf ik erbij dat dit antwoordenuurtje ze vooruit kan helpen.

gravatar

Nou moeten we niet ineens gaan doen alsof er een soort causaal verband is tussen de vraag en het antwoord.
Juist door de prettige onsamenhangendheid, een soort gestructureerde chaos is het zo leuk om naar te kijken.

Reageer
gravatar

Sinds wanneer is het de bedoeling dat je antwoorden krijgt op vragen die je stelt? Zoals nu stel ik ook weer een vraag, is het de bedoeling dat ik daar dan ook een antwoord op krijg? Of moet het juist alleen een vraag zijn? Als iemand mijn vraag beantwoord, is het dan eigenlijk nog een vraag? vragen, vragen, vragen!

Reageer
gravatar

Dat is, neem ik aan, een retorische vraag ? En hoe ziet een retorisch antwoord eruit ? Ik heb uw vraag gehoord en begrepen b.v. ?

gravatar

Snap niet dat ze daar nu pas mee komen. Pardon, zijn vragen belangrijker dan antwoorden mijnheer Haersma Buma? Maar er zou natuurlijk wel besloten kunnen worden dat er kort maar krachtig geantwoord dient te worden…..en Opstelten? Moet maar eens van die ontwijkstelten afkomen.

Reageer
gravatar

Soms vraag ik me af of mensen het concept van de speld snappen. Of is dit gewoon sarcasme van zo een hoog level dat het mij ontgaat?

gravatar

Snap niet dat ze daar nu pas mee komen. Pardon, heer Haersma Buma, zijn vragen belangrijker dan antwoorden? Wel zou besloten dienen te worden dat de anwoorden kort en krachtig moeten zijn! En heer opstelten mag nu wel eens van zijn ontwijkende kak op stelten afkomen…

Reageer
gravatar

@Dinges: ik snap Uw vraag niet!

Maar ik geloof dat dat ook geen vereiste is om een antwoord te krijgen. Of heb ik nu het voornemen van de Kamer verkeerd begrepen?

gravatar

Ik ben voorstander van eenvoud, het niet moeilijker maken dan het is en oplossende vraag en antwoorden.
Een extra dag invoeren waarbij ze voor elke oplossing een probleem gaan bedenken. Zo besparen ze tijd, omdat er geen onnodige vragen meer worden gesteld.

Reageer
gravatar

Joop den Uyl zou zeggen: “Twee dingen”:
– Ivo Opstelten heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum nu duidelijk overschreden en moet worden vervangen voordat (na geestelijke nu ook) lichamelijke ontbinding optreedt,
– de vraag is of er naast het Kamervragen stellende Kamerlid wel genoeg Kamerleden aanwezig zijn om de beantwoordende minister of staatssecretaris aan te horen. Met of zonder drietalige ondertiteling, Nederlands altijd als Tweede taal: NT2!

Reageer