Koningsspelen: van het Dwazemoederspel tot Steekpenningenwerpen

De leukste spelletjes op een rij

De Koningsspelen zijn een groot succes. De Speld bezocht vanochtend enkele basisscholen en zette de leukste spelletjes op een rij!

Zorreguieta spotten
Jorge Zorreguieta is niet gewenst op Koningsdag, maar is toch gekomen! Wie vindt hem het eerste? Verkleed jezelf als Jorge Zorreguieta en verstop jezelf tussen het gepeupel.

Bernhardspel
Verdeel de kinderen in twee teams: de buitenechtelijke en de gewone. De gewone kinderen krijgen alle belangrijke posten in de klas toebedeeld. De buitenechtelijke kinderen moeten zich de hele dag verstoppen.

Koningsliedjes schrijven
Geef alle kinderen pen en papier en laat ze een lied schrijven op de wijs van het Wilhelmus. Wie de meeste taalfouten maakt, wint het spel.

Stadhoudersbrievenspel
Terug naar de Tweede Wereldoorlog. De spelleider speelt Hitler. Alle kinderen krijgen een stadhoudersbrief in een mooie, oranje envelop. Maak een parcours met hindernissen. Wie de brief het snelste bij Hitler bezorgt, wint het spel.

Dwazemoederspel
Wat is de overeenkomst tussen Willem-Alexander en Jorge Videla? Ze hadden allebei iets met water! In dit spel liggen poppetjes van dode gevangenen in een bak met water. De kinderen spelen dwaze moeders en krijgen een hengel. Laat ze hun eigen zoon opvissen. Wie de zoon van een ander vangt, krijgt strafpunten. Een leuk spel voor ouders en kinderen!

Steekpenningenwerpen
Neem een pan of een groot blik en plak er een etiket op met de tekst ‘Voor Bernard’. Alle kinderen krijgen een Lockheedpetje en vijf muntjes. Wie de meeste van deze steekpenningen in de pan weet te gooien, wint het spel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het uitdelen van Shell Super V en andere zwendel aan allochtonen lijkt maar niet te gaan lukken.

Zo heb je Kwama Npufu en ze zus. Die zweren bij TOTAL EXCELLIUM 95. Afrikanen doen het op normale 98 ZONDER ETHANOL.

In Frankrijk zitten ze al in het midden van de nacht ethanol uit hun benzine te halen. MOONSHINE 85%.

Reageer
gravatar

Gebelgde Belg: sterker nog, in Frankrijk hebben ze zelfs een stripheld die Axel Moonshine heet. Vraag dat maar aan tekenaar De Mezières. Maar even terug on topic: ik mis bij de verpllchte onderdelen van de Konink(rijk)sspelen toch node het “dwergwerpen”, verder merk ik -tot mijn niet geringe schrik en verbazing- dat in de verplichte korte kür-figuren ook het onderdeel “ballonnetjes oplaten” heringevoerd werd. Dat was toch exclusief aan politici toegewezen bij de meest recente coalitiebesprekingen? Ik weet heel zeker dat met name Opstelten, Teeven, Hennis-Plasschaert en Plasterk vele ballonnetjes hebben opgelaten; Teeven en Opstelten hadden de ballon van strafbaarstelling van illegaliteit erg opgeblazen en Plasterk had zich sterk gemaakt voor samenvoeging (in etappes) van alle Nederlandse provincies om die in één bestuurlijk geheel te vatten. Om separatistische CvK’s van Noord- en Zuidholland en de opstandige Zuiderzee-polders te doen inbinden; vóórdat Poetin een inval zou doen om etnische Russen aldaar te hulp te snellen..

gravatar

Alles leuk en aardig, maar waarom altijd dat revisionistische gehak op Tovaritsj Poetin? De man kan het toch ook niet helpen dat hij de cryo-genen van zijn Vadertje Stalin heeft? Hij heeft zichzelf toch niet gemaakt? Nou dan?

