Man (46) zingt ‘Potje met vet’ uit

De 46-jarige Arnhemmer Dick Hoekstra heeft gisteren en eergisteren het liedje ‘Potje met vet’ uitgezongen. De vrachtwagenchauffeur zong het liedje tijdens een rit van Arnhem naar het Italiaanse Bari. Hoekstra raakte even de tekst kwijt tijdens het 526e couplet, maar zong daarna de overige 1242 coupletten zonder noemenswaardige problemen. Hoekstra is de eerste Nederlander die het lied uitzingt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het “potteke mè vet” is een Aantwaarps lieke en klinkt in het Nederlands gewoon belachelijk. Elke recordpoging in een andere taal dan het AantWaarps is gewoon ongeldig dus.

gravatar

Deze tekst is niet standaard, zo is mij de derde regel volledig onbekend. De schrijver is ook niet volledig correct; zie daarvoor de vierde regel in het eerste couplet.
Verder is er nergens bewijs dat de zanger niet steeds het juiste aantal keren het woord potje heeft gezongen.

Reageer
gravatar

het gaat ook om het type.
het is een van de zeldzame potjes C72 van 1949, uit de vinkeveenserie van Bakkers vetpotjes je kunt het natuurlijk niet laten vallen, dus het is wel schipperen met de ruimte, elk 10e potje mag wat mij betreft blijven staan.

Reageer
gravatar

de laatste regel van het couplet kan beter zijn ”weer van de tafel gehaald”als u me kunt volgen, anders wordt de tafel veel te vol en je kunt ook variaties bedenken zoals “ik heb een potje met vet gister op tafel gezet” dan kun je ook vandaag zingen en quasi grappig morgen dus gebruik je fantasie! het gaat ook niet om het aantal potjes, maar om het aantal coupletten je kunt steeds hetzelfde potje plaatsen, wat je er daarna mee doet, doet niet ter zake.

Reageer
gravatar

De algemene opinie is dat het er 99 zijn (dan weet je ook meteen hoe groot de muur is). Maar als dit nog niet zeker is, dan kennen ze blijkbaar het eerste couplet niet. Dat is onhandig. Voortaan begin ik dat liedje maar met het laatste couplet en werk ik zo terug, dan weet ik zeker dat ik niets oversla.

gravatar

Wij hebben de recordpoging van Dick Hoekstra moeten afwijzen. De reden is dat het befaamde lied potje met vet niet op correcte wijze ten gehore is gebracht.

In de allerlaatste regel van elk couplet dient het woord potje even vaak herhaald te worden als het nummer van het couplet dat op dat moment wordt gezongen. (Daarom wordt het refrein couplet genoemd!)

Misschien wat tè ingewikkeld voor u, maar een voorbeeld van de eerste vijf coupletten kan wellicht ter verduidelijking helpen.

Dit is het eerste couplet
Ik heb een potje met vet
Al op de tafel gezet
Ik heb een potje
Al op de tafel gezet

Dit is het tweede couplet
Ik heb een potje met vet
Al op de tafel gezet
Ik heb een potje, potje vet
Al op de tafel gezet

Dit is het derde couplet
Ik heb een potje met vet
Al op de tafel gezet
Ik heb een potje, potje, potje vet
Al op de tafel gezet

Dit is het vierde couplet
Ik heb een potje met vet
Al op de tafel gezet
Ik heb een potje, potje, potje, potje vet
Al op de tafel gezet

Dit is het vijfde couplet
Ik heb een potje met vet
Al op de tafel gezet
Ik heb een potje, potje, potje, potje, potje vet
Al op de tafel gezet

Reageer
gravatar

Vanuit collegialiteit heb ik maar eens contact met hem opgenomen. Dick heeft mij verteld eigenlijk wat overvallen te zijn toen plots het lied bleek te zijn afgelopen. Gepaste trots voelt hij wel. Dick heeft de behoefte bestaande Miss Verstanden uit de wereld te helpen. Zo dient begrepen te worden dat er slechts sprake is geweest van een eenmalige gebeurtenis. Slechts een enkel potje met vet heeft Dick een keer op tafel gezet. Dat die gebeurtenis in schier oneindig veel coupletten telkens opnieuw werd bezongen zegt iets over het ingrijpend karakter ervan.
Het potje met vet was in werkelijkheid Annemiek Cörver, 38 jaar oud, 1.63 meter lang en met haar 78 kg wat aan de zware kant. Annemiek wilde gewoon heel graag eens op tafel staan, maar durfde zelf niet zo goed. Op verzoek van de vriendin van Annemiek, Linda Versteeg is zij uiteindelijk als verrassing op de tafel gezet. Annemiek heeft er enorm van genoten.

