Kamer wil democratische toetsing van gerechtelijke uitspraken

'Volksvertegenwoording moet vonnissen bekrachtigen'

Uitspraken van de rechter moeten voortaan worden getoetst aan de democratie. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. De partijen vinden het ‘niet meer van deze tijd’ dat de bevolking niets te zeggen heeft over de toepassing van het recht.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur stelt voor dat de Tweede Kamer in eerste instantie alleen uitspraken van de strafrechter gaat toetsen. “Als de strafrechter een fout maakt, leidt dat tot maatschappelijke onrust. Het is bovendien pijnlijk voor de slachtoffers. Democratische toetsing is hier dus een prioriteit.”

Op termijn zouden alle vonnissen door het parlement bekrachtigd moeten worden, vult zijn PvdA-collega Jeroen Recourt aan: “Idealiter spreekt de bevolking zich straks via haar vertegenwoordiging uit over ieder geval van alimentatie, erfgrenzen en ontslag op staande voet. Het is eigenlijk heel raar dat alleen een stel experts beslist over zulke belangrijke kwesties, die diep kunnen ingrijpen in een persoonlijk leven.”

Recourt legt uit dat rechters nu vaak geacht worden de ‘geest van de wet’ te interpreteren: “Dat betekent dat zij gaan uitleggen hoe de wetgever een wet bedoeld heeft. Dat kunnen wij natuurlijk veel beter zelf.” Van der Steur: “Als een wet dan in een individueel geval onbedoelde gevolgen heeft, dan kunnen we dat meteen rechtzetten en een zwaardere straf opleggen.”

VVD en PvdA verwachten wel veel extra medewerkers te moeten inhuren om de nieuwe taak uit te kunnen voeren. Recourt: “Juristen met name, en dan het liefst mensen die middels een gedegen opleiding na de rechtenstudie een goed ontwikkeld gevoel van rechtvaardigheid hebben ontwikkeld.”

De oppositie is enthousiast over de plannen van VVD en PvdA, maar volgens D66 en PVV gaat het nog niet ver genoeg. Beide partijen willen uitspraken van de rechter altijd toetsen door middel van een referendum.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Doe er meteen redelijk en billijk bij want de wet is dit allang niet meer maar dat zou wettelijk wel zo moeten zijn.

De rechtbanken zijn niet meer dan geldfabrieken en een toneelstuk om te verantwoorden dat ze burgers afpersen en kidnappen om geld te verdienen.

Nog geen 10% van de uitspraken gaan over strafbare feiten en de rest is allemaal boetes of in beslagnames.

Reageer
gravatar

Oei, beste Jeettje: Dit is nieuws waar De Speld nog een puntje aan kan zuigen!

Teeven gefileerd door een stel illegalen met humor! The Royal Flush; zijn vrouw heeft het waarschijnlijk door, maar wellicht komt het haar ook goed uit, terwijl zij haar man uitzwaait voor een tochtje op volle zee!

n.b. het plaatsen van deze reactie heb ik zorgvuldig onder #12 gemikt, dus bij deze.

Reageer
gravatar

Waar zijn alle schaatsmalloten gebleven die nog zo ijverig reageerden op de berichten over de OS? DIe hebben hier vast ook een mening over en zouden nog wat tegengas kunnen geven. Met alleen gelijkgestemden wordt het toch een beetje gezapig.

Reageer
gravatar

Ik snap Teeven soms ook wel. “OK die pedofiel moet wel ergens wonen!”. Na x jaar in een gevang en een hoop dure therapie. Teeven kan zo een kerel toch ook niet mee naar huis nemen? Of botweg over de grens zetten? Het leven van een pedofiel gaat niet altijd over rozen.

Pak nu je valt tot over je oren in LOVE met een kind van een jaar of vijf. Ga dat maar érgens uitleggen zonder scheef bekeken te worden.

Daardoor sukkelen de meeste pedofielen van kind tot kind. De meeste kinderen kunnen niet koken. Kom er maar mee thuis.

