‘3Js verder met zes letters E’

Twee leden spreken beweegredenen tegen

Zes letters E hebben de 3Js weer leven gegeven: Jee Jee Jee. “We deden het eerst tegen beter weten (..) en mét twee letters E kreeg elke J weer het enerverende effect”, meent de derde J. De eerste J en de tweede spreken hem beheerst tegen: “De ernst bespreken we veel met leden. Ze leken ‘welnee’ te vertellen en zwegen verder.”

Een neef (Evert, red.) kende de wetten een beetje en regelde het even. Het leek hem beter telkens met dezelfde lettergreep te spreken. Evert: “De 3Js erfden deze nette letters E en het bleek reeds de tweede keer te wezen. En weten we welke elf letters de sterren bestegen?” “Slechts één”, vertelde de derde J, “de E!.”

De derde J weet met de NS geen enkeltje Den Helder-Heerenveen te verwerven. Met een snelle Mercedes-Benz reden ze echter slechts even. De brede weg verdween met de lege velden. Elders bleken zeven merels te zweven. “Geef me een geweer!” deelde de tweede J mede. Tegen het zere been.

“Besef terdege, beste J, geen bevelen! Ben je de regels vergeten?”, stelde de eerste. Even leek het hem beter een tegel tegen z’n hersenen te werpen. “Ben zelf geen expert”, beweerde de J. De tweede J bekeek hem. Ze kregen het steeds heter en zweetten enkele peentjes. De twee Js wensten de vete te beslechten. Het werd stemmen. De derde J bleek het eens met de tweede.

Het geweer verscheen en de meeste mrls verdwenen. Zes letters E bleven. “Nemen we zeker mee!” Het recht der de derde J heeft effect gegeven. De J schreef snel een tweet: “De 3Js geven de geest. We leven verder met zes letters E: ‪#‎JeeJeeJee‬”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik had juist begrepen dat met het oog op de naderende feestdagen en volendarmse tradities, zij er een familieaangelegenheid van zouden maken, compleet met incest. Die vrolijkere weg zou zijn beslag moeten krijgen in de aangepaste naam ‘De drie J-zussen’.

Reageer
gravatar

Is er echt niemand die George Perec’s La Disparition heeft gelezen?

Reageer
gravatar

Met veel respect, echter met deze tekst heeft men de E teveel eer gegeven. Wenst De Speld het beeld te geven geen enkele gêne te hebben met de lezer te vervelen met leeg lettergezwets per strekkende meter?

Reageer
gravatar

H.J. Van,

U bedoelt wellicht De Speeld met twee letters EE.

gravatar

jongengroenenbleu,

Ik zal voor u bidden. Heeft overigens u nog andere verzoeken? Dan kan ik die ook meenemen in mijn gebeden.

gravatar

Beste Uw,

verzoeken? Zeker! Helaas zal u, zijnde een dominee, niet aan biechtafnemingen doen. Dat is jammer zowel voor mij als voor u. Maar dat terzijde; zou u willen bidden tot uw god dat mijn vriendin mij voortaan wil blèffen? Amen en halleluja…

gravatar

De E12 tussen Noorwegen, Zeden en Finland heb ik altijd nog eens graag willen bekijken op de kaart.

gravatar

Aardige E-legende, maar probeer het nu eens met alleen een medeklinker.

Reageer
gravatar

U-TUMULT

Lunchuur. Lucullus smult:
‘Yum-yum.’ ‘t Smuluur U.
Rumpunch, Rundrug, zult vult
Lucullus’ guts. Vruchtjus.

Puur smulzucht. Slurpcultuur.
Luuks lunchuur duurt. Blutwurst.
Lucullus blust gul ‘t vuur:
Dus vlug ‘n pul. Nur Durst.

Lucullus smulkunst: ‘Bluf,
Humbug,’ zucht Urk. ‘Nut: nul!’
Spuwt Bussum. ‘Stuff!
Wuft juk! ‘n Junk! ‘n Lul!’

‘t Nurks vulgus gruwt. Tumult.
‘Duur spul,’zucht Jut, kucht Jul.
‘Uw slums: Lucullus’schult!
Lucullus plukt u! Brul!

Brul, Bussum, Hulst, Urk, Vught!
Vlug, vlug! Lucullus lust
Uw grut, uw stulp, uw vrucht!
Uw hulp, fluks, dus: ‘n must!’

Hun durf: stug, stuurs, bruusk, cru.
Gut, gut, ‘t lukt. Dum-dum.
Buksvuur. Lucullus nú:
‘n Urn, ‘n wurm, punctum.

Gerrit Komrij 1944 – 2012

Reageer
gravatar

Laat ik het dan maar doen; ik vroeg me echt, eerlijk waar, meteen en als eerste af: wat zou Jeettje hiervan vinden; wellicht kan hij zijn licht over de kwestie laten schijnen.
Als íemand verstand heeft van J’s en EE’s is hij het wel.
Bij deze; Jeettje?

Wilde het een beetje vlotten met XP verwijderen naar de Windows-heaven (of hel, kan ook) of bent u met een gedoofde firewall en onbeschermd tegen enge ziektes het lot aan het tarten?

gravatar

Ach ja Annie; ik doe het nu op z’n Afrikaans: Ubuntu. Daar zit geen dubbele ee bij; moet goed gaan dus.
En ik heb een tablet nu met aanclipbaar toetsenbord met ruiten8: beetje Madurodamspul maar retemobiel. Als ik ‘m al niet had gehad, zou je me kunnen verdenken van een midlifecrisis: Pa gaat modern.