Reageer
gravatar

Ik ben benieuwd of de beste man niet vergeten is om ook de bridge ook te zingen.

Ik wist ook niet dat dit liedje een bridge had, omdat ik zover nooit gekomen ben, maar toen ik anderhalf jaar terug naar de kerstshow van Mike en Thomas keek, kwam ik erachter dat er dus een bridge zit tussen 2 coupletten verderop in het liedje.

Dat moet ergens na het 300e couplet zijn, verder ben ik nooit gekomen met zingen.

http://youtu.be/rxcUAefOlf8

Reageer
gravatar

In de URL van dit artikel staat: “man-59-zingt-potje-met-vet-uit” maar in het artikel staat dat deze beste man 46 jaar oud is, hoe kan dit? Dit noem ik toch wel een vet verschil…

Reageer
gravatar

AL met al vind ik het een hele prestatie!.
Mocht hij tussendoor wel drinken??.
Het 526e couplet is dan ook wel het meest moeilijke (vind ik) dus Complimenten Dick!

Reageer
gravatar

Wij bezingen altijd de x emmertjes stront, x/2 op de tafel en x/2 op de grond (of (x+1)/2 respectievelijk (x-1)/2 in geval van een oneven aantal emmertjes). Met de hedendaagse binnenlandse mestproductie kom je op een veel hoger aantal coupletten. Het zangplezier neemt navenant toe. Heerlijk tijdverdrijf, zeker in deze barre tijden van het WK. Wat een schijtsport, dat voetbal.

Reageer
gravatar

Als erkend superfoodfundamentalist erger ik mij aan het feit dat de heer Hoekstra niet heeft gekozen voor het meer gezondere ‘Potje met Chiazaad’.

Reageer
gravatar

Waarde meneer de superfoodfundamentalist,

U weet dan toch als geen ander dat met Chiazaad absoluut niet gebakken mag worden? Er is niet gespecialiseerd om wat voor vet het hier gaat (bakvet, vet voor op de huid, vet voor op (spelt (of moet ik hier zeggen ‘Speld’ (hihi)))brood, kogellagervet, vaseline etc. etc.) denk ik dat kokosvet (bij temperaturen boven de 25 graden Celcius kokosolie) hier een betere keuze zal zijn.

Indringende groeten,

(Japanse Sencha) T. Kopje

gravatar

IJzersterk nummer met een geniale tekst. De kracht zit hem ook in de herhaling. Zong Ramses niet “We zullen doorgaan”. Of was dat toch Andre van Duin, daar wil ik vanaf wezen. Wat een fijn bericht, jammer dat ik er niet bij was.

Reageer
gravatar

Mijn broer en ik hebben eens 320 coupletten achterstevoren gezongen. Daar waren we 12 uur mee bezig. Daarbij moet ik vermelden dat we dat tweestemmig deden!

Reageer
gravatar

Het woord “potje” zingen duurt ongeveer 1 seconde.
In 1768 coupletten worden er 1.563.796 potjes met vet op de tafel gezet. Alleen al dat aantal keer het woord “potje” zingen duurt dus meer dan 18 dagen.

Voorzichtig ingeschat duurt de rest van de tekst per couplet zo’n 20 seconden. Oftewel naar beneden afgerond zo’n 35.000 seconden, bijna 10 uur dus.

Straffe prestatie dat die man een liedje van 18 dagen en 10 uur kan zingen op 2 dagen. Wat een held!

Reageer
gravatar

Hoe groot moet die tafel wel niet zijn om er 1768 potjes vet op te zetten? En die tafel had die chauffeur mee in zijn vrachtwagen? Had hij dan wel tijd om op de weg te letten als hij al die potjes op de tafel moest zetten?

