Tweede Wereldoorlog-discussie eindigt altijd met Hitler

Wet van Bokhoven maakt normaal gesprek onmogelijk

Als een online discussie over de Tweede Wereldoorlog maar lang genoeg duurt, maakt er vanzelf iemand een opmerking over Adolf Hitler. Dat stelt hoogleraar Internetpsychologie Bert Bokhoven in zijn nieuwe boek ‘Weet je wie ook een nazi was?’. De zogeheten Wet van Bokhoven, onder internetgebruikers beter bekend als de ‘Bokwin’, maakt het praktisch onmogelijk om een normaal gesprek over het nazisme of de holocaust te voeren.

Bokhoven legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Iemand begint op een forum een discussie over bijvoorbeeld de proactieve rol van de SS. Aanvankelijk gaan mensen daar nog serieus op in, met goed onderbouwde argumenten. Maar naarmate het langer duurt, kun je er de klok op gelijk zetten dat de naam ‘Hitler’ valt. Daarna is een fatsoenlijke discussie natuurlijk verleden tijd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind het wel zwaar k*t dat mijn naam in dit soort onderzoeken altijd maar weer zwartgemaakt moet worden. Ik ben een verre achterneef van Ad, zo noemden wij hem. Mijn opa was zijn neef en trouwde met Gerda Draaitol uit Paramaribo. Hij was erheen gevlucht omdat hij merkte dat men hem met de nek ging aankijken in Amsterdam.

Anyway, zand erover. Elk huisje heeft een kruisje, je weet.

Reageer
gravatar

Zo veel woorden over zo een weinig spraakmakend onderwerp! Ik zeg maar zo! Ik zeg maar niets!………

gravatar

Uw opmerkzaamheid getuigt van een zeer scherpe geest, beste Anoniempje B. Goed dat u dit stukje wetenschapsfraude aan het licht brengt.

Los daarvan, het raakt mij persoonlijk niet echt. Kopieergedrag van minder originele denkers is het lot van alle groten der aarde. Ik zie het maar als een compliment.

gravatar

Het taboe op Hitler heeft nu wel lang genoeg geduurd. Zou zeggen een goede W.O.2 discussie begint met Hitler. En hee, weet je wie ook een NAtionaal ZIonist is?!

Reageer
gravatar

Hmm, het lijkt er meer op dat dit soort discussies hier altijd eindigt met een opmerking over/of Bert Bokhoven. En daarna is natuurlijk een fatsoenlijke discussie verleden tijd.

Fijn dat omnideskundige prof. dr. ir. P. Akkermans hier destijds al op dergelijke discussies een uitermate passend antwoord heeft weten te formuleren:

http://tinyurl.com/37rtp7x

Reageer
gravatar

De wet van Paulusje:

Hoe langer discussies duren, hoe waarschijnlijker het wordt, dat een Geerts getuige meent namens “het volk” het woord “Gutmensch” te moeten gebruiken.

Reageer
gravatar

Hoe langer de discussies in het Dierenbos duren, dan wordt er altijd weer over Paulussie zijn Vispaard begonnen, meestal door Eucalypta of Oeroboeroe of die speedy ogende das Gregorius, maar dat is een Partei genoot van Eucalypta.

gravatar

Waar komt toch dat adoreren door de voltallige redactie van flessentrekker en bordenwasser Bertje Bokhoven vandaan?

Maar dat zal nu wel gauw over zijn, als ze zijn “rijk geïllustreerde” pamfletje met de titel Weet je wie ook een nazi was? als e-boek voor € 39,95 hebben moeten kopen bij Bol.com, want Bertje is voor een presentexemplaar te gierig en de lokale boekhandel is failliet.

Twee bladzijden met monochromatische foto’s van Bertje met snorretje en haarlokje, en één bladzijde met het verrassend eenregelige antwoord, dat hij na jarenlang “onderzoek” op geenstijl.nl heeft ontdekt: “Adolf was ook een nazi!”

