SIRE: ‘Praat met je kinderen over de werkelijkheid’

Campagne moet verkeerde interpretaties voorkomen

Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd al met de werkelijkheid te maken zonder dat hun ouders dit doorhebben. Daarom is SIRE een campagne begonnen met de bedoeling om ouders eerder met hun kinderen over de werkelijkheid te laten praten.

Zonder gedegen voorlichting bestaat volgens SIRE het gevaar dat kinderen gaan denken dat de werkelijkheid echt is. Om die reden heeft de stichting twee filmpjes over de werkelijkheid gelanceerd. In ieder filmpje spreekt een acteur midden in een scène de kijker toe: ‘Je kind zou dit ook kunnen zien en het verwarren met de realiteit. Praat daarom met je kind over de werkelijkheid, voordat het zelf het Ding an Sich onder ogen krijgt.’

“Kinderen onder de 10 jaar leven in hun eigen droomwereld”, legt SIRE-projectleider Annemarieke de Haan uit. “Als kinderen onvoorbereid in aanraking komen met de werkelijkheid, kan dat leiden tot verkeerde interpretaties. Ze zouden de werkelijkheid dan bijvoorbeeld kunnen zien als een geheel van tegenwerkende krachten dat de wil tot macht destilleert. En dat wil je als ouder natuurlijk te allen tijde voorkomen.”

Volgens De Haan moeten ouders zich geen illusies maken: “Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste ouders er geen idee van hebben dat hun kinderen al vroeg in aanraking komen met het zijn van het zijnde. Het is bijzonder schadelijk als kinderen substanties aanzien voor attributen, en vice versa. Ouders zouden omwille van de doeloorzaak van hun kroost meer oog moeten hebben voor hun ontologisch welbevinden.”

Veel ouders gaan er volgens SIRE ten onrechte van uit dat hun kinderen het wel zouden vertellen als ze iets zouden zien wat echt is. “In de praktijk doet slechts 43 procent van de kinderen dat”, zegt De Haan. “Ouders moeten zich realiseren hoe schadelijk de werkelijkheid zonder referentiekader kan zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Och wat moet ik veel gemist hebben in mijn jeugd. Ik geloofde in Sinterklaas, ik geloofde in een eerlijke rechtvaardige zwarte piet. Wat oliedom van mij !!!
Wat een verschrikkelijke ouders had ik. Zij wilden mij in een sprookjeswereld laten in mijn kindertijd.
Zij vonden het nog niet nodig om de werkelijkheid onder ogen te zien. Wat is dat werkelijkheid ? Een stel onbeschofte ouder(s)en die vechten vloeken en brullen over een kinderfeestje. Nou dan schaf het maar gauw af. Leuk voor die…

Reageer
gravatar

Aan het einde van haar kleuterperiode wilde willemijn de waarheid weten! En zei’ moeder vertel mij waarom jokken jullie zo! Sinterklaas, de kerstman de paashaas daar ga je toch niet over liegen tegenje eigen kinderen! Vertel mij nooit meer van die onzin! Ik vind het zelf wel uit. Spelend leren dat is de leermethode van de montessorischool.

Reageer
gravatar

Ingrid,

Van tikkertje, tollen en hoepelen – de spelen uit de tijd van Maria Montessori – kan een kind weinig leren, dus bedoel jij niet lerend spelen?

gravatar

In Apelfoort hebben we het volgende erop gevonden. We hebben 1. vastgesteld dat Nederlandse kinderen door en door verwend zijn. 2. verder vastgesteld dat de (verbale) agressie die helaas steeds verder toeneemt het gevolg kan zijn van een verkeerde opvoeding van de Nederlandse ouders 3. vastgesteld dat die opvoeding in het teken staat van ‘het prinsje dan wel prinsesje bepaalt wat er thuis gebeurt en de moderne ouders geven dan geen goede grenzen aan. Dit alles dus vastgesteld hebbende zijn we verder gaan filosoferen over ‘hoe schadelijk de werkelijkheid zonder referentiekader kan zijn’. Wij in Apelfoort vinden dat de werkelijkheid in eerste instantie dient te zijn ‘de ouder geeft wettelijke, goede, eerlijke en duidelijke grenzen aan, het kind volgt dan wel gaat daarover in een goed gesprek met de ouders’. Bij het overtreden van de eerlijke regels kunnen gepaste sancties volgen zoals huisarrest, het inhouden van zakgeld of een snoepverbod. Aangezien Nederland dit zinvol opvoedend traject tot wezenlijk zijnde goede mensen niet terdege wil volgen overwegen wij de republiek Apelfoort uit te roepen zodat we onze kinderen de prachtige Apelfoortse werkelijkheid kunnen meegeven. Apelfoort boppe!!

Reageer
gravatar

Ja. Leuk toch? Alleen die verrekte pijltjestoetsen, dat de Speld Nerd dit maar niet kan verhelpen dat lijkt met veeeeel ernstiger dan wat taalgebruik.

gravatar

Het lijkt wel of er in de werkelijkheid steeds minder ontwikkelingen zijn, terwijl het zijn zelf niet bestaan kan zonder die ontwikkeling. Nog een paar maanden en er zullen helemaal geen ontwikkelingen meer zijn en dat op zich is een nare ontwikkeling, ook als men een ontologische beschouwing hierop los laat. Merkwaardige ontwikkeling. Los van de vraag of de werkelijkheid synoniem is voor zijn. Eigenlijk een nog vreemdere ontwikkeling, want als de werkelijkheid het zijn is en het zijn afhankelijk is van de ontwikkeling, waar blijven dan al die werkelijkheden, die niet zijn?