Reageer
gravatar

Volgens mij bestaan er geen officiële afmetingen voor potjes vet die op een tafel gezet worden. De minimale afmeting van de tafel hangt hiermee natuurlijk samen, alsook met de stapelbaarheid van de potjes. Bij dat laatste spelen ook andere factoren een rol, zoals obstakels in het verkeer en de intensiteit en frequentie daarvan.

gravatar

Stapelen lijkt me niet te mogen, tenzij het couplet wordt omgezet naar ‘Ik heb een potje met vet, al op een potje met vet op de tafel gezet.’ En dan mag je maar één laag hoog stapelen, tenzij je de tekst weer aanpast. Maar dan kan je niet meer zeggen dat je ‘Potje met vet’ hebt uitgezongen, want dan wordt het een ander liedje.

gravatar

Volgens mijn calculaties worden er 4 potjes vet per couplet op de tafel gezet. Die lijken mij gestapeld, dat kan je duidelijk horen aan de intonatie van het “potje, potje, potje, potje vèhèhet”, ja toch niet dan?

gravatar

In strikt grammaticale zin is het mogelijk dat het telkens hetzelfde potje betreft: “ik heb een potje met vet – AL op de tafel gezet.” Dit is ook de interpretatie van de meeste Oerhollandsliedgeleerden (ik dus). Het zou nog steeds om meerdere potjes kunnen gaan, maar dat zou betekenen dat er voorafgaand aan elk couplet een potje op tafel wordt gezet. Dat zou echter zoveel tijd toevoegen aan elk couplet dat een onwerkbare situatie ontstaat bij het uitzingen van het lied.

In praktische zin doet dit echter allemaal niet terzake, zie mijn eerdere analyse van dit voorval.

gravatar

Volgens mij worden we hier genept waar we bij staan. Ten eerste valt uit de URL op te maken dat de man eerst 59 was in plaats van 46. De schrijver realiseerde zich waarschijnlijk dat 59 wel erg oud is voor een Nederlandse vrachtwagenchauffeur; tegen die leeftijd slijten de meesten vanwege spit, longkanker danwel ontslag hun dagen als schuimbekkende reaguurder op landelijk bekende weblogs en -fora. En daar komt geen potje met vet aan te pas.

Ten tweede vereist het zingen van 1768 coupletten van een oud-Hollands lied een mix van intelligentie, doorzettingsvermogen en muzikaliteit die per definitie niet aan de functie van vrachtwagenchauffeur gekoppeld kan worden. Je zou verwachten dat zo iemand al lang was komen bovendrijven bij X-Factor, Voice of Holland Got Talent, maar een simpele google-zoekopdracht laat zien dat Dick Hoekstra daar volledig onbekend is.

Kortom, dit stinkt.

Reageer
gravatar

En op welke feiten baseert U dat een vrachtwagenchauffeur niet intelligent kan zijn of niet beschikt over doorzettingsvermogen en muzikaliteit ? Het feit dat U dat zegt maakt U zelf niet erg intelligent…

gravatar

Het gaat over de mix, discussiedame. Een vrachtwagenchauffeur kan zeer intelligent zijn, zeer muzikaal of zeer vasthoudend. Maar niet en-en-en.
Dat durf ik vanuit mijn bijna zeventigjarige ervaring als Bijzonder Hoogleraar Oerhollandse Liedkunst met zekerheid te stellen.
Het komt er dus op neer dat ikzelf eigenlijk de enige ben die dit huzarenstukje zou kunnen volbrengen.

gravatar

Ja want voor potje met vet heb je heel veel intelligentie en muzikaliteit nodig, grappige hoogleraar dat je bent.. haha

gravatar

u als hoogleraar moest eens weten hoeveel oudere chauffeurs nog achter het stuur zitten, maar ja u zit dan ook schuimbekkend reaguur op deze landelijk site, en hebt van het chauffeursleven geen kaas gegeten

gravatar

Als een kraandrijver dat kan (“i can see clearly now”), dan moet een specimen (Engels, red.) als een vrachtwagenchauffeur het dubbel zo goed kunnen, want die maakt dubbel zo lange dagen. Beide soorten werk vergen eenzelfde brainpower: beetje opletten, anders krijg je grote ongelukken.

gravatar

1776 coupletten. Maar als je mensen vraagt ‘hoeveel coupletten heeft Een potje met vet’, dan zitten ze er meestal een complet of 3 naast. Jammer is dat.