gravatar

Nee, v.w.b. die cryo-voorgeschiedenis zouden we hooguit kunnen stellen dat het één pot nat is, van waaruit Poetin is ‘aangemaakt’, maar dan sta ik een hoop gestaalde oud-communistenkaders weer op de tenen. Die geloven nog steeds dat Kremlin-leiders gewoon met een roeping geboren worden, i.p.v. aan de lopende band (in beide opzichten) eenvormig (uniform) worden geproduceerd. Voor de ideologische leken onder ons, let u vooral op de datum van deze reactie: die spreekt boekdelen, kijk desnoods op Wikipedia.

gravatar

Ik blijf dit (te) kort door de bocht vinden, alsof hedendaagse Russische crypto-communisten louter met de verschraalde communistische genen van Stalin en Mao zijn aangemaakt en in ideologische broedcellen geplaatst. Hadden wij in Nederland niet ooit Paul de Groot en stro-kartonneur Fré Meis? Als Dag van den Arbeid is 1 mei is in de wieg gelegd door P.J. Troelstra en Amsterdamse diamantslijpers en vervolgens daarin gesmoord door de ARP die ons -als vervanging- de ultranationalistisch getinte Koninginnedag schonk. Wij blij met die vervangende folklore.

gravatar

H.J.,

Ik heb lang voordat Maxi aan Alex werd gekoppeld, haar al eens op een partijtje in New Yorkse jetsetkringen aangeboden persoonlijk een bijdrage te leveren aan haar kinderwens. Desnoods met het licht uit onder de dekens, als ze dat prettiger zou vinden. Maar ze zocht een echte prins, al dan niet op een paard in een willekeurige kleur, want ze wilde toen al enkel prinsjes en/of prinsesjes op de wereld zetten.

gravatar

Kom op jongens, dit is allemaal in scene gezet. Fred is ingehuurd door de PR machine van de Oranjes.
‘ t Is nu al een hit op YouTube met ruim 320 000 clicks.
Jammer dat je de vorstin niet kan horen fluisteren:
‘ oh Freddy, I want more , more, more….’
Onze blonde Limburgse Adonis zal er jaloers op zijn….
En ‘ ja maar ‘ in het Engels vertaald, dat is toch ‘ yes, butt…’?

gravatar

De linker arm van Maxima op de meest gepubliceerde foto van vandaag is uitgeleend door niemand minder dan Zwarte Piet.

Reageer
gravatar

Er is een vrouw die commercieel gezien veel meer voor ons land doet dan Maxi. Kijk maar hier. Dat heeft Maxi toch echt niet over voor ons al zouden wij wel willen.

Reageer
gravatar

Bedankt Polleke, voor dat areaal aan onderliggende informatie dat tot ons kwam door deze link. Er zijn echter wat zaken die ik niet goed kan plaatsen; zoals de jonge carrièrevrouw van 28 jaar waar de Hunk op mikt.. kunnen we geen namen noemen? En: vier van de vijf beha’s die zij koopt komen van Hunkemöller, okay, maar waar koopt zij dan de vijfde? Bij de Hema, bij Zeeman of bij Hans Textiel? Verder lijkt mij de melding dat de ex-mevrouw V.d. Vaart overeind blijft, ook nogal boud; er gaan geruchten over een Franse passant, o.a. Maar soit, in tijden van nood moet een gevallen vrouw zich liggende proberen staande te houden, deze kleine faux pas is haar gegund. Ik vraag mij overigens wel af, by the way, waarom de randdebiele neef van de hoofdredacteur zich weer met de software van De Speld mocht gaan bemoeien; alleen al de minste aanraking van de richtingtoetsen op het toetsenbord levert meteen een doorschieten naar een ander artikel op. Anders dan Jeettje op zijn vakantieadres in Griekenland, slaag ik er niet in mijn tekst te herkrijgen. Dat heeft mij en De Speld al veel onvervangbare inspiratie gekost. Wellicht kan de redactie hier na de schoolvakantie iets aan laten doen, als neef zich weer bij De Rooyse Wissel heeft gemeld.

gravatar

Heel erg leuk en leerzaam is het spelletje Oranjes vernoemen, waaraan de intelligentste kinderen van elke school mogen meedoen.

