Facebookdiscussie over Gaza ontaardt in wederzijds begrip

'Opeens zag ik het van een heel andere kant'

Een verhitte discussie op Facebook over de oorlog in Gaza is ontaard in wederzijds begrip. Waar Pepijn Zoek Huis in Amsterdam Gravendijk en Johannes Kamper elkaars standpunten eerst eenzijdig en abject vonden, zien ze nu in dat de ander een goed geïnformeerd en legitiem punt heeft.

De discussie begon toen Pepijn een artikel postte waarin werd betoogd dat het Israëlische leger een genocide pleegde, met daarbij de tekst “Hoe lang kijkt de wereld nog de andere kant op?”. Johannes reageerde hier fel op en schreef: “Hamas is begonnen. Ze schieten kind op schoot raketten af. Wat zou jij doen als er een raket op je afgevuurd werd? WTF!”

Binnen een paar minuten reageerde Pepijn gepikeerd. “Je moet je echt beter informeren. Als er één hoofdschuldige is, dan is het Israël. Ze hebben in 1948 het land gestolen. Als je dit niet inziet, dan moet ik toch echt overwegen om je te ontvrienden.”

Hierop reageerde Johannes: “Je kunt wel doen alsof ik de geschiedenis niet ken. Maar het waren toch echt de Israëliërs die er het eerst woonden en op 30 augustus in het jaar 70 werden verdreven, met alle gevolgen van dien. Ik denk dat als je gewoon helder maakt wie er is begonnen met de oorlog, namelijk de Palestijnen, je moet inzien dat ik gelijk heb.”

De discussie ging als volgt verder:

Pepijn: “Alsof Netanyahu de afgelopen tien jaar ook maar één keer toenadering heeft gedaan tot de Palestijnen. Zelfs Sharon was meer bereid tot een compromis!”

Johannes: “Ja hallo Hamas wil Israël van de kaart vegen, daar valt niet mee onderhandelen. Ik bedoel waar hebben we het dan over?”

Pepijn: “Ja wat verwacht je anders als je een land bezet. Stel je eens voor dat Gelderland, Overijssel en Drenthe bezet zouden zijn. Die mensen zouden toch ook helemaal flippen?”

Johannes: “Ik maak gewoon een heel genuanceerd punt, en dan kom jij er met de botte bijl in.”

Pepijn: “Ik wil de feiten even op een rijtje zetten. Dan kunnen we vervolgens een mening vormen.”

De discussie kenterde echter langzaam, na de vierentachtigste reactie. Pepijn: “Toen begon ik langzaam in te zien waar Johannes eigenlijk heen wilde.” Johannes kwam pas 36 reacties later voorzichtig tot inkeer toen hij schreef: “Ja daar heb je op zich wel een punt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Praten is de enige manier om er uit te komen. En, weigeren elkaar te haten.
Israel zal moeten praten, en de Hamas ook. Niet alleen praten, maar echt luisteren, met aandacht voor elkaar.

Reageer
gravatar

Facebook is echt asociale media, dat zie je zo maar weer. Laat de heren het over belangrijker zaken hebben dan Israël-Palestina. Zoals Beyoncé’s behind of de tong van Miley Cirus!!

Reageer
gravatar

Het niveau van de bijdragen op De Speld daalt, maar de bio-diversiteit neemt toe. Er zijn heftige discussies over het Midden-Oosten, tussen fanatieke voor- en tegenstanders van Hamas en Israel, een deelnemer is gefixeerd op brede plamuurmessen, er zijn lieden die zichzelf én De Speld té serieus nemen en gaandeweg verandert De Speld van een relaxte speeltuin in een politieke arena. Meningen polariseren; bijna heimwee naar de a-politieke ‘inbreng’ van Viesman & Co

gravatar

Vind het de leeservaring anders behoorlijk ten goede komen dat een vast kliekje reaguurders met hun flauwe onderonsjes niet meer verschijnt. Scheelt een hoop scrollen.

Reageer
gravatar

Alsof er niet meteen nieuwe onderonsjes ontstaan?