Reageer
gravatar

Juist ja, vandaar. Zo komt het voor dat men in het Belse er een keldertje voor beschikbaar stelt. Omdat ze niet kunnen koken dus…

gravatar

Jan kende Ard van der Steur niet. Ben je anti-reclame aan t maken tegen hem? Hoezo heet van de naald?

Even op de tweede kamer site gekeken o.a.:
zijn foto: heeft een dikke nek zoals Fred Teeven (bij die naam moet ik steeds aan een klein gemeen konijnen bijtertje met scherpe tanden denken en ook aan loopse honden)

Nu Steur (dat is een soort vis) bij zijn biografie:
Hij begint met het woordje “Ik”, dus mijn conclusie:
Zijn groot Ego komt op de eerste plaats.

citaat:
“Mijn grote voorbeeld is Winston Churchill. Een welsprekende man en recht in de leer. Hij heeft nooit zijn principes verloochend om aan de macht te kunnen komen.” (volgens Steur dus een machts-denker zonder principe’s)

Churchill staat bekend dat hij enkele flessen whisky per dag dronk en continue sigaren rookte. En zoals ik al eerder zei: hij is toch als oorlogsmisdadiger veroordeeld in Neurenberg ? Wegens bombardementen op Duitse steden.

Mooi voorbeeld voor Ard van der Steur…..

gravatar

Steur. Familie van Jansen? Nee, ik ken hem niet, maar dat hoeft ook niet: VVD eenheidsworst van mindere kwaliteit – het hinnikt boven de afgewerkte frietkotolie en ranzige reuzel uit.

Ik herhaal het nog maar eens: het kán geen toeval zijn dat een Wilders en een Verdonk uit de VVD komen, en anderen met hetzelfde soort ideeën zich in de coulissen staan warm te draaien: het is een nest.

Ah, en het verschil is dat Winston wél schilderde en Adolf niet.

gravatar

Beste Jeettje,

Hé, hoe onsmakelijk nu weer! Dat van die reuzel en zo.
Is u bekend met het nieuwe verkiezingsprogram en bijbehorende slogan van de partij?

“Minder regels, meer rijbanen”

Dat zou u toch als muziek in de oren moeten klinken
als fervent forens op de Solex..

Maar, er zit een kern van waarheid in uw betoog. Het nest Verdonk; en het jongt maar aan. Ambitieuze nitwits die een voorbeeld aan de jaren ’80 nemen. Zij, die een houding van de ideale schoonzoon aanmeten, en Ton Elias gedogen, vanwege zijn verdienste voor de ‘goede zaak’. Het aardappeltje komt later, eerst scoren. “The sky is the limit” roepen, en dan met droge ogen oreren dat dit goed voor het land is.
U heeft het over worst; kom maar op met die molen, dan draaien we er eentje! Zo!

gravatar

Jan, ik vroeg me slechts af of ik de enige was, die hem niet kende.
Dit blijkt dus geenszins het geval.
‘Heet van de naald’ betekent ‘vers van de pers’ of ‘nog heel nieuw (van een product)’. Dat geldt overduidelijk voor De Speld, die de artikelen razendsnel bezorgt bij jou, mij en vele anderen. Daar kunnen de andere dag- en weekbladen een voorbeeld aan nemen.

gravatar

Tja, Trendvolger, ik kan niet helpen dat het zaakje erger stinkt dan overrijpe Limburgse kaas:
http://tinyurl.com/qdpso2m

Op een dag wordt je wakker en dan blijkt het nóg erger te stinken ….
Mevrouw Teeven blijkt dus een IND-hoofd, en dat die Van Linschoten een rot ei was wisten we al.
Ze zullen het wat jammer vinden dat de huisbank is geklapt: het was zo gezellig bij ome Dirk. Gelukkig dat ome Gerrit een nieuwe op de kop heeft weten te tikken……

gravatar

Jan, jongen, wat heb je jezelf aangedaan. Neergestreken in de omgeving van Venlo? Wist je dat zelfs Geert die stad ontvlucht is, en om die reden ondergedoken zit ergens in het westen des lands?

gravatar

Kan de Rijdende Rechter hier zijn licht niet over laten schijnen?
Hij laat altijd voor hij uitspraak doet een aantal mensen met stemrecht en een facebook-account aan het woord.
Heeft a.h.w. ervaring met bijval/tegenspraak van de gewone burgermansen- en vrouwkes. Feedback zo u wilt.
Kijk maar, uitzending gemist is er goed voor.
Dan denk je toch even: juryrechtspraak, een goed idee!?!?

