Spelen vallen tegen voor Togo

Bedrukte sfeer in Togo Tonic Toko

Voor Togo zijn de Olympische Winterspelen in Sotsji vooralsnog uitgelopen op een deceptie. Na anderhalve week staat de teller voor het Afrikaanse land op nul medailles, waarmee de underdog-rol ruimschoots is waargemaakt. De tweekoppige equipe was zelfs nog geen enkele keer in de buurt van eremetaal.

Mathilde Amivi Petitjean, nota bene de vlaggendraagster, stelde zwaar teleur met een 68e plaats bij de 10 kilometer langlaufen in de klassieke stijl. Bayor Kelani, vice-voorzitter van de overkoepelende bond van Togelese ski-federaties, had geen goed woord over voor de atlete: “We gingen voor een medaille. Dan is een zware teleurstelling. Je kunt dan wel de schuld geven aan de pakken, maar ze moet blij zijn dat we dit jaar überhaupt pakken hadden.”

Petitjean is ondanks haar magere prestatie hoopvol over de toekomst: “In 1984 in Sarajevo bleef een grootmacht als Nederland op nul medailles staan. Vier jaar later sloeg Yvonne van Gennip keihard haar slag in Calgary met drie maal goud. In die zin zijn we nu al de topfavoriet bij de volgende Spelen. Let op mijn woorden: in 2018 zullen we er staan!”

In de Togo Tonic Toko is de sfeer bedrukt. Toch houdt supporter Kwame Mpufu de moed erin, omdat de reuzenslalom nog op het programma staat: “De concurrentie is moordend, er zijn geen kleine landen meer in het afro-skiën. Maar met een geheel Togolees podium op de reuzenslalom kunnen we de eer nog een beetje redden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zeg naamloze figuur,

Een geile geest is plezier voor altijd, als ik dat zo mag zeggen.

Ik heb het vannacht tussen de lakens overlegd met de Russische schuif- en veegdames. Ze zouden dolgraag op een podium willen dansen, maar het is hun niet gegund.

Om jou een plezier te doen heb ik enkele foto’s van de teleurgestelde dames gekregen.

Ik hoop dat dames hiermee jouw lust naar voldoening hebben bevredigd.

gravatar

Meneer Jeettje, (in ieder geval nu nog op 13c)

De Solex mag in ons land eigenlijk niet meer de weg op. Ze worden nog getolereerd voor uitstapjes onder begeleiding van een scooterrijder met een waarschuwingsbord voorop en een fietsenmakersbus tevens ambulance achterop.

Derhalve worden ze in de geciviliseerde wereld niet meer verkocht. Er staan nog wel wat Solexfabriekjes in enkele achtergebleven gebieden, alwaar zij vooral als opgepoetst pronkstuk en zitmeubel worden gebruikt. Dat wordt door uw foto heel goed geïllustreerd.

Reageer
gravatar

Toch valt mij bij de reacties op dat de meeste reageerders geen echte kennis hebben van het prachtige land dat Togo ís. De een zegt dat er een koning zou zijn (er is een president aan de macht: Faure Eyadéma) de ander doet alsof Togo geen bergen zou kennen: de Mont Agou is bijv. 986 meter hoog. Daar kun je een leuk eindje van af rodelen of bobben. Kortom verdiep u nu eens eerst in dit prachtig landje voordat u van allerlei reacties loslaat die nu slaan als een mug op een olifant! http://nl.wikipedia.org/wiki/Togo

Reageer
gravatar

Geachte heer Jeettje: zo mogen wij het heel graag zien hier op de Speld: feiten, feiten en niets dan (foto’s van) feiten.

gravatar

Mevrouw of meneer Toch,

Dat een koning niet aan de macht is, wil nog niet zeggen dat er geen koning is. Zo is in ons land ook geen koning aan de macht en evenmin in de Scandinavische landen. Koningen die aan de macht zijn, is zoooo middeleeuws.

