Heimwee naar The Passion 33 in Jeruzalem

‘Het wordt nooit meer zo goed als toen’

De EO en de RKK zenden donderdag voor het 1982e jaar op rij The Passion uit. Het inmiddels traditionele live-spektakel vindt dit jaar plaats in Groningen. Mensen die er in het jaar 33 in Jeruzalem bij waren, kijken echter met weemoed terug op de eerste editie: “Dat was pas intens.”

De hoofdrol wordt dit jaar vertolkt door Jan Dulles. Zijn naam komt daarmee in een indrukwekkend lijstje met acteurs als IJsbrand (1344) en Danny de Munk (2013). Onbetwist de beste prestatie werd echter neergezet in de allereerste Passion. Jezus van Nazareth stal in 33 de harten van velen met zijn levensechte performance.

Elise de Koel uit Heerhugowaard was er 1981 jaar geleden bij. De show heeft een onuitwisbare indruk op haar gemaakt: “Het was zó echt. Ik ging er bijna in geloven.” Volgens De Koel was het bijwonen van het spektakel destijds voor veel mensen een ‘haast religieuze ervaring’. Ze vindt dat het niveau van de uitvoeringen van The Passion sindsdien gedaald is: “Natuurlijk, ik geniet er nog steeds van. Maar zo goed als toen wordt het nooit meer.”

EO-directeur Arjan Lock vindt juist dat er een stijgende lijn zit in de edities van The Passion: “Alleen al de muziek is tegenwoordig veel beter dan toen, met nummers van bijvoorbeeld Nick en Simon en De Kast. Bovendien: Jezus van Nazareth was een geweldige toneelspeler, maar echt goed zingen kon hij niet. Met mensen als Jack van Gelder en Jamai hebben we dat probleem anno 2014 niet meer.”

Toch neemt de roep om een terugkeer van Jezus van Nazareth toe. Veel mensen hopen dat de oude meester zelf nog een keer de hoofdrol wil spelen. Volgens Lock is dat echter nog niet aan de orde: “Wij zijn daar niet principieel op tegen, maar dan moet hij wel zanglessen volgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goede uitvoering in 33? Ben je mal! Het liep faliekant verkeerd. Er zijn nota bene drie mensen gestorven tijdens de uitvoering. En nu zitten we er nog steeds mee.

Reageer
gravatar

Hopeloos! Alleen al het feit dat de EO in dd vs is gaan cashen EN dat ze zo’n volendarm de rol van onechte timmermanszoon hebben gegevenbetebetekent dat de culturele waarde nul is. Gewoon te dicht bij het originele script gebleven. De versie met Brian was vele malen sterker

Reageer
gravatar

Oeps.. Nerd? Mag dit onder #10?

Naief: Het woord ‘verbieden’ is gevallen, eindelijk.

En om het af te maken een citaatje van uw hand:
‘En gelovigen hebben wel een aantal redenen om zulke druk uit te oefenen, want volgens hun geloof gaat ieder die ze er niet bij weten te houden naar de hel.’

Daar dienen niet-gelovigen rekening mee te houden..? Waarom? Hoe? Laat maar ook eigenlijk, koppijn…

Ik laat deze beker verder aan mij voorbijgaan als je het niet erg vindt.
En zo ja dan toch.

Reageer
gravatar

Moet retegezellig zijn in die hel zonder al die pijpzeikers, en in de hemel is ook al geen bier, heb ik me laten vertellen.
Droogkloterij dus – maar dat heb je nu van die zaadverspilling op aarde met de aanstaande cherubijntjes.

Inderdaad, Annie: weg met die beker; miswijn is goedkope koppijnslobber. Het goede spul wordt bewaard in de pastorie.

gravatar

Op veler verzoek velt mijn Heilige Vader een oordeel, maar dat is wel het laatste oordeel, want met mijn passie is het na zovele jaren wel gedaan.

Het kan evenwel nog even duren; het schrijven van een herziene herdruk van het Nieuwe Testament kost Jorge Mario “Heilige Vader” Bergoglio, alias Paus Franciscus de nodige tijd. Hij is immers nog maar pas in dienst getreden van de Romeinse Curie.