De bedoeling is om Maxi, Alex en hun kinderen te vernoemen naar instellingen, gebouwen, noem maar op. Naar elk van hen is ten minste al een straat, een plein of een kind vernoemd, dus dat telt niet meer mee. De geweldige vondst moet natuurlijk wel origineel zijn.

Persoonlijk vond ik Psychiatrische Kliniek Willem-Alexander, de Tweedehandskinderkledingzaak Alexia, het Maxima Kanaal en Windturbinepark Prinses Amalia heel goed gevonden.

Gelukkig zijn wij in Nederland niet zo geschift om bijvoorbeeld een ziekenhuis te vernoemen, naar kleine kinderen, levende personen of mensen die geen enkele bijdrage op medisch gebied hebben geleverd. Er zijn in onze historie immers artsen genoeg geweest, die een vernoeming wel verdienden.

Reageer
gravatar

Paulien en de andere abonnees,

Nu hoop ik dat mijn Brabantse aangetrouwde familie en mijn vage kennissen in Brabant vanwege mijn slotzin niet De Speld lezen, want ik moet het volgende aan jullie kwijt.

Noord-Brabant is een provincie die enorm geleden heeft van de Oranjes. Door het toedoen van de Oranje-prinsen werd het eens zo welvarende Hertogdom Brabant ruw uiteengescheurd en als bloedig strijdtoneel, wingewest en kolonie behandeld. Zelfs hun godsdienst werd verboden.

Toen Noord-Braband na vele eeuwen weer met het Belgische deel was verenigd, moest Nederland zo nodig een koning worden opgedrongen, die dat geslachtsgetrouw natuurlijk weer vernachelde.

Juist dat deel van Brabant geeft het meeste geld uit aan het bejubelen van de Oranje-dynastie. (De Belgische Brabanders zie ik dat niet doen met hun koning!) Juist daar is een ziekenhuis (Veldhoven) en een kanaal (‘s-Hertogenbosch) vernoemd naar een vrouw die het bewonderenswaardig lang als Argentijns plattelandmeisje zonder blauw bloed uithoudt met een “beetje domme” man waarmee ze is gehuwd vanwege het voorruitzicht om redeloos te worden bejubeld. (Het is niet onwaarschijnlijk dat zij destijds niet heeft geweten van koekhappen en zaklopen, want anders…)

Zouden Brabanders massaal aan het Stockholmsyndroom lijden?

gravatar

Beste Steeds van de kouwe familiekant,

Ik herinner mij nog dat ze tijdens haar trouwerij, toen het oranje-propagandacomité, de NOS. op haar alleen al maar liefst vijfentwintig camera’s liet richten, een traantje moest laten in het besef dat de kans was verkeken om een echt knappe en slimme vent van onbesproken afkomst te huwen.

Maxi verdient daarom nu al een standbeeld op elk dorps- en stadsplein.

gravatar

Ome Steeds,

Ik denk dat het meer vluchten was voor de reputatie van haar familie in haar geboorteland. Dat heeft ze toch mooi voor zichzelf honderdentachtig graden omgebogen.

gravatar

Maxima kan handje klappen met een bos bloemen in haar handen! Een flinke prestatie! Maar oeps die bloemen zijn verdwenen! Ik kijk nog maar even t.v. alhoewel ik mis dan de aubade op het harley-davidsonplein! Wat zie ik nu maxima heeft nieuwe bloemen! En… een handschoen aan! Aha zij worden nu voor straf voorgelezen! Lekker lang!…..

Reageer
gravatar

Het leukste spelletje vind ik hinkelen op twee gedachten.

Je hebt twee vakken die een meter uit elkaar liggen: het koningsvak van tien vierkante meter en het gelijkerechtenvak van eentiende vierkante meter. De kunst is om zo lang mogelijk heen en weer te springen tussen de beide vakken.