Reageer
gravatar

Er ging weer een iets mis met de programmatuur van De Speld. Dus maar weer opnieuw, op hoop van zegen.

Iedereen kent het kinderliedje “Twee emmertjes water halen”, waarmee destijds op kleuterscholen de seksuele opvoeding voorzichtig op nogal verholen wijze begon.

De moderne tijd eist duidelijkheid, dus stel ik ter vervanging van dit eeuwenoude voorlichtingslied een meer bijdetijdse lied van Dorine Wiersma voor.

Reageer
gravatar

2 x hetzelfde artikel ??

Leeft u in een dubbele werkelijkheid Heer Viesman ?

En consumeert u uw huwelijk dan met 2 vrouwen tegelijk ?

gravatar

Beste collega van De Speld,

Ik hoorde van oom Viesman en nicht Paulien dat er af en toe wat hapert in de [tijdige] opname van reacties in deze e-zine. (Zie #5b), zodat men enerzijds de reactie herplaatst en anderzijds correctie van de oorspronkelijke reactie niet meer mogelijk is.

Ik heb al eerder melding gemaakt van de akelige gewoonte van jouw programma om tijdens het schrijven van een reactie onverwacht weg te springen. Vooral pijltjestoetsen veroorzaken dat probleem.

Zou jij zo vriendelijk willen zijn om met jouw luie reet uit jouw fauteuil te komen om een spanningzoeker ter hand te nemen teneinde de problemen op te lossen.

gravatar

Ik heb altijd het idee gehad dat kinderen tot 10 jaar in de werkelijkheid leven, en dat ze tijdens hun puberteit langzaam maar zeker steeds meer in een droomwereld gaan leven. Dit blijft dan zo tot hun dood.

Reageer
gravatar

Iedereen kent het kinderliedje “Twee emmertjes water halen”, waarmee destijds op kleuterschollen de seksuele opvoeding voorzichtig op nogal verholen wijze begon.

De moderne tijd eist duidelijkheid, dus stel ik ter vervanging van dit eeuwenoude voorlichtingslied een meer bijdetijdse lied van Dorine Wiersma voor.

Reageer
gravatar

Kijk nou staat het bericht er ineens wel, maar zonder dat ik in de gelegenheid kreeg om het bericht te controleren en te corrigeren. Gisteren had Paulien ook al hetzelfde probleem.

Gebruik voor het volledige, ongestoorde lied deze verwijzing.

gravatar

Zolang ouders hun kinderen voorliegen over Sinterklaas,

de Kerstman en recentelijk de Paashaas,

leven de ouders in hun eigen schijnwerkelijkheid en dat

kan alleen worden doorbroken door bovengenoemde

“feesten”

af te schaffen.

Dan kunnen we gelijk alle religies ook in de prullenbak gooien want dat is ook maar een schijnwerkelijkheid.

Reageer
gravatar

Ik ben voor het afschaffen van die “feesten”, maar ik wil wel de vrije dagen behouden anders krijg ik een overdosis realiteit die ik moet balanceren met werkelijkheid.

gravatar

Vergeet niet al die flauwekul over hemel en hel, God en Allah, Jezus, Vishnu, en weet ik veel wat allemaal.

gravatar

Alhoewel dit muziekje uit een ver verleden zomer zeer welkom is, heeft het helaas niets met het onderwerp te maken. Het is erg onwerkelijk en lijkt wat dat betreft op hem Speld.

gravatar

Ach ja, het buurmeisje. Toen ik haar na vele jaren terug zag, was ik toch wel blij dat het met dat trouwen nix is geworden. Het is net zoiets als op jonge leeftijd treinconducteur willen worden. Ook dat schijnt tegen te vallen.

gravatar

Zijn ouders wel in staat de werkelijkheid te herkennen? En is het in de EU niet verboden de werkelijkheid op welk niveau dan ook te onderwijzen? Is dit niet de zoveelste verkiezingsstunt van de al maar doorzeurende oppositie?

Reageer
gravatar

Trendje,

Seks schrijf je niet met een x. Hoe vaak heb ik dat woord bij de voorlichtingsles al op het bord geschreven? En nog steeds kun jij het niet correct spellen.

Ga je nu melden bij juf Mie in groep drie.

gravatar

Juffie,

Juf Mie, die van groep drie, is op meivakantie met enkele collegaatjes in een pensionnetje aan zee. Daar waar de voorlichting, met ks geschreven, stevig ter hand wordt genomen.

Niettemin wens ik ook u een prettig weekend toe.

gravatar

Zeg nieuwe juf, met alle respect, maar we gaan hier niet een beetje taalkundig zitten te pvv-en met alles op z’n Nederlands, hè? Er zijn ook mensen die zex bedrijven, en dat levert trouwens gemiddeld ook wat meer kindertjes op. Een stukje zeg maar werkelijkheid dat echt is.