Kweeniehoor, het zal jouw boom maar zijn die iets te dicht bij de schuur van de buren staat, of net niet dicht genoeg, daar wil ik vanaf zijn en een woedende menigte mag beslissen of de bijl in de boom gaat.. griezelig idee!
Ik vind dat er altijd hoger beroep mogelijk moet zijn; ‘like’ de boom op facebook als je wil dat hij blijft, bij 1000 likes voor ‘toch maar niet omhakken’ moet de zaak over.

Dat doortrekken naar de verkiezingen, hoef je daar ook de deur niet meer voor uit en alleen een ‘like’ uitdelen aan de foto van de politicus die er het leukst uitziet is een kleine moeite.
De opkomst zal beduidend hoger zijn, let maar op!

Vraag me alleen af hoe dat moet met fervente Hyvesgebruikers zoals ik..

Reageer
gravatar

Haagse Annie, ben je soms verliefd op Geert? zie reactie #6
Die had het ook al over “Beschadigen van bomen moeten wij niet willen.”

Hogere opkomst voor de politicus die er leuk uitziet…. Bah zeker gefotoshop-t en met boter op zijn hoofd.

gravatar

Tja Annie, in dat geval zul je ouderwets de deur uit moeten om in een of ander tot stembureau omgebouwd zaaltje van een buurthuis analoog een hokje rood te ‘liken’. Daarna steek je gewoon je duim op en dump je het papier, gelijk een tafelkleed, in de afvalbak met een brievenbus bovenin.

‘s Avonds lekker achterover op de bank met een glaasje kijken naar Herman de Schermman, die op een enig moment de Haagse situatie zal duiden, vervolgens Den Haag voorbij zal swipen, waarna bekend is wie er voor vier jaar in de grote glazen zaal van dat IJspaleis van jullie zal vastroesten op de zeteltjes.

Ik hoor je nu al denken… Maar ik vind het volkomen terecht als je daarna jezelf nog eens inschenkt. 😉 Like!

gravatar

@Jan: neen! Iedere overeenkomst tussen Geert en o.g. berust op puur toeval, behalve zijn haar want dat verft hij in de kleur die ik van nature bezit.
Maar mijn haar is mooier in alle bescheidenheid, gewoon blond zonder waterstofperoxidegloed.
Verliefd… nee hoor, ik knuffel uitsluitend bomen lately. Dat dan weer wel.

Alle foto’s in verkiezingstijd zijn overigens gefotoshopt, er staat zo’n posterplakding op mijn pleintje. Veel veranderingen worden overigens pas na het plakken aangebracht, vooral kleine snorretjes, petten enz.

@Trendvolger: ik schenk er nu alvast een in, ik ben veel te wakker voor iemand die vroeg naar bed wilde gaan wegens aanstormende verkoudheid.
Proost, op de verkiezingen alvast; “meej ze moost goedloeking win!”

Het oog wil ook wat, je zit er weer jaren tegenaan te kijken.. zeker hier in het Haagsche. Had ik al proost gezegd?

gravatar

Annie, jij dus ook al. Bij mij staat ook een pleurisje voor de deur.
Hopelijk geen verkiezingskoorts; ze vinden dat dát onder het eigen risico valt. Wat jij, een medicinale versnapering zou eigenlijk in het basispakket moeten worden opgenomen. Ook goed voor de economie, en zeker hier in de grensstreek. Pomphouders en slijters liggen hier en masse aan de medicinale alcohol, alleen maar omdat zij bij oosten wind de Duitsers zo hard horen lachen.

Ja Annie, hier is zeker wat te kiezen tijdens de verkiezingen, al is het alleen maar aan welke kant van de lijn je de snapps gaat scoren.

