Annexeria nervosa treft Russische leiders

Nieuwe anti-oppresiva getest

Het is een groeiend probleem onder Russische wereldleiders: annexeria nervosa. De veroveringsstoornis treft vooral staatshoofden met een negatief zelfbeeld en angst voor het verlies van geopolitieke invloedssfeer.

De belangrijkste symptomen zijn het inlijven van schiereilanden, het bezetten van soevereine staten en het organiseren van Winterspelen. Sommige patiënten zetten punkzangeressen gevangen in Siberië.

Ljoedmila Poetina (56) maakte de stoornis van dichtbij mee. Jarenlang was ze getrouwd met een annexeriapatiënt, tot ze vorig jaar een scheiding aanvroeg. Ze kon het niet langer aan: “In het begin had ik niets in de gaten, maar op een gegeven moment begon hij Georgische deelrepublieken binnen te vallen. Eigenlijk had ik toen al argwaan moeten krijgen.”

Ljoedmila kwam meer dan eens in gênante situaties terecht: “Als we ergens in een restaurant zaten te eten, kon hij uit het niets de onafhankelijkheid van Abchazië erkennen. Dan zag ik natuurlijk de blikken richting onze tafel en kon ik wel door de grond zakken.”

Igor Tirmanov is psychiater in Sint-Petersburg. Volgens hem is er bij de internationale gemeenschap weinig kennis van de oorzaken van annexeria: “Veel veroveringsstoornissen komen voort uit een traumatische jeugdervaring, zoals het uiteenvallen van een communistisch imperium of het verliezen van een Koude Oorlog.”

De behandelmethoden zijn vooralsnog beperkt. “Met economische sancties en het bevriezen van tegoeden kunnen we de symptomen hooguit afremmen. Een echt medicijn voor annexeria is nog ver weg. Daarvoor is nog veel meer bewustwording en onderzoek nodig. Wel is men op dit moment bezig met het testen van het nieuwe anti-oppressiva.”

De internationale gemeenschap organiseert praatgroepen als de G8, waar annexeriapatiënten hun dreigende taal kwijt kunnen. Dit zorgt niet altijd voor begrip: het probleem van veel annexeriapatiënten is het niet erkennen van lotgenoten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Collega’s: jullie begrijpen de diepere bedoeling niet die schuilt achter de foto’s waarin Vladimir met ontbloot bovenlijf figureert. Hij wil het vitale verschil duidelijk maken met fossiele en gemummificeerde dictators als Lenin, Stalin, Brezjnew, Kosigin en Andropov om maar niet te spreken van Gorbatsjov. Hij wil de suffe imago’s van Marx en Engels doen verbleken en vervangen door het beeld van een potente, daadkrachtige, leider die zijn annexeria nervosa voorbeeldig onder controle heeft. Vanuit die optiek worstelt hij ook met zorgvuldig afgerichte Kolchozeboeren, gedrogeerde beren, opgezette Siberische tijgers en weerspannige oligarchen. Zo zullen Chodorkovski, Berezovski en Abrahamovic zich de vingers niet meer branden aan deze KGB-kampioen; zij maken thans carrière in de matchfixing business bij Chelsea, Vitesse en Manchester United. Intussen gaan er hardnekkige geruchten in oppositionele circuits rond het Kremlin dat Vlad zwaar aan de Testosteron en EPO is. Zo toont de foto onze Vladimir terwijl hij zwemmend onderweg is naar Sebastopol, staand op de toren van een kernonderzeeër terwijl hij de vlinderslag mimet. Uit de locatie van zijn polshorloge is op te maken dat Vlad rechts-dragend is. Het kan echter ook zijn dat de redactie het negatief omgekeerd heeft afgedrukt; in dat geval is hij links-dragend en ‘zwemmend” onderweg naar Odessa

Reageer
gravatar

Sirdi,

Wat een magere reactie.

gravatar

Goh, zo’n ruzie als onder #3 maak je hier zelden mee.

Het is maar goed voor de lieve vrede dat mijn broertje er zich mee heeft bemoeid.

Reageer
gravatar

Zou deze stoornis te maken kunnen hebben met een Post Traumatisch Seksueel Debacle? Of een gevalletje Softe Amateur Deflatie? Volgens de nieuwe DSM V zijn die stoornissen vaak de voorlopers van Annexeria.

Reageer
gravatar

Dit is een oude ziekte die al vanaf de aanvang van de mensheid in een ieder schuilt. In de geschiedenis zagen we dat Egyptenaren, Babyloniërs, Romeinen, Nederlanders, Engelsen, Spanjaarden en Duitsers te kampen hadden met deze verschrikkelijke ziekte. Overigens treft de ziekte tegenwoordig niet alleen Russische leiders maar ook Amerikaanse en Europese leiders.

Reageer
gravatar

Maar kan de geheime Russische dienst, vroeger de KGB (tegenwoordig FSB geheten dacht ik maar wie kent die naam?) dan niks doen? Dit soort patiënten eenzaam opsluiten, martelen, naar de Goelag afvoeren, in Siberië kou laten lijden, stroomstoten geven en ga zo maar door? Dan leren ze het wel af en van dergelijke mogelijkheden dient een Russische psychiater in St. Petersburg toch ook op de hoogte te zijn?

Reageer
gravatar

Een vervelende aandoening, die ook voor de omgeving overlast kan geven. Zelfs als hij koud is, is het verliezen van een tweede wereldoorlog op rij vaak geen prettige ervaring, en dat heeft zijn weerslag op de stemming; wie de stemmen dan ook telt. Zelf denk ik wel een bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling, maar men wenst mij niet meer over de vloer te hebben in het Kremlin. Wat dat Betreft stond Jeltsin meer open voor behandeling.