Onderonsjes kunnen onbegrijpelijk en hinderlijk zijn voor buitenstaanders, maar worden wel gevoed door een stroom van humor die leuk is voor de openstaanders..

gravatar

en niet een die snapt dat wij (het westen) DE terroristen zijn in de wereld.
Iemand enig idee hoeveel oorlogen United States heeft gevoerd in 1900 – 2000 ?
Ga daar eerst even op googlen en ga dan even googlen naar hoeveel oorlogen Iran b.v. heeft gehad.
Ohja totdat de zionisten israel introduceerden in 1947 woonden er al joden en moslims vreedzaam samen..
duidelijk verhaal toch ? israel is het probleem … en Hamas … tsja hebben wij de duitsers vreedzaam verdreven dan ? Stelletje…

Reageer
gravatar

Over terroristen gesproken. Ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang weghalen bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen.

gravatar

…en ze zijn opnieuw bezig, de JewSA. In Nederland had je er trouwens onlangs ook zo eentje op Buitenlandse Zaken. Dat netwerkt, manipuleert, sjoemelt, vreet ongemerkt andermans teljoor leeg, laat brieven zien aan zwakke idioten zoals bvb het duo Verhofstadt en Van Balen, haalt zich de duivel op de nek, misbruikt de holocaust, dreigt zich opnieuw de duivel op de nek te halen. Enzovoort.

Volgens mij denken ze dat ze hun poen mee naar het achterleven kunnen sleuren.

Een cursus

gravatar

Wanneer je in de geest van het artikel handelt (wederzijds begrip) kan het toch niet zijn dat Israël alleen maar slecht is. Palestijnen kunnen ook rakkers zijn hoor.

Je moet zoeken naar de fijne overeenkomsten tussen de Israëliër en de Palestijn, het omarmen, het liefhebben.

Beide kanten moeten het vergeven dat de ander wel eens een foutje maakt.

Met vergiffenis kom je dichter bij wereldvrede.

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😉

gravatar

Over Palestijnen gesproken. Ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang weghalen bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen.

gravatar

Kijk, jij weet tenminste wel hoe het hoort op het internet, Michel. Alles zo ongenuanceerd mogelijk uitleggen en altijd de Duitsers en de tweede wereldoorlog erbij halen. Gegarandeerd dat je hiermee even rechtlijnige tegenreacties scoort en ieder mogelijk wederzijds begrip in de kiem smoort.

De volgende stap is nu om ieder tegenargument belachelijk te maken, het liefst door op de man te spelen. Maar dat hoef ik een pro als jou vast niet uit te leggen. 😉

gravatar

Over wedden gesproken. Ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang weghalen bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen.

gravatar

Met een breed plamuurmes waarschijnlijk.

Hoe je op die manier dichter bij wereldvrede komt weet ik niet.

Het zal wel kunstzinnig zijn, iets met een diepere betekenis of zo.

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😉

gravatar

Wat is hier precies aan de hand? Verschillende mensen zijn verdwenen en het is hier een soort soep zonder zout of specerijen geworden. Heeft de Speld echt mensen geband en bedreigd? Dat zou me dan zwaar tegenvallen. Alhoewel, de binding met de Volkskrant die tegenwoordig aan ophitserij, populistische volksmennerij, oorlogspropaganda en blinde EUreclame doet, verklaart misschien het een en ander. B A H !

Reageer
gravatar

Nou en of beste Ivo,

Satire is blijkbaar alleen grappig als het van de kant van De Speld komt. Althans, dat vind men zelf. Er is door velen hier geen verkeerd woord gezegd, toch heeft men gemeend van achter een muurtje een ban uit te delen, en diverse intimidaties te moeten versturen. Dát is er aan de hand.

gravatar

Over reageerders gesproken. Ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang weghalen bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen.

gravatar

Ho even, heren.

