China nomineert Bhutan om in te grijpen in Mali

Neknomination: nieuwe trend in internationale betrekkingen

China heeft Bhutan genomineerd om in te grijpen in Mali. Dat meldt het Aziatische land op Facebook. Het is nog onduidelijk of het bergstaatje op de nominatie ingaat.

Neknomination, zoals het fenomeen heet waarin een land een ander land nomineert om ergens in te grijpen, is vanuit de jongerencultuur overgewaaid naar de internationale gemeenschap. Hierbij filmt een land zichzelf terwijl het ingrijpt in een ander land. Vervolgens post de regering het filmpje op Facebook en daagt ze een ander land uit om iets soortgelijks te doen.

China filmde zichzelf tijdens een ingreep in Tibet. Bhutan staat nu onder grote internationale druk om op de nominatie in te gaan. Volgens Bert Bokhoven, hoogleraar Facebook en internationale betrekkingen, verwordt een land dat niet op een nominatie ingaat tot het pispaaltje van de internationale gemeenschap: ‘Zo’n land wordt gezien als zwak, dus wordt het vrijwel zeker door een buurland binnengevallen.’

President Rajaonarimampianina van Madagaskar is kritisch. Hij zegt dat landen door neknomination het gevaar lopen dat ze het internationale recht en de nationale soevereiniteit van andere landen schenden. Volgens Rajaonarimampianina zijn er de afgelopen maand al drie landen meegezogen in een uitzichtloos conflict.

Hij wijst erop dat de opdrachten steeds extremer worden. Zo kreeg Rusland vorige maand van Duitsland de nominatie om in Oekraïne in te grijpen door het land in vier stukken te delen. Israël nomineerde de Verenigde Staten om een aantal nederzettingen en een muur in Iran te bouwen. Dat stuitte op verzet van met name Moldavië en Guyana.

Inmiddels ontstaat in de internationale gemeenschap een tegenbeweging. Zo postte de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, onlangs een filmpje waarin hij met een zwaard Maleisië binnenliep en daar bewust niets deed. Dat filmpje kreeg 875.000 likes.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Neknomination is helemaal niet zo’n gek idee!

Het zou op de Haagse politieke vierkante kilometer terstond ingevoerd dienen te worden. Wat zou het heerlijk zijn als de oppositie een regeringspartij nomineert om de nek uit te steken. Bijvoorbeeld om in te grijpen de armoe te bestrijden, en de tweedeling subiet op te heffen. Gaat de genomineerde hier niet op in, verwordt zij tot het nationale pispaaltje en telt dus niet meer mee.

Nadat de ware democratie in Den Haag is verplicht gesteld, kan gelijk daarna begonnen worden om dit fenomeen bij de lagere overheden uit te rollen. Aan een deskundige zoals heer Bokhoven te schone taak dit proces te begeleiden, zodat eventuele kinderziektes voorkomen kunnen worden.

Reageer
gravatar

Mali c’est fini
Et dire que c’était le pays
De mon premier amour
Mali c’est fini
Je ne crois pas
Que j’y retournerai un jour
Mali c’est fini
Et dire que c’était le pays
De mon premier amour
Mali c’est fini
Je ne crois pas
Que j’y retournerai un jour

Reageer
gravatar

In het Pfalzerwald heb ik eens per ongeluk een Duits zijn ontbijt opgevreten. Zijn naam was Thys en mijn naam is Thijs Ze zijn het nog speciaal komen vragen de avond ervoor. Dat vind ik nog het ergste.

Reageer
gravatar

Hoor net zo, dat Gambia de EU genomineerd heeft om een paar miljard Euro te geven aan de Oekraïeners.
En Zweden heeft Uganda genomineerd om homofilie te verbieden.

Over de ware reden dat Schotland onafhankelijk wil worden gaan ook nog geruchten: ze zouden genomineerd zijn door Abudhabi.

Hierbij namens de Benelux, wil ik Mexico, de VS en Canada nomineren een soort Amerikaanse Benelux te maken, noem het CaMeUs.

Reageer
gravatar

Ja, nomineren, daar kan je veel mee doen. Die internationale voorbeelden zijn leuk maar het kan beter. Nomineer bijv. je buurtsuper om het hele voorjaar je preferred supplier te worden en de kortingen vliegen je om de oren. Nomineer wat buren voor het predikaat beste buurman/vrouw en je zal zien dat je er heel wat meer mee kan dan dat je er ‘dag buurvrouw/buurman’ tegen mag zeggen. Bijvoorbeeld…

Reageer
gravatar

Ik houd het landelijk. Friesland heeft mij, een overijsselnaar, genomineerd om hun ‘land’ te bezoeken. Hier ga ik op in. Ben alleen nog op zoek naar voldoende onbetrouwbare sujetten om samen met mij, na het officiele gedeelte, toch maar gauw even de stop eruit te trekken. Dat houdt ze dan nog even bezig. (dat zal ze leren het een land te noemen)

Reageer
gravatar

Ach Durp, weest zo vriendelijk en reist via het op de grens van Overijssel, Drenthe en Friesland gelegen Darp naar uw uiteindelijke bestemming: een Fries dorp.