Van een koning wordt niet verwacht dat hij nog machtig is, maar dat hij op waardige wijze zijn voorvaderen opvolgt. Zo is vreemdgaan een pluspunt voor het koningschap.

gravatar

Beste Toch,

U verwijt andere reageerders dat zij onvoldoende zijn geïnformeerd. Welnu, zo’n verwijt kan ik u ook maken. Rodelen en bobsleeën door cacao- en koffieplantages en militaire gebieden op de Mont Agou wordt namelijk zacht gezegd niet op prijs gesteld. Voorts is de olifant daar geen alledaags verschijnsel; muggen overigens wel.

gravatar

Geachte meneer of mevrouw Toch,

Na uw reactie diverse malen zorgvuldig te hebben doorgelezen, moeten we helaas constateren dat deze doorspekt is van pogingen tot humor. Dit is hier niet, ik herhaal: niet de bedoeling. Neemt u een voorbeeld aan de andere reacties die u bij dit topic aantreft. Ontwaart u daarin humor? Nou dan, waarom u dan wel? U brengt daarmee de leesveiligheid van alle bezoekers in gevaar!

Wij vertrouwen erop dat dit niet nogmaals voor zal komen. Zo wel, dan zien wij ons genoodzaakt tot het nemen van strenge maatregelen, die zover kunnen gaan als het gedwongen doorbrengen van een avond met Mark Rutte. We zullen zien of u daarna nog steeds de behoefte hebt om ‘grappig’ te zijn.

Met vriendelijke groet,
Het departement van Humor en Lachwekkende Zaken

gravatar

Grote genade, neen, een nacht met Mark Rutte!!!! 🙁 Of Rat Murkte, zoals sommigen zeggen en dat zegt wat!! Dat zou teveel voor iedereen zijn en daarom zal ik uw suggestie in vriendelijke overweging nemen.

gravatar

Koning Ewe en koningin Kabyé van Togo geven het goede voorbeeld aan Alex en Máxi hoe het hoort. Het gevierde koningskoppel wordt uiteraard niet onderhouden door de Togolese staat, daarom moesten ze om geld bedelen bij hun stammen.

Ze vertrokken direct na de kerst met een tentje liftend richting Rusland. Hel laatste stukje mochten ze meerijden met twee steenrijke Somalische zeevaartondernemers, die wilde meedoen met een bobslee die ze zouden kapen van Mozambique. Daarom konden beide gekroonde hoofden uit Togo nog net op tijd voor de openingsceremonie in Sotsji hun tentje opzetten.

Ze hebben zich in hun nationale kleding gestoken. De koning in een luipaardvel en de koningin een een rieten rokje. Ze vernikkelden aanvankelijk van de kou, maar zij hebben wel wat over voor de koninklijke tradities van hun vaderland. Bovendien kan hun tentje voor wat beschutting zorgen. Gelukkig werd het allengs wat warmer.

Bij de onderdelen waaraan sporters uit hun land deelnemen, geven zij het goede voorbeeld. Uiteraard eisen zij niet voor zichzelf de beste plaatsen op, maar zitten in de nok van de tribunes. Het past immers een vorstenpaar om zich boven het volk te verheffen. Het nadeel van slechter zicht behoren majesteiten over te hebben voor hun hoge positie.

Ook aan het volkse geloei en gejuich nemen zij natuurlijk geen deel. Hun Togolese waardigheid gebiedt immers dat zijne majesteit op een tamtam slaat, terwijl hare majesteit een extatisch dansje maakt, waarbij haar borsten wapperen op de ritme van de tamtam.

Kijk Alex en Máxi, zo kan het dus ook!

Reageer
gravatar

Geachte meneer of mevrouw afrader,

Ik verzoek u vriendelijk doch dringend het beoordelen van het humorgehalte van reacties aan ons over te laten. Het is ons werk tenslotte. Wij hebben ervoor geleerd, u niet. Het zou me wat moois zijn wanneer iedereen maar op eigen houtje ging bepalen wat leuk is en wat niet, denk u niet?

Omdat wij eigenlijk hele toffe peren zijn (en omdat het moet van onze PR-man) zullen we uw vergrijp voor deze ene keer door de vingers zien, maar houd er rekening mee dat dit soort praktijken u in potentie uw reactievergunning kunnen kosten.

