Kramer: ‘Schrap 10 kilometer als olympische afstand’

Schaatser sluit zich aan bij groeiend aantal critici

Sven Kramer vindt dat de 10 kilometer geschrapt moet worden als olympische afstand. Volgens de schaatser is de langste afstand niet meer van deze tijd: “Ik roep het al jaren: door de geringe concurrentie is de spanning ver te zoeken en voor de tv-kijker duurt het te lang.”

Collega-schaatser Jorrit Bergsma is het niet met Kramer eens: “Veel mensen zijn wel degelijk enthousiast over de 10 kilometer. Dat merk je ook aan de sms’jes die ik het afgelopen uur heb gekregen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Olympische Spelen 2018: De medailles van de in estafettevorm afgewerkte combine van 18 KM – ingevoerd als vervanger van de losse afstanden om een herhaling van de dramatisch gestegen Nederlandse ziektekosten ten gevolge van slaapziekte door overmatige blootstelling aan TV beelden van ovaal rondkruipende ‘helden van een week per jaar’ zoals deze tijdens de OM 2014 plaatsvond te voorkomen – zijn als volgt verdeeld;
1. Team NL: Gillert Denkend Aan Interkors Metjeoudeoma, Fokke Methondenja, S. Garrelt Kippema
2. Team Andorra: Kliszma Anesma, Roggelt Snotstra, Its Fukkingboringja
3. Team Albanië: O. Bregt Negenentwintigzes Inchjaja, Strben Smegmamars, Gjerryt Ouderruxma van Genotstaveren

Bij de dames werd per abuis een eremedaille voor het gehele oeuvre uitgereikt aan Michael van Gerwen van wie iedereen dacht dat het Ireen Wüst was met een aerodynamische vleespet op. Na interviews met Michael meende de aanwezige internationale pers nog telkens met Ireen van doen te hebben aangezien de scheve mond en het overstaanbare brabantse geneuzel hen begrijpelijkerwijs niets anders deden vermoeden.
Ook de plaspauze als deel van dopingcontrole gaf officials geen aanleiding om te denken met Michael en niet met Ireen van doen te hebben.
Pas toen het inmiddels zeven meter lange hoofdhaar van kamergenoot Koen Gewei uit de beugel van Wust was verwijderd en ze zich weer vrij kon bewegen begaf ze zich richting het Heineken Holland Huis waar ze met drie uur vertraging aankwam, een venusheuvelscan onderging, daaropvolgend positief ge-ID’d werd en alsnog haar medaille ontving.

Reageer
gravatar

Het gevoel schijnt wederzijds te zijn. In een interview met de 10 kilometer heeft zij op haar beurt weer gezegd er wel wat voor te voelen om Sven te schrappen als olympische sporter.

En laten we eerlijk zijn, die 10 kilometer draait al een paar jaartjes langer mee, dus die zal er wel verstand van hebben.

Reageer
gravatar

het kan friezen en het kan dooien

Reageer
gravatar

Heer Frits,

Het dooit. Tweede worden en wegsmelten. ‘t is me wat..

gravatar

Fritsje,

Jouw ‘fantasievolle’ bedenksel heb ik al minstens tien maal mogen lezen.

Neem voortaan de tijd om jouw zinnen te beginnen met een hoofdletter en af te sluiten met een punt, zoals je dat al in groep drie hebt geleerd.

gravatar

Het is vanochtend bevestigd, dat de Noorse schaatsers niet aan de tien km deelnamen, omdat de Noorse koning en koningin niet bereid waren hun in sportkleding luidkeels aan te moedigen.

Reageer
gravatar

Zolang duurt een 10 km. nou ook weer niet.
“Vroeger” zat je ruim 20 minuten voor een nog goede race.
Nee, van mij mag hij blijven. Vooral met deze toptijden.

Reageer
gravatar

Laat het schaatsen een voorbeeld aan het wielrennen nemen, zoals een keirin, een wedstrijd over onbekende afstand of stayeren achter grote motoren, eh, sneeuwscooters. En natuurlijk een zesdaagse en een ronde van Spitsbergen. Dan wordt het een stuk interessanter.

Reageer
gravatar

Sven had voor de race ook nooit ruggespraak moeten houden met Gerard Kemkers. Nu moet hij een gouden medaille op de 10 kilometer, wederom op de lange baan schuiven.

Reageer
gravatar

Zelf ben ik voor een 8-baan, dan heb je om beurten linker- en rechterbochten. Schaatsers slijten dan niet aan 1 kant en ze raken er niet zo opgewonden van.

gravatar

als rondetijden fetishist heb ik het nu echt hee.lu.maal gehad met Sven Karmer. de 10 kilometer is zelfs te kort. de volgende olympische spelen moet echt in 11 steden worden gehouden.

