Steeds minder praktiserende tyfuslijders

'Ik doe er niet zo veel meer mee'

Het aantal mensen met tyfus dat zijn infectie actief belijdt, neemt zienderogen af. Veel tyfuslijders verkiezen hun gezin of carrière boven een verblijf op de intensive care.

Tyfus-watcher Richard slaat alarm: “Door je te focussen op opleiding en carriere verwaarloos je een in potentie dodelijke ziekte. De vraag voor de volgende generatie is dan ook hoe we een leven met vlekken, hoge koorts en chronische buikloop weer aantrekkelijk en uitdagend kunnen maken.”

Adam van der Singel (43) is landelijk voorzitter van Tyfus Nederland, de belangenvereniging voor tyfuslijders. Zelf heeft hij zijn vlektyfus op een laag pitje gezet om een carrière als advocaat na te streven. Desondanks houdt hij sommige tyfusgebruiken trots in stand: “Ik heb nu eenmaal die bacterie meegekregen. Tyfus zit me in het bloed, het is iets wat je je hele leven met je meedraagt. Ik probeer het ook over te dragen op mijn kinderen, maar ze moeten zelf weten of ze er later ook iets mee willen doen.”

Volgens Van der Singel haken veel tyfuslijders af vanwege de vele vooroordelen vanuit de samenleving: “Steeds meer mensen kiezen ervoor om ongezien de tyfus te krijgen. Als je op je werk zegt dat je tyfus hebt, zie je veel mensen denken: die zal wel onder de vlekken zitten en hoge koorts hebben. Terwijl de meeste tyfuslijders kerngezonde mensen zijn die midden in de samenleving staan. Uiteindelijk lijden tyfuslijders nog het meest onder het stigma dat ze opgeplakt krijgen, terwijl dat geen recht doet aan de enorme verscheidenheid onder patiënten: dé tyfuslijder bestaat niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gewoon schuurpapier erover, gronden en twee keer lakken, dan kan die kop er weer een paar jaar tegen.

Reageer
gravatar

Knabbelvisjes, zoals ik, willen ook wel eens helpen.

gravatar

Ik snap het wel. Als ze alleen nog op zondagochtend buiten mogen… Op een afgebakend grasveldje…herkenbaar aan een zwart pakje en dan ook nog verplicht een waarschuwingsfluitje moeten gebruiken, is de lol er snel af. Als ze dan óók nog eens “vuile tl” genoemd worden, is de maat snel vol dunkt mij.
Maar: Waarom altijd dat “vuile”? Dat is niet nodig, die mensen zij nu eenmaal zo, toch?
Ik ben zelf geen tl hoor, en ik ken ook geen tl’s. Zolang ze lekker onderling doen waar ze zin in hebben en ik er geen last van heb vind ik het prima. Oh ja, en als ze naar uit de buurt van scholen blijven met hun tl propaganda.

Reageer
gravatar

Wat mij als actief tyfuslijder het meest tegenstaat is de discriminatie. Zo ben ik laatst weggestuurd bij de bloedbank! Gelukkig hebben we een erg actieve lobby die er ongetwijfeld voor zal zorgen dat onze gelijkheid erkend wordt zodat ook wij in de toekomst, net als iedereen, bloed mogen geven. Kom op zeg.

Reageer
gravatar

“Dé tyfuslijder bestaat niet” lees ik hier, en als het niet de immer betrouwbare speld was had ik het niet geloofd. Ik zou zweren dat ik vandaag nog met hem te doen had. Overigens begrijp ik wel dat het moeilijk is een leven met de tyfus aantrekkelijk te houden, maar uitdagend is het toch zonder meer? Hoe regel je dan bijvoorbeeld nog een tinder-date?

Reageer
gravatar

“Ik zou zweren” zegt u? Dan is er nog hoop. Het begint met een zweertje, en kan eindigen met iets heel moois. Mag ik u dan hoopvol de allerbeste tyfus wensen?

gravatar

Wellicht is door de influx van honderduizenden illegalen een stijging in het aantal gevallen van actieve tyfus te verwachten?

gravatar

Kennelijk heeft Adam een ander carrièrepad gekozen na het debacle bij de Nederlandse Vereniging van Zebravinktelers, toen daar onder zijn voorzitterschap de vliegende vinkentering uitbrak.

Reageer
gravatar

De foto drukt, met alle respect, het probleem in al zijn schrijnendheid uit. Een echte tyfuslijder was kennelijk niet meer te vinden en Speld maakt zich er vanaf met zo’n ‘Ich bin auch ein Tyfuslijder’-type met plaktattoos.
Nou ja, omdat het 1 april is dit keer maar ‘s geen klacht ingediend.

Reageer
gravatar

Fijn dat alle hipsters en huismoeders op zoek gaan naar de volgende hype. Wat rest zijn de èchte liefhebbers met passie voor de hobby. Zo wordt het weer prettig liggen op de ic.

