‘Rusland heeft sancties deels aan zichzelf te wijten’

Inval in soevereine staat kan achterdocht voeden

De Europese sancties tegen Rusland zijn indirect het gevolg van de Russische buitenlandpolitiek van de afgelopen maanden. Dat zegt defensiedeskundige Ko Colijn. Hij is een van de weinige commentatoren die uitgesproken kritisch zijn over Rusland. 

Colijn vindt dat er te weinig kennis is over de Europese mentaliteit en de psyche van de westerse machthebbers. “Het is natuurlijk aanlokkelijk om Van Rompuy weg te zetten als een rücksichtslose machtsbureaucraat, maar dat is te gemakkelijk. Als je de Europese cultuur een beetje kent, dan weet je dat een militaire inval in een soevereine staat daar gevoelig ligt. Dat gaat nog terug tot de vorige eeuw. Natuurlijk lijkt het opleggen van economische sancties een overspannen reactie, maar helemaal onvoorspelbaar was het nu ook weer niet. Zo bedrijven Europese leiders nu eenmaal politiek. Daar kun je van alles van vinden, maar het is wel de realiteit.”

“De vrijwillige toetreding van diverse Oost-Europese landen tot de NAVO was schaamteloze machtspolitiek. Daarover geen misverstand. Toch kun je je afvragen of de annexatie van een buurland niet naïef is. In Europa wekt zoiets achterdocht. Als je met een troepenmacht een soevereine staat binnenvalt, gaan Europeanen vermoeden dat er iets achter zit. Wij zien dat misschien als absurde complottheorieën, maar vanuit westers perspectief is het best begrijpelijk.”

Deskundige Rob de Wijk is het niet eens met Colijn: “Het is prima om kritisch te zijn en je te verdiepen in de psychologie van een machtsblok, maar economische sancties goedpraten is wat mij betreft een brug te ver. Het is nogal wat om te beweren dat Moskou dat aan zichzelf te wijten heeft. Daarmee zeg je feitelijk dat Rusland geen buurlanden zou mogen bezetten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Och de plaatjes die moeten bewijzen dat Rusland militair in Oekraiene is binnegevallen deden me denken aan de propaganda ten tijde van het begin van de Irak oorlog.
De WMD’s, weet u dat nog?

De VS drijft zijn europeese schoothondjes in een (economische) oorlog met Rusland.
Poetin zou wel gek zijn om nu militair integrijpen, zolang de scheurtjes tussen de EU en de VS steeds groter worden hoeft ie deze alleen maar te voeden en af te wachten….

gravatar

De ene brandhaard na(ast) de andere. Vlad Poetin die bezig is het imperium van de voormalige SU te herstellen, zijn vriend Kalief Al-Bhagdadi die bezig is het Ottomaanse Rijk te herstellen. De Haagsche Schilderswijk waar IS-supporters hun grondgebied onafhankelijk verklaren. Maar Pas Op: Nederland Waakt. Nederlandse F-16’s die symbolisch boven de Baltische staten patrouilleren, moslimfundi’s die met een Gesprek Met Den Burgemeester worden gedreigd. Waar een klein land al niet GROOT in kan…

Reageer
gravatar

Ach, zolang het alleen Europa en haar oligarchen betreft, zal het zo’n vaart niet lopen. Tenzij Juncker straks campagne gaat voeren: “Oligarchen aller Länder, vereinigt Euch”. Europa heeft tot dusver nog geen aanzet tot zelfs maar verbale éénwording vertoond. Dat Vierde Rijk zie ik eerlijk gezegd eerder buiten Europa ontstaan, als Oude Man U.S.A. en Oude Vrouw Europa straks naar het bejaardenhuis worden gestuurd door de jeugd van CIPI (China, India, Pakistan en Indonesië) in het Verre Oosten.

gravatar

Ik offer, hoewel met tranen in het hart, straks toch met evenwichtig chacra mijn partner op aan de goede zaak. Ik houdt onze ekologische supermarkt in mijn eentje wel draaiende. Naar het front, strijders. Het is gewoon echt mega belangrijk dat men daar straks ook in reetveter de Wolga op kan. Aksie!