gravatar

Dat zal niet nodig zijn hoor Moosje. Het gebied is dun bevolkt, en de inheemse bevolking is genetisch zodanig afwijkend dat geen virus de sprong zou durven wagen.

gravatar

Suriname heeft zojuist Nederland genomineerd om New York terug te veroveren en de hele westerse wereld ertoe te bewegen Nederlands te spreken. Suriname kwam tot deze nominatie nadat zijzelf door Colombia was genomineerd om een moordende drugsbaron als staatshoofd aan te stellen. Op zijn beurt kwam Columbia tot de nominatie toen ze door De VS werd genomineerd om een burgeroorlog te ontketenen. Dat laatste is maar half gelukt en aangezien er al strijdende partijen waren, met notabene een Nederlands staatsburger in de gelederen van één daarvan, is de actie afgekeurd. Ondanks dat is de cirkel rond…

Reageer
gravatar

Wat ik wel mis in dit artikel is de prestatie wanneer het een land niet lukt de opdracht te voltooien die ze opgedragen krijgen. De VS nomineerde Colombia voor een uitdagende neknominatie waar ze wel hun nek voor moesten uitsteken, haha. Maar als ik zie dat Colombia op hun plaats dat maar half doet, en de actie ook is afgekeurd begin ik mij af te vragen; wat moeten zij nu doen als tegenprestatie doen?
Bij mijn generatie zag ik bij de oorspronkelijke neknominaties, teksten als “vincent derks bedankt vur deze nominatie nouw nonimeer ik joost de bruin, dien homo gerry boeijen en steve van der lee um hetzelfde te doen in 24u anders gif de men un kratje, suc6.” Ik ga er vanuit dat Colombia kratjes met iets anders dan bier naar de VS gaat verschepen nu?

gravatar

Buthan heeft de uitdaging aangenomen maar gaat niet ingrijpen in Mali daar de cultuur en de taal daar te ver van de Buthanezen afliggen. Men heeft daarom gekozen voor een inval in Liechtenstein, temeer omdat daar ook bergen zijn en men zich geheel met de cultuur en gewoonten van dat land kan identificeren. Het wachten is nu op een inreisvisum voor Liechtenstein.

Reageer
gravatar

In dit artikel wordt er vanuit gegaan, dat Tibet een onafhankelijk land zou zijn. Het is en was echter altijd al een provincie van China.

Dit is een historisch feit. Ik neem daarom niet aan dat dit artikel op waarheid berust. China zal nooit politieoptreden in Tibet openbaar maken.

Straks kan je ook wel beeldmateriaal van de politionele actie’s in oost Indië gebruiken als voorbeeld van ingrijpen in een zogenaamd “ander” land. Eerst eens goed de geschiedenis bestuderen, Bert Bokhoven. Niet al te snel met een oordeel over “andere” landen komen.

Ook in de jongerencultuur zijn er leiders maar ook randdebielen die geen karakter vertonen; die ga je ook geen andere “groep” noemen.

Prof Bert Bokhoven dient wat bijles te nemen in sociale psychologie, met name het begrip “Belongingness”.

Reageer
gravatar

Jeetje nog an toe, dat is geschiedvervalsing. Ver voor onze jaartelling was China een zeer groot rijk. Er omheen waren vazalstaten/provincie’s die ook tot China behoorden waaronder Tibet. Zo ver terug gaat de wikipedia niet.

Geloof me maar, ik heb het uit betrouwbare bron.

Het hele denken van dit stuk gaat uit van nationaal bewustzijn. Dat is een kunstmatig iets. Je dient het te hebben over volkeren en volkszielen.

Je ziet toch wel aan de gelaatsuitdrukking dat het daar tot hetzelfde soort behoort? Kijk maar eens naar de vorm van de ogen !!! Of de kleur van de huid.

Maar ja, dat zal natuurlijk wel weer taboe zijn bij de speld.

gravatar

Ik raad u af uw stelling als feit te brengen. Onderstaande geeft in ieder geval één aaneengesloten tijdperk van substantiële lengte weer, gestaafd op fysieke vondsten (zogenaamde feitelijke bewijzen), waarmee het door u als feit gebrachte stelling op z’n minst wordt tegengesproken. Mijn bron voor nu, Wikipedia, is niet ultiem betrouwbaar, edoch, gezien de machtsverhoudingen, de financiële en en technische mogelijkheden van China t.o.v. Tibet, zouden mij doen vermoeden dat wanneer de gebezigde tekst onjuist of onwenselijk zou zijn voor China, de onderstaande tekst niet vindbaar zou zijn gebleken:

Het Tibetaanse rijk was een historisch rijk in Tibet, dat -globaal – tussen 600 en 860 bestond. In de tweede helft van de zevende eeuw en de tweede helft van de achtste eeuw was het rijk een van de dominante machten in Centraal-Azië.

De regeerperiode van Takri Nyenzig is het eerste deel van de Tibetaanse geschiedenis, waarover enige historisch betrouwbare informatie aanwezig is.

