Man presenteert 10 jaar onopgemerkt een boekenprogramma

Omgeving en tv-kijkers hadden niets in de gaten

In een studio in de binnenstad van Amsterdam is gisteren een presentator aangetroffen. De man presenteert daar al tien jaar onopgemerkt een televisieprogramma over boeken. Dat heeft de Publieke Omroep vanochtend bekendgemaakt.

De Publieke Omroep kwam de man op het spoor nadat een stagiaire geluiden had gehoord in de studio. Hoewel zijn lichaam al enige tekenen van ontbinding vertoont, maakt de presentator het naar omstandigheden goed. Al zijn vitale lichaamsfuncties zijn nog intact en hij zegt af en toe ‘mooi boek, heel mooi boek’ en ‘dank je wel dat je hier was’.

Omroepbaas Henk Hagoort: “Op basis van de informatie die we nu hebben, gaan we ervan uit dat de man een teruggetrokken bestaan leidde en voornamelijk met boeken bezig was. We zijn nog op zoek naar boeken of schrijvers die ons meer informatie over de man kunnen geven. Mocht iemand ooit door hem geïnterviewd zijn, dan verzoeken wij hem dringend om contact met ons op te nemen.”

Tv-kijkers hebben al die tijd niets gemerkt van het boekenprogramma. John Severins (63) uit Haarlem: “Het zet je wel aan het denken over onze samenleving, als er niet één tv-kijker is die in de gaten heeft gehad dat er zoiets verdrietigs gaande was. Ik zou willen dat ik oplettender was geweest, maar ik heb oprecht niets doorgehad. Vreselijk.”

Ook collega’s van Buitenhof zeggen nooit iets te hebben gemerkt van het menselijke drama, terwijl de presentator al die tijd vlak voor de uitzending van het discussieprogramma op tv moet zijn geweest. Mediadeskundige Peter Vasterman stelt dat er sprake is van een bredere trend: “In de mediawereld zijn mensen vaak erg op zichzelf gericht. Bovendien zien we dat door de ontlezing steeds meer presentatoren van boekenprogramma’s in een isolement terechtkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze man heeft nu zelfmoord gepleegd..
Nogal lullig hoe jullie ten koste van andere mensen grappig proberen te zijn.
Meestal vind ik de artikelen van de speld super leuk, alleen het moet niet ten koste van anderen gaan, deze man had een depressie…

Reageer
gravatar

Dit wisten ze natuurlijk niet van tevoren. Wees eerlijk: het programma was/is een vreemde eend in de bijt tussen alle programma’s die wanhopig ‘leuk’ proberen te doen ten koste van kwaliteit (zoals DWDD, Jinek, etc). Ik mocht erg graag naar dit programma kijken, maar ik moest ook erg lachen om dit artikel toen het gepost werd. De grap ging niet om de persoon Wim Brands maar om hoe het programma niet leek te passen bij het huidige medialandschap en de tijdsgeest van tegenwoordig.

Overigens vind ik wel dat dit artikel er nu afgehaald moet worden. Door zijn zelfverkozen dood komt het artikel in een compleet andere context te staan en wordt het opeens een heel andere ‘grap’ en is het nogal smakeloos.

gravatar

Wim Brandt’s zijn boekenprogramma’s zijn gewoon goed. Vandaar dat ik gediend zou zijn met zijn e-mailadres om een boekbespreking op de radio aan te kaarten i.v.m. mijn in eigen beheer uitgegeven groene leesboek: De Vinkenvent Op zoek naar de waterral van IJsland tot Japan
In belangstellende afwachting, met vr.gr..
Gerard H.J. de Kroon

Reageer
gravatar

Op zich is Wim’s achternaam een passende nom de plume (voor niet literair-geïnteresseerden: pseudoniem); Brandt (3e persoon enkelvoud, onvoltooid tegenwoordige tijd van het werkwoord branden), dus het kan zijn dat daarom P & O en de salarisadministratie de man niet hebben kunnen traceren, zodat hij stil verkommerd is in zijn studiokamertje. Ik heb de man in zijn neergang gevolgd en ik moet zeggen dat ik zijn pogingen om tot literair inzicht te komen altijd heb gewaardeerd. Het lukte niet altijd even goed, maar ook zijn streven was schoon. Eens te meer blijkt hier de kortzichtige hardvochtigheid van Henk Hagoort die wél alle reclamespots van zijn zender uit het hoofd kent, maar die onbekendheid voorwendt ten aanzien van literaire ‘winkeldochters’.