Reageer
gravatar

Hier moet ik toch persoonlijk even optreden, al kost mij dat langer verblijf in het rusthuis.

Rondjetje,

Meld je onmiddellijk bij de bovenmeester voor degradatie naar groep drie.

gravatar

Rondje,

Liever niet!

gravatar

jammer dat er zulke slechte verliezers bestaan voor het aanzien van nederlands schaatskampioenschap is dit heel negatief uit te leggen!
werpt negatief beeld voor nederland. Hij had heel anders uitgelegd als hij sneller had geschaatst als in 2010. koude douche voor swen kramer

Reageer
gravatar

Jos en Sacha,

Ik vind het zo jammer, dat veel reageerders niet de moeite nemen om behoorlijke zinnen op papier te zetten.

Jullie hebben geluk, dat de strenge maar onrechtvaardige Juf overspannen is.

gravatar

Schaatsen is toch zo’n domme sport.

Is er dan niet één schaatsbobo op het idee gekomen om alle schaatsers tien kilometer te laten rijden? Alle andere afstanden zitten daar immers in! Wie bijvoorbeeld de snelste tijd haalt op honderd meter is winnaar van die afstand. Hij of zij kan uit de baan stappen als één medaille genoeg is. Dat geldt dus ook voor de 250 meter, de 500 meter, de 1000 meter, de 1500 meter, de mijl, de 2000 meter, de 2500 meter enzovoorts.

Voorts wil ik adviseren om bij de volgende kampioenschappen tevens hoog in de bergen een baan, een zogenaamde hooglandbaan, te gebruiken, zodat er ook records uit de boeken en het archief van De Speld kunnen worden gereden.

Ergo, met mijn adviezen wordt de 10.000 meter weer interessant genoeg voor het Nederlandse volk om aan de buis gekluisterd te blijven.

Reageer
gravatar

Beste oom,

Ik heb ook een goed idee. Waarom die ronde bochten? Haakse bochten maakt het schaatsen leuker. Voor mensen die van bochtenwerk houden kan ik mij voorstellen dat er ook een ronde piste kan worden gemaakt. Zo komt er toch meer broodnodige variatie in het schaatsen.

gravatar

Lieve oom, broertje en Tamara,

Ik heb ook twee goeie ideetjes.

1. Een veel kleinere ovale baan lijkt mij overzichtelijker en goeiekoper.
2. Met vier schaatsers tegelijk op de schaatsbaan om het hardst schaatsen lijkt bij spectaculairder.

Zouden meneer Bergsma, meneer Kramer en die meneer met dat lange haar mijn ideetjes ook goed vinden?

gravatar

Het lijkt me aardiger éérst een ijsspeedway race te houden met Solexen op spikes, en dan daarna te gaan schaatsen. Niks geen getefloniseerde baan gebruiken.
Dan kan dat hele recordgedoe weer van voren af aan opgebouwd worden.

gravatar

Beste Jeettje,

Een ijsspeedway op een Solex. En dan toch zeker net als bij het wielrennen; men moet binnen drie kwartier na de nummer 1 over de meet komen, anders wordt men gediskwalificeerd. Met Solex en al. Dat record zal natuurlijk wel gehaald worden; de meeste afhakers ooit!

gravatar

Beste(?) Jeettje,
Hieruit blijkt dat ge een nepSolexfan zijt.
De Solex drijft het wiel aan door middel van een rol die op de voorband drukt. Indien men spikes op de voorband plaatst zal het Solex aandrijfmachientje de spikes onmiddellijk inslikken en het arme motortje voor altijd de dood in jagen. Iemand die echt van een Solex houdt, die deze uiting van menselijk vernuft, een triomph der techniek, iemand die zijn Solex mee naar bed neemt en er gemeenschap mee heeft, zou zijn Solex hier nooit aan bloot stellen.

gravatar

Zucht. Druiloor, welgekozen naam moet ik zeggen. Wij van de Solex staan bekend om onze fijne scherts, satire en vernuft, alsmede een zekere passie voor ontkolen.
En dan bestaat het dat nota bene een Berinirijder probeert uit te leggen hoe een Solex werkt.
Nu ja; wij noemen zo’n ding niet voor niets een eitje.
Die brommer dan: over wat erop zit laten wij ons niet uit, zo kies zijn wij wel.

gravatar

Izy,

Baanveger bij curling lijkt mij wat voor hem.

gravatar

Broertjelief,

Ook dat is slecht voor zijn rug. Ik vrees dat het Wajong wordt.

gravatar

Sven heeft het tot de 9200m behoorlijk spannend kunnen houden. Als ze de afstand aanpassen met een paar duizendsten dan duurt het ook nog eens minder lang.