Leuk, hé!

Reageer
gravatar

Mag ik even opmerken, uit het verre Griekenland, waar het enige blaartrekkende de zon is als je je niet insmeert, dat het een schande is dat die prinsesjes thuis moesten blijven?

Het zal best zo zijn dat Wimlex wat heeft afgeleden op het bordes bij zijn Opa en Oma, maar dat is training geweest: je moet wél wat doen voor je koningschap.

Wie moet nu straks de oudhollandsche waarden verdedigen als ze die niet kent: de Nederlandsche identiteit en volkschaard gedijt toch alleen bij koekhappen, spijkerpoepen, ezeltjeprik en emmertjes water halen? Molentjes gebouwd van afgebrande lucifers en gehaakte beddespreien van afgedragen borstrokken?

Schande is het: die kids zijn nog niet toe aan corpsbrallerij, comazuipen en studieslapen; laat ze toch, nu het nog kan, een Nederlandsche identiteit opdoen!

Heeft Wilders nog geen Kamervragen gesteld?

Reageer
gravatar

Een heel leuk spel, dat hier ten onrechte niet werd genoemd is de zogenaamde lintjesregen. De regels zijn simpel.

Het kind dat het langste op school zit, het kind met de rijkste ouders en de grootste uitslover worden met een smoes naar de gymzaal gelokt. Ze krijgen daar een stukje lint met een veiligheidsspeld opgespeld door het kind met de langste stamboom.

Tot slot gaan alle kinderen koekhappen en zaklopen op het schoolplein, terwijl het kind met de langste stamboom door de schooldirecteur en alle leraren in de docentenkamer wordt getrakteerd op limonade met koekjes zoveel als het lust, en overladen met bedankjes en cadeaus

Reageer
gravatar

Oranje toiletpotten schijnen te worden gespaard voor later dit jaar. De Braziliaanse douane kan een probleem zijn. Misschien kunnen Alex en Máxi een goed woordje doen.

Reageer
gravatar

Ik vind het leukste spel om met een helikopter over een groot meer te vliegen. In het meer liggen allemaal hoepels die elk een bepaald aantal punten vertegenwoordigen. De bedoeling is om politieke tegenstanders van een kilometer hoogte in een van de hoepels te gooien. Argentinië schijnt erg goed te zijn in dat spel.

Reageer
gravatar

Ik vind wel dat we de komende Koningsspelen in Sotchi moeten houden. Heb het zeer gemist dat we geen biertje met Poetin konden drinken vandaag. En ook een lekkere knuffel van Poetin voor het kind dat de Prins Pilsrace met een duizendste seconde voorsprong won was zeer op zijn plaats geweest. Ik krijg nog steeds tranen in de ogen als ik aan dat knuffelmoment denk! En met mij de bewoners van Sotchi en omstreken, reken maar dat die nog steeds huilen!

Reageer
gravatar

Als titelsong heb ik gekozen: “Non, je ne regrette rien”. Het komische karakter “Opstelten” zingt: “Some of us is crying, some of us is lying”.
Het stugge karakter “Peter R.” drukt zijn snor en zo zijn er vele verrassende optredens.

gravatar

Fantastische spelletjes! Terug naar die goeie ouwe tijd, toen ontrouw, hoerenloperij, bedrog, flessentrekkerij en links tuig uit vliegtuigen gooien nog normaal was. Moet je vandaag de dag bij de jeugd nog maar eens om komen. Ze lachen je uit, pakken hun mobieltje en gaan verder met hun algehele verdwazing!

Reageer
gravatar

Vergis je maar niet. De jeugd moet wel een been hebben om op te staan.

Pak als een Ghanees OPNIEUW EN VOOR DE ZOVEELSTE KEER DOOR EEN ROOD LICHT RIJDT???

De eerste keer ga je denken ok wat suf. Maar na een keer of zeven wordt je dat beu. Als zo’n App dan nog zat zou zijn?