Reageer
gravatar

Outsider, salarisadministraties zijn geen liefdadige instellingen en P & O (HRM) heeft geen ruimte meer voor haar sociale taak meer om verdwaalde schapen weer bij de kudde te brengen. Henk Hagoort heeft als primaire taak de zender en dus de Euro’s optimaal te beheren dus verwacht van hem geen herderlijke impulsen die alleen maar geld kosten.

gravatar

Dat zal wel Diederik R.; alles draait tegenwoordig om de relatie tussen kijkcijfers en reclame-inkomsten, zowel in publieke als in commerciële zenders. Maar het zou Henk Hagoort sieren als hij een humaan gebaar zou maken naar dat uiterst kleine groepje Nederlanders dat nog naar cultuur en verstilling zoekt. Bijvoorbeeld door Wim Brandts (à titre de curiosité) zijn zendtijd te gunnen, te midden van de tsunami van commercie en geweld die dagelijks over ons wordt uitgestort; omdat alle Amerikaanse media-vuilnisbakken op onze netten worden geleegd, vaak met eindeloze herhalingen. Ik verwacht overigens dat Hagoort binnenkort door De Mol zal worden opgekocht, mét zijn hele net. Wie is die mol? Zeg maar John!

gravatar

Ik wil wel graag even duidelijk hebben dat ik deze man onlangs nog bij mij in de winkel, en dat toen ik hem een kookboek met Indische gerechten aan proberen te smeren, hij grofweg zei dat het een lelijk boek was. Dus ja, dat kan hij dus ook zeggen. Moge dat dus duidelijk zijn. Verder een aardige man hoor. Een beetje onopvallend, maar wel vriendelijk.

Reageer
gravatar

Goed programma. Kijk bijna elke zondag(op bed) en noteer de info over de boeken die mij bevallen op mijn boekenlijst.
Jammer dat verder iedereen blijkt te slapen rond die tijd.

Reageer
gravatar

En u had ook niet even alarm kunnen slaan? Waar gaat dat heen met deze maatschappij, dat niemand meer naar elkaar omkijkt!
Ik word hier een beetje droevig van.

gravatar

Een boek…… wat is dat ????
Dat is een stapel faxen…eehhh oooh ja ….

( of tegenwoordig waarschijnlijk…een stapel printjes van onzinnige facebook posts).

Waarschijnlijk weet zelfs nu niemand meer wat faxen waren maar goed !

Reageer
gravatar

Waarom zou een programma kijkers moeten hebben? Deze man werd betaald om boeken te bespreken die niemand leest. Het ging dus niet om kijk- of verkoopcijfers, zoals ons vaak verweten wordt. Alle schrijvers waren erg blij, ook al hebben ze niet gekeken omdat de rubriek ‘s ochtends op TV was.

En we gaan verder op deze weg: er komt een zender voor stofzuigerbesprekingen, een hondenpoepzender, een zender met een klok en eentje met een matglas voor de lens, om op TV te zien hoe donker het buiten is. Zo willen we de kijker bewuster laten kiezen, wat hij wel of niet de moeite waard vindt.

gravatar

Ik ben vaak bij deze man te gast geweest. Hij was altijd enthousiast over mijn luisterboeken. Elk nieuw verschenen telefoonboek ging in de CD-speler, en dan luisterde hij met rode oortjes. En nu lees ik dat hij de enige was!

Zijn naam heb ik nooit geweten, want hij was nog bescheidener dan Adriaan van Dis. “Mijn naam ga je zo horen” grapte hij dan, “kan ook op de volgende CD zijn. Maar ik heb zoveel geschreven. En hij wist dat. Dus eigenlijk verstopte hij zich in de massa. Slim bedacht, je naam in het telefoonboek laten zetten. Speld-in-de hooiberg methode.

Reageer
gravatar

Toch ben ik benieuwd naar de reactie van dhr. Viesman op de boekenweek en ben ik nog benieuwder om te weten te komen wat nu zíjn favoriete boeken zijn.

Reageer
gravatar

Ik moest naar huilen van dit bericht. Zulk een stil gedragen lijden. Het zijn met alle respect toch al geen vrolijke mensen, boekenlezers… en dan dit.
Trouwens, is dit niet meneer Tränund Tierdjörker?

Reageer
gravatar

Mijnheer of mevrouw V.P. Reutel,

De betreffende boekenpresentator leeft nog om slechts één reden: Hij wilde niet dood gevonden worden in Amsterdam en zeker niet in de binnenstad, alwaar hij voor veel geld een studiootje in een gerestaureerd grachtwoning aan een gracht had gehuurd.

Noot
Adres van de boekenpresentator is bekend bij de redactie.

gravatar

Een opmerkelijk zeer wel opgemerkte opmerking, Heer Steeds! Om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen is het onontkoombaar radicale voorstellen te doen. Een ouder, doch om onbegrijpelijke reden immer afgewezen voorstel voorziet erin dat greppeldorp in Noord-Holland simpelweg preventief te ruimen.
Een ander, recenter voorstel betreft een ruiling. Als wij dat dorp afstaan aan Rusland en daarvoor in de plaats de Krim krijgen, snijdt het mes voor ons aan twee kanten (verlossing van dat greppeldorp en de winst van de Krim) terwijl er in Rusland behoefte bestaat aan een nieuw strafoord, waarheen ballingen gezonden kunnen worden. Het lijkt verstandig een wel van de tongriem gesneden, beschaafd onderhandelaar naar het Kremlin te sturen teneinde dit resultaat te boeken bij de onderhandelingen. Gedacht kan worden aan Heer Jeetje of Heer Trendvolger. Naar verwachting zal de Heer Poetin dan snel een instemmend “Doe ma’ ” laten horen.

gravatar

Fantastisch dat de Speld hier aandacht aan besteedt, het is het kijken en luisteren meer dan waard. Dank je wel Speld !