Zijn koningschap moet in de periode van het midden tot het eind van de zesde eeuw gesitueerd worden. Tijdens zijn regeerperiode vangt de ontwikkeling aan van het proces dat in de periode van zijn kleinzoon Songtsen Gampo (605–650) zou leiden tot de totstandkoming van het Tibetaanse rijk.

Songtsen Gampo wist de door zijn vader veroverde gebied te behouden. Hierna wist hij het gebied van Zhangzhung te veroveren. Met de verovering van Zhangzhung was vrijwel het gehele Tibetaanse Plateau voor het eerst onder een verenigd bestuur gebracht

Na 630 raakte het Tibetaanse rijk voor het eerst in een militair conflict met de Chinese Tang-dynastie

bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tibetaanse_rijk

Het zou u sieren uw toon minder agressief te maken en uw humor van kwaadheid te onderscheiden.

gravatar

Beste Jan, ik ben het met je eens dat Wiki niet bepaald de beste en betrouwbaarste bron is, maar in dit geval heeft Wiki stomweg gelijk.

De historie van dat stuk aarde is lang en ingewikkeld, en de historie van Nepal en Tibet ook, maar is niet zo gekend en ik heb geen zin allerlei publicaties op te zoeken en aan te bieden.

Daar staat tegenover dat iemand die zegt; “geloof me maar, ik heb het uit betrouwbare bron” voor mij net wat lager op die ladder van geloofwaardigheid staat dan Wiki. Wiki kan ik controleren namelijk.
Dus: je hoeft mij niet te geloven, maar ik heb mijn informatie uit betrouwbare, want oudere, bron.

En die politionele acties in Indonesïe betrof toch het ‘ingrijpen’ in een ander land?
Kijk, dat dat moordpartijen werden gehouden, Javanensoep gemaakt door met tanks over levende mensen heen te rijden en vooral met scherp geschoten, deden ze alleen maar daar: in ‘eigen land’ zou zoiets nooit op die schaal getolereerd worden. In dat andere land wel.

gravatar

Volgens een betrouwbare bron wordt Venezuela binnenkort opgeroepen om de voormalige Antillen binnen te vallen.

Vervolgens zal Nederland worden opgeroepen om de landing van Normandie losjes over te doen in Venezuela, zodat de Venezuelanen aan de macht komt in de voormalige Antillen en Nederland in Venezuela

Reageer
gravatar

Ik mis alleen een middel voor Nederland om Venezuela binnen te vallen.

Het leger hebben we grotendeels afgeschaft, wat hebben we naast Hooligans en hardnekkig onaangepasten dan nog om naar Venezuela te sturen voor deze missie? Zelfs Bhutan heeft meer middelen ter beschikking dan wij.

gravatar

Bhutan, het land met het hoogte Bruto Nationaal Geluk, dat naar Mali trekt waar kwartiermakers van het Nederlands leger zorg kunnen dragen voor Continentaal Afrika’s hoogste Bruto Nationale Dijken die het geluk binnen kunnen houden. Het enige dat ik afraad indeze is de komst van Italianen uit Milaan. Milanezen en Malinezen mengen niet goed.

Reageer
gravatar

Aan de ene kant laat dit zien wat voor invloed een jonge generatie kan hebben op de internationale politiek, wat ik, als jonge man, toejuich!
Maar tevens vind ik het walgelijk dat Rajaonarimampianina kritiek levert op deze uitdagende manier van politiek. Ik zelf ben ook ervaren op het ontketenen van een revolutie, dus ik zie veel van mijn actie hierin terug.

Reageer
gravatar

Mooi dat je zo tevreden bent over de invloed van een jonge generatie. Dat was ik een aantal jaar geleden ook, toen de Nederlandse Groenen nog links waren. Ik moet je wel waarschuwen, Tofu: nu ik mijn respectabele leeftijd heb bereikt begin ik de bemoeienis van jongelui zoals jij steeds irritanter te vinden. Kan jou ook overkomen wil ik maar zeggen.

gravatar

Bedankt dat je me hier op wijst, Paul.
Ik ben nu nog maar 34 lentes jong en voel me zo fris en fruitig als nooit tevoren. Verder doe ik geen uitspraken over de Nederlandse Groenen en zal ik afsluiten dat ik graag eens met u om de tafel wil over de toekomst van mijn geliefde partij

gravatar

Goed dat de Speld een artikel over neknomination brengt, maar het behoeft qua politieke duiding nog wel wat toelichting.

Het balletje begon natuurlijk te rollen toen Greenpeace door Rutte genomineerd werd om de Russen te jennen. Poetin nomineerde vervolgens Nederland om de opening van Sochi bij te wonen met een belachelijk zware volksvertegenwoordiging.
Vervolgens kon Timmermans niet anders dan Janoekovitsch nomineren om zijn eigen betogers af te schieten. Ja, en toen was het hek natuurlijk van de dam.

Reageer
gravatar

U beseft toch zeker wel dat door de overname van WhatsApp door Facebook er geen behoefte is aan een doctoraat WhatsApp? We hebben WhatsApp al lang en breed geïntegreerd in het curriculum Facebook. Het vak wordt tegelijkertijd gegeven met het vak Inleiding Instagram in het eerste semester.