Reageer
gravatar

Mijnheer Oetelaer, ik heb de perceptie dat u enige ad hominem argumenten hanteert jegens mijn persoon. Ik ben niet te beroerd u een verdere inkijk te geven in mijn wetenschappelijk proza. Uiteraard moet zelfs een omniloog als ikzelf eten, dus u zult voor de volledige editie mijn e-boek moeten aanschaffen. Echter kunt u op mijn website natuurlijk een beknopte versie lezen van mijn onderzoek. Geheel kostenloos.
Overigens ben ik niet in het bezit van een snor.

gravatar

[…] De Speld komt vanavond met de Bokwin: Een discussie over de Tweede Wereldoorlog eindigt altijd met Hitler. Bokwin […]

Reageer
gravatar

Als Hitler spreekt in een discussie zal deze discussie als vanzelf over de tweede wereldoorlog gaan, en dus als vanzelf convergeren op Hitler.
Geheel volgens de uitslag van mijn onderzoek dus.

gravatar

Zo is dat Jeettje, helemaal eens.

Weledelgeleerde Heer B. Bokhoven, in deze casus kunt u bij hoge uitzondering niet op mijn bijval rekenen.
In de battle weet Darth Vader WOII immers op virtuoze wijze buiten de discussie te houden.

Terwijl Hitler toch echt zijn stinkende best doet om WOII onderwerp van gesprek te maken..

Who won? – Darth Vader heeft wat mij betreft glansrijk gewonnen.

Who’s next? – Bert Bokhoven vs. Bovenmeester Den Oetelaer..?

gravatar

Hm. Als Hitler als eerste spreekt in een discussie, dan ontstaat er een monoloog en is er toch per definitie geen discussie meer?

gravatar

Maar je zou dus net zo goed kunnen concluderen, dat deze discussie nooit eindigt.

Reageer
gravatar

Herr Jeettje,

Adolf is een grote fout in de geschiedenis. Dat het Duitse volk ooit voor hem heeft gekozen is heel vreemd. Hij had nog geeneens zijn haar geblondeerd.

gravatar

Volgens mij is het erger: willekeurig welke stevige discussie dan ook eindigt met de haulocast. Dan hoeft het strartonderwerp helemaal niet moorlog te maken te hebben.

Reageer
gravatar

Beetje flauw om Hitler snel nog even te noemen in de laatste 2 zinnen..
Niemand anders dan de onvolprezen hoogleraar Bert Bokhoven zelf weet beter dat zulks een fatsoenlijke discussie onmogelijk maakt; in dit geval zelfs in de kiem smoort nog voor er sprake is of kan zijn van een discussie.

Jammer! Hopelijk is het boek beter.

Reageer
gravatar

Als u met ‘het boek’ ‘mein Kampf’ bedoelt, dan nee, het is niet beter. Mein Kampf wordt wel eens ‘onleesbaar’ in beeld gebracht, wat een nogal zinloze bezigheid is, omdat het boek op zich al onleesbaar is.

gravatar

Andre, nee ik bedoel: ‘Weet je wie ook een Nazi was?’, het meest recente werk van de bijna alwetende omnideskundige Bert Bokhoven.

Nu hoop ik dat het boek van zijn hand beter is dan het artikel hierboven én ‘Mein Kampf’, dat schijnt inderdaad bedroevend slecht geschreven te zijn.

Beter had Hitler een ghostwriter ingehuurd en zichzelf beperkt op het vervaardigen van een mooie omslag voor zijn schrijfsel..
Als niet onverdienstelijk amateurschilder (een discussie hierover is lastig, gezien de wet van Bokhoven) was hem dat vast beter afgegaan.

‘Mein Kampf’ is overigens al vrij snel uit de handel genomen, nog nooit een exemplaar in mijn knuistjes gehad.
Na alle negatieve kritieken heb ik er ook niet zo’n zin meer in hoor, ik wacht wel tot de film uitkomt, wellicht is die beter te pruimen.

gravatar

Dat mag natuurlijk. Ik ben ook zeer verheugd op mijn 100e bijdrage. Mijn eigen jubileum.

gravatar

Er staat juist specifiek in je link dat het bij nazi discussies niet van toepassing is, aangezien het daar toepasselijk is. Maar toch bedankt, had er nog nooit van gehoord.

gravatar

Nou ben je alle mensen met een scheiding aan een bepaalde kant over één kam (!) aan het scheren! Weet je wie dat ook deed? Mensen over één kam scheren? Hitler!