Reageer
gravatar

Beste Jezus,

De toeschouwers kozen destijds in Jeruzalem voor de versie met Barabas, omdat die toen de meeste indruk maakte. Achteraf beschouwd was jouw passie toch de beste, omdat het optreden van Maria Callas – Magdalena pas later op waarde werd geschat.

gravatar

Zojuist werd bekend dat Joop v.d. Ende bezig is de oorspronkelijke hoofdrolspeler een aanbod te doen dat hij niet kán weigeren door hem de hoofdrol aan te bieden in een integrale remake van Golgotha in 3D-HD, Fullcolor Tunnelvision, inclusief “Die sieben Letzte Worte” waaraan eerder Johann Sebastian Bach zich zo schromelijk vertilde in zijn barokke bewerking van de Matthäus Passion. Parallel daaraan overweegt John de Mol een theaterversie met in de lijdende rol Marco Borsato. Desgevraagd verklaarde hij zijn zoon Johnnie niet geschikt te achten voor deze rol; Jr. moet te zijner tijd zijn vader opvolgen als beheerder van diens miljardenbelangen in de vaderlandse amusementsindustrie. Voor de rol van Jozef van Arimathea gaat John’s voorkeur uit naar IJsbrand Nawijn (met als understudy diens tweelingbroer Weinbrand Nawijn), beiden summa cum laude afgestudeerd aan de LPF Academie voor Kleinkunst en Politieke Retoriek en alom bewezen en gewaardeerde theaterdieren en zangtalenten.

Reageer
gravatar

Ik ga lekker aan het begin al verraden hoe het afloopt. Dan is er niks meer aan, en duikt iedereen de kroeg in. De Groningse horeca zal me rijkelijk belonen.

Voor die rottige 30 zilverlingen doe ik het echt niet meer. Nooit in al die eeuwen ook maar één shekel inflatiecorrectie gehad.

Reageer
gravatar

Vervolgens biedt het volgen van zanglessen door dhr. van Nazareth nog meer perspectieven. Na het doorlopen van enkele clinics, o.l.v. Nick & Simon én de zes É’s, is een afvaardiging namens ons land richting het Eurovisie Songfestival een reële optie.

Reageer
gravatar

Mijn zoon is ook dit maal niet van plan deel te nemen aan dit commercieel spektakel!
Kijk zo`n, 1980 jaar gelden zette je nog een show op het planken kruis voor een handjevol zilverlingen, da`s nu wel wat anders. En dan de keuze voor de EO en RKK, vreselijk.
Trouwens Mijn zoon is prima bij stem, groot fan van Ali B. en kan zelf ook rappen als de beste!
Zodra de Tros een deugdelijk programma opzet rondom deze dag zal Mijn zoon overwegen stappen te ondernemen tot een gedegen vervolgoptreden, hoewel het gevaar bestaat dat een remake altijd wat minder is dan het origineel.

Reageer
gravatar

Commercieel, zeg dat wel. Neem nou dat Ikea kruis, dat is toch geen gezicht. En dan moet’ie dat zelf inelkaar zetten terwijl iedereen staat te wachten. Ik wil op z’n minst een ambachtelijk kruis, gemaakt door een echte timmerman.

De firma Jozef & Zonen doet graag een offerte, en levert vakwerk volgens afspraak.

Over die voogdij hebben we het nog wel een keertje. Dat irritante Spook loopt ook steeds op te scheppen over zijn prestaties destijds. Ik wil daar met een vaderschapstest in een bodemprocedure wel eens een punt achter gezet zien.

gravatar

Met Pasen is ook Circus Billy Smart en de Lucy Ball show terug, alhoewel die ons tot vorig seizoen alleen met kerstmis zo intens verveelden.

Reageer
gravatar

Smaken verschillen, maar ik vond het boek maar moralistisch.
En natuurlijk, het is fictie, maar nog steeds ongeloofwaardig.
Het verbaast me dan ook niks dat er geen vervolg op is gekomen.
De Qu’ran is meer een spin-off.

gravatar

Over de geloofwaardigheid was men het vroeger niet eens, er zijn ook wel een aantal vervolgen op geschreven. Zoek op wikipedia maar eens op ‘apocriefen’.

gravatar

De speld gaat hiermee een beetje te ver. Om nu grappig te gaan doen over een gebeurtenis die voor veel mensen belangrijk is, vind ik niet kunnen. Wel frappant dat iedereen altijd denkt dat christenen deze semi-grappige opmerkingen pikken. Beetje jammer dat er zo gedacht wordt over een groot deel van de Nederlandse bevolking. Als er opmerkingen gemaakt worden over de islam, dan moet je oppassen, daar moeten we niet mee spotten. Maar die christenen, “oh het maakt hen toch niks uit” ; een godslasterende opmerking kan dus best. De Speld stelt me diep teleur..

