Farmaceutische industrie ontwikkelt medicijn tegen placebo-effect

'Een gezonde portie paranoia tegen de medische wereld'

De geneesmiddelenfabrikant Bayer heeft een medicijn tegen het placebo-effect ontwikkeld. De nieuwe pil genaamd Sanabo verhindert dat mensen zich beter voelen dan medisch gezien verantwoord is.

Het placebo-effect is de geneesmiddelenfabrikant al langer een doorn in het oog. Marketing manager Victor Mann van Bayer: “Het gebeurt dikwijls dat mensen zich door een behandeling beter gaan voelen, terwijl daar geen enkele reden voor is. Pure inbeelding dus. Laatst hoorde ik over een hartpatiënt die zich onterecht zo goed voelde dat hij dacht dat hij rustig kon gaan bergbeklimmen en vervolgens een groot hartinfarct kreeg. Door ons nieuwe middel zijn dat soort levensgevaarlijke situaties straks verleden tijd.”

De geneesmiddelenfabrikant hoopt dat door het medicijn mensen met klachten eerder op zoek gaan naar echte genezing. “We schatten dat in Europa jaarlijks ruim 25 miljoen mensen ten onrechte denken dat ze zich goed voelen en de hoognodige gang naar de dokter dus niet maken. Door preventief gebruik van Sanabo kan de samenleving waarschijnlijk tientallen miljoenen besparen.”

“Mensen beelden zich in geen pijn meer te hebben, doordat ze een groot vertrouwen in dokters en pillen krijgen”, legt Mann uit. “Sanabo ondermijnt dit vertrouwen. Het veroorzaakt een gezonde portie paranoia richting alles in de medische wereld.” Hij verwacht dan ook dat patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars de komst van Sanabo toe juichen. “Het middel kan helpen de ongelijke machtsverhoudingen tussen arts en patiënt recht te trekken”.

Op dit moment loopt in Duitsland een grote placebo-gecontroleerde studie naar de werkzaamheid van het medicijn. “De patiënten in de Sanabo-groep voelen zich stukken slechter, dus dat is positief,” aldus Mann.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heb mijn hersenen vandaag instructie gegeven om nooit meer naar de belastingtelefoon te bellen, zeker niet als je om volstrekt onduidelijke redenen tegelijk BTW terugkrijgt, maar ook een naheffing, en de vraag op welk Banknummer ze alles mogen terugstorten.
Mooiste is natuurlijk dat je ze ook een placebo-instructie kan geven om geen blauwe enveloppen meer te sturen.Mocht dat onverhoeds toch gebeuren dan stuur ik ze wel door naar Elsevier, die weten tenslotte precies hoe het werkt.

gravatar

Graag wil ik wijzen het brede werkingsspectrum van Dulcolax. Mits in voldoende hoge concentraties ingenomen – denk aan doseringen vanaf drie maal daags tien tabletten – werkt dit middel uitstekend voor mensen met bewegingsarmoede ( die komen spontaan in beweging) én voor mensen met overmatige bewegingsdrang ( die blijven vanzelf wel stil zitten). En als je het dan ‘ s avonds in neemt helpt het ook (zie hiervoor onze reclame-uitingen) nog tegen duisternis.

Reageer
gravatar

Het Sanabo-effect bestaat al heel lang hoor! Laat je gewoon elk jaar inenten tegen griep en alle mogelijke dreigende epidemieën en je wordt vanzelf zieker. Spuit kleine kinderen ook zo jong en veel mogelijk vol entstoffen en de aandoeningen komen vanzelf.

Reageer
gravatar

anders hebben we nog wel een pilletje tegen het anti placebo effect zonder weinig bijverschijnselen…..!

Reageer
gravatar

Ik stel voor dat Bayer ook een een rode variant op de markt brengt, de extra sterk werkzame. Ik zou oppassen met blauwe vierkante, vanwege de specifieke bijwerkingen.

Reageer
gravatar

Haha ja, dit is echt de leukste reactie die ik hier heb gelezen. Wat een gevoel voor humor. Te zien aan het aantal reacties op je post vindt iedereen je echt heel leuk. Koop maar een ijsje om het te vieren.

gravatar

Geachte meneer of mevrouw Fishermanfriend,

Wij werden erop geattendeerd dat u Bijtend Sarcasme uitoefent zonder de daarvoor benodigde vergunning. Sterker nog, u blijkt niet eens in het bezit te zijn van een algemeen humorbewijs. Wij verzoeken u daarom dringend om af te zien van verdere reacties totdat u over het juiste papierwerk beschikt.
Het niet navolgen van deze sommatie kan u een boete opleveren van 1337 Euro, alsmede leiden tot inbeslagname van het gebruikte toetsenbord, tablet, smartphone en/of andere gebruikte technische hulpmiddelen.