Reageer
gravatar

Al jaren? En u hebt niks gedaan om deze man te redden en alleen toegekeken? En dat noemt u vervolgens een grap!?
Ik ben geschokt.

gravatar

Wrakstukken van zeezeiler albert is nimmer besproken, een culturele schandvlek!

Reageer
gravatar

Neem me niet kwalijk, maar ik keek wel eens. Heb zelfs wel eens met hem gesproken. Aardige man.

Reageer
gravatar

In de lounge op het boekenbal is navraag gedaan wie de biografie over de beste man wil schijven. Nu kan het nog..

Reageer
gravatar

Nou en of Goedele!

Maar wel met de ogen dicht, anders zo het wel eens flink tegen kunnen vallen.

gravatar

Als rasechte Belgenmadam ben ik tegenvallers wel gewend! Vraag is hoe aan een goed boek te geraken…?!

gravatar

Ach heerlijke Goedele! Ik heb nog zo’n 600 á 700 goede boeken staan! Allemaal exemplaren van ‘Busschrijvingen’ mijn ontboezemende ontmoetingen in de bus. Bovendien is de Polarisatie in de Nederlandsche boekenwereld nu definitief ten einde en zal het stedelijk filiaal alhier opnieuw onder de oude naam, Donner de deuren openen. In vroeger tijden stond die winkel garant voor kwaliteit.

gravatar

Meneer Krabbendam,

Kunt u hierover meer vertellen, want tot nog toe is niets bekend over de betreffende boekenpresentator, zelfs zijn naam niet. Nu beweert u zo plompverloren, dat hij
iets gestolen zou hebben van ene Zandbergen.

Graag zeer snel uw reactie. Als niet snel wordt gerectificeerd, blijft zo’n beschuldiging immers lang hangen op internet.

gravatar

Ik begrijp de reactie van de heer Zandbergen wel. Je kunt er met een plagiaatbeschuldiging in de boekenwereld niet vroeg genoeg bij zijn. Voor je het weet gaat iemand anders met de beschuldiging aan de haal en wordt die dan wel op het boekenbal uitgenodigd of -nog erger- bij een boekenprogramma

gravatar

Mafketels, zit je nou de boel te belazeren? Er kijken iedere zondag minstens 250.000 geïnteresseerde lezers naar Brands programma. Satire is goed, maar neem eens die ene die altijd naast Van der Brink zit als Witteman en die ander even opgetieft zijn. Die met dat vingertje met wie hij naar verluidt zijn vrouw aanwijst waar de polkabrokken verstopt zijn achter de noodklok in het ruzieschuurtje.

Reageer
gravatar

Wtf hahah Waar kun je je druk om maken. Deze reacties zijn nog leuker dan het bericht zelf Hahahaha

gravatar

Jaja, hallo dr. Duh. Ga je nou MIJ even zitten fucken? Even verklappen waar de polkabrokken liggen?! Ik heb ze inmiddels verplaatst, achterlijke antichrist. Achter de noodklok liggen nu de NCRV-gidsen, dus heren ouderlingen, bespaar je de moeite!

gravatar

Hahaha Sander,

Je lijkt Mark Rutte wel. 😉

gravatar

Het is goed dat de redactie van De Speld in de boekenweek, waarin de boekenwereld zichzelf enorm bejubelt, ook eens een boekje opendoet over een verborgen negatieve kant van dat vak.

Reageer
gravatar

Zo moeilijk is parseltongue niet. Als er iemand is die parseltongue voor Jip en Janneke-lezers verstaanbaar maakt, is hij het wel. Da’s toch niet te veel boekentaal? Hoop dat hij het intussen goed maakt.

gravatar

Gelukkig waren bij deze man wel op tijd. Bij SBS6 werd een vergeten presentatrice van een belspelletjesprogramma klinisch hersendood verklaard.

Reageer
gravatar

Dit betreft een broodje Aap verhaal, Rinaldo. Die presentatrice was al klinisch hersendood voordat zij werd aangenomen. Dit was één van de niet onderhandelbare voorwaarden in de vacature.

gravatar

haha hoe lief! Totaal goed dat jullie hem nu OOK ontdekken! Geweldige presentator.. ik kwam zelfs laatst een boekje met gedichten van hand tegen. Heeft ie waarschijnlijk in alle rust opgeschreven.. terwijl naast hem Buitenhof in al zijn saaiheid draaide..
Ik hoop dat de VPRO hem benaderd heeft voor zomergasten dit jaar.. maar ja.. wie kijkt DAAR nu nog naar ;-0

Reageer