Rutte: ‘Geef lidstaten inspraak in EU’

Premier pleit voor Europees parlement

Regeringsleiders van de Europese lidstaten moeten inspraak krijgen in het EU-beleid. Dat heeft premier Rutte gezegd op een VVD-campagnebijeenkomst. De partijleider deed een aantal concrete voorstellen om de Europese Unie democratischer te laten functioneren. Rutte: “Op die manier beslist Brussel niet meer over ons, maar beslissen wij over Brussel.”

Volgens Rutte is er nu veel chagrijn rond Europa omdat burgers vinden dat de besluitvorming niet democratisch genoeg verloopt. Hij pleit ervoor om nationale regeringsleiders te laten meepraten over het beleid in Europa. “Dan los je dat probleem in één keer op en gaan burgers zich weer betrokken voelen bij de EU.”

“Ik besef dat het nu nog toekomstmuziek is, maar zonder vergezichten komen we nergens. Je moet je voorstellen dat de bevolking van elke lidstaat straks direct leden kiest voor een Europees parlement. Die democratisch gekozen leden kunnen vervolgens beslissen over de benoeming van een Europese Commisie. Als dat niet democratisch genoeg blijkt, kun je daarna altijd nog een Europese Raad en een Raad van de Europese Unie instellen met regeringsleiders en vakministers die ook weer een democratische legitimatie hebben in de lidstaten. Op die manier zijn we niet langer afhankelijk van de bureaucratische willekeur uit Brussel. In zo’n scenario zou het wantrouwen tegenover de EU in no time verdampen.”

Jeroen Dijsselbloem, Minister van Financiën, ziet praktische bezwaren. “Het lijkt me niet handig als allerlei vakministers zich straks uren per week met Europees beleid moeten gaan bezighouden. Het is een illusie om te denken dat de binnenlandse werkzaamheden daar niet onder zouden lijden.”

Harry van Bommel van de SP noemt de plannen onhaalbaar en verwijt de premier ‘wensdenken’: “Het is een aardig institutioneel proefballonetje, maar dit gaat nooit een meerderheid halen in Europa. Op deze manier maak je Nederlanders eigenlijk blij met een dode mus.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In het Europa van de visionair Rutte zit een immense hoeveelheid bureaucratie; werkgelegenheid voor bureaucraten. Op dit Europa rust nu al een enorme overhead aan logistiek, onroerend goed (geleased of gekocht) en faciliterend en uitvoerend personeel. Ware het een hypotheek, hij zou nu onder water staan. Noem dat maar eens proefballonnetjes. Het zou leuk zijn om Mark’s proefballonnetjes met helium te vullen om hem dan met een kinderstemmetje de paradox te horen uitleggen van enerzijds de VVD-wens om meer autonomie voor de lidstaten (lees: Nederland) en anderzijds zijn lokroep om een verenigd Europa. Niettemin: onze jeune premier is een ware overlever én slangenmens; hij kan het nog ver brengen in het bank- of bedrijfsleven, na kabinet Rutte/Pechtold/Buma IV.

Reageer
gravatar

De uitdaging ten behoeve van de Nederlandse politiek is juist dat men het leuk vindt om te doen en een idealistische uitstraling wil hebben. Hierbij legt men zich te veel aan banden. De mensen onder Mark Rutte knappen het vuile werk op, zodat de oplossingen voor Nederland en Europa op een gegeven moment wel moeten komen. Hier wil men de leuke baantjes na de politieke carriere, maar in andere landen vult men zijn zakken indien men een positie heeft op een manier die als corruptie wordt omschreven. De boel moet gewoon ff wakker geschud worden, dat noemt men omdenken en we moeten met een ander soort propositie komen om de maatschappij te verbeteren. Europa mag anderen best laten leren van al haar fouten en vergissingen, dat zie ik niet als een probleem. Alles ligt klaar. We gaan teveel van links naar rechts in plaats van vooruit en omhoog.

gravatar

Oh Moderator; weer een beetje bijgekomen?
Aan de slag dan: er zit hier een gek reclame te maken voor een dubieus dagblad…..

gravatar

Ah, er is er weer eentje uit de winterslaap ontwaakt en uit de modder gekropen. Een beetje laat, de paddentrek dit jaar was voltooid op 7 april.

gravatar

Sinds ik de speld lees moet ik een harde lach bij zoveel nieuwsartikelen uit de “normale” media ook onderdrukken.

