Uitzendrechten Nederlandse krijgsmacht naar SBS6

Kabinet delft onderspit door bezuinigingen

Het kabinet raakt de uitzendrechten voor de Nederlandse krijgsmacht kwijt. Vanaf 1 januari heeft SBS6 de rechten vijf jaar lang in bezit. De televisiezender bepaalt daardoor aan welke internationale missies Nederland wel en niet meedoet.

Het is niet bekend hoeveel SBS6 voor de rechten heeft betaald. Het kabinet heeft wel meegeboden, maar kwam door de bezuinigingen op Defensie naar verluidt niet in de buurt van het bedrag dat SBS op tafel legde. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp wil zich niet uitlaten over bedragen: “Vanwege de langdurige samenwerking zijn wij eerst in gesprek gegaan met de Staat. Pas daarna hebben wij andere partijen de kans gegeven een bod te doen.”

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert is teleurgesteld, maar realistisch: “Het kabinet ziet Defensie als een van de kerntaken van de overheid. Het is jammer dat we de uitzendrechten verliezen, maar er zijn nog genoeg andere dingen te doen. Ik wil SBS6 graag feliciteren met dit succes. Zij gaan er met onze jongens vast iets moois van maken.”

SBS6 is blij met het nieuwe paradepaardje. Zenderbaas René Oosterman: “SBS6 en het leger passen bij elkaar. Uit onderzoek blijkt dat onze kijkers het zeer belangrijk vinden aan welke missies de Nederlandse strijdkrachten deelnemen. Deze uitzendrechten bieden bovendien heel veel spannende kansen voor bijvoorbeeld een realityserie.”

Details wil Oosterman nog niet prijsgeven, maar hij licht al wel een tipje van de sluier op: “Vanaf maart sturen wij een aantal legereenheden naar het regeringscentrum van een militaire grootmacht in Azië. De gevolgen daarvan brengen we in beeld. Ik geef toe: het is een gewaagd format. Maar dat is SBS. Altijd lef tonen, dan volgen de kijkcijfers vanzelf. ”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inmiddels zijn er behalve hier ook re acties uit de omroepwereld losgekomen. Vooral bij de EO was de teleurstelling erg groot. Zij hadden plannen om het fenomeen Heilsoldaat wat vaker uit te zenden. Bovendien lag er al een format voor een nieuwe show: ‘Voeg de Soldaat bij Het Woord!’ De plannen daartoe zijn met de toekenning aan SBS ook definitief naar God

Reageer
gravatar

Tjé Bus, is de EO nog niet in een fusie betrokken? VARA-BNN, AVRO-TROS, KRO-RKK-NCRV en nu de EO nog steeds op eigen benen? Hoe lang gaat dat nog goed? Ik vermoed trouwens dat er bij John de Mol al concrete plannen bestaan om EO en Omroep MAX tot de levensbeschouwelijke en Reli-vleugel van SBS-TALPA om te vormen. Jo Gijsen als voorzitter; Antoine Boddart als moderator, nieuwslezer en correspondent in Het Vaticaan. Op zondagmorgen vóór twaalf uur (commercieel dood tij), reli-circus met ex-overspelige Amerikaanse TV-dominees, het geheel naar keuze multicultureel ondertiteld in Randstads, Fries, Grunnings, Drents, Achterhoeks, Zeeuws, Brababwaans en Limbabwaans, Turks, Marokkaans, Papiamento en Somali. Voor kanslozen op de reguliere arbeidsmarkt die hun blik op de krijgsmacht en haar buitenlandse vredesmissies hadden gericht, komt er een speciale rubriek: Uitzending (net) gemist, lekker puh.

gravatar

Nou Outsider, daar noem je wat!Net zo min als er arbeiders bij de VARA werk(t)en, als dat de KRO werkelijk kattekliek was of de NCRV grrrrrrrrrstellik, de TROS een groeiwijze had gelijk druiven, zou ik verwachten dat de EO Echt Onafhankelijk zou blijven. Jouw inschatting dat John de Mol (en wie is HIJ dan???) wel eens snode plannen zou kunnen hebben om de kerkzak richting SBS te legen en ‘de Wilde Ganzen’ voor Talpa te laten vliegen. Wel mis ik in de talen waarin zal worden uitgezonden de wereldtalen Portugees, Kaapverdisch & Rotterdams. Zou daarin nog voorzien kunnen worden?