Reageer
gravatar

Maar de Wolga is zo koud, heb ik me laten vertellen door ene Olga. Dus dat wordt op zijn minst een bont-reetveter.

gravatar

De Wolga òp, beste dinges, niet erin. Wel even erbij blijven. En bont is mij een gruwel, dan beter biologies afbreekbare winddichte latex met wollen binnenvoering.

gravatar

Teja wat ben je een geweldig mens! Het is zeer dapper van je je dat je ecologische supermarkt in je eentje runt.

Wel jammer dat je zo pocht met je biologische zuring- brandnetel-groengerand gruwelkruid blini’s. Ik hoop dat je ze niet in je winkel verkoopt.

In blini´s zijn eieren verwerkt en dat kan natuurlijk niet.

Verkoop je ook biologische afbreekbare condooms? Misschien kunnen we eens een afspraakje maken. 😉

gravatar

Rop toch, veganist en dan nooit van paardenbloemmelk gehoord? Dat sap uit de stengel van de taraxacum officinale is een prima zuivelvervanger, voor melk èn eieren. Je blini’s krijgen er zo’n prachtige, echt ekologiese zachtgrijze gloed van.
Ook mijn zelfgebreide condooms doop ik erin. Dagje aan de buitenlucht drogen en ze zijn lekker soepel en gebruiksklaar. Geef je maat even door, sla ik direct aan het breien en neem er op 10 november een paar voor je mee.. 😉

gravatar

Ik vind de stelling dat Rusland dit aan zichzelf te danken heeft wel een beetje ver gaan. De EU had ook kunnen proberen om de zaak op te lossen met een fikse vergadering. Desnoods meerdere in zowel Brussel en Straatsburg. Waarschijnlijk zijn deze sancties het gevolg van de verminderde vergaderkracht van de EU nu Juncker nog bezig is om vorm te geven aan de Europese commissie.

Reageer
gravatar

Maar nu is er Timmermans ! Hij is de agenda voor de vergadering van Juncker al aan het voorbereiden. Alles komt goed nu Timmer(super)mans de EU de weg wijst !

gravatar

Timmermans. De man die verondersteld wordt onze landsbelangen te behartigen maar ondertussen wel een homo als diplomaat aanstelt in Rusland-off-all-places en vrouwen in Islamitische landen. De prototypische marjonet van obscure, drammerige lobbyclubjes, de vleesgeworden Westerse arrogantie, keizer van het geheven vingertje.

gravatar

Persoonlijk vind ik het wel getuigen van een frisse blik om een homo in Rusland en vrouwen in islamitische landen aan te stellen.
Nu nog een PVV-er als Eurocommisaris of als diplomaat in Iran of Gaza en we hebben maximaal geprovoceerd en daar gaat het toch om.

gravatar

Het lijkt me eerlijk gezegd geen goed idee om bewust een PVVer als eurocommisaris aan te stellen. Daarmee beoordeel je iemand toch op zijn politieke voorkeur en dat moet je gewoon niet doen, vooral niet bij politici. Die kunnen zich daardoor belemmerd voelen bij het veranderen van hun mening en bovendien klopt zo, n oordeel toch bijna nooit.

gravatar

De homo-/EU lobby heeft de propagandatouwtjes stevig in handen, zoals hier maar weer eens blijkt. Mediabreed geen kritisch geluid te bespeuren aangaande het provocerend, schofferend gedrag van de EU richting Rusland, het regelrecht uitlokken en nog altijd laten escaleren van de Oekraine crisis. Niets! Ene ellendige propaganda- en indoctrinatietsunami, al ruim een jaar lang. Zonder veel resultaat, blijkt uit de meerderheid van de reacties op de fora. We mogen dan hetero zijn, we zijn niet achterlijk.

Reageer
gravatar

Denk het niet. Waarschijnlijk gewoon mensen die er een godgloeiende schurfthekel aan hebben door hun eigen regering en media stelselmatig voorgelogen en gemanipuleerd te worden. Hier nog zo eentje.

gravatar

Iemand enig idee hoe ik Rusland- dan wel EU-propagandist wordt. Lijkt me heerlijk, een beetje zitten klooien op internet en nog betaald worden ook. Wie betaalt trouwens het best?

gravatar

Zo is dat, Speld. Als je de EU een beetje kent snap je best dat die alle democratische beginselen ijskoud overboord zet door in Oekraine EU-gezinde rebellen te steunen die, tegen de democratisch gekozen Russisch-gezinde meerderheid in en gloedvol aangevuurd door onze helden Vehofstadt en Van Baalen, de tent daar overnemen. Vol-ko-men begrijpelijk en gerechtvaardigd. Poetin is een homo, alle macht aan kerels met make-up en baarden in glitterjurken, leve de Westerse Waarden! HEIL JUNCKER!!