Voor de beschuldiging dat De Speld dreigmails zou versturen is geen bewijs. In ieder geval worden ze verstuurd door lafaards die de geadresseerden via De Speld ‘kennen’. Voor de IPban is meer bewijs, en die kan in dat geval alleen maar van de redactie komen. In principe is dat hun recht, maar het is dan ons recht die kinderachtig te vinden en aan de kaak te stellen. En het is een reden De Speld niet meer zo grappig te vinden als voorheen. Helaas.

gravatar

Over dreigmails gesproken. Ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang wegkrabben bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen.

gravatar

Beste Fleur,

Dat is zeker een leerzaam commentaar.

Aan Corrie en consorten: het is ook de allerlaatste keer dat ik hier iets schrijf. Beloofd. De vergaderzalen zijn helemaal aan jullie. Warm in het keukentje lekker je pizzapunten op, wie weet vinden jullie je telefoon nog terug bij de inductie-kookplaat. Veel plezier ook in de pas verbouwde rooksalon. Vergeet niet het brandalarm uit te schakelen als je een Huifkarretje opsteekt. Roken mag er, als je maar niet uitblaast.

gravatar

@Fleur: zeer leerzaam, inderdaad. Als een Middeleeuwse lynchpartij.

Overigens lees ik er niet uit dat de redactie dreigmails verstuurd heeft.

gravatar

Over platbombarderen gesproken: ik heb gisteren een breed plamuurmes gekocht. Daarmee ga ik de laatste restjes behang wegkrabben bij mijn buurvrouw die gaat verhuizen

gravatar

Hallo zeg, hoezo wederzijds begrip ? Wij van Likoed houden van éénzijdigheid en aan begrip hebben we helemaal een broertje dood.
Dus stamp dit even in jullie hersentjes: “Palestijnen altijd fout, Israël altijd goed”. En zelf nadenken ? Niet doen, dat doen wij voor jullie.

Reageer
gravatar

Het lijkt erop dat meneer of mevrouw Kinkhart Vullings niets van het artikel heeft begrepen.

Zou het niet mooi zijn wanneer Israël zou zeggen sorry voor die zware oorlogsmisdaden en de Palestijnen zouden zeggen sorry voor de drie Israëlische jongens die we gedood hebben.

Dan zijn er in ieder geval al twee onderlinge ergernissen waar je over hoeft te praten de wereld uit. En zijn we weer een stukje verder dichterbij wereldvrede.

😀 😀 😀 😀

gravatar

… En dat de redactie van de Speld zegt: Sorry voor de IP-ban, en sorry voor de dreigmails. dat hadden we niet moeten doen. Behalve dat dat ranzige tactieken zijn, verlagen we ook onze waarde bij de verkoop van de Speld, dubbeldom dus.

gravatar

@ B. Babeliba

Wanneer ik je schrijfsel lees dan valt het me op dat het vol met verwijten en aannames is.

Vreemd, als je zo’n hekel aan De Speld hebt waarom blijf je dan reageren? Er is toch geen enkele verplichting om dat te doen.

Het lijkt erop dat jouw “happy days” op de weblog voorbij zijn.

It is not your baby anymore.

gravatar

Dag supporter Corrie,

Inderdaad is er hier geen reet meer aan sinds jij geld geroken hebt.
Ik neem niets aan, ik heb het over feiten, en dat weet je zelf ook.
Ik heb hier ook niets meer te zoeken, not my baby anymore indeed. My babies don’t smell like shit.

Alleen zou ik graag willen dat je stopt met je smerige spelletjes en je excuses aanbiedt aan degenen die dat verdienen.

Dan zie je mij nooit meer terug, en krijg jij het geld waar je zo op geilt.

gravatar

Tja, dat is dus likoed/cidi tactiek: gejank, spelen op schuldgevoel en dreigementen.
CVH, supporter en nog wat andere laffe aliassen: rechtuit eerlijk iets zeggen onder je eigen naam behoort natuurlijk niet tot jouw eigenschappen?
Paul was het toch? Een niet zo geweldig succesvolle ex-GTST makkelijk geldtrekker?