Nee die doen dat kwansuis zonder het op te merken. DAT IS VEEL ERGER. En allemaal hé.

Daarom wil ik met die kerel Dany van het Pow News naar Brussel. Om aan al die Euroapen hun bel te gaan hangen.

MENEER HET IS 4 UUR IN DE MORGEN! Jamaar je BMW staat al 620 uur verkeerd geparkeerd. Normaliter kost dat pak ? 1000€

gravatar

Je merkt het hè? Overal is de animo voor feestelijke verjaardagsvieringen van het Orangistische staatshoofd aan het teruglopen. Het zal de Zeitgeist zijn, of anders de landelijke inwerking van onze nationale burgemeester in oorlogstijd Alexander Pechtold. Het zaklopen is afgeschaft ondanks dat er méér dan genoeg zakken rondlopen in de politiek. Het koekhappen geschiedt ook nog slechts mondjesmaat; wachtgeldkoek uit de staatsruif en oplopende ondernemerssubsidies uit tegenvallende belastingopbrengsten, dat dan weer wel. Maar all-in-all de glans is er vanaf. Denken de volwassenen onder ons niet met heimwee aan de eindeloze defilé’s op Soestdijk, met dranghekken OP het bordes om de nieuwe generaties Oranje in het gareel te houden? De folkloristische taarten waarmee Baarnse bejaardentehuizen mee opgeknapt en uitgedund werden? Times, they are a-changing.

Reageer
gravatar

Nounou, beste redactie van de Speld, er zijn dingen waar je geen grapjes over maakt! De edelste gevoelens bij het Nederlandsche volk zo kwetsen! Dat zal u heeeel erg veel abonneetjes gaan schelen!! En voor de ingegooide ruiten hoop ik dat u een goede glasverzekering heeft want als het gepeupel eenmaal in hun oranje ziel geraakt wordt, berg u dan maar!!

Reageer
gravatar

Beste NouNou,
Juist de edele spelen, welke de kinderen mochten bedrijven, geven een iedere Nederlander een gevoel van diepe nationale trots.
Eindelijk komt men, tijdens deze Koningsspelen “uit de kast”, durft men zaken te benoemen naar historische waarheden, te plaatsten in feitelijk perspectief en staat men voor hetgeen de geschiedenis ons nagelaten heeft!
Ieder kinderhart zal sneller kloppen bij het spel: “Hoe haal ik de steekpenning binnen?”.
Groot compliment voor De Speld welke zich wederom compleet onafhankelijk toont van geïndoctrineerde nieuwsgaring.
Geen beroep op de glasverzekering, daar waar het niet de champagne glazen betreft, maar een ereteken, misschien wel het predicaat “Koninklijk” ondanks het feit dat deze fantastische objectieve informatieve nieuwssite nog geen 100 jaar bestaat.
Hulde aan de Speld (slijm…..slijm…..lik….lik!)

gravatar

Nounou: u gaat morgenvroeg zeker met oranje hoedje en dito kleding als koningsgezindte droefsnikkel de paljas uithangen?! Welnu dan: driewerf hoezee voor uw zotte dwaasheid (of zo men wil dwaze zotheid!) Ik zal op het terras, gezeten achter een koel biertje, van u en de uwen gaan genieten! Wel gek doen hè?!

gravatar

Geen inteeltspel?

1. Neem al je voorouders van de laatste x generaties (zelfde getal voor alle deelnemers).

2. Tel het aantal unieke personen.

3. Het laagste aantal wint!

Reageer
gravatar

@BART PROVOOST • 25 APRIL 2014, 14:53
Er is een voorstel gedaan om dit spel landelijk te spelen, maar Urk en Volendam stemden tegen.

gravatar

Het steekpenningenspel is glansrijk mislukt. Geen enkel kind wilde zijn steekpenningen in de pan gooien, in tegendeel, ze vochten om elkaars muntjes.

Zestig zwaar gewonde kinderen moesten na dit spel worden geruimd. Waar de muntjes zijn gebleven is niet bekend.

Reageer