Die Volendammers; tja, het zat er in, het is de commerce hé: de klankgelijkenis met PeeVeeVee verkoopt daar.
Geen woorden meer aan vuil maken.

gravatar

Lekker bezig beste Jeettje!

Ubuntu, niks mis mee, maar het is voor mij alweer een jaar of vijf geleden, dat ik ermee gewerkt heb. Destijds kreeg je tussen de 40 en 50 updates per dag, dus de zaak liep nogal vol. Een vraagje: Hoeveel is dat heden ten dage?

Groet, Trendvolger.

gravatar

Ah Trendvolger, 75 zie ik net. Denk niet dat ik ze allemaal nodig heb, maar nu even geen tijd, en het is de backup pc, dus…
De andere is al gehackt: krijg een scherm dat ik me opnieuw aan moet melden bij Windows en initialiseren omdat de hardwareconfiguratie niet klopt met hun gegevens: er is natuurlijk helemaal niks veranderd, behalve de ondersteuning. Toch wel blij nu met m’n tabletje

Tuig is het, die hackers: krijg ik er een in handen, dan leeft hij net lang genoeg om een gruwvolle dood te sterven. Weer een zetzetpeeer minder.

gravatar

Jambo beste Jeettje, dat is niet mis allemaal!
Dat Ubuntu klinkt me wat Nigeriaans in de oren maar dat kan aan mij liggen hoor, vast hartstikke betrouwbaar verder.

Ik haat veranderingen, vernieuwing en wil dat alles eeuwig zo blijft, pc-gezien.
Wel heb ik zo’n tablet in mijn handen gehad en ik moet toegeven.. het had wel wat.. ik sluit niet helemaal uit dat er ooit een komt die zich de mijne mag noemen.
Hoort dat ook bij een midlifecrisis? Dan heb ik er ook één te pakken, duidelijk. Ik verlang ook hevig naar een rode sportauto voor de deur, nooit last van gehad.

Hackende ZZP’ers, breek me de bek niet open. Vanochtend in de vroegte stonden er 2 op mijn balkon. Hacken, betonboren en even later aanbellen ook nog.
Gelukkig stond mijn firewall aan (de voordeurbel uit) want het was nog voor de koffie, gevaarlijk moment om te gaan staan ZZP’en tegen me.

Later op de dag bleken ze tóch mijn tel.nr. achterhaald te hebben, hackers doen dat fluitend met 2 vingers in hun neus blijkt maar weer.
Ik schreeuwde BEL-ME-NIET en nee, ik wil geen Farmville met je spelen op Facebook idioot.

Dat hielp, na drie keer bellen stopten ze ermee.

Toch gek dat ik sinds maandag dagelijks urenlang verstoken ben van internet en vaste telefonie. Tv doet het altijd wel vreemd genoeg.

En ik heb nog wel het destijds als beste uit de bus gekomen (kuch) Vista op mijn laptoppie die nooit uit de mode mag, of stuk.

Als ik nou hackers aanlever, hoe worden ze dan afgeslacht? Komt er een machete, klewang of Leahterman all purpose knife aan te pas of toch liever de ouwe vertrouwde kettingzaag?

gravatar

3 J’s met zes E’s, daar kan alleen maar nog meer narigheid van komen. De simpele 3J’s waren al niet om aan te horen, en hadden reeds lang gedeporteerd moeten worden naar Pakistan, alwaar men aan aanhoudend gekrijs en gejengel gewend is. Maar met deze E’s erbij dreigt een bankroet van onze culturele normen en waarden, en slaat de balans door naar het Volendamse hellevuur!

Reageer
gravatar

Deze tekst is moderne kunst, zeg maar haast hedendaagse rijmloze poëzie.

De schrijvers hebben om te beginnen weliswaar geprobeerd verband tussen de zinnen te vermijden, zoals het in moderne poëzie hoort. Dat is hun echter niet volledig gelukt.

Ze houden teveel lettergreep. Ik wijs op de greep op de letter J. Dat had losser gemogen. Ik lees bijvoorbeeld in alle alinea’s iets over een zekere “derde J”. Voor het beoogde vervreemdingseffect hadden de auteurs er beter aan gedaan om achtereenvolgens de volgende naamsaanduidingen te gebruiken: derde J, derde V, derde B, derde G en hoge C. Dat geldt ook voor de tweede J en de derde, maar in mindere mate.

Ook het verbergen van rode draad komt te kort. Toch geef ik één ster, omdat er weinig touw is om de tekst aan vast te knopen.

Conclusie

De moeilijkheidsgraad is te laag voor gebruik in de Nederlandse les. Een goed hedendaags kunstwerk dient immers zodanig van structuur en opbouw te zijn, dat de leerling wordt uitgedaagd om uit te leggen wat de maker heeft bedoeld. In dat laatste falen Nathan de Groot en Bas Jongenelen. Ze hadden zelf een bedoeling.

Reageer
gravatar

Wel Zeer Edel Geleerde Heer Dipl-ing Paulussen,

Om uw onderwijsdoelstelling te behalen raad ik “Roodkapje” aan. Dat het kind ongesteld is ontgaat de lezers doorgaans al, laat staan dat zij de thematiek van familie-eer herkennen. Een andere optie is “A clockwork orange”. Daar zit veel geweld in, en dat doet het eigenlijk altijd goed bij de jeugd. In geval van nood zou u nog kunnen kijken wat u deze winter ook al weer aan sinterklaasgedichten is toegekomen; dat rijmt ook.

gravatar

Weet je welke bedenksels beter te vergeten menen te wezen? Het bedenksel hetwelk erkent welk bedekkend effect het eerste gezever genereert: de 3 J’s en met deze verheven eerste zet meent men meteen te beweren welke leemte er eens geschept werd > de 3 met een i….

Reageer