Op je gezondheid. Proost!

gravatar

Samenvatting van bovenstaande reacties: 99,9% van de reaguurders zien Fred Teeven als 12 koppige jury.

Reageer
gravatar

Ik ben vorig jaar door het plotselinge geknal in de nieuwjaarsnacht zo geschrokken, dat ik zo lang en hard heb gehuild, dat de buren ontstemd raakten. Zij zouden het geknal niet met plezier hebben kunnen beleven, omdat ik dat zou hebben overstemd.

Nu moet ik op maandag 2 maart om 13:55 voorkomen in de Tweede Kamer. Een advocaat is niet nodig, werd mij medegedeeld, ik zou toch de mond worden gesnoerd door ene meester en secretaris Ferdi Tevens of zoiets.

Reageer
gravatar

Lieve zuigeling van een bevriende familie,

Dat is toevallig! Vlak na jou ben ik aan de beurt, maar als aanklager.

In diezelfde nacht heeft de hond van mijn buurman zo vreselijk gejankt, dat ik het gejank heb gemist van een passerende jongeman die een vuurwerkbom te lang in zijn hand hield. Zodoende is mij het genoegen van leedvermaak ontnomen.

Dus wil ik kwijtschelding van de vermaakbelasting waarvoor ik ben aangeslagen.

gravatar

Niet van het onderwerp afwijken graag: Teeven is veel gevaarlijker dan Wilders.
Teeven doet het: breekt het onder je voeten af – sluipend. En dat as we write, nu.

Van Geert wéét je dat er Volksgerichthof komt met een Roland Freischler kloon als hij aan de macht komt, maar in de huidige situatie IS het er ineens. Zonder waarschuwing, zonder erg in te hebben.

gravatar

Jeettje, als je het toch over Teeven wilt hebben, hij schijnt “: staatssecretaris van Veiligheid en Justitie te zijn: geen parlementariër.

Ik vind zijn hoofd lijken op die van Jan Timmer, zo vierkant. En die nek van hem is breder dan zijn hoofd zelf.

Zou dat horen bij wilskrachtige personen met een heel dik ego ?
Dikke nek=dik ego ? Of is dat onjuiste morfologische psychologie?

gravatar

Jongelui laten we voor Gods zaak niet van het onderwerp afdwalen!

Raar trouwens dat die Irene en die Sven nu allebij genoegen moesten nemen met zilver. Volgens mij komt het om dat zijne majes, Alec de Vierde de spelen onverwijld moest verlaten om samen met zijn leerplichtige dochtertjes op vakantie te gaan.

Als het zeilmeidje niet mag zeilen mogen deze leerplichtige mispuntjes het al helemaal niet en indien zij inderdaad kinderen zijn van Alec zullen ze geen schooldag kunnen missen.

gravatar

Inderdaad gaat het voorstel nog niet ver genoeg.

Wij moeten terug naar onze mooie christelijke volkscultuur toen in ons land de dienst nog niet werd uitgemaakt door laffe socialisten samen met domme eurofielen en gewelddadige moslims, Nederlanders moeten weer de straat op durven om de gezonde onderbuikse volkswoede niet alleen in vrijheid te uiten, maar vooral inhoud te geven.

Hét voormalige instrument van volksvermaak moet weer op alle stads- en dorpspleinen komen te staan. Er kunnen immers geen galgen genoeg zijn, want anders worden door het volksgericht honderdduizenden bomen beschadigd voor het ophangen van mensen die mij – uw toekomstige dictator – demoniseren.

Beschadigen van bomen moeten wij niet willen.

Reageer
gravatar

Geert, de Christelijke volkscultuur is toch liefde schenken aan je medemens: je naaste. En Jezus had toch gezegd; “Je naaste is de hulpvaardige Samaritaan.” En die Samaritanen werden toen gezien als de grootste vijand, zoals jij de Moslims ziet. Keer jij dan ook je andere wang toe als je door en Moslim geslagen wordt? Ben je een echte Christen? Mooi zo Geert, van jou kunnen we ethiek leren:

GEERT voor Dictator !!! Hoezee, Hoezee, Hoezee !!

gravatar

Als apert tegenstander van het aanraden van om ‘t even wie of wat op welke wijze danook, verwijs ik naar mijn adagium: dit is een afrader, net als Geleen.