Reageer
gravatar

Hoe oud is die man nu? 59, volgens het gesproken bericht, of 46, volgens het artikel? Het gaat hier om feiten, mensen, FEITEN!

Reageer
gravatar

Voorwaar, een wereldprestatie. De man kan er dan ook op rekenen dat ik binnenkort bij hem langskom, om hem in een-en-twintig talen te interviewen, en hem een vette pluim in zijn reet te steken. Dit alles uiteraard ter meerdere eer en glorie van mijzelf.

Reageer
gravatar

Ivo Niehe we kunnen je missen als de kiespijn die Mart Fucking Smeets ons weer gaat bezorgen bij de vermaledijde Avondetappe.
Ga Orfeus zoeken in de onderwereld dan zorg ik dat Cerberus je nooit meer térug laat komen…..

gravatar

Vind het knap! Ik heb zelf meestal moeite met de tekstinterpretatie en met name het gedeelte “ja, ja, ja…”. De overgang van het eind van het ene couplet naar het andere is soms fnuikend.
En dan heb ik het nog niet gehad over het op toon blijven tijdens het volledige lied. Met name wanneer een orkest meespeelt bij de even coupletten, is vaak te horen dat er gezakt is…

Reageer
gravatar

Ik heb de coupletten net nog even nagezongen. Dat is eigenlijk best te doen. Ik wil er echter nog wel even de nadruk op leggen, dat vet in die hoeveelheden beslist niet gezond is.

Reageer
gravatar

Het schijnt om een grenenhouten tafel te gaan en nu zijn juist die tafels gebaat bij een vet-behandeling zo eens in de twee jaar, bij voorkeur net voor de zomer van start gaat. Dat is dus in Nederland ergens tussen februari en september.

gravatar

Het zijn überhaupt òf heeel kleine potjes vet of een heeel grote tafel. Anders moeten ze ergens richting het 1122e couplet naast of onder de tafel worden gezet. Dan sta je toch lullig te kijken.
Tenzij je stapelbare potjes vet neemt natuurlijk

gravatar

Dit mist diepgaan, De Speld. Nog los van de vraag hoevel coupletten de originele tekst telt (terechte vraag om vast te kunnen stellen of alle coupletten daarwerkelijk gezongen zijn), blijft een lijst aan vaagheden over. Waarom niet meteen de vraag beantwoord Waar dat potje vet op de tafel wordt gezet? En Waarom het op tafel wordt gezet? En door Wie? En Wat voor vet het hier eigenlijk wel betreft. En Wanneer dit allemaal heeft plaatsgevonden? Kortom, voortaan graag weer even iets meer aandacht besteden aan uw berichtgeving.

gravatar

Heer Kaapse Gaper. U heeft duidelijk niet geluisterd naar het lied. Hoewel u begint met goede vraag. Waar het potje met vet op de tafel gezet wordt en waarom.

Maar dan uw vraag door wie. U bent duidelijk geen luisteraar en heeft duidelijk niet geluisterd naar het 1211 couplet, waar toch duidelijk gezongen word “IK heb een potje met vet.” Het betreft dus de zanger, in dit geval Dick Hoekstra.

U sluit nog wel af met een zeer goede vraag wat voor een vet. Al moet ik zeggen dat de vraag wanneer er wat mij betreft niet zo toe doet. Het staat er namelijk al getuige het feit dat in couplet 777 gezongen word “Al op de tafel gezet”

Al met al heer Kaapse Gaper kunt u beter eens wat meer tijd steken in uw cultuur en luisteren naar de klassieke hits die heden ten dagen weer opnieuw voor het voetlicht komen. Ik wacht trouwens nog steeds op het antwoord Wie de pet van Tante Jet heeft.