gravatar

Natuurlijk kunnen we zelfs een specifiek Rotterdams dialect ook meenemen, maar welke kiezen wij? E pluribus unum. Het Blijker/Hillegersbergs, het Lubbers/Kralings, het klassiek Crooswijks of Neo-Schiebroeks. het Overschies, Kop-van-Zuids, het Pendrechts, het Honingerdijks, het Hofpleins/Coolsingels, het Pernis’, het Stadhuizige, ‘t Hoogvlietse of de Delfshavense variant. Bij de laatste kunnen we gelijk de Kaapverdische en de Portugese integreren die aldaar als 2e en 3e taal worden gesproken. Ik bedoel maar, in een stad zo divers samengesteld, is het moeilijk een representatief taalgebruik te selecteren, temeer omdat nog slechts een kleine minderheid in alle taalregio’s het Rotterdams nog in woord en geschrift volledig beheerst, dus alle werkwoorden in de eerste persoon enkelvoud t.t. nog correct met een ‘t ‘uitspreekt. Goede raad is duur Busshowfeur; heeft u nog werkbare suggesties?

gravatar

Dit is fantastisch nieuws… Ik kan niet wachten op prime time nekschoten en fascistische parades door onze jongens uitgevoerd in gestrekte pas. Fris gewassen knapen die vrolijk een oorlog organiseren rond de reclame boodschappen van mijn partij de PW! Hou Zee boys, ga er voor!

Reageer
gravatar

Graag gedaan Prof. Dr. P. Beertje, gaat het weer een beetje?

Zelf ooit op attent gemaakt, me bijna doodgelachen, inmiddels al vaker gezien en ik verzeker u; hij blijft leuk!

En actueel, altijd.

gravatar

Jaja, en dan gaat SBS6 volgend jaar natuurlijk uit het basispakket en wordt het bijbetalen voor die landen om de troepen überhaupt nog te kunnen ontvangen. Worden het trouwens, met alle respect, uitzendingen in 1920×1080 of gewoon nog 1366×768?

Reageer
gravatar

Dit lijkt mij een heel gezonde ontwikkeling. De tijd dat je bij de NOS om zeven uur ‘s avonds met het waterboard op schoot een beetje willekeurig naar wat mensenrechtenschendingen ging kijken, dat moeten we anno 2014 toch niet meer willen?

Reageer
gravatar

Als nu de wetten van de kijkcijfers gaan gelden zal dus de eerstvolgende uitzending naar Kiev zijn om in opdracht van Putin en zijn OostOekraiense landslui de illegale zgn interimregering omver te werpen en de democratie te herstellen. Gesponsord door GazProm natuurlijk, Pullitzerprijs gloort in het oosten !

Reageer
gravatar

Gelukkig kijk ik sbs series niet. Of t moet een film zijn die ik in m’n eenzame uren kan kijken. Anders neem ik hem op en kijk m alsnog op een eenzaam moment.

Ik hoef ook geen reacties van nieuwe berichten of nieuwe reacties.

Reageer
gravatar

Ik zie hier mogelijkheden:
– Wie is de Spion: 18 BN-ers strijden op de Ermelosche heide om de spion te vinden. In aflevering 1: bij het voorbereiden op de gasmasker proef met Sarin gas, rommelt Karremans iets te lang aan het masker van de 3 JeeJee’s. Maar is hij wel de spion? Bij het onderdeel mortier schieten, blijkt de mortier van Gerard Joling loodrecht te staan ‘hahah, die van mij schiet ook loodrecht’… heeft de spion dat gedaan?
– Ik vertrek naar Syrie: 9 potentiële yihadstrijders vechten onderling uit wie er met de felbegeerde yihadstrijder 2014 titel vandoor gaat, en een reis naar Syrie wint.
– Tussen kunst en kitsch Afghanistan editie: soldaten leren authentieke Arabische kunst te herkennen als ze huizen binnen vallen op zoek naar mujahedien. In deze aflevering vertelt sergeant Jansen hoe hij het 4e eeuwse standbeeldje herkende, wist te verstoppen in tenue en eenmaal in Nederland terug voor duizenden euro’s wist te verkopen.
– Sterren springen, mijnenveld editie: zie sterren springen over Anti-tank mijnen. Ontdek hoe de kevlar implantaten van Marijke Helwegen haar beschermen als ze per ongeluk op een anti-tank mijn landt.

Reageer
gravatar

Wel wel, betekent dat nu ook dat oude oorlogen overgedaan gaan worden? De Slag bij Waterloo of Heiligerlee? Re-enactment met bekende BN-ners, Sterren Schieten?
Veel herhalingen natuurlijk, en voor- en nabeschouwingen, analyses en voorspellingen, toto’s en ‘So you think you can shoot’? Met een bijrolletje voor Jeanine als markententster?

Nou, ik ben er stil van.