Vandaag bijvoorbeeld: MOSCOW (Reuters) – A small group of lawmakers have asked Russia’s top prosecutor to investigate whether the last Soviet leader, Mikhail Gorbachev, should face treason charges over his role in the 1991 collapse of the Soviet Union.

Hahaha, goede grap van de speld weer.. oh wacht.

Reageer
gravatar

Ik zie dit als een eerste stap naar meer transparantie, minder lobbygroepen en een kleiner Europees ambtelijk apparaat. Ik voorzie nu al flink banenverlies onder lobbyisten, ambtenaren en politici. Ik denk dat we allemaal wel eens zijn dat dit een zeer zware klap zou zijn voor de bedrijfstak van beroeps vergaderaars. Je moet er niet aan denken wat er zal gebeuren als al die mensen op straat terecht komen.

Reageer
gravatar

Het lijkt mij juist aardig om het buitenland buiten Europa te laten meepraten over het buitenlandbeleid van Europa. Op deze wijze begrijpt Europa het buitenland buiten Europa beter en weten ze wat ze tegen de regeringen in het buitenland zeggen moeten. Gezien het aantal landen in het buitenland kan ieder land binnen Europa voor ieder land buiten Europa een eigen Minister hebben. Op deze wijze kunnen we er 200 Ministers van Buitenlandse zaken bij krijgen. Laten ze dus daar zelf maar kiezen welke Minister van Buitenlandse zaken uit ons land willen hebben uit ons. Dat is goed voor de werkgelegenheid, bovendien bespaard het al snel enkele regels in het verkiezingsprogramma van onze politieke partijen. Zo hoeven we niet zo veel meer te lezen en dat bespaart ons als kiezer een hoop tijd.

Reageer
gravatar

Beste Bond op #5,

Rutte was de eerste mini-ster, maar wie eindigde op op 5 november 2012 als tweede mini-ster?

Reageer
gravatar

Zussie,

Dat was destijds ene Cornelis Willem Heuckeroth die gekend wil worden onder de naam Gordon. Hij overtreft blonde Geert nipt in de categorie racisme.

gravatar

En als we nou de EU naar Den Haag halen? Dan beslist Den Haag weer gewoon over alles, en hebben we het probleem het meest efficiënt opgelost.

Reageer
gravatar

Dat is geen gek idee, een Europees paleis bijvoorbeeld, staat nog helemaal nergens. Ik vraag me trouwens af of er überhaupt al ergens een parlement is waar de leden een eigen slaapkamer en een badkamer met bubbelbad hebben. Relaxruimtes zijn trouwens ook nodig en een biljart en een poolruimte, dat lijkt me wel wat. Daar moeten sponsors voor gevonden worden en dan kunnen we die toko gaan realiseren.

gravatar

ik had laatst ook zo’n idee: als je nou eens alle computers op de hele wereld aan elkaar zou verbinden dan zou je hele snel met elkaar informatie uitwisselen. Dit hen ik het “Franknet” genoemd. Eerst gaan we alleen korte berichtjes versturen (Frankmail), maar vervolgens moeten we ook foto’s kunnen plaatsen (FrankLikker) en zelfs hele films (Franktube). Ik ga meteen patentaanvragen.

Reageer
gravatar

Je zult zien dat het binnen de korste keren verandert in een enorme verzameling van Frankporno en Frankforums waar Frankeerders elkaar anoniem de huid volschelden.

Plus een Frankbook waar mensen hun ondraaglijk saaie leven uitstallen voor het oog van de hele wereld, in een onverbloemde schreeuw om aandacht.

gravatar

Ik dacht dat vergezichten zo iets waren als een oliefant die het zicht belemmert. Wat vind onze Minister-president van een federale unie met een volwaardige regering vanuit en onder controlle van het Europese Parlament?? Zo is het democratische tekort meteen helemaal opgevuld.

