Eten van voedsel minder gezond dan gedacht

‘Voeding oververtegenwoordigd in Schijf van Vijf’

Al sinds we ons kunnen herinneren, wordt ons verteld dat het gezond is om voedsel te eten. We weten niet beter dan dat voedsel ons energie geeft, ervoor zorgt dat we groeien en voorkomt dat we doodgaan. Daarom eten we al ons hele leven braaf meerdere maaltijden per dag. Maar is het eten van voedsel echt wel zo gezond?

Een onderzoek van de Zweedse arts Carola Pettersson maakt gehakt van die aanname. Pettersson verdiepte zich in het fenomeen voedsel en komt in haar boek ‘Het Grote Misverstand’ tot een aantal schokkende conclusies. Zo kan het eten van voedsel op zowel korte als lange termijn leiden tot ernstige ziektes en zelfs de dood. Voedsel is volgens Petterson oververtegenwoordigd in de schijf van vijf.

“Het idee dat voedsel gezond is, wordt er van kinds af aan ingepeperd. Toch heeft niemand daar ooit vraagtekens bij geplaatst. De vermeende positieve invloed van eten op onze gezondheid nemen we voor het gemak maar aan”, aldus Pettersson. “Zo plegen we dag in dag uit roofbouw op ons lichaam. Iedereen die tot dusverre is overleden, nam regelmatig voedsel tot zich.”

Jessica Hartog (43) is recentelijk gestopt met eten en zeer te spreken over de resultaten: “Het is geen doel op zich, maar dat je na een paar weken niet-eten weer in dat maatje 34 kan, is natuurlijk mooi meegenomen.”

In Zweden is ‘Het Grote Misverstand’ inmiddels een bestseller. Veel mensen zijn naar aanleiding van het boek al gestopt met eten. Bioloog Midas Dekkers is kritisch over het boek: “Eens in de zoveel tijd staat er een nieuwe pseudo-wetenschappelijke dieetgoeroe op. Er komt vast wel weer een figuur die gaat roepen dat eten heel gezond is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ga nog een stapje verder. Leven is ongezond. Je gaat er namelijk dood aan. Iedere overledene heeft ooit geleefd. Goed dat soort zaken eens aan de orde worden gesteld. Ik ben dus namelijk ook stervende. En u die dit leest ook! Memento mori!!!

Reageer
gravatar

En het was duidelijk dat de heer Jesus C. kort nadat hij zijn laatste avondmaal had genuttigd stierf. Al is het causale verband tussen het nuttigen van zijn laatste avondmaal en sterven aan het kruis niet helemaal te bewijzen. Echter zie je dit ook bij ter dood veroordeelden. Ook zij sterven kort na hun laatste avondmaal…Waarom die spuit nodig is weet ik niet. Soms blijven ze dan juist langer leven: is een spuit dan toch een soort marteltuig?

gravatar

Ik heb nog nooit zo’n onzin gehoord en áls je dan al zoiets onzinnigs schrijft, onderbouw het dan! Ik zeg gewoon (gezond) blijven eten!

Reageer
gravatar

Het feit dat je nog nooit zo’n onzin hebt gehoord komt omdat je waarschijnlijk nog nooit iets anders onder ogen hebt gehad dan facebook en per ongeluk bij de Speld terecht bent gekomen. Ik zeg dat jij gewoon maar weer heel gauw terug moet gaan naar facebook, om je geestelijke balans niet verder te verstoren. Hiervoor kun je het ‘ga terug’ knopje (met dat kromme pijltje) op je smartphone gebruiken. Als je nog vragen hebt of iets niet begrijpt, moet je het maar laten weten.

gravatar

Wij hanteren sinds enige tijd het ontbijt-principe “de man heeft aan één sneetje genoeg en de vrouw doet het met wat de man laat staan”

Daar komen we allebei de dag wel mee door.

gravatar

Tuurluck is voedsel nodig om te leven. Maar wat noem je voedsel? Die rotzooi uit de superslechtmarkt is de naam amper waardig. Ik vind het dapper als mensen de vullende rommel van MacD. nog durven vreten.

Dus ik ga gezonder en vergeet daarbij de directe ZONlichtvoeding niet. Ook daar dien je verantwoord, voorzichtig genoeg mee om te gaan.

@ Jaap: je kan je haar ook uittrekken hoor, dan ben je ervan af.

Reageer
gravatar

Het nuttigen van voedsel leidt tevens tot veel agressie in de wereld. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, namelijk dat religie de basis vormt voor vele oorlogen, is het ongegeneerd naar binnen werken van eten de grote boosdoener. Vele dictators en wereldleiders doen zich dagelijks tegoed aan chique maaltijden. En ook hun militairen worden over het algemeen wel doorvoed de slagvelden ingestuurd. Ook van criminelen is bekend dat zij voor en/of na hun daden een maaltijd nuttigen!

Reageer
gravatar

Mooi artikel dit, jammer dat het ontkracht wordt door de laatste zin; dat er wel weer een figuur op zal duiken die eten juist aanprijst. Dat is namelijk hetgeen wat juist al wordt gedaan door vele mensen. Periodiek vasten is iets moois en erg gezond. Getest door meerdere onderzoeken blijkt dat calorierestrictie erg gezond is en zorgt voor een langer, gezonder leven.