Reageer
gravatar

Dit lijkt me een slecht plan. Het is niet voor niks dat Winston Churchill uitspraken had als: “Het beste argument tegen democratie is een conversatie van vijf minuten met een gemiddelde stemgerechtigde” en “democratie de slechtste regeringsvorm is, behalve alle andere vormen die van tijd tot tijd zijn uitgeprobeerd.” Ik wil niet beweren dat een neoliberale meritocratie of een dictatuur het ideaalbeeld is, maar bij dit soort ideeën van de kamer begin je toch steeds meer te twijfelen.

Reageer
gravatar

Toch is het wel de moeite waard om te testen hoe het uitpakt. Vooral ook even afwegen tegen een neoliberale oligarchie, waarbij het kapitaal van enkele zeer rijken vertegenwoordigt wordt door een groot aantal lobbyisten van multinationale superbedrijven.

En dan nog wat brood en spelen voor de rest van de bevolking.

gravatar

Winston had natuurlijk het nadeel dat hij De Speld niet kon lezen, anders zou hij gezegd hebben: ‘een kwartiertje de reacties in De Speld lezen geeft mij argumenten ..’
Die Winston toch: dol op oorlog toen de Britten dat nog een nationale sport vonden tegen kaffers …..

gravatar

Teeven is toch geen rechter? Alhoewel links kan je hem ook niet bepaald noemen. Even dat Noord Koreaanse nuanceren.

Ik sta altijd versteld van de grootte van zijn empathisch vermogen en zijn onzekerheid bij het ventileren van zijn mening. Een oordeel komt nooit zijn strot uit: waarschijnlijk door zijn geweldige zelfreflectie. Altijd begrip hoe iemand tot zijn misdaad is gekomen vanuit de maatschappelijke ongelijkheid of moeilijke jeugd.

Tja, je hebt gelijk: vervangen die man door het volk: democratische rechtspraak gebaseerd op het wraak-principe.

gravatar

Vertelt u Teeven even dat hij geen rechter is?
Maar dat bedoelde ik dus anders: rechters zijn eigenlijk maar wat protocollaire schakeltjes, en moeten democratisch gecontroleerd worden. Teeven doet als parlementariër al enorm zijn best, dus aan hem ligt het niet. Geef Fred de ruimte en alle vonnissen moeten met 99.9% instemming bekrachtigd worden – door Fred zelf dus. (er moet 0,1% overblijven, anders is het niet democratisch meer)

Inderdaad wat u zegt: een waar volksgericht dus. Jammer dat het volk zo’n hondekop heeft.

gravatar

Ja, die Teeven. Maar dan toch alleen als Fred aangelijnd door oom Ief wordt uitgelaten. Beste Jeettje, zou dat de reden zijn dat er zoveel landgenoten zijn die beweren ‘niets te verbergen’ te hebben?

gravatar

Misschien is jury rechtspraak iets?
Daar hebben ze in de engelssprekende landen al ervaring mee.

En dan ook het gevangeniswezen op hun manier. Dus met straffen in de gevangenis zonder tussenkomst van rechtspraak. Daardoor kunnen de gevangenen langer worden vastgehouden. Dat is goed voor de economie, lage lonen in de gevangenis.

Ook handig is beursnotering van de verschillende gevangenissen. Dan ontstaat concurrentie: dat is altijd goed!

Natuurlijk het stemrecht van de gevangenen afpakken: die boeven mogen niets te zeggen hebben !!

Dat is echt democratisch! Alleen in India hebben ze het kaste systeem: dat is slecht. Hier zijn we allemaal gelijk: echte democraten die de wet democratisch uitvoeren.

De zittende rechters afschaffen: alleen de staande magistratuur kan zijn rug recht houden in zijn aanklacht en het volk beslist.

Leve de Koning van Orange, weg met de gebroeders de Witt op naar de galg op het Groene Zooitje.

Reageer