Handelsbelangen voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

Afhankelijkheid van Rusland voorkwam vele conflicten

De economische afhankelijkheid van Rusland is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens het Nobelcomité zetten de handelsbelangen met Rusland zich al jaren met succes in voor het vermijden van gewapende conflicten overal ter wereld.

Met name de afhankelijkheid van Russisch gas wordt geprezen om haar bemiddelende rol: “Doordat Europa niet zelfvoorzienend is op het gebied van energie, hebben de Russen de EU aan een touwtje. Op die manier weet de afhankelijkheid van Rusland veel gewapende conflicten te voorkomen, met name bij schendingen van het internationaal recht,” aldus voorzitter van het Noors Nobelcomité Thorbjørn Jagland.

Door de handelsbelangen met Rusland kan de EU geen vuist maken tegen territoriale schendingen. Wel is een aantal harde sancties ingevoerd. Zo zal worden ingezet op drie procent meer winning van duurzame energie in 2030, een gevoelige tik voor het Kremlin. Ook mag Rusland de komende 10 jaar geen Olympische Winterspelen meer organiseren.

Mensenrechtenactivisten vinden de nominatie in deze tijd ongepast. Het Nobelprijscomité is het niet eens met de kritiek. “We zitten hier niet bij de NAVO: voor ons staat wereldvrede voorop, of dat nu binnen of buiten de juridische kaders gerealiseerd wordt. We zijn er niet om de Nobelprijs voor Soevereiniteit uit te reiken.”

Het comité waarschuwt wel voor de rol van Amerika dat over tien of vijftien jaar mogelijk zelfvoorzienend is met eigen olie- en gaswinning. “Het risico bestaat dat Amerika, als energie-onafhankelijke macht, een soort politieagent van de wereld gaat spelen. In het ergste geval ga je dan militaire interventies krijgen bij schendingen van het internationaal recht. Dan heb je de geopolitieke poppen aan het dansen.”

Jagland: “Ook als de situatie alsnog zou escaleren in een gewapend conflict, verdienen de handelsbelangen lof voor de moedige wijze waarop ze de vrede decennialang hebben gewaarborgd. Ondanks alle kritiek zijn de handelsbelangen fier overeind gebleven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, nee. nee en nog eens ferm neen, Polleke, het is geen kinnesinne: ik gun het Beertje echt van harte. Het is een prestatie van de bovenste plank, getuigend van uithoudings- en doorzettingsvermogen, opperste concentratie en katachtige reflexen.

Maar dat moet je niet zeggen, anders komt het slop erin, zoals bij veel hardlopers die hun vaart minderen voor ze het lint door zijn.
Mijn opmerking is om hem scherp te houden: er zit méér in, Beertje! Go for it!

Reageer
gravatar


Uitsluitend voor uw redactie

VERTROUWELIJK

Let op
Redactie, dit bericht is persoonlijk en beslist niet voor plaatsing bestemd!

Ik vraag tienduizend euro in het handje. Dan praat ik ergens, u weet wel, over. Er valt niet over te handelen!

Denk eraan, ik heb niks gezegd.
Mondje dicht, want anders bromt er wat.

Dit bericht na lezing verbanden of opeten.

Reageer
gravatar

Ik weet zo net nog niet of dat comité nobele bedoelingen heeft met de toekenning van de vredesprijs. Als ik redacteur van De Speld was, zou ik de handelsbelangen van Thorbjørn Jagland eens nagaan.

Meer wil ik op dit moment niet zeggen.

Reageer
gravatar

Lieve madam De Pompadour

Je bent de aanhef met mijn naam vergeten. Jij mag mij daarin lieverd noemen. Het zinnetje met satire volg ik even niet. Ik ben immer serieus, zoals jij kunt weten.

Kan ik vanavond met een flesje wijn bij jou binnen komen wippen om hét recht te zetten?

gravatar

Schandalig actie van het Nobelcomité! Het Russische kernwapenarsenaal is al jaren veel belangrijker voor de wereldvrede dan die onbeduidende Europese handelsbelangen!

Reageer
gravatar

Heer Frederik met de lange achternaam,

U vergist zich. Niet onze Nederlandse De Speld, maar Europese Handelsbelangen zijn voorgedragen voor de Vredesprijs.

Betrouwbaar nieuws is immers principieel belangeloos.

gravatar

Zeg Frederik,

Juich jij voor ieder ANP-bericht?

gravatar

Hahahaha, die Spuit Elf toch!

Echt heel leuk hoor, maar niet heus.

Waar was jij gisteren toen er op de VVD gestemd moest worden? Beetje trouw aan de partij is er tegenwoordig niet meer bij. Op die manier win ik nooit de prijzen, die ik op prijs stel.

gravatar

Nou nou heer Jeettje, ik vind wel dat u nu in een keer een hele bevolkingsgroep op een negatieve manier wegzet. Het geeft geen pas om al die enthousiaste, goedwillende loopsport beoefenaren over een kam te scheren met een kleine groep kwaadwillenden. Bovendien gebeurt er in elke sport wel wat. Zo zijn er ook doodschoppers, doodgravers, doodkickboksers, doodschieters, doodrijders enzovoort. Zo praten we toch ook niet over solexcoureurs? Schaam u !

Bovendien was ik lekker eerder dan u. Haha.

gravatar

En hoe zit het dan met dooddoeners, zelfverklaarde professor en doctorandus P. Beertje?! Waarom die nou weer net niet genoemd, hè? Zonder deze door ons verheerlijkte clichémannetjes zou het maar een dooie boel worden, zo meen ik te mogen stellen…..

gravatar

Hardlopers zijn hardlopers, en leeglopers zijn doodlopers.

gravatar

Beertje is nog nooit ergens eerste geweest. Niet bij sport en ook niet op school. Dus, lieve mensen, gun het hem nou.

gravatar

Professor Beertje,

Geweldige prestatie. Ik heb daarom contact opgenomen met de firma Guinness in Dublin.

gravatar

De reacties van Jeettje, Het Simplistisch Verbond, Trendvolger, zussie Plien en ome Steeds komen voort uit pure kinnesinne. Ze zijn enorm afgunstig op Beertjes uitzonderlijke krachttoer. Hij is er de hele ochtend voor thuis gebleven.

Dus hou alsjeblieft op met kinderachtige reacties.

gravatar

Nee, nee, nee, en nog eens ferm neen, Polleke. Ik gun het Beertje van harte: het getuigt van doorzettings- en uithoudingsvermogen, opperste concentratie en katachtige reflexen. Het succes is hem gegund.
Maar dat moet je niet zeggen, ander komt het slop erin, net als bij hardlopers die vlak voor het lint de snelheid eruit laten gaan. Je ziet het aan dat kleine slordigheidje: een punt waar een komma had moeten staan. Overconcentratie wellicht?

Mijn opmerking is juist om hem scherp te houden: er zit méér in, Beertje! Go for it!

gravatar

In het geheel niet beste Polleke,

Ook ik gun het de Professor van harte, echt waar! Op dit forum dient er afgetrapt te worden, en er is toch iemand die dat moet doen. En zie daar: aan het aantal reacties te zien zijn we al aardig onderweg. Allemaal dankzij onze fanatieke Professor. Hulde!

gravatar

Hartverwarmend. Je geeft je carrière er aan, je sociale leven is ten dode opgeschreven, alles om die droom te verwezenlijken.
Begrip van je omgeving, ho maar. Maar als het dan lukt, en de Spelders weten je prestatie op waarde te schatten, dat is onbetaalbaar. Dáár doe je het voor.

Geachte Speld reageerders, ik zal jullie NIET teleurstellen !