Met vrolijke groet,
Het departement van Humor en Lachwekkende Zaken

gravatar

Geachte heer Fishermansfriend,
Met het verkeerde been uit bed gestapt? Geeft niks hoor, ook daar heb ik een pilletje tegen, een groene. Gegarandeerd verhoogd humorgevoel. Gaan we daarna samen een ijsje eten.

gravatar

Beste Allemansvriend, moet zeggen dat de apotheker in deze curieuze serie grappen en grollen inderdaad een beetje ondermaats is. Dacht dat de humor over ruitvormige blauwe pillen onderhand wel was uitgemolken, en blij dat u ernstig op de vingers bent getikt want niet beschikkend over de juiste papieren. Als apotheker weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om je papierwerk in orde te hebben, hoewel het tegenwoordig vooral digitaal papier is.
Neem het dus lichtelijk op voor mijn humorloze collega apo theker

gravatar

Klager,

Placebo’s zonder bijwerkingen schieten hun doel voorbij. Derhalve wordt uw vordering tot schadeloosvergoeding u toegewezen.

Dat is mijn uitspraak en met de toegewezen miljoenen zult u het moeten doen.

Reageer
gravatar

Voor de beide Mulders lijkt dit middel niet opportuun, maar voor de beklagenswaardige die op 3/1000e seconde de gouden plak moest afstaan aan n.b. een Pool, moet SANABO hét middel zijn om verdrongen verdriet, woede en agressie los te maken. Sportartsen: stop onmiddellijk met bêta-blokkers, schakel direct over op SANABO-Thanatol, het nieuwste barbituurzuurderivaat met extra wekaminen. Catharsis gegarandeerd.

Reageer
gravatar

Meneer of mevrouw Hypostase,

Ik heb tot nog toe helemaal nog geen moeilijke woorden gezien. Welke woorden zijn voor u te moeilijk?

gravatar

Hoi zusje,

Dat zal het ambigue woord “Pool” wel zijn geweest, denk ik.

gravatar

Meneer of mevrouw Hypostase,

Wat is er dan zo moeilijk aan uw naam neoplatonische naam? Persoonlijk hecht ik meer waarde aan oud-socratische zin- en naamgeving.

gravatar

Paulientje: het is mij volkomen duidleijk. U verlangt naar gemeenschap met Hypostase.

gravatar

Freud en Hypostase,

Pedofiele reacties worden op De Speld niet op prijs gesteld. Het is dat de rode knop nog ontbreekt, want anders…

De Hoofdreacteur mede namens de Reactieraad

gravatar

Pedofiele reacties zijn een groeiend probleem. Waarschuw uw kinderen ervoor en verzeker u ervan dat uw kind nooit met een reactie afspreekt om elkaar in het echt te ontmoeten.

En denk eraan: niet elke reactie is pedofiel, maar het aantal reacties onder de pedofiele teksten is in verhouding wel opmerkelijk hoog!

gravatar

Moeten nu de Mulders dit medicijn nemen om weer op het podium te kunnen belanden? Of is het voldoende dat ze nu al beter gepresteerd hebben dan Italië en kunnen we het daar bij laten? Vragen, vragen, vragen..

Reageer
gravatar

Even googlen op “Sanabo”: Ah het middel wordt waarschijnlijk gemaakt door het zweet (of iets anders?) te nemen van een Zuid-Afrikaanse boxer woonachtig in een klein plaatsje in Egypte? Hoe kom je anders aan de naam.

Reageer
gravatar

Om voor dit medicijn in aanmerking te komen dient men wel een extra aanvullende verzekering af te sluiten.

Tevens dient het eigen risico met € 500,00 te worden verhoogd. Dit alles onder het motto : NO CURE NO PAY.

De gegevens van de patiënten die dit medicijn gaan gebruiken worden na goedkeuring van de heer Plasterk en mevrouw Hennis doorgespeeld naar de Amerikanen.

Tevens dient men een verklaring te ondertekenen waarin men afziet van eventuele schadeclaims.

Reageer
gravatar

Waarde heer Johan,

Als je een Amerikaans motto citeert, doe het dan goed. De juiste spreuk luidt: No claim, no pay.
Voor de mensen die de Amerikaanse taal niet machtig zijn, is dit het kort de vertaling: Als u niks via een rechter vordert, wordt er ook niks uitbetaald.

In de V.S. is het de gewoonte om handenvol placebo’s te slikken, waarna bij gebrek aan bijwerkingen via jury-rechtspraak miljoenen dollars aan schadeloosvergoeding van de voorschrijvende arts en de leverende apotheek wordt gevorderd.

Graag gedaan, Johan.
Niks te danken; stuur maar een kistje met zes flessen Château Mouton-Rothschild 1998.

gravatar

Logisch dat Bayer weer met iets nieuws op de markt komt.
Net nu er met succes een nieuw geneesmiddel tegen BIJWERKINGEN in de handel is gebracht. Dat schijnt een drankje te zijn waarbij de dosering naar behoefte word aangeraden, maar zo.n 2 glazen per dag wordt aanbevolen. Het middel schijnt uit Frankrijk te komen, Bij een te hoge dosis kunnen er wel bijwerkingen optreden…..

Reageer
gravatar

Ik geloof er niets van! Als het al werkt dan is dat vanwege het placebo-effect

Reageer
gravatar

Ik raad mensen aan om naast Sanabo ook ParaDox ™ te slikken. Dit voorkomt dat mensen als gevolg van Sanabo last krijgen van het uitblijven van aangetoonde bijwerkingen.