Reageer
gravatar

Toch is een dergelijk artikel moeilijk serieus te nemen als de Speld prof. dr. ing. Bert Bokhoven, befaamd allesweter, ominigenie, tevens begenadigd trendlistener en buitenlanddeskundige, niet t.b.v. dit artikel wenst te interviewen en te citeren. Hoe weten wij zo wat de waarheid en bovenal: wat wijsheid is?

Reageer
gravatar

De sukkels. Als je nou gewoon wat geld doneert aan de campagnes van een aantal Amerikaanse politici heb je nergens last van. En wat helpt is dat je zo nu en dan de 20 miljoen Russische slachtoffers van de tweede wereldoorlog er in bedekte termen bijsleept. Kun je grond annexeren en Oekraïeners afknallen zoveel je wilt. Echt, ik zweer het je.

Reageer
gravatar

Maar nee, waarom in bedekte termen ? Breed uitmeten, hoor en de mensen die de kampen hebben overleefd maar een heel schriel pensioentje geven, zodat ze niet eens normaal kunnen wonen.

gravatar

@Amersdoorner: Bedekte termen zijn beter, dan blijft de aanspraak op het schuldgevoel minder bewust en daardoor krachtiger.
En we weten dat Likoed ervaring heeft: als je ziet wat je met 6 miljoen voor eisen kunt stellen, kan dit een goed voorbeeld zijn voor Rusland.
Ben benieuwd of de bond van geestelijk gehandicapten binnenkort nog ergens territorium gaat opeisen.

gravatar

Nederland zou New York, Zuid-Afrika, Indonesië, Sri Lanka, Zuid-India, Australië, Nieuw-Zeeland, Ghana, Brazilië, Guyana, Taiwan, Mauritius en nog een paar landen net zoals Poetin kunnen ‘bevrijden’…

Reageer
gravatar

Een subtiel verschil is dan wel dat een groot deel van de Oost Oekraïners er wel voor zouden zijn om te worden “bevrijd” en de inwoners van de door u genoemde gebieden naar mijn idee veel minder, maar wie weet ……..?

gravatar

Het wordt daarenboven ook de hoogste tijd dat wij onze historische claims op Indonesië laten gelden. Immers, wij zwaaiden daar honderden jaren de scepter en brachten het versnipperde en oorlogszuchtige eilandenrijk samen onder één vlag.

Reageer
gravatar

Merkel kan alleen maar tol heffen, dus daar hoeven we echt niets van te verwachten. Het is dan eerder iets als een Wiederslechtermachungsversuchsforschlag.

gravatar

misschien mag ik een voorstel doen in plaats van schieten met geweren en allerlei sancties gewoon schieten met de bal misschien kan rusland de eerstvolgende keer het wereldkampioenschap voetbal organiseren dan is iedereen weer blij en wordt er even niet over politiek gepraat

Reageer
gravatar

Een goed voorstel. De eerste wedstrijd is al bekend: Rusland-seperatisten combinatie (RSC) tegen EU-West Oekraïne combinatie (EWOC) en de wedstrijd zal worden gespeeld op neutraal terrein, namelijk in Jeruzalem, in het stadion van Maccabi Likoed.

gravatar

Als ik maar niet hoef te kijken: van de wedstrijd Russische Krijgsmacht Combinatie (RKC) tegen FC Oekraïense Schotstapel (FC Oss) van twee weken geleden werd ik nou niet bepaald blij…

gravatar

Misschien vraagt u zich af of het stadion van de Palestine Rockets in Oost Jeruzalem niet zou voldoen, maar daar zijn op geheimzinnige wijze wat bomkraters in ontstaan.
En het stadionnetje van de Crusader Boys lijkt al eeuwen niet meer onderhouden te zijn !

gravatar

..tja en wat weten we nou helemaal zeker over die zogenaamde invasie? Kan zijn toch, dat soldaten verdwalen ergens in een oorlogsgebied ter grote van de Benelux? En het feit dat een paar boeren pummels toevallig wat straaljagers uit de lucht schieten of het Oekraïense leger met Russische tanks in de pan gehakt wordt, zegt eigenlijk ook niets. En de Krim, tja ach, de Krim.. Ik zie geen enkele grond voor sancties, dat is gewoon vuig opportunisme van dat Brusselse geboefte!