Reageer
gravatar

ik snap de opwinding niet. er zijn nog zoveel bruikbare akelige ziekten dat er tal van mogelijkheden zijn om de ander iets goeds toe te wensen. het kan zelfs in samenstelling: “krijg de pestpokkenteringkanker” is toch een goed alternatief?

Reageer
gravatar

In de zin van alternatieve duidingen is er in het westen des lands de nog slechts onder babyboomers gangbare, dus lichtelijk gedateerde uitdrukking: “Krijgt nou toch effe gauw de Overmaasse-hazewindhonden-korenmolen-pest-pokken”.
Omtrent de dubbele s in Overmaasse is onder Neerlandici nog steeds geen eenheid van opinie. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten aldaar is een deel van de Preciezen overgegaan naar één s, hetgeen bij de Rekkelijken een reactie veroorzaakte die genoemde twisten decennia langer gerekt heeft dan strikt nodig en redelijk was. Later is -o.a. tijdens de Beeldenstorm- dit conflict, na nadrukkelijke Roomse provocaties in Zutphen en Naarden, weer opgevlamd. Ik vermeld dit slechts om onze jongere lezertjes diets te maken.

gravatar

Ik ben zelf melaats, hetgeen mij het typen erg zwaar maakt. Maar dan toch, ik kom er voor uit dat ik lepra heb, als ik iemand een hand geef en krijg slechts 2 vingers terug zal ik net doen alsof ik het niet merk. Zo zijn wij melaatsen gewoon en niet zo’n lafaards als die typhuslijders. Alhoewel, ik zag gisteren nog een verdacht vlekje op mijn knieschijf voordat die kletterend op de grond viel en daar een rondje draaide voordat de hond hem opat. Zou ik ebola hebben?
Doordenkertje: Lijden hyana’s, zwartbonte, roodbonte koeien en blaarkoppen ook aan typhus? Ze hebben immers allen vlekken?

Reageer
gravatar

Een beetje compassie voor deze heer, bitterbal, waarschijnlijk zat hij tegen het einde van het bericht met anderhalve met ducktape aan elkaar geplakte duim te typen…

gravatar

Beauty is in the eye of the beholder, bescheidenheid dwingt ons tot de erkenning dat het slechts anderen is gegeven ons het predikaat `typhuslijder` toe te kennen, m.a.w. slechts een ander kan ons deze kwalificatie toekennen. We kunnen weliswaar deze erkenning forceren en afdwingen door een ander het bloed onder de nagels vandaan te halen, maar we ontkomen er niet aan dat er plaatselijk semantische verschillen en subculturele nomenclatuur bestaan. Zo is, bijvoorbeeld, in Rotterdam e.o. het T-woord gebruikelijk, als duiding van abject gedrag, daarentegen is in Den Haag (nauwelijks 20 km. noordelijker) het K-woord erg in zwang als categorische duiding. Nu ja, zó steden, zó zeden!

Reageer
gravatar

Ik vraag me af wanneer de eerste reactie komt met ‘over zoiets maak je toch geen grapjes?’

Reageer
gravatar

O, sorry, misschien was het mijn beurt… Ik heb nog niet in mijn agenda gekeken wanneer ik weer moet. Voor de zekerheid dan:

gravatar

Ik vind dit buiten elke proportie. Over zoiets maak je geen grapjes. Ook niet op 1 april, zelfs niet op 1 april…. nee, juist niet op 1 april.

gravatar

Precies. Maar ik hoor hiervan ook negatieve geluiden. Zo zat ik vorge week in de bus, zei het meisje naast mij in haar smartfoon dat wat haar leraar deed echt “kk-dom was”.

Reageer
gravatar

`Kk-dom´? Dat was dan zeker in het authentieke Haagse taaldomein? Betrof dit wellicht onveilige leraar-leerlinge seks? Niet dat het belangrijk is, maar ik zou niet willen dat de filmkeuring deze tekst aan minderjarigen zou onthouden.

gravatar

Verdrietige zaak. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door veel mensen wel de tyfus toe te wensen. Ik meen ook wel een goed oog te hebben om de echte tyfuslijer te herkennen. Tevens wil ik hierbij een lans breken voor de klere-lijer..

Reageer
gravatar

We erkennen dat ons succes als tyfusbehandelaars een nare keerzijde kent voor de patientenvereniging Tyfus Nederland. Men zal via andere wegen op zoek moeten gaan naar leden.

Reageer
gravatar

Ebola is ook weer helemaal hip, misschien kunnen de verenigingen fuseren. Bij cholera is er ook altijd wel wat te toen. De pokken- en teringvereniging (al jaren eerder gefuseerd) heeft daar destijds veel profijt van gehad, maar is nu al enkele decennia slapend.