Reageer
gravatar

Toe nou, had u nu nog niet door dat Rutte het over zichzelf had als bijziend olifantsjong? En het helpt ook niet als mammoeten als Teeven en Opstelten in de weg lopen, daar krijgt-ie telkens een klets met de slurf van als-ie wat verstandig zegt. Doet hij dan ook niet.

gravatar

Zeg zogenaamd lollige persoon onder de pseudoniem Jeettje,

Het is wel erg makkelijk onder een schuilnaam mij als mammoet neer te zetten. Ik daag jou voor belediging voor de rechter als je mij even jouw echte naam durft te melden.

gravatar

Aha, Rutte vult zijn proefballonnetjes dus door het tuitje vlakbij zijn eminente kont te houden. Ik mis alleen nog woorden zoals slagvaardigheid en vooruitstrevendheid, maar die zullen we de komende week wel tegenkomen.

Reageer
gravatar

Mijn beste Trendvolger,

Bij deze dan, omdat het mijn kiezerspopulatie ten goede komt:

slagvaardigheid en vooruitstrevendheid

gravatar

Ik vind dat er eerst inspraak in de lidstaten zelf moet komen. Misschien is het iets te idealistisch, maar zou het niet mooi zijn als Nederlanders zelf hun regering zouden kunnen kiezen? Uiteraard zie ik de problemen ook wel:
– verkiezingsbeloften die zo maar uitgevoerd moeten worden,
– Nederlanders die nergens verstand van hebben krijgen zomaar een stem
– Politici die allerlei domme maar heel populaire (en soms racistische!) standpunten gaan verkondigen.
– …..
Maar al met al denk ik dat de voordelen hier toch wel tegenop wegen.

Reageer
gravatar

Beste Dorpsweg32,

Hoe zit het met jouw flauwekul als dorpsonbenul?

gravatar

Ik vind het ook jammer als doorgang zou vinden. Nu ik net gewend ben aan de dictatuur, komt er een democratische toplaag.
Doet de partij tegen de (europese) burgers mee? Heb ik tenminste wat te kiezen.

gravatar

Heel geestig hoor, maar de treurige werkelijkheid is 28 landen, 500 miljoen inwoners die in 24 verschillende talen steevast het economisch eigenbelang naar voren schuiven. Doe mij maar weer een borrel.

Reageer
gravatar

Die Rutte wil zich ook overal mee bemoeien zeg! Weet hij dan niet dat die leden van de Europese Commissie allemaal wel eens ergens voor verkozen zijn geweest: parlementslid, of zelfs als echtgenoot. En dan maar volhouden dat de EU demokreupel is!

Reageer
gravatar

Niets om van de schrikken bond, alcohol en drugs gaan prima samen; kijk maar eens in het café bij jou om de hoek. En de enige echte trojka bestaat uit alcohol, drugs en politiek leiderschap. Voor Brussel zelf zou ik dus zeggen: hoe meer zielen hoe meer vreugd!

gravatar

Ik zie nog een groot voordeel: het lijkt mij dat door deze keuzes we met zijn allen ook veel minder geld kwijt zijn aan bureaucratie. Nu maken alle lidstaten veel kosten zelf, dat wordt straks alleen maar beter!
Waarom komt dat idee nu pas? Die Rutte is toch ook echt een leider met visie…… (Zo vind je niet snel weer…..)

Reageer
gravatar

Bezorgd (m/v),

Inderdaad, we zijn veel goedkoper uit als we de Nederlandse bureaucratie uitspreiden over alle lidstaten van de EU. “Briljant”, zoals Van Rompuy al schreef in de eerste de beste reactie.

gravatar

Die rutte toch, wat een grapjas! Heeft zijn moeder hem vroeger de nieuwe kleren van de keizer nooit voorgelezen? Eerlijkgezegd begraaf ik liever een dode mus dan dat ik de inspraak zou moeten gedogen van de vakministers van bbulgarije, roemenie en nog meer van dat soort failliete lidstaten! Lieve mark heb je nog enige zelfkennis?

Reageer