Reageer
gravatar

Kramer had dit gister gezegd, voor de wedstrijd dus. en als je de beelden hebt bekeken is Kramer er erg sportief over…

gravatar

Ik stel voor omdat het niet lang genoeg duurt de 20 km in te voeren 🙂

Reageer
gravatar

Kan het me voorstellen om naar te kijken is het te lang kijk ook alleen als de Nederlanders rijden die ook nog kans maken van wege de spanning , marathon schaatsen is alleen voor de sporter zelf . Super goed maar niet om naar te kijken. Jammer voor Sven we hadden hem na het debacle van 4 jaar terug toen hij veruit de beste was dit in iedergeval gegund jammer evengoed proficiat voor Bergsma

Reageer
gravatar

Kramer had dit gister gezegd, voor de wedstrijd dus. en als je de beelden hebt bekeken is Kramer er erg sportief over…

gravatar

Helemaal juist….door de ogen van Piet,
We hebben wel gemerkt dat deze man (as)best ziet.
Tekende voor zichzelf een brevet van onvermogen,
Wég met die ongelofelijke Bruyn(e)ooge……

gravatar

Welke afstand wordt er dan op de speld gereden?

gravatar

Fout, dit was geen SMS-en. Het apparaatje dient ervoor om de juiste hoeveelheid doping voor het preciese moment het lichaam in te doen glijden en dát mag.

gravatar

Geen gek idee beste Desill.

Als men volgende week start, kan de uitreiking van het eremetaal precies over 4 jaar plaatsvinden op Medal Plaza in Pyeongchang.

gravatar

De laatste vier jaar? Al veel langer zijn de verwachtingen laag gespannen, hij komt ook nooit op trainingen opdagen. Ik denk dat hij gewoon helemaal niet kan voetballen.

gravatar

Ja erg onwaarschijnlijk dit allemaal, want Nederland schijnt nu juist hard te lobbyen om ook de 20 kilometer Olympisch te maken. ‘Anders zitten we zometeen al aan het Medaille-plafond’, aldus Jillert Anema, die naast schaatscoach ook medewoordvoerder is van het Nederlands Olympisch Committee.

Om ook Kramer over te halen zouden er geen wissels zijn. ‘We verkopen dit als 20 kilometer, maar door het niet-wisselen gaat het feitelijk om de halve Marathon,’ zegt Anema. Vandaar zou het nog maar een klein stap zijn naar het introduceren van het (nu nog typisch Nederlandse, maar eigenlijk zwaar-Olympische) “Marathon”-schaatsen. ‘Waarom alleen een Marathon bij de zomerspelen?’, aldus Anema.

gravatar

Wel het volledige artikel quoten ja…

(Uit http://www.delangeschans.nl)

Gevraagd over het Nederlandse verzoek om uitbreiding van het aantal afstanden bij het langebaanschaatsen spraken wij de man achter alle schaatssuccessen de afgelopen 2 weken.

‘Natuurlijk moet je nu niet bij de medailles neer gaan zitten, anders zitten we zometeen al aan het Medaille-plafond’, aldus Jillert Anema, die naast schaatscoach ook medewoordvoerder is van het Nederlands Olympisch Committee.

Om ook Kramer over te halen zouden er geen wissels zijn. ‘We verkopen dit als 20 kilometer, maar door het niet-wisselen gaat het feitelijk ook in afstand om de halve Marathon,’ zegt Anema. Vandaar zou het nog maar een klein stap zijn naar het introduceren van het (nu nog typisch Nederlandse, maar eigenlijk zwaar-Olympische) “Marathon”-schaatsen. ‘Waarom alleen een Marathon bij de zomerspelen?’, aldus Anema – die hiermee zelf lobbyt om Bondscoach te worden in plaats van Kemkers.

Ook buiten de traditionele schaatsonderdelen wordt naarstig gezocht naar “nieuw goud” voor onze schaatsnatie. ‘Er zijn diverse bestaande sporten die opengesteld kunnen worden voor onze schaatsers en schaatssters’, hoorden we van een anonieme bron in het HHH (Holland Heineken Huis, voor de niet ingewijden). ‘Wellicht zijn er zelfs voordelen, zoals bij de grote skischans. Het maakt eigenlijk weinig uit op welk schoeisel je de skischans afdaalt, en met het kleinere raakvlak van een schaats zijn er vrijwel zeker hogere snelheden te halen.’ We zijn benieuwd.