Veel selectieve verontwaardiging over stammenstrijd Zuid-Soedan

De Dinka belichten alleen de wandaden van de Nuer

De voortdurende stammenstrijd in Zuid-Soedan blijft de gemoederen op Twitter bezighouden. De bloedige burgeroorlog lokt volgens twitteraars veel selectieve verontwaardiging uit. Leden van de Dinka-stam zouden alleen de wandaden van de Nuer belichten.

Sinds april, toen Nuer-rebellen in de stad Bentiu een bloedbad aanrichtten, vragen Dinka massaal aandacht voor het lot van hun stamgenoten. Het media-offensief wekt irritatie op bij Nuer én bij mensen die niet bij het conflict betrokken zijn. De Zwitserse twitteraar @DietmarLöliger vraagt zich bijvoorbeeld af: “Waarom hoor je de Dinka alleen als er Dinka in gevaar zijn? We horen jullie nooit over Gaza, Irak of Oekraïne. #hypocriet”

Los van de selectieve verontwaardiging zijn de Dinka volgens Löliger bovendien blind voor de eigen misdaden: “En jullie eigen rol dan? Natuurlijk zijn de Nuer-rebellen geen fijne club, maar de reactie van de Dinka is buitenproportioneel gewelddadig. #eenzijdig”

Dinka vinden de kritiek onbegrijpelijk. Twitteraar @GuorMajok: “Geven Dinka alleen om Dinka? Onzin! De vraag is juist waarom alleen zij dat doen. De wereld kijkt weg terwijl onze stam wordt afgeslacht. #genocide”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Precies, en wie krijgt er nu weer de Zwarte Piet toegeschoven? Natuurlijk weer Eberhard van der Laan. Straks krijgt die hoge VN-ijveraarster voor afschaffing van de slavernij in Nederland, daar weer lucht van en krijgt Eberhard zijn tweede officiële waarschuwing. En jullie weten het: bij de derde volgt automatisch Ontslag op Staande Voet (three stroke, out!). Krijgen we daar onvermijdelijk een eerste Zwarte Burgemeester; John Williams de Oude Leerdammer, of Kwame Mpufu?

gravatar

Weet niet of Kwame beschikbaar is. Die heeft zich toegelegd op het geven van mindfullness-workshops. Loopt als een trein, heeft deze week nog een leuke klus gehad in Diepenheim.

gravatar

Geachte helpdesk,

Graag zou ik een kalifaat willen uitroepen in Zuid Soedan. Ondanks meerdere keren mijn modem, router en computer opnieuw opgestart te hebben, alsmede mijn computer gescant te hebben op virussen, is mij dit nog niet gelukt. Wat moet ik doen om de jihad te kunnen laten slagen?

Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Piet.

Reageer
gravatar

Ik heb een grote hekel aan nieuws waarbij alleen maar twitterberichten worden geciteerd. Ik zit hier toch niet op de site van de Volkskrant??

Overigens #complimenten aan @DietmarLöliger voor zijn nette taalgebruik #knapvooreenzwitser #zokanhetdusook

Reageer
gravatar

Ik vind het overigens een knappere prestatie van Twitteraar @GuorMajok om meer tekens te gebruiken op twitter dan de maximale 140. Of we hebben hier te maken met een mega hacker, of Speld neemt ons in het ootje!

gravatar

Als we alle strijdhaarden ter wereld eens verplaatsen naar 1 regio. Dan kan iedereen zijn gang gaan en zijn eigen oorlogje voeren. Vaak weten ze toch al niet meer waarom ze vechten, dus tegenstanders genoeg. Wat zal de wereld heerlijk worden.

Reageer
gravatar

De Nuer rebellen plegen twee oorlogsmisdaden, want ze doden Dinka-stamleden en verbergen hun wapens in hun hutten, zodat wij als Dinka hun hutten wel moeten platbranden en hun vrouwen en kinderen wel moeten afslachten.

Reageer
gravatar

Gaan we zo beginnen?
Jullie bouwen anders steeds meer hutten en nederkraalzettingen op Nuerineesistisch grondgebied.
Er is al bijna niets meer over van de Westelijke Soedanoever en we moeten onze speren toch ergens laten?

gravatar

De eerste Dinka was hier eerder dan de eerste Nuer en er zijn ook extremistische Nuer, dus wij bestrijden het internationaal extremisme.
En onze vazal Weert Gilders zit in het nederlandse parlement. En Trollie van Hiernaast steunt ons.

gravatar

Allemaal drogredenen.
Van Weert Johan Pipo Sebastian Gildersbach is Numas echt niet onder de indruk hoor.
“It”, dat was pas een enge clown.

gravatar

Die kunt u bestellen bij uw lokale afdeling van ‘het Rode Kruis’. Als u dan zegt dat u ruzie hebt met uw ‘buren ter linker zijde’ kunt u er op gerust zijn dat de tent voor u wordt opgezet in de tuin van uw ‘buren ter rechterzijde’ en dat de lokale voedselbank snacks en drank komt droppen.
Wens ik u een aangename party toe….

gravatar

Waarom nou altijd die focus op stammenstrijd in het buitenland? Wij hebben toch ook binnenlandse stammenstrijd? Ooit in Culemborg, in Utrecht Kanaleneiland, Den Haag Schilderswijk, waar opstandige Berberstammen al jaren vergeefs naar zelfbestuur streven. De IS heeft al een zaakgelastigde aangesteld in de Schilders-wijk in afwachting van de komst van een gevolmachtigd ambassadeur. Jozias van Aartsen heeft de Haagse gemeenteraad inmiddels plannen voorgelegd voor een extra-beveiligde groene zone.

Reageer
gravatar

Ik kan er niet veel over zeggen maar wil hier wel kwijt dat alle ellende begonnen is sinds een zekere Kwame M. daar in opdracht van de Russen de boel op stelten is komen zetten.

Reageer
gravatar

Dat Dinka de wandaden van de Nuer belichten is logisch, laat de Nuer dat ook van de Dinka doen. Binnen beide stammen zijn grote groepen gewelddadige jongeren, vaak aangestuurd door ouderen. En als wapens gemakkelijk te verkrijgen zijn, blijft de strijd dodelijk.

Helaas maken ze met hun strijd meer kapot dan alleen elkaar. Ook de goedwillende Dinka en Nuer hebben nu te lijden onder het geweld en kunnen hun eigen leven niet opbouwen. Laat staan dat het land er stabiel van wordt.

Reageer