Reageer
gravatar

Rusland heeft helemaal geen landen geanexeerd, het lijkt ook wat dat betreft niet op de EU. Rusland houdt referenda en respecteert die dan ook nog!

En sancties? Wij in Brazilië zijn er blij mee want nu verkopen wij aan de Russen.

En de ondernemers in de EU? Die worden door hun onkundige en ongekozen regeringen opgeofferd aan zinloze en onterechte sancties. De EU verlengt zo de recessie en bereikt hiermee het tegendeel van wat ze zegt te willen.

Wát een onkunde en amateuristisch…

Reageer
gravatar

Rusland heeft helemaal geen landen geanexeerd, het lijkt ook wat dat betreft niet op de EU. Rusland houdt referenda en respecteert die dan ook nog!

En sancties? Wij in Brazilië zijn er blij mee want nu verkopen wij aan de Russen.

En de ondernemers in de EU? Die worden door hun onkundige en ongekozen regeringen opgeofferd aan zinloze en onterechte sancties. De EU verlengt zo de recessie en bereikt hiermee het tegendeel van wat ze zegt te willen. Wát een onkunde en amateuristisch gepruts!

Reageer
gravatar

Dag Martinus,

Inhoudelijk heb je volledig gelijk, maar bedenk wel dat De Speld een satirische nieuwssite is. Al geef ik toe dat dit een van de artikelen is waar dat wat minder herkenbaar is.

gravatar

Mark, het is me bekend, maar sommige artikelen vragen om een serieus antwoord. Bovendien is in dit bewuste artikel de satire niet meteen duidelijk en word ik onderhand ziek van al die moedwillige en opruiende mis-informatie over Oekraïne/Rusland door de Volkskrant, de krant waar de Speld een verkocht en collaborerend onderdeel van is.

gravatar

Vergeet niet dat ons aller Poetin, die immer de waarheid en niets dan de waarheid verkondigt, aan heeft gegeven dat de boycot van voedingsmiddelen uitsluiting dient om de gezondheid van de Russen te beschermen. De voedingsmiddelen uit o.a. de EU, VS en Australië voldoen gewoonweg niet aan de Zeer Strenge Eisen die Rusland daaraan stelt.

We mogen die aardige Poetin op zijn woord geloven toch.

Hoe zat het ook alweer met de Russische troepen in de Krim die er niet waren en daarna toch wel?

gravatar

@Martinus, mee eens. Derhalve lees ik eigenlijk geen kranten en kijk ik ook geen journaal. De situatie is kut voor de mensen die ongewild betrokken zijn, maar ik kan ze toch niet helpen door steeds de laatste propaganda-uitingen aan te horen.

@Simon, geen idee hoe ‘t daarmee zit, maar het lijkt precies het omgekeerde van de massavernietigingswapens in Irak. Propaganda Oost en Propaganda West doen even hard hun best.

gravatar

Ik kan memoreren hoezeer Rusland de wil van de Tjetsjeense bevolking heeft genegeerd en met geweld heeft voorkomen dat ze de Russische Federatie verlieten en hoe zogenaamde tjetsjeense aanslagen op moskouse flatgebouwen het werk bleek van de russische Geheime Dienst.
Maar desondanks denk ik dat de huidige anti-russische propaganda niet deugt en het werk is van nog kwalijker krachten dan Poetin en zijn maatjes.

gravatar

Eerlijk gezegd had Poetin ook wat duidelijker kunnen zijn. Had hij meteen gemeld dat het ging om humanitaire hulp, dan had deze affaire niet zo uit de hand hoeven lopen.

Reageer
gravatar

Beste Roland,

Ik wel wél deskundige.

Ik vind dat er ook aandacht moet worden besteed aan de andere spelers in dit vraagstuk.

Uiteraard zijn sancties noodzakelijk, laten we daar niet over twisten- Dhr. Colijn heeft volstrekt gelijk in dit opzicht. Ik vind het echter vreemd -ronduit belachelijk zelfs- dat de Oekraine geen sancties heeft ontvangen.

Dat kan gewoonweg niet.