Reageer
gravatar

Nou herinner ik mij dat ik ooit het verhaal heb gelezen van die paardentrainer, die beweerde dat paarden gezonder werden als ze minder aten. Helaas overleed z’n paard toen het net een hele dag alleen op lucht had geleefd…..

Reageer
gravatar

door het vele eten van voedsel heb moest ik steeds vaker nieuwe kleding kopen omdat mijn lichaam begon uit te dijen

nu heb ik laatst op de markt iets geweldigs gekocht en sindsdien nergens meer last van.

sinds ik op de markt mijn obesitas gekocht heb voelt het alsof ik een stuk lichter geworden ben

Reageer
gravatar

Is ook wel een beetje waar, we eten echt teveel voor een lang leven…

Ik had pas halverwege door dat dit de Speld was… lastig al die stukken van de Volkskrant waarvan ik denk dat ik “de Speld” aan het lezen ben en nu ook weer andersom. Per vandaag lees ik, om verwarring te voorkomen, alleen nog maar de Speld.

Reageer
gravatar

Ik ben hier echt compleet sprakeloos van. Al mijn HELE leven ben ik verslaafd aan voedsel. Er is nog geen dag voorbij gegaan dat ik niet heb gegeten.

Kent iemand een goede afkickkliniek?

Reageer
gravatar

Rudy, ik heb uitstekend nieuws voor je! Stuur even een privébericht en ik zend je de folders van een knus afkickkliniekje in de Sahel. De maaltijden 😉 zijn bij de prijs inbegrepen!

gravatar

DHMO, het moest verboden worden. Oorzaak van veel remproblemen bij auto’s en daardoor veroorzaker van dodelijke ongevallen. Dodelijk als het in de longen komt. En zo is er een hele waslijst. Zelfs onze rivieren en meren zijn er vol mee! Wie doet er wat aan?

gravatar

In Soest is vandaag bij een flat aan de Haverweerd een melding van stankoverlast geweest. De brandweer heeft ter plekke gemeten en raad omwonenden aan binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en vooral niet in te ademen! Na drie dagen zal de oorzak van de stank dan vanzelf duidelijk worden!

Reageer
gravatar

Ik vind het hypocriet. Wel zelf brood bakken:
bit.ly/1vDw9im
En dan later zeggen dat eten helemaal niet gezond is. Wat moet ik nou?
nb. Is dat SpeldBrood hier te koop?

Reageer
gravatar

Het zat er aan te komen. De macht van de supermarkten werd gewoon te hoog. Al die reclames om ons aan te zetten tot eten is gewoon te veel, vooral het eten van vlees.

Om het initiatief te ondersteunen houden we (de zwartekousen vega clup) op 10 november in de Rai een herdenking voor de plofkippen die gevallen zijn.

Al die arme beestjes die enkel en alleen onnodig gestorven zijn om een mooie drol te draaien is te triest voor woorden.

Reageer
gravatar

Hee Rop, leuk om te horen dat je in de organisatie zit! Ben zelf vrijwilliger daar, al weken bezig met verzamelen van zuring, brandnetel en groengerand gruwelkruid voor mijn beroemde biologiese zuring- brandnetel-groengerand gruwelkruid blini’s. Twee van die jongens bij een kopje saliethee en je kunt een week niet meer poepen. Goed tegen de biomestoverschotten!

gravatar

Ik durf te wedden dat koosjer eten niet is onderzocht. En dat terwijl bij de buren van Israël, waar men niet koosjer eet, alleen de afgelopen maanden al een paar duizend meer mensen zijn gestorven dan in Israël zelf. Ij rest mij Kees.

Reageer
gravatar

Hihi, het zit je behoorlijk dwars dat Israël als overwinnaar uit het Gaza conflict is gekomen. Door je voor te doen als de Likoed blijft je er maar over doorzeuren

Hey, weet je wat moet doen? In hongerstaking gaan! Je moet je solidair verklaren met die “zielige” Palestijnen die noodgedwongen door de schuld van Hamas een te kort aan bammetjes hebben. Wie weet haal je er een lokale omroep mee.

Jij bent een echte verzetsstrijder. Sukkel!

Corrie.

gravatar

Grazen is een puur vegetarische levensvorm. Maar valtt een hondendrol ook binnen de catogerie vegetarisch? Met een vette klodder mayo is het best te pruimen denk ik.

gravatar

De stelling va Petterson: Iedereen die tot dusverre is overleden nam regelmatig voedsel tot zich.
Hier is er nog een: Iedereen die tot dusverre is overleden heeft regelmatig adem gehaald. Dus dan moeten we daar ook maar mee stoppen ?

Geen voedsel tot zich nemen wordt al in de praktijk toegepast op grote schaal in grote delen van Afrika, werkt niet echt.