Reageer
gravatar

Ehhhh …. bepaalde Christenen en humor gaan kennelijk niet samen, net als bepaalde soorten moslims en humor niet samen gaan?

Zou het kunnen zijn dat een bepaald soort mensen zichzelf veel te serieus nemen, en heimelijk stikken van jaloezie dat anderen daar wat normaler mee omgaan? Niet de neiging hebben zichzelf als moreel superieur op te werpen en gewoon mens te blijven?

Schei eens uit met dat Calimerogedoe en wordt weer normaal mens en steek die godslasteringskaart weer terug in je binnenzak, ja?

gravatar

Iris, lieve schat,

Poepen (in de Vlaamse betekenis) vinden nog veel meer mensen een belangrijke gebeurtenis. Mogen wij er daarom van jou ook niet mee spotten?

Wist jij overigens dat Mohammed ook nogal wat heeft gepoept? Waarschijnlijk zelfs vrijwel dagelijks. Ongelofelijk niet waar?

Of Jezus ooit heeft gepoept, is onbekend, maar het is volgens sommige bronnen niet onwaarschijnlijk. Daarbij moet worden gedacht aan de bekoorlijke Maria Magdalena.

gravatar

Fijn dat je iets weer totaal kan omvormen zodat het verschrikkelijk klinkt. Hahahahaha jemig. Je snapte heus wat ik bedoelde.

gravatar

Oh ik wil helemaal niet zeggen dat ik niet tegen een geintje kan als het gaat om geloof. Ik beweer ook niet dat ik van sommige grappen de humor niet kan inzien, sterker nog ik kan er smakelijk om lachen. Maar dit vind ik gewoon een beetje respectloos, en dat irriteert mij. (:

gravatar

Zeg Harrie, Jeettje en oom Viesman,

Foei toch, hier een beetje dat lieve ding pesten. Kunnen jullie wel?

Doe dat liever elders, bijvoorbeeld bij het Elektronisch Pest Dossier (EPD). Daar kan zij immers van tevoren weten, wat voor soort geintjes haar te wachten staan.

Maar nu moest Iris in al haar onschuld, voordat ze kon weten dat haar zieltje beschadigd zou worden, een tekst en nog erger, reacties doorlezen die voor haar totaal niet geschikt zijn.

Letten jullie alsjullieblieft in het vervolg beter op jullie woorden.

gravatar

Respect. Dat is toch wat die K-marokkaantjes altijd wordt verweten te roepen, nee; te eisen? Humor is dus alleen leuk als als het de goedkeuring van de Heere heeft?
Nou ja, laat ook maar; een geloofsdiscussie á la het Reformatorisch Dagblad hoort niet in De Speld thuis.

gravatar


Jeettje!

Wat heb ik jou, Harrie en oom Viesman nou vriendelijk gevraagd?

Harrie en mijn oom hebben een gewillig oor voor mijn overtuigende argumenten om het lieve ding niet te pesten. Maar jij… Wat een verbaal geweld weer en waarom? Is er iets misgegaan met het ontkolen van de buitenboordmotor van jouw fiets?

gravatar


Pastor P. Deauville,

Hoe jong wil jij ze hebben, vuilak?

gravatar


Grappig ding Iris,

Voor aprilgrappen ben je veertien dagen te laat.
Probeer het over 351 dagen weer opnieuw.

gravatar

Iris, ook de slachtoffers van christenen worden door de Speld niet vergeten, kijk eens aan:

http://www.speld.nl/2014/04/14/slachtoffers-wisten-van-misbruik-door-gijsen/

Tóch een beetje dubieus dat je daar geen bezwaar tegen maakt..? Mij persoonlijk stel je diep teleur met je oorverdovende zwijgen Iris!

