Coöperatieve Boerenleenbank Top XL uit 1899 ontdekt

Muziekhistorici spreken van 'unieke vondst'

Bij een opgraving nabij het Gelderse Rabo is oud exemplaar van een Top 40 ontdekt. Muziekhistoricus Jos Billijk spreekt van een toevalstreffer. Hij was eigenlijk op zoek naar een tweehonderd jaar oude Gerse Top 100. “Dit geeft ons een nieuw inzicht in de jongerencultuur van de late 19e eeuw. Dat ging er best ruig aan toe.” Lees hier de top 10 van de lijst.

1 (1): Antonin Dvorak – Symfonie nr 9. “De Nieuwe Wereld” in E klein

2 (28): (superstip): Mahler- Vierde symfonie in G groot

(-): DJ Paul Elstak – ‘Rainbow in the sky’

4 (7): Sibelius – ‘Finlandia’

5 (5): Johan Wagenaar – ‘Bruidsvaart der Roze’

6 (2): Alphons Diepenbrock – ‘Ik ben in eenzaamheid niet meer alleen’

7 (3): Edward Grieg – Seks Dikte

8 (19): Cornelis “Kees” Dopper – De Natuur is God’lijk Schoon

9 (8): Gustav Mahler – Symfonie nr 1. Titan (1899 remix feat Iggy Azalea & Lil’ John)

10 (10): Alexander Scriabin – Poème Satanique

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is geen betere floorfiller dan Grieg. Gettin crunk up in here met die romantiek, betere stromingen zijn er niet, de rest is wannabe.

Reageer
gravatar

Praw! Ener symphonie van Mahler met superstip op 2 in 1899? Dat moet dan ener geweldige superstip zijn, daar dezer symphonie zijner prémière pas beleefde in november 1900.

Ik heb sterke twijfels of het hier niet ener Witz betreft.

Reageer
gravatar

Zo zal, ceteris paribus, over 100 jaar Erik de Zwart IV, in de dagboeken van zijn bet-overgrootvader nog resten vinden van de Top 40 die door deze voorvader gestart is op het piratenschip Veronica, in de schimmige jaren ’60 van de 20e eeuw. Dit schip lag buiten de territoriale wateren, maar strandde (door krabbende ankers) op het strand van Scheveningen. Schip en bemanning o.l.v. Rob Out zijn geconserveerd en tentoongesteld in Scheepvaartmuseum Amsterdam. Slechts Rob de Nijs is dan nog actief.

Reageer
gravatar

Vreemd, ik twijfel aan de objectiviteit!het lijkt mij een elitaire keuze! Potje met vet werd meer bezongen dan gegeten en hop marianneke stroop in het kanneke deed het ook aardig! Naast catootje,die met iedereen naar de botermarktging!

Reageer
gravatar

Beste familiemulti-instrumentalist,

Ik ben het geheel en al met u van harte eens. Ik zou zelfs een stap verder willen gaan. Zet de mantelbaviaan als bedreigde diersoort in ons land uit in de Oostvaardersplassen

Wij mensen hebben muziekfestival na muziekfestival en die arme beesten daar hebben tot nog toe niets van dat al. Na het Kamerreces verzoek ik de regering om het voor de Oostvaarderplassende runderen, paarden en edelherten mogelijk te maken te kunnen genieten van de muzikale inslag van de mantelbavianen.

gravatar

De top 40 kwam destijds te paard en ging te voet het dorp in, waarschijnlijk is dit exemplaar gedumpt bij een onverwachte controle van de “Dienst der Luistergelden”

Reageer
gravatar

Wie zoekt er nu een “tweehonderd jaar oude Gerse Top 100″ in Gelderland. Daarvoor kan men toch echt veel beter opgravingen in of nabij het Zuid-Franse Auch verrichten. Of men daar ook onder een Banque des Agriculteurs moet zoeken, acht ik te betwijfelen.

Reageer
gravatar

Men kan in La douce France beter onder de Credit Agricole zoeken, dan bestaat er meer kans op succes, temeer daar in ieder gehucht in Frankrijk wel een agentschap van voornoemde bank gevestigd is.

gravatar

Ik zou toch niet graag de vermelding van met stip op
11. de Goldberg-variaties van J.S. Bach onvermeld laten en op
12. “Niemand laat s’n eige kind alleen” in de klassieke uitvoering van W & W. Alberti, kan toch ook niet ontbreken in deze canon. En evenmin op dit hoge niveau van culturele vervlechting tussen kunst en kitsch, op nummertje
13 met stip, de doorwrochte uitvoering van “Foxy Foxtrott met zijn elastieke tenen” van Sjakie Schram, een levenslied pur sang.

Reageer
gravatar

Werpt ook een heel nieuw licht op het ontstaan van sub sponsoring: hier wordt natuurlijk gepromoot dat je met grotere maten nog best populair kan zijn, om nog maar niet te spreken van Junkie.

Reageer
gravatar

Hij wordt niet voor niks sint paulus genoemd, hij verkondigt het evangelie via zijn muziek.

Jezus was trouwens de eerste echte gabber, die hield gewoon van iedereen om hem heen. Nu noemen ze het naastenliefde, maar toen heette het nog extacy.

Hardcore is afgeleid van heart en core, daar vindt je liefde in de kern van het hart. Oftewel god.

Later maakten andere artiesten daar dan weer platen over zoals ‘God is a DJ’.

gravatar

Klopt. Erik de Zwart Sr., die toen dorpsomroeper was… U ziet, Erik komt uit een roemrijk geslacht! Opa Erik schreeuwde toen al – zonder hulpmiddelen als microfoons – het hele dorp bij elkaar…

Persoonlijk heb ik in mijn functie van Voorzitter Muzikale Omlijsting van de Stichting Vrienden van De Speld nog dagelijks profijt van zijn lessen “Overal Doorheen Lullen”, bijvoorbeeld…

gravatar

Wat ik me dan afvraag; telden ze downloads ook al mee, of was het puur verkoop? Ik weet wel dat internet toch nog niet echt snel was, maar toch. Heeft iemand hier meer informatie over?

Reageer