Reageer
gravatar

Beste Jeettje,

sterren schieten lijkt me een prachtig format met dien verstande dat anderen op de sterren schieten. Bij voorkeur op de overjarige B-nichten en nichtinnen en ander belegen talentloos volk…

gravatar

Jep Jeettje, maar dan zonder vangnet. Dat geeft de uitdrukking ‘tegen de muur’ weer een een verfrissend nieuwe betekenis…

gravatar

Een serie als “Sterren tegen de muur” zie ik wel zitten eigenlijk. Een mooie manier om van ons overschot aan B- en C-sterren af te komen.

gravatar

Dat kan ook heel goedkoop, Toch? Er zijn intussen al flink wat jongeren op eigen initiatief en op eigen gelegenheid naar Syrië getogen om aldaar -zonder aanzien des persoons- humanitaire hulp te verlenen. Da’s pas participatief burgerinitiatief; niet wachten tot men georganiseerd en in groepsverband per militair vliegtuig boven een conflicthaard wordt geparachuteerd. Bij wie berusten trouwens de uitzendrechten van de onbetaalde uitzendkrachten? Ook bij SBS? Overigens, is de inschrijving voor Kiev al volgeboekt?

gravatar

ik hoop wel dat er een ondertiteling komt in 30 talen bij al deze uitzendingen. De overhead heft ook folders in alle talen behalve NL.

Reageer
gravatar

Beste Jongengroenenbleu,

Een miniserie zeg je? Dit geintje gaat tenminste 5 jaar duren.
Ik ben overigens wel benieuwd wie de samenvattingen krijgt.
Hopelijk verdwijnen die niet achter de decoder.

gravatar

Ik acht de benaming ‘Mysterie van Defensie’, meer relevant; honderden kolonels en generaals die wanhopig op zoek zijn naar manschappen, korporaals en sergeanten. Door de cumulatief doorlopende bezuinigingen op deze bedrijfstak hoeft er van Russische zijde niet meer op tegenstand van enige betekenis te worden gerekend indien men Russisch gas en Azerbaidzjaanse olie in legervoertuigen bij Zevenaar over de grens zou brengen. Het restant parate eenheden -met hun beide defecte jeeps- is namelijk momenteel op vredesmissie in Mali en Uruzgan en kan door acuut personeelsgebrek niet worden afgelost. VVD-meisje Hennis-Plasschaert overweegt nu om overtollig geworden mantelzorgsters en nog nét mobiele bejaarden (<67) in te zetten. Diederik Samson denkt hier meer aan slechtzienden en -horenden onder de Wajongers.

gravatar

Ik mag hopen voor de bewoners van Utopia dat de Nederlandse strijdkrachten niet als eerste daarheen uitgezonden worden door SBS6. De Utopianen hebben nog niet voldoende budget opgebouwd voor hun eigen defensie.

Reageer
gravatar

De ondertitel zou “Kabinet Delft ondergespit door bezuinigingen” moeten luiden! Recent is de allerlaatste Nederlandse tank uit het voormalig legermuseum in Delft vertrokken. Naar de SBS6 studio, blijkt nu dus.

Reageer
gravatar

Hennis-Plasschaert met haar ministerie is dus overbodig geworden en kan per omgaande worden wegbezuinigd.

Legeroefeningen worden de komende jaren gehouden op het Hilversumse Mediapark, en Hansie Hansie gaat de boel aan elkaar babbelen in The Army’s Most Funny Homevideo’s.

En prijsvragen met sms’en erbij.

Soldaten springen in het bad en soldaten dansen op het ijs. En uiteraard weer een prijsvraag met sms’en daarbij.

Gordon en Joling over de vloer bij Marko Kroon, en op 29 juni de grote SBS6 Veteranendag Spelshow, waarbij bekende Nederlanders het tegen elkaar moeten opnemen op een stormbaan met bijbehorende ballenbak, en waarbij met scherp wordt geschoten.

Ik kan niet wachten! Zojuist mijn prietpraat abonnement eens flink opgewaardeerd, want dat wordt sms’en geblazen!

Reageer
gravatar

Dit zal vast weer gaan floppen, zoals dat altijd gebeurt bij die platgeslagen commerciële partijen. Let maar op: na één seizoen neemt GroenLinks de uitzendrechten alweer over!

Reageer
gravatar

Uitzenden met sterren.
En het kijkcijferkanon kan met een speciale app door abonnees live bediend worden.

Reageer
gravatar

hoe zit het dan met uitzending gemist ?

gravatar

Het werd tijd dat SBS6 eindelijk eens met scherp ging schieten,

Reageer
gravatar

Ach, zo blijft er nog wat geld over voor het kabinet om nog een paar JSF’jes aan te schaffen.

Reageer
gravatar

Hm, ja dat is wel zo, maar als die jongens ergens ter wereld in een zandbak bezig zijn opnames te maken, wie vult hier dan de zandzakjes als de dijken doorbreken? Ik ben net weer door mijn rug gegaan, dus .. ehhh…

gravatar

Dan heb je niet goed gelezen Tinus. Jeanine is de uitzendrechten juist kwijt.

gravatar

Ik kan wachten op de life-uitzendingen. Gezellig 100 strijduitzendkrachten in een lege kazerne een nieuwe strijdmacht laten vormen zonder kapitaal en middelen! , daarna kan dit thema uitgebreid worden met leegstaande ziekenhuizen,scholen en verzorgingshuizen! Dat zal de grootste bezuiniging aller tijden opleveren!

Reageer