“Fijn dat je iets weer totaal kan omvormen zodat het verschrikkelijk klinkt” zeg je. Nou verrassing Iris, daar hebben de gristenen geen patent op al zou je vaak denken van wel.

Denk maar aan een ijsje eten op zondag. Het lijkt zo onschuldig maar het schijnt de here jezuns een doorn in het oog te zijn. Net als ongehuwd vrijen of – het kan altijd erger – homosueel zijn overigens, maar dat laatste is te genezen.
Volgens een stel militante gristenen tenminste wel.. beetje boel respectloos t.g.o. miljoenen mensen(M/V) worldwide als je het mij vraagt.

Maar inderdaad, zoals Jeettje al opmerkte: “Nou ja, laat ook maar; een geloofsdiscussie á la het Reformatorisch Dagblad hoort niet in De Speld thuis.”

Dat geloof ik dan weer wel!

gravatar

Het draait om respect, Annie. Wat er rond het jaar 33 is gebeurd heeft de levens van miljarden mensen beinvloed, bijvoorbeeld doordat er zoveel mensen tot geloof kwamen.
Het misbruik door kerkleiders is verschrikkelijk en onvergetelijk.
Toch heeft het in vergelijking veel minder invloed gehad, en ik betwijfel dat het over 2000 jaar nog veel besproken wordt.
Er is op sociaal-cultureel gebied gewoon niets belangrijkers wat de mensheid gekend heeft dan dit verhaal, ongeacht hoe het tot stand is gekomen. Tenzij je bepaalde sociaal-culturele uitingen wil boycotten moet je er daarom voorzichtig mee omgaan.
Maar waarom iemand het christendom zou willen boycotten snap ik niet

gravatar

Dus, naïef, moeten wij respect hebben voor deze vergissing? Die waarschijnlijk miet eens in die vorm heeft plaatsgevonden? Mooi niet: zodra geloof in het spel komt, vallen er doden. Natuurlijk kun je het christendom niet boycotten: geloof is een menselijke eigenschap die te pas en te onpas misbruikt wordt voor vuige doeleinden.

Het enige wat gedaan kan worden is op de inconsequenties blijven hameren en de mededeling luid en duidelijk doorgeven dat het een puur persoonlijke zaak is waarmee je anderen niet lastig moet vallen door ze voor te schrijven hoe ze moeten leven. Want juist dát respect wordt andersdenkenden onthouden: de vrijheid tot anders denken en leven.

gravatar

Iedereen is vrij om anders te denken, de meerderheid doet het nu ook dus de sociale druk om te geloven is helemaal niet zo groot meer. Per individu kan deze druk natuurlijk nog wel verschillen, bijvoorbeeld voor wie streng gelovig wordt opgevoed.

Maar je bezwaar dat men wordt verteld hoe men moet denken gaat niet alleen voor geloof op. Om de sociale druk te geloven op te heffen promoot je zelf een sociale druk om elkaars vrijheid te respecteren. Dat is een goed initiatief wat mij betreft, maar het zegt wel dat er prima redenen kunnen zijn voor sociale druk. Die druk 100% verbieden is dus ook hypocriet.
En gelovigen hebben wel een aantal redenen om zulke druk uit te oefenen, want volgens hun geloof gaat ieder die ze er niet bij weten te houden naar de hel (kort door de bocht, maar zo denken ze). Dat veroorzaakt die vuige doeleiden, en hameren op inconsequenties helpt hen inderdaad om milder te zijn. Zodoende komen er steeds meer gelovigen die dat hameren minder hard nodig hebben, dus samengevat: om het geloof als geheel te verachten uit humanitarisme is ouderwets. Richt je liever specifiek op personen.

gravatar

Ik ben heel benieuwd naar deze versie! Ik vraag me alleen af waar ze Jan Dulles zullen kruisigen en hoe lang ze hem daar laten staan…. Groningen kan er wel zo’n bezienswaardigheid bij gebruiken…

Reageer
gravatar

De NCRV heeft van ons toestemming gekregen om daarvoor een ongelijkvloerse kruisiging te gebruiken. Dit omdat er geen noemenswaardige heuvels in de stad zijn, en omdat een platvloerse kruisiging niet past bij zo’n oude traditie.