gravatar

Hahaha, je gaat me toch niet vertellen dat zo’n loser van GTST hier achter zit?
Nou begrijp ik waarom het peil hier dagelijks zakt!
En waarom goedbedoelende reacteuren met geestige intelligente opmerkingen een IP-ban krijgen, om nog maar te zwijgen van de rest van de ranzige methodes om hen het zwijgen op te leggen.
Als de Speld naar het niveau van GTST moet worden gebracht moeten inderdaad bijna alle huidige echte reacteurs in de ban worden gedaan (behalve die van de Speld zelf natuurlijk).

gravatar

Israël heeft alle mogelijke slagkracht om dat als dat echt nodig zou zijn om te doen wat helaas in de zesdaagse oorlog al eens heeft moeten blijken. Feit is ook dat het aantal burgerslachtoffers (los van de kinderen en vrouwen) hoog lijkt in Gaza aangezien er erg weinig echte militairen in het land zijn en heel veel militante aanhangers, de gebruikte wapens zijn dan ook veelal zelf gemaakte ra keten en daarmee ook ongeleide projectielen die weinig slachtoffers hebben gemaakt dankzij Iron dome.

Reageer
gravatar

Het is niet in 1984 begonnen,maar veel eerder, Israel was hiervoor bezet door de o zo brave Britten die de Joden die ze bevrijd hadden en naar Israël vluchten terug stuurden en/of weer in kampen plaatste.Daarvoor zaten er de Ottomanen die samen met de Britten en Arabieren zelf al behoorlijk wat bloed aan het vergieten waren, ik kan wel zo door blijven doorgaan maar dat zou een heel erg lang verhaal worden. Feit blijft dat hier geen sprake is van genocide en/of een bezetting van Gaza.

Reageer
gravatar

Hoi David,

Waarschijnlijk bedoel je niet 1984 maar 1948. Geeft niet hoor.

Bedankt voor je verhaal en argumenten.

Vriendelijke groet,

Abdullah

gravatar

Wat een fijn artikel om het weekeinde in te gaan.

Zo zie je maar, wanneer mensen bereid zijn om naar elkanders argumenten te luisteren en te zoeken naar de overeenkomsten zoals Pepijn en Johannes doen en niet naar de tegenstellingen dan moet het toch mogelijk zijn de wereldvrede te bereiken.

🙂 🙂 Peace love and understanding! 🙂 🙂

Reageer
gravatar

Voeg de daad bij het woord: hef de IP-ban op en stop met dreigmails.
Dat zijn beide smerige acties van de redactie van de Speld, niet te tolereren.
Het zal ook de waarde van de Speld aanzienlijk verlagen bij de a.s. verkoop. Beetje jammer, toch?
Do we have an understanding?

gravatar

@B. Babeliba

Heeft u al moeite gedaan om uzelf in de positiie van de readactie te verplaatsen, waar het IP-Bans en dreigmails betreft?
Uit uw reactie maak ik namelijk op dat u niet bereid bent uw gedrag aan te passen, zo houdt u het over en weer gooien van sancties in stand. U heeft klaarblijkelijk belang bij de verkoop van De Speld, bij deze hoop ik u wat ‘understanding’ te hebben getoond.

gravatar

Zo toevallig ben jij niet, en ook geen voorbijganger.

Misschien weet jij niet wat je collega-redacteuren uitspoken?
Daar zou ik als ik jou was eens grondig navraag naar doen, want het lijkt me geen pretje om bij een club te horen die zulke methodes gebruikt als de Speld. De Chinezen en de Russen kunnen er nog een puntje aan zuigen.

En nee, ik heb geen belang bij de verkoop van de Speld. Jij wel, en het is bekend dat €€€€ het zicht vertroebelen.

gravatar

Man, man, man waar moet dat toch heen tegenwoordig als een simpele facebookdiscussie al eindigt in wederzijds begrip. Dit gaat echt de verkeerde kant op mensen! We hebben tegenwoordig geen enkel oog meer voor het platbombarderen van anderen. En het nieuws kun je beter ook niet lezen als het gaat over wederzijds begrip, respect en dergelijke. Ik lees geen nieuws meer, toch alleen maar goed nieuws!

Reageer