Reageer
gravatar

Beste Frederik. Ik denk dat de KGB hier tussen zat. Die monitoren mensen met o.m. annexeria nervosa. Mensen met dit functionele probleem kunnen staatsgevaarlijk zijn. Mogelijk dat ook jij door diezelfde instantie in de gaten wordt gehouden. Let op uw omgeving!

gravatar

Te dom om voor de duivel te dansen?
En zit het u niet mee?
Verknoeit u al uw kansen?
Stem dan op de PVV!

gravatar

Deze patiënt zwemt niet, hij loopt omdat hij er kan staan. Iemand die lijdt aan annexeria nervosa gaat nooit dieper omdat hij zijn hoofd niet in het water wil steken, wel in het zand. Dit is een van de gedragskenmerken bij dit psycho-asociale probleem.

Reageer
gravatar

Destijds had mijn collega Gorbatsjov veel succes met de vermageringsmiddelen Perestrojka en Glasnost. Ik acht het echter niet uitgesloten dat dit bij Russische leiders door de weeromstuit heeft geleid tot boulimia poetina (Pik in en geef terug, Red.)

De veronderstelling dat Russische leiders lijden aan annexeria nervosa (Pik in, het is lente, Red.) komt mij vooralsnog voorlopig nogal prematuur over.

Reageer
gravatar

Inderdaad. De getoonde foto doet eerder denken aan een aandoening genaamd Odobenus Rosmarus Diabolosa, in de volksmond “duivelse walrus” genoemd. De behandeling is enigszins gelijk aan die van de welom bekende Gremlins: weghouden van water, ‘s nachts niet voederen, en vooral geen wapens geven. let op: kan het daglicht niet verdragen!

gravatar

Trendvolger,

Ik heb even gekeken. Het valt mij op dat Online een populaire Russische wijvennaam is.

Ik werd er overigens niet opgewonden van. Geef mij maar de Japanse schoolmeisjes, waar ome Viesman laatst naar verwees.

gravatar

Jazeker Polleke,

Ome Viesman heeft er kijk op, maar ook veel verstand van.
Doe hem de groeten van mij als je hem ziet, wil je?

gravatar

Het treft niet alleen de Russen. In Nederland grijpt deze stoornis ook overal om zich heen. Gemeentelijke herindelingen, de te vormen superprovincies, en sinds kort de vorming van gemeenteraden laten zien dat deze inlijfstoornis niet alleen op lokaal, maar ook op landelijk niveau al aan het woekeren is. Het zal niet lang meer duren voordat wij hier van een epidemie kunnen spreken.

Reageer
gravatar

Ik ben bereid komende maand wel wat onderzoek te doen naar de geschiedenis van genoemde patiënt. Het lijkt me wel verstandig om onderzoek naar zijn oude woonplek: in Dresden. Aldaar woonde hij met een groep lotgenoten bijeen: de Kansloos Gestoorde Bende, een groep bontjassen om de koude oorlog levend (=warm?) te houden.

Reageer
gravatar

Namericacissisme is veel een ernstigere en veel vaker voorkomende stoornis. Laten we eerst deze patiënten bevrijden van hun aandoening, Plebiscitrazine schijnt goed te werken.

Reageer
gravatar

En vergeet niet dat plaatselijke blonde kleine leidertjes die aan boulimia racisma lijden, waarbij hele bevolkingsgroepen in één keer uitgekotst worden. Echt zielig!

aanpassing: zie ter illustratie #11

gravatar

Doemdenker, vergeet niet dat plaatselijke blonde leiders alleen maar benoemen wat zovelen denken maar waar de zwakke overheid ook maar iets aan weigert te doen. Blonde leidertjes groeiend uitstekend op de gronden van nalatige overheden.

gravatar

De beste remedie is heel vaak Risk met de patiënt te spelen en het liefst met medespelers die hem/haar regelmatig ruimhartig laten winnen. In een later stadium kan het geen kwaad de patiënt zo af en toe wat te laten verliezen, maar niet te rigoureus.
Als de patiënt langzamerhand zijn/haar buik vol heeft van het veroveren van landen, is genezing ingetreden, al is een zekere terugval niet uit te sluiten.

Reageer
gravatar

@Leen: Wiens uitval? Wel gemakkelijk om hier een niet bij name genoemde persoon bij te betrekken, maar persoonlijk vind ik dat laf.
Laat haar er buiten of geef haar naam prijs.

gravatar

Precies, Ljoedmila was al een jaar eerder uitgevallen. Dat was dus haar uitval. Of bedoel je wellicht Vladimirs kaalheid, wat ik me haast niet kan voorstellen met die spelling?

gravatar

@Bert. Je bedoelt natuurlijk “wier uitval”.

gravatar

Hallo bekvechtende Spleddenaren,

Wedden dat Leen verdwijnen van haren op de hoofdhuid bedoelt?

Nou dan ga ik maar weer eens, houdoe…

Paulusje

gravatar

Neefje Paulusje,

Waarom ga jij zo makkelijk voorbij aan andere beharing?

gravatar

Het bevriezen van tegoeden is weer een vorm van koude oorlog. Wellicht dragen deze lage temperatuur maatregelen bij tot een minder snelle achteruitgang vanwege de herinnering aan vroegere tijden.

Reageer
gravatar

Leen, waar jij aan lijdt, heet ook wel de Engelse ziekte. De symptomen zijn een overdaad aan spaties. Je bedoelt waarschijnlijk lagetemperatuurmaatregelen. Schrijf dat dan ook.

gravatar

Ook ik houdt van extra ruimte. Vandaar dat ik die dan ook pak. Geen Engelse ziekte maar gewoon claustrofobie. Maar Haes, ondanks de spaties heb je hebt het wel begrepen, begrijp ik. Mooi.