De keuze is gevallen op het Emmaviaduct. Dat kruisigt behalve een rangeerterrein ook een aantal wegen en een kanaal. Een ideale plek dus, omdat ook treinreizigers en schippers er zo plezier van hebben. De crew is nu bezig om de hoofdrolspeler op te rekken, want hij moet aan zowel het onderste als het bovenste wegdek vastgespijkerd worden.

Met ons is afgesproken dat hij mag blijven hangen zolang er geen lange files door ontstaan. Het spuiten van graffiti op de kruisiging is verboden, en daar zullen onze collega’s streng op toezien.

gravatar

Ik heb Hüseyin Baybaşin gevraagd om dit jaar de goede moordenaar op Golotha te spelen. Eerder had ik de rol aangeboden aan een juweliersvrouw, maar zij weigerde om persoonlijke redenen.

Reageer
gravatar

Zeg Ouwe Zeur,

Spot jij er maar mee, maar miljarden mensen weten beter.

In deze week zij het jou vergeven. Als je donderdag tijd hebt om even langs te komen, zal ik als teken van vergeving ook jouw voeten wassen en daarna kussen.

Zelf een schoon en droog handdoekje meebrengen.

gravatar

Meneer Regi Zeur,

Mag ik de slechte moordenaar aan de andere kant van de Vermoorde Onschuld op Golgotha spelen? Ik heb namelijk heel veel ervaring met het vermoorden van de politieke betrouwbaarheid. Als historicus weet ik dat zo’n rol wonderwel past bij het vermoorden van de historische betrouwbaarheid.

gravatar

Jammer dat u de feiten zo onwaarachtig aanhaalt. Een man van 33 aan wiens voeten vrouwen liggen, die als een jonge god Jeruzalem wordt binnengehaald, die prostituees vrijpleit, daarvan is toch duidelijk wat hij met “het” bedoelt in de uitspraak “het is volbracht”. Hij was gewoon klaar, zoals hij elke dag wel één of meer keer klaar was. Niet voor niets is deze man, in een tijd dat voorbehoedmiddelen nog maar beperkt beschikbaar waren, aan het kruis gestorven.

gravatar

Het is ook geen wonder hé Sipke dat de Heilige Moederkerk sinds het laatste avondmaal alles in het werk heeft gesteld om alle tekenen van snollen en andere vrouwen uit te wissen. Zelfs een notoire bruinwerker als Da Vinci liet zich intimideren om Maria Magdalena te ver-heer-lijken, op zijn beroemde Laatste Avondmaal…..

gravatar

Is het oorspronkelijke libretto van Saulus van Tarsus dit jaar bij de EU naverteld door Johannes de Tweede (niet J. de Doper!) of door ene Matteüs van Alfeüs?

Reageer
gravatar

Wist je wel,Paulus dat de Doper enkel nog vereerd wordt in het Brabantse dorpje Sprundel, waar een snode pastoor een kerk heeft gesticht vlak naast de aloude Apotheek de Doper, in de St.Janstraat vanzelfsprekend, met de zelfde naam.Schijnt nog ingewijd te zijn door Jo Gijzen.

gravatar

Schandalig, dat de Zoon van de Heere dit jaar wederom is gepasseerd voor de hoofdrol. Hij kan overigens zingen als welke jonge god dan ook en dan nog beter.

Ik blijf dit jaar uit protest maar eens thuis.

Reageer
gravatar

Enige Kastijding met zwepen met weerhaken, doornen kronen en kruisiging is den SGP niet vreemd, mijn beste, althans bij de Passion 33 sfeervol in beeld gebracht door mannenbroeder Gibson.

gravatar

Daar maak je toch geen grapjes over! Ik leed als klein meisje aan paasbraak! Mijnouders sleurden onsmee naar de mateus passion! Nadat wij volgepropt waren met eieren! Wie heeft er bedacht dat pasen en eieren samen gaan?

Reageer
gravatar

Lieve Ingrid, ik lijd met je mee.

gravatar

Nou nou, Ingrid; Elise de Koel maakt nooit grapjes – ze is gekend daarvoor.
Maar dat van die eieren is makkelijk: dat komt uit de biblebelt, de streek rond Ede-Barneveld, de kippeboeren, weetjewel.
Geloof is mooi maar je moet wel met liefde er een hoop aan verdienen, nietwaar?