Reageer
gravatar

Afrikanen pretenderen al langer de eerste geheelonthouders m.b.t. voedsel te zijn, maar hen komt hier geen eer toe. Zij nemen wel degelijk voedsel tot zich: de (met name Europese) voedingmiddelenindustrie heeft d.m.v. slim gebruik te maken van overheden de Afrikanen toch aan het eten gekregen onder het valse voorwendsel ‘(ontwikkelings)hulp’. Dit staat bekend als het militair-nutritioneel complex.
De relatie tussen niet eten en sterfte is dus niet af te lezen uit het eetgedrag van Afrikanen.

gravatar

Ik dacht eerst dat ze niet wilden eten omdat ze niet afhankelijk van overheersend blanke tanden willen zijn, terwijl de witte poolkappen toch de frisse tanden van de wereld zijn.

gravatar

Dit nieuws verbaast mij niks. Dat hele Voedingscentrum wordt al tijden gefinancierd door de voedingsmiddelenindustrie. Logisch dat er dan niets anders dan voedsel op die Schijf van Vijf komt te staan.

Ik zou er dus ook niet van opkijken als ze binnenkort alcohol en rookwaar gaan promoten, wegens ‘oplopende kosten’ en ‘gezonde marktwerking’.

Reageer
gravatar

De eigenaar van het frietkot op de hoek had een tegeltje boven de vetpannen hangen, met daarop deze spreuk.
“Ge mot maor goed eten, drinken is ok duur”.
Bezopen redenatie natuurlijk, maar ik ging toch altijd na mijn eerste 12 biertjes van de avond bij hem twee broodjes kroket met mayo eten, gewoon omdat het kon.

Reageer
gravatar

Ik eet graag van de drie basis voedselgroepen: wat er op mijn bord ligt, wat er overblijft op de borden van de kinderen, en wat er overblijft in de koelkast.

Reageer
gravatar

Aanvullend onderzoek toont aan dat ook ademen leidt tot onvermijdelijke sterfte.

Er zijn nog geen definitieve resultaten bekend over niet-ademenden, omdat er geen controlegroep kon worden gevormd, maar duidelijk is wel dat de overledenen die onderzocht zijn, alleen veelvuldig hebben geademd tijdens hun leven.

Reageer
gravatar

jeetje GJ KROMDIJK, na 6 keer uw bericht gelezen te hebben snap ik er nog steeds geen pepernoot van.
Ontopic: ik realiseer me zojuist dat al mijn dierbaren zijn overleden nadat zij meerdere keren voedsel hadden ingenomen tijdens hun leven…

Reageer
gravatar

Eindelijk wordt de vinger een keer op de zere plek gelegd. Met dit heldere artikel wordt even snel gehakt(…) gemaakt van de propaganda die het voedingscentrum al zo lang over ons verspreid.

Wat ik wel mis in het artikel, is dat ik ook wel mee heb gemaakt dat mensen juist overleden nadat ze waren gestopt met eten. Kennelijk is het erg gevaarlijk om “cold turkey” te stoppen met eten.

Verder lijkt mij dat “stoppen met eten” in het basispakket thuishoort.

Reageer
gravatar

Ik heb dat ooit geprobeerd met de kanarie. Elke dag een beetje minder voer. Op zekere dag had ik hem helemaal van het voer af en wat denk je? Toen ging ie dood…..

gravatar

zit er bij mij ook ingeprent ,moet en vooral om sterk in t leven te staan !!! Gevolg dat t zo werkt bij mij !!! Ikook geen gewichtcosulent of dieet meer om af te slanken,alleen wat slecht voor bv:artrose ,darmen ,spijsvertering of potomonai is ,daar houd ik me aan !! ! En ga soms lekker met iets uit m,n dak !!!Blijft dus hetzelfde euvel ,houd van lekker eten!!!Happy er mee!!! Maar ook de keuze,s!!!

Reageer
gravatar

jeetje GJ KROMDIJK, na 6 keer uw bericht gelezen te hebben snap ik er nog steeds geen pepernoot van.
Ontopic: ik realiseer me zojuist dat al mijn dierbaren zijn overleden nadat zij meerdere keren voedsel hadden ingenomen tijdens hun leven…

gravatar

Ook blijkt uit onderzoek dat plegers van zware en lichte criminaliteit in de week voor hun delict(en) hadden gegeten. Onderzoeken over kwalijke eigenschappen van voedsel stapelen zich op.
Ook politici eten er lustig op los.

gravatar

Verrassend resultaat. Het verbaast mij eigenlijk dat hier nog nooit eerder onderzoek naar is gedaan.
Ik denk dat ik ook maar ga stoppen met eten, na de lunch wel te verstaan, ander loop ik de hele dag met zo’n hongerig gevoel rond.

Reageer
gravatar

Heel verstandig. Zelf stop ik drie maal daags met eten om erger te voorkomen, met een vaste routine is dit nog wel te verwezenlijken.

Overigens valt mij nu pas op dat de persoon op de afbeelding naast de copieuze maaltijd ook nog sonde-voeding tot zich neemt – deze figuur is ronduit suïcidaal dus!

gravatar

Het gegeven dat iemand nog voedsel tot zich moet nemen in een ziekenhuis-situatie is bijzonder. Wellicht onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek. De gememoreerde sonde is niet voor voeding maar voor vocht of medicijnen.