Met vriendelijke groet,
Het departement van Humor en Lachwekkende Zaken

gravatar

Afrader, (perfecte naam overigens)

Ik concludeer dat u als oranjeaanbidder waarschijnlijk diep buigend door de knieën gaat, alleen al als een van de dochters van Máxi op een foto in uw lijfblad Vorstenhuizen staat. Daarom is het het verklaarbaar, dat u pijnlijk getroffen bent door het vorstelijk voorbeeld van het Togolese koningskoppel. Zij gaven aan hoe ‘s lands wijs, ‘s lands eer behoort te zijn. Gebleken is dat Máxi en Alex dit besef missen.

gravatar

Als Máxi en Alex wat over hadden gehad voor het imago van Holland, had Alex in een Volendammer kostuum met de lange steel van een meerschuimpijp in de mond in Sotji op een tsarentroon bij het schaatsen gezeten en Máxi als vrouw Antje. En natuurlijk allebei op klompen.

De kers op de koninklijke pudding zou het dichthouden met slechts één vinger van een gat in een bierglas in het Bierhuis kunnen zijn geweest. Een gemiste kans.

Maar nu was het toch echt reclame voor het carnaval ten zuiden van Holland.

gravatar

Ome Pal,

Alex zou wereldwijd als echte held zijn bejubeld, als hij met één hand de smoel van Poetin had dichtgehouden. Dat is pas echt een gemiste kans.

gravatar

Hm, er wordt gewag gemaakt van een tweekoppig equipe. Toch wordt gezinspeeld op een geheel Togolees podium bij de reuzenslalom. Bij de reuzenslalom is er dus geen derde plek, geen brons?

Reageer
gravatar

Wellicht dat Togo een voorbeeld moet nemen aan landen zoals Ethiopië en Kenia. Het is dat zij er niet aan gedacht hebben hun toppers in te schrijven, maar op een paar sneakers met spikes eronder winnen zijn op zeker goud bij de Super G afdaling, het Skeletonklassement, het Rodelen en het klassement over meerdere rondes in de Eenmansbob.

Reageer
gravatar

Ja, dat krijg je er nu van als de Medicijnman wordt wegbezuinigd ten gunste van de pakken.
Die athleten lopen op Voodoo en dat mag; staat nergens in de reglementen dat dat doping is.
Kost wat, maar dan heb je ook wat: gevalletje verkeerde zuinigheid.

Reageer
gravatar

Voodoo is helaas niet genoeg tegen al die modernere landen die gewoon doping gebruiken. Het is net zoiets als zelf een waterig pilsje te drinken hebben terwijl de buren over flessen Jack Daniels beschikken.

gravatar

Inderdaad; het is om de dooie dood al niet leuk om ondood te zijn en dan wordt je doodleuk afgebrand door Baron Samedi. Ik ben al bezig een poppetje voor hem te maken en spelden heb ik zat.

gravatar

Desgevraagd zei Kwame Mpufu vanmiddag nog dat hij al een deja-voodoo gevoel heeft dat het met die reuzenslalom ook niet gaat lukken zonder doping.

De sfeer in de Togo Tonic Toko is niet om over naar huis te schrijven om maar eens een understatement te gebruiken aldus Kwame Mpufu.

Triest allemaal, sport maakt meer kapot dan je lief is..

gravatar

Maar met supporters als Kwame Mpufu gaat het nooit lukken. Die man komt de ene keer uit Kenia en een tijd later uit Togo. Vorige week stond hij nog te juichen voor een Angolees bij het WK fierljeppen.

Reageer
gravatar

En wat is uw bezwaar tegen de Afrikaanse supporters-pool?
Niet elk Afrikaans land kan zelf supporters betalen.

gravatar

Het wachten is nog steeds op de extra bonusaanbiedingen bij de AH ToGo bij elke Togolese medaille.

Reageer
gravatar

Ik was gisteravond in de Togo Tonic Toko, maar van een bedrukte sfeer was echt geen sprake. Dat moet dan vanmorgen het geval zijn geweest. We hadden inderdaad wel meer verwacht van Petitjean. Een plek in de top 60 leek ons haalbaar.

Reageer
gravatar

Er werd van alles genuttigd, maar ik heb geen tonic gezien. Ik snap dus ook niet hoe ze aan die naam komen. Wat kunnen die Togolesen overigens zuipen zeg. Ik heb Abi oompfufu, dé kanshebber bij de slalom, nog naar het olympisch park moeten dragen.

gravatar

Joh!
Er is in Paris, Berlin en London uitgebreid catwalk mee gelopen. Madonna heeft een setje gekocht in flamingo-roze en een in sahara-beige. Elton John draagt het als huispak.