Reageer
gravatar

Volgens mij bestaat het placebo-effect niet; het is alleen verbeelding van de artsen. Ik verdenk Bayer er dan ook van een zogenaamd medicijn tegen het placebo-effect te verkopen dat puur uit een vulmiddel bestaat.

Reageer
gravatar

Doctor, u zou het nieuwe medicijn zelf eens moeten proberen. Tegen de verbeelding van artsen dat het puur uit een vulmiddel bestaat.

gravatar

Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

gravatar

Het is een erg moeilijk onderwerp.
Al jaren lang neem ik pillen tegen depressie en sindsdien heb ik geen depressies meer gehad. Nu weet ik echter niet of dit door die pillen komt of dat ik werkelijk geen depressies meer heb.
Deze knagende onzekerheid maakte mij zo depressief dat het medicijn onlangs weer opgehoogd moest worden.

Reageer
gravatar

Weer hebben de farmarco-maffiosi toegeslagen. Als biologisch natuurarts wil ik toch benadrukken dat 1 liter biologisch concentraat verdund met 5 miljoen liter de werking niet vermindert. Dit gegeven is wetenschappelijk onderzocht, google maar op lost, Als ik niet beter wist dan ruik ik corruptie.

Reageer
gravatar

Het duurt nog 10-15 jaar voordat het op de markt komt. Er is dus nog tijd genoeg om een paar mooie kwalen te krijgen.

Reageer
gravatar

Beste Super Vogel,

Ik kan u professioneel geruststellen.

Een medewerker van Bayer heeft na tientallen jaren zoeken in de oerwouden rond de Andes langs een zijtak van Amazone uiteindelijk een dorpje ontdekt van een nog onbekend dorpje. De plaatselijke tovenaar heeft na veel aandringen en de nodige spiegeltjes en kraaltjes een geheime recept in vertrouwen aan onze man verteld. Het recept werd al duizenden jaren van tovervader op toverzoon overgedragen, Dus het moet werken.

De dorpstovenaar noemt het middel “heilige genezende drank van de Amazo” of in de taal van zijn stam “Sanabobo di Amazonas”. Deze drank ontstaat door met veel geduld eindeloos de sanaboom te schudden totdat één zaadje in de zijstroom van de Amazone valt. Pas een jaar later kan het aldus gepotentieerde water uit de Atlantische oceaan worden geschept.

Wij van Bayer halen het helende water op met een tanker en maken er met een speciaal procedé miljarden pilletjes van. Die moeten wij natuurlijk kwijt… aan u!

gravatar

Het is eenvoudiger om mijn ingestraald water in te nemen. Dat werkt voor alles, dus ook voor het deplacebo-eren.

Vraag naar onze speciale aanbieding voor u.

gravatar

Laat de Koninklijke Vereniging ter Bevordering van de Kwakzalverij hier geen oren naar krijgen. Voor je het in de gaten hebt beginnen ze weer een petitie tegen smaad, of zullen ze beweren dat goedgelovigen deze pil helemaal niet nodig hebben, want homoeopathie is juist helemaal geen Placebo ( maar heus wel)

gravatar

Kom op Jeettje, dacht dat je als Bokito toch best gevleid was met die warme vrouwelijke belangstelling in Blijdorp. Heb vanavond, aan de borreltafel weliswaar, het concept bedacht van de Boquito spray, waar mannen het vrouwelijk geslacht mee kunnen verleiden, dit in tegenstelling tot de Autan Spray (ook al van Bayer) waar ik net het vrouwelijke soort van de Mosquito mee probeer te bestrijden. Moet zeggen dat het maar matig helpt, hier in het zwoele Thailand. Zijn heel hardnekkige noseeums

gravatar

Er bestaat niet zoiets als ‘de rijken’. Dat concept is slechts een illusie. Het is een placebo-effect dat ontstaat wanneer iemand, zoals jij, een minderwaardigheidscomplex heeft. Hij plaatst zichzelf in een slachtofferpositie om zijn benauwde situatie voor zichzelf te kunnen rechtvaardigen. Vervolgens beschouw jij jezelf als een ‘arme’ die machteloos is tegenover ‘de rijke’. In feite ontken je dus gewoon je eigen zieligheid en onvermogen om iets te kunnen presteren.

gravatar

Als het dan maar wel genoeg bijwerkingen heeft. Want een medicijn met weinig bijwerkingen, daar is de farmaceutische industrie ook niet mee geholpen.

Reageer
gravatar

Japio, het medicijn is nog in ontwikkeling, dus niet alle bijwerkingen zijn bekend, de eerste proefpersonen die het medicijn getest hebben, kunnen om medische redenen nog niet ondervraagd worden.
Naar verluid zijn er al een groot aantal symtomen geregistreerd van pedopyrokleptofilatelistie.
Hiermee worden patienten bedoeld die graag gestolen kinderpostzegels in de fik steken. Ook zijn er gevallen bekend van mensen met een combinatie van een taalkundige en